Food Friday | Oma’s sajoer lodeh

Voor Kerst kregen mijn zusjes en ik kopieën van het ’60 jaar jubileum boekje’ van opa en oma. Een boekje gemaakt en samengesteld door mijn ooms, tantes, neefjes en nichtjes en bomvol lekkere recepten, foto’s van vroeger en leuke anekdotes. Opa en oma zijn er inmiddels al jaren niet meer, maar het boekje wordt er nog steeds regelmatig bij gepakt als we weer eens op zoek zijn naar een recept.

Ik bladerde het boekje laatst door op zoek naar oma mammie’s sajoer lodeh recept, maar die stond er tot mijn verbazing niet in! Ik appte mama om te vragen naar haar eigen recept, en kreeg de volgende foto terug:


Er gaat niets boven een handgeschreven recept van oma, toch?

Zoals elke Indische oma heeft ook mijn oma geen exacte hoeveelheden genoemd, dus ik heb het recept even voor jullie geprobeerd, de hoeveelheden erbij gezet en hem hier en daar een beetje getweaked.

Allereerst, wat is sajoer. Een sajoer is een nat, bijna soepachtig groentegerecht uit de Indonesische keuken. Ik denk dat sajoer lodeh de meest bekende sajoer is; een niet pittig, Indisch groentegerecht waarbij de groente beetgaar gekookt wordt in kokosnootmelk. Dit gerecht is mild van smaak en zit vol vitamientjes! Het is heerlijk als bijgerecht, maar kan ook prima gegeten worden als hoofdgerecht.

Recept | Oma’s Sajoer Lodeh

1/2 blokje groente bouillon, verpulverd
blokje trassi (ongeveer 1 x 1 cm), verpulverd*
3 – 4 salam blaadjes
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook, geperst
2-4 theelepels sambal oelek
2 theelepels laos
scheutje zonnebloemolie
100 – 200 gram santen (geconcentreerde kokoscrème/creamed coconut)
handje sperzieboontjes
halve winterpeen, in halve schijven
halve kleine witte kool, grofgesneden
handje bloemkoolroosjes
paar mini maïs, uit blik
eieren (optioneel)
emping (lekker voor erbij)

*trassi is gefermenteerde garnalenpasta

Belangrijk is dat je santen gebruikt in plaats van kokosnoot melk. Santen is geconcentreerde kokoscrème en moet ook juist gemengd worden met water, vandaar. Als je een blik kokosnootmelk opentrekt zal het geheel te waterig worden, omdat je ook al water hebt toegevoegd om de groenten in te koken. Heb je niets anders in huis, kook dan de groenten in kokosnootmelk in plaats van water, en voeg eventueel wat extra water toe om tot het juiste waterniveau te komen. Dat kan ook!

Ook lekkere groente voor in de sajoer lodeh zijn; spruitjes, taugé, peteh bonen, bamboe scheutjes of tahoe. Die laatste zou ik dan zelf van te voren aanbakken in olie, anders wordt het zo’n zachte bedoening, maar hoeft natuurlijk niet. Ik ben ook sajoer lodeh recepten tegen gekomen met paprika, broccoli en aubergine, dus eigenlijk kun je er elke groente in mikken die je maar wilt. Dit maakt het gerecht meteen een ideale manier om van je restjes groente (van de hele week) af te komen. Een perfect weekend gerecht, dus!

Werkwijze


Snijd de sjalotjes in fijne ringen en fruit ze samen met de knoflook, trassi, sambal oelek, laos, bouillonblokje en blaadjes in wat zonnebloem olie.


Snijd en was de groente, gooi ze in de pan en vul de pan met een laagje water. De groenten moeten nét onder water staan (het water mag zelfs ietsje lager zijn). Kook de groenten beetgaar (8-10 minuten) en meng er vervolgens de santen doorheen. Even proeven, en breng eventueel op smaak met wat zout.


Als je eieren wilt toevoegen, kook ze dan mee de groenten, maar haal ze eruit voordat de santen erbij gaat. Even laten schrikken, pellen, in partjes snijden en serveer ze bovenop je sajoer.

Voeg nog wat kokosnootvocht toe aan je groente (sommige mensen houden van een wat drogere sajoer, weer anderen hebben hem liever lekker nat, dus aan jou de keuze), verkruimel er wat emping overheen en… smullen maar!


Sajoer lodeh is een heerlijk, gezond groentegerecht. En als je de trassi weglaat, sambal oelek gebruikt zonder trassi en de eitjes vervangt voor iets anders (zelf denk ik dat tahoe erg lekker is) kun je sajoer lodeh zelfs vegetarisch/veganistisch bereiden.

Selamat makan!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

39 Reacties

 1. Franka
  11 april 2018 / woensdag, 11 april 2018

  Hi Serena, op hoeveel personen is dit recet gebaseerd?

  • Serena
   Auteur
   11 april 2018 / woensdag, 11 april 2018

   Hangt er beetje vanaf hoeveel je eet, en of je het als hoofdgerecht eet of als bijgerechtje voor de Indische rijsttafel. Maar ik zou zeggen 4 personen.

 2. 22 januari 2018 / maandag, 22 januari 2018

  Ohh wat heeeerlijk! Ik haal altijd sajoer lodeh van de AH voor op werk, daar hebben ze altijd nog beetje noodles erin zitten om het wat vullend te maken. Ik moet wel zeggen dat die van jou er natuurlijk tig keer lekkerder uit ziet! Ohh, heb er echt zin in nu hahah. Misschien maar in mijn break even langs de AH gaan ;p

 3. 20 januari 2018 / zaterdag, 20 januari 2018

  Dit ziet er super lekker uit! Heb het nog nooit gegeten en dat terwijl ik ook Indo ben (shame on me haha omdat ik het nog nooit gegeten heb)
  Haha ik ken het recepten zonder hoeveelheden, altijd als ik een recept aan mijn oma vroeg schreef ze ook alles zonder hoeveelheden en ik telkens door vragen ‘oma hoeveel van dit en hoeveel van dat’. Nu doe ik zelf ook alles op gevoel.

  Liefs Sophia

 4. Amber
  20 januari 2018 / zaterdag, 20 januari 2018

  Bij alleen al de gedachte aan kokoscrème krijg ik de kriebels! Ik moest het laatst maken in een super lang en uitgebreid recept, maar toen is dus ALLES mislukt omdat ik de verhouding niet goed had! Deze sla ik dus helaas toch over haha!

 5. Vienna
  20 januari 2018 / zaterdag, 20 januari 2018

  Ik maak ook vaak Sajoer Lodeh, vind het zo lekker! Ik doe er zelf graag nog wat tofu bij, vind ik er goed bij passen.

  • Serena
   Auteur
   20 januari 2018 / zaterdag, 20 januari 2018

   Me too, geeft wat meer bite en die nootachtige smaak (als je van te voren even bakt in olie) past er goed bij, ja!

 6. Mama van peuter
  20 januari 2018 / zaterdag, 20 januari 2018

  Ik wil ook een Indo oma en trassi eten ?

 7. Nuchtere
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Mmm ik ga morgen gewoon naar de indo afhaal in Diemen.
  (= luie donder)

 8. Eva
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Sajoer = sayur(an) is toch gewoon groenten en niet nat?

 9. Es
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Bedankt voor het delen van:)

  Ik ga het zeker een keer maken:)Het ziet er heerlijk uit!

 10. tony
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Waardevol moet je koesteren. Ik heb een schrift van mijn oma en moeder met allerlei recepten maar ook de oelekan of tjobek,wadjang en rijststomer zo waardevol ben er ook heel zuinig op.

 11. tony
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Dit is echt een waardevol cadeau Ik heb er een schrift met allerlei gerechten van mijn oma en van mijn moeder maar ook kreeg ik de rijststomer ,de wadjang en de oelekan of jobek en nog allerlei oude kookboeken uit Indie soms niet meer telezen maar zo waardevol.

  • Serena
   Auteur
   19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

   Wat een prachtige erfstuken inderdaad!
   Koester ze maar goed, Tony!

   <3

 12. 19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Sajoer Lodeh, zo lekker! Ik heb in een toko gewerkt en daar was het zo’n beetje mijn standaard avondeten. Echt genieten die maaltijd, vooral ook door de kokossmaak die erbij zit. En wat prachtig die foto, met dat handgeschreven recept! Malou x

 13. Lein
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Adoe, lekker! Mijn oma is al lang geleden overleden, toen ik nog geen interesse had in zelf indo food bereiden. Dat is echt een gemis, nu ik mijn dochter zelf het echte indo food wil laten ervaren, dus ik ben ook erg blij met jouw oma’s recept! Mijn moeder weet nog wel wat en daarom heb ik met kerst mijn familie het family cookbook gegeven om precies zo’n boekje te maken als jullie familie heeft. Lijkt me super!!! Selamat makan!!!

  • Serena
   Auteur
   19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

   Wat leuk die familierecept boekjes he! Zo’n waardevol cadeau!

   Als je hierboven op recepten klikt, dan heb ik een apart kopje met ‘indofood’ aangemaakt. Deze recepten zijn niet moeilijk, je staat er niet uren voor in de keuken, en dus ideaal voor jou als ‘beginnende’ Indo chef. Vooral de hete eitjes en de sajoer boontjes kan ik je aanbevelen!

   Ik wens je veel plezier in de keuken! Indisch koken is zo leuk en zo ontspannend, ik zet vaak een Netflixje erbij aan en op die moment creëer ik een momentje voor mezelf 🙂

   • Lein
    19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

    Ja ik had het gevonden, super leuk! Heb al een keer de soto gemaakt, heerlijk! Ik ben wel wat ervaren in de indo keuken, maar dan samen met Conimex, dus beetje nep hè ?! Van t weekend klepon maken van jouw zusje!

    • Serena
     Auteur
     19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

     Haha, nou zo nu en dan cheaten moet kunnen, toch?

     Ik doe ook niet alles met de tjobek en vijzel, gebruik gewoon een keukenmachientje! En ik koop kant-en-klare kemiripasta en asempasta (in plaats van kemirinoten poffen en asemwater maken), scheelt alleen maar tijd en qua smaak proef ik geen verschil.

     Maar als je eenmaal zonder Conimex kookt zal je merken dat het echt wel lekkerder (veel authentieker Indisch) zal smaken, denk ik. Als je de smaak te pakken hebt wil je straks niet eens meer met pakjes koken, trust me! 😉

 14. Tamara
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Ah mijn lievelingsgerecht! Echt heerlijk. Als ik bij mijn Indische oma eet, dan maakt ze dit vaak speciaal voor mij. Zo lief! De versie van mijn oma is met andere groentes en met wat rundvlees erdoor. Leuk dat iedere Indo een eigen uitvoering geeft aan het gerecht.

  • Serena
   Auteur
   19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

   hi Tamara,
   gewoon benieuwd, welke groenten gebruikt jouw oma?
   Nog nooit gegeten met rundvlees erbij, zo leuk inderdaad dat elke Indo weer zijn eigen receptjes heeft he? 🙂

   • Tamara
    20 januari 2018 / zaterdag, 20 januari 2018

    Hé Serena,

    ze gebruikt onder andere sperzieboontjes, spruitjes, kool, bloemkool, klein beetje rode peper om het op te spicen;
    Gotta love indofood. Moet ik ook vaker koken want mijn vriend is er dol op!

    • Serena
     Auteur
     20 januari 2018 / zaterdag, 20 januari 2018

     Ja, oma gebruikte ook altijd spruitjes! Maar George lust dat niet, dus vandaar dat ik het hier heb weggelaten, hihi! Hmmm, klinkt lekker om er een pepertje bij te doen. Ga ik volgende keer proberen 🙂

 15. Rowan Chanel
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Oahhhh lekker! Moet ik ook weer eens gauw gaan maken! Prachtig om die handgeschreven recepten bij je te zien zonder hoeveelheden, wéér zo herkenbaar hè! Die blaadjes ruiken ook helemaal naar het kruidenkastje haha geweldig!

 16. 19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Hoi serena
  Als je trassi gebruikt is het niet vegetarisch meer, maar ik ga deze ook proberen
  Ik vind het heerlijk als het lekker pittig is.
  Hier wordt het opgeslobberd als soep. Liefs met longstong erbij.
  Heerlijk dat je de recepten van je oma hebt
  Haha en inderdaad hoeveelheden bij Indische en Indonesische recepten staan er bijna nooit bij
  Kloddertje hier en n kloddertje daar en tadaaa Haha lol. Op die manier heb ik ook recepten. Heerlijk

  • Serena
   Auteur
   19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

   Verschilt per vegetariër, ik ken er genoeg die wel gewoon trassi gebruiken 😉

   In jouw geval dus EXTRA sambal oelek toevoegen aan dit recept, en natuurlijk de longtong!

   Selamat makan, Ansuya!

   • Lou
    19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

    Maar… oprechte vraag: Dan zijn het dus geen vegetariërs (de mensen die trassi eten), want trassi bestaat uit vermalen garnalen en vegetariërs eten geen dieren..?

    Niet dat het belangrijk is wat ze zijn, maar in mijn geval: ik eet dus absoluut geen dieren… Dus bedankt voor de melding hiervan Ansuya!!

    • Miriam
     19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

     Lijkt mij ook, neem aan dat we het hebben over pescotariërs die dus wel trassi eten.

    • Serena
     Auteur
     19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

     Tuurlijk wel! De voorzitter van de bond voor veganisten geeft zelf aan dat het juist wel eens goed zou zijn als vegetariërs of vegans een keertje vlees of dierlijke producten zouden eten.

     Kijk, iedereen is vrij in zijn keuze. Als je NOOIT vlees of vis eet, maar zo nu en dan wel eens trassi, en je noemt jezelf een vegetariër. Wie ben ik (of jij) dan om dat tegen te spreken? Ik mag mezelf ook Christen noemen ook al ga ik niet naar de kerk. Een streng gelovige zal het absoluut niet met mij eens zijn, maar so be it. Als ik dat vind, dan vind ik dat.

     Waarom moet overal per se een labeltje op worden geplakt en met het vingertje worden gewezen? De een heeft strengere regels dan de ander (of we het nu hebben over geloof of over de keuze in wat je wel of niet eet) en het is aan die persoon zelf om te bepalen hoe ze door het leven willen gaan. Daar kun je lang of kort over discussiëren, maar de uitkomst blijft hetzelfde.

     • Neomi
      19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

      Ik vind het niet verantwoord om een gerecht met trassi als vegetarisch te labelen, er zijn namelijk heel veel vega’s die het absoluut niet willen eten (waaronder ik) en het niet kennen en dus niet weten wat het is. Sommigen eten geen vlees etc uit principe. Ik zeg dit overigens niet om te haten, maar de juiste informatie zou wel fijn zijn.

      • Serena
       Auteur
       19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

       Zal wel door mijn Indische roots komen, maar ik dacht dat de meeste mensen wel zouden weten wat trassi is. Maar ik denk dan ook: als je iets als vegetariër niet kent, dan heb je het dus ook niet in huis. Het lijkt mij dat je dan de ingrediëntenlijst altijd checkt voordat je iets koopt, JUIST omdat je vegetariër bent. Dan kun je altijd voor jezelf de beslissing maken om het wel of niet te gebruiken.

       Ik zal in elk geval even vermelden wat trassi precies is (even ter info, dat is gefermenteerde garnalenpasta).

       • Rita
        19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

        Ik denk dat wij je altijd op het verkeerde been zetten door, voor het gemak, te zeggen dat enkele mensen uit de familie vegetarisch zijn. Eigenlijk bedoelen we dat ze geen vlees en gevogelte eten, omdat ze het gewoon niet lusten. Ze eten wel eieren, vis en gebruiken ook trassi.

 17. Esther V.
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Foto of video ontbreekt helaas!

 18. Nena
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  Weet je wat jij moet doen? Al dat culinair cultureel indonesisch erfgoed bundelen in een kookboek ‘Serena’s family food guide’. Ik haat koken maar jouw Indonesische recepten heb ik wel allemaal gemaakt. Het is niet moeilijk en met jouw (of van je oma) tips and tricks écht lekker. En hoe leuk later voor je kid(s)! En voor ons!

  • Marijke
   19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

   Ja! doen!!

  • Donna
   19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

   Jaaaaa!!

 19. Lotte
  19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

  De foto’s doen het bij mij niet!

  • eva
   19 januari 2018 / vrijdag, 19 januari 2018

   bij mij ook niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *