Food Friday | Nasi Goreng familierecept

De afgelopen week heb ik een onwijze craving voor nasi goreng. Vooral in de ochtend. Ik weet echt niet wat het is, maar nasi is on my mind, all day errr day. Ik maak bijvoorbeeld stiekem expres te veel rijst klaar voor het avondeten, zodat er een restje over blijft dat ik de volgende ochtend weer lekker kan opbakken. Ik heb er gewoon zo veel zin in steeds! En omdat ik het vorige week bijna élke dag heb gemaakt als ontbijt kun je je voorstellen dat ik een beetje heb geëxperimenteerd. Zo hebben wij thuis een vrij basic familierecept, maar daar heb ik een klein beetje aan lopen tweaken. Vandaag deel ik dus graag mijn nasi goreng familierecept 2.0 met jullie.

nasi goreng familierecept snel_ - 1Maar eerst een klein beetje geschiedenis. Nasi betekent ‘rijst’ in het Indonesisch en Goreng betekent ‘gebakken’. Nasi Goreng betekent dus simpelweg ‘gebakken rijst’. Ja, zo eenvoudig kan het leven zijn. Nasi goreng is oorspronkelijk ontstaan als ontbijt, waarbij de restjes rijst, groente, vlees of vis (wat dan ook!) van de vorige dag werden opgebakken en op smaak werden gebracht. Sommige mensen moeten er niet aan denken om rijst te eten zo ‘s ochtends vroeg, maar ik vind het heerlijk. Het liefst eet ik de hele dag door warm.

Nasi goreng is heel makkelijk te maken, alle ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt te vinden, maar er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Zo lukt dit gerecht niet goed met verse rijst. Het liefste gebruik je rijst van de dag ervoor. Dit gerecht is dus ideaal om van je restjes rijst af te komen, zoals die halve bak witte rijst die je nog over hebt van de Chinees. Of dat restje wat je nog in je rijstkokertje hebt laten zitten.

nasi goreng familierecept_ - 1Geloof me, nadat je dit hebt geproefd zal je NOOIT meer rijst weggooien. Mocht je NU zin hebben in nasi goreng kook dan als de sodemieter je rijst, laat het afkoelen tot kamertemperatuur en zet het dan in de koelkast of vriezer zodat het nog verder kan afkoelen. Als je rijst maar koud is en wat harder is geworden, valt er mee te werken.

Recept | Nasi Goreng (4 personen)

250 gram pandanrijst (liefst van de dag ervoor)
6 eieren
4 sjalotjes, gesnipperd
3 grote teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel sambal oelek (mag ook meer of minder)
1 afgestreken theelepel ketoembar (korianderpoeder)
2 kipfilets, aangebakken en geplukt in kleine stukjes
1 blokje trassi, fijngewreven in de tjobek
scheutje ketjap
zout

Werkwijze

Braad je kipfilets in een pannetje met wat boter, zodat hij lekker goudbruin en knapperig wordt. Als ze gaar zijn, pluk er dan kleine stukjes vanaf en houd dit nog even apart. Doe ondertussen in een grote pan of wok een flinke scheut zonnebloemolie. De pan moet geheel bedekt zijn met een dun laagje olie.

ui snipperen makkelijkOp deze manier snipper je het snelste en gemakkelijkste een uitje: snijd het bovenkantje af, pel de ui en snijd hem door de lengte door midden. Belangrijk is dat je het kontje van de ui dus laat zitten! Pel de ui verder en maak verticale inkepingen, all the way tot het kontje. Draai de ui nu een kwartslag en snijd hem nu horizontaal.

nasi goreng familierecept_ - 5Fruit de gesnipperde sjalotjes in de olie, en als ze een beetje glazig worden voeg je de knoflook toe. Tel tot 10 en voeg vervolgens de sambal oelek toe. Pas wel op, want dit spettert een beetje. Voeg daarna ook de ketoembar en de trassi toe.

Maarre, Sereen, die trassi hè? Moet dat nou echt? Want het stinkt zo. Trassi is gefermenteerde garnalenpasta en heeft een vrij intense visgeur. Maar het geeft zo ontzettend veel smaak aan het gerecht dat het zonde is om het niet te gebruiken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een onmisbaar ingrediënt is voor nasi goreng. Bovendien verdwijnt die geur tijdens het bakken, dus no worries. Gewoon gebruiken. En gewoon te koop bij het Aziatische schap in de Appie.

nasi goreng familierecept_ - 6Fruit alles nu 2 minuutjes en blijf ondertussen goed omscheppen. Gooi er vervolgens de eieren bij (de binnenkant dus hè, zonder schil) en hussel alles goed door elkaar zoals je zou doen wanneer je een roereitje maakt.

nasi goreng familierecept_ - 7Schuif alles nu naar één kant van je pan en voeg de rijst toe aan de andere kant.

nasi goreng familierecept_ - 8Meng de rijst langzaam met je eier-prutje, net zo lang tot alles goed is verdeeld. Voeg hierna de plukjes kip toe en verwarm de rijst door het goed om te scheppen, ongeveer 2-3 minuutjes. Als laatste voeg je een scheutje ketjap toe en eventueel wat zout naar smaak. Roer het geheel nog een laatste keer door.

Variaties

nasi goreng familierecept snel_ - 3Hét recept voor nasi goreng bestaat niet, want elke familie geeft er weer zijn eigen draai aan. Toch hebben wij binnen de familie een aantal variaties. Zo is het ook lekker om de nasi goreng met uitgebakken spekjes te bereiden, lekker zout. Of hamblokjes, ook lekker. Heb je nog wat prei over, selderij, taugé, kool of een andere groente waarvan je denkt dat het er lekker bij zou smaken, gewoon toevoegen. Soms vind ik het lekker om een spiegeleitje bij de nasi goreng te serveren, dat staat ook gezellig, dus zeker eens doen. Heb je geen zin in vlees, gooi er dan eens van die kleine Hollandse garnaaltjes doorheen. Of laat zowel vlees als garnaal en trassi weg, voor een vegetarische variant.

Bijgerechten

nasi goreng familierecept snel_ - 4Nasi goreng is lekker als ontbijt, maar natuurlijk kun je nasi goreng ook gewoon als avondeten klaarmaken. Zeker wanneer je het iets meer vult met stukjes kip en serveert met augurkjes, zilveruitjes, komkommertjes, atjar, seroendeng, kroepoek en rempejek. Of eet er voor mijn part sajoer boontjes bij, als je aan je 1 ons groente per dag wilt komen. Officieel eet je nasi goreng gewoon zoals het is, zonder bijgerechten, dus voor mij hoeft dat niet. Gewoon een kom (of twee, drie) gevuld met nasi goreng en wat zilveruitjes is voor mij genoeg. Beloof me in elk geval één ding: eet je nasi goreng alsjeblieft niet met een berg pindasaus (of nog erger, magnetron saté van Mora). Ik weet namelijk zeker dat oma mammie, nee álle Indische omaatjes, zich zouden omdraaien in hun graf.

Wat een lang verhaal voor zo een simpel gerecht! Mocht je nog nooit traditionele Indische nasi goreng hebben gemaakt (want nee, rijst met nasikruiden en kant-en-klare nasigroenten is GEEN nasi goreng, sorry to disappoint), dan hoop ik dat je het eens zal maken! Het is simpel, snel klaar, goedkoop en de perfecte manier om van je restjes af te komen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie variatie op nasi goreng. Lijkt het recept op die van mij, of voeg jij hele andere ingrediënten toe?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

44 Reacties

 1. Lisa
  1 maart 2023 / woensdag, 1 maart 2023

  Deze weer eens opgezocht, nogmaals dank! 🥰

 2. Rinske
  16 augustus 2018 / donderdag, 16 augustus 2018

  Deze staat al een jaar lang bijna iedere week op tafel, héérlijk! De eerste keer dat ik hem maakte dacht mijn man dat ik met kattenvoer aan het koken was, thanks to the trassi smell ? Bedankt voor het recept!

 3. Wim
  16 april 2018 / maandag, 16 april 2018

  Hallo Sereen

  Eindelijk de echte nasi goreng! Met trassie! Heb er ook Asinan bij gemaakt. Ook dit was super.

  • Serena
   Auteur
   16 april 2018 / maandag, 16 april 2018

   Hmmm, lekker! Selemat makan!

 4. Marlien
  19 april 2017 / woensdag, 19 april 2017

  Net gemaakt en hij was heerlijk. Ik kook de kip altijd en dan los scheuren, vind ik persoonlijk lekkerder. Zeker voor herhaling vatbaar! Wilde ook meteen je pindasaus maken maar had helaas geen kokosmelk in huis.

 5. Naomi
  19 april 2017 / woensdag, 19 april 2017

  Hee! Vandaag ook gemaakt, maar die trassie vind ik toch echt een overheersende smaak houden… heel jammer, want ik vond het er echt heel lekker uitzien. Heb geprobeerd nog wat extra ketjap en kruiden te gebruiken, maar viel me toch tegen… jammer!

  • Ier
   20 augustus 2018 / maandag, 20 augustus 2018

   Ja, heb het gister toevallig gemaakt en had exact hetzelfde!! Maar als ik dit recept vergelijk met andere online zit er in dit recept in verhouding heul veel trassi. Beter de hoeveelheid halveren of zelfs maar een kwart gebruiken.

 6. 18 april 2017 / dinsdag, 18 april 2017

  Ziet er lekker uit!

 7. Louise
  17 april 2017 / maandag, 17 april 2017

  Hé Serena,
  Ik vond het er zo heerlijk uitzien dat ik het gister meteen gemaakt heb. Het was de lekkerste nasi die ik ooit geproefd heb ! Ik had kippendij gebruikt ipv kipfilet en dat was zalig. Dank voor je recept !
  Groetjes vanuit Arnhem,
  Louise

 8. Denise
  16 april 2017 / zondag, 16 april 2017

  Ziet er heerlijk uit!
  Maareh…de tot moes geslagen rottende garnalenlijkjes moet ik nog even verwerken.

  X

 9. 16 april 2017 / zondag, 16 april 2017

  Ik maak het bijna hetzelfde alleen hier gaat er wel altijd standaard een preitje en ham door heen of bosui. het is en blijft een heerlijk recept en staat vanavond op het menu met tempeh sate

 10. Marie
  16 april 2017 / zondag, 16 april 2017

  Heb ook een Indische achtergrond. Bij ons geen trassi en ketoembar, maar wel een bouillonblokje. Voor de rest hetzelfde recept. Of juist inderdaad met garnalen én kip. Ook de tip “rijst van vorige dag”. Hoor het mn oma nog zo zeggen…

 11. 15 april 2017 / zaterdag, 15 april 2017

  Yum wat een HEERLIJK recept!!

 12. Rianne
  15 april 2017 / zaterdag, 15 april 2017

  Ooh wat lekker, ik heb er helemaal zin in!! Maar wel met die berg pindasaus, jammer voor de Indische omaatjes die zich in hun graf omdraaien, maar dan moeten ze zich maar niet bemoeien met hoe anderen hun nasi goreng eten 😉

 13. Claire
  15 april 2017 / zaterdag, 15 april 2017

  Lekker recept en goeie tips Serena. Ik ga het zeker maken!

 14. Sarah
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Ziet er heerlijk uit! Hoe ik mijn nasi maak gaat als volgt. Ik doe droge rijst in zo’n hele fijne zeef en spoel echt minuten lang onder een hete kraan. Tot het water helder eruit komt. Ff laten uitlekken en een klontje boter of (olijf)olie in een koekenpan (antiaanbaklaag) en hierin de rijst goed opbakken tot het bijna bruin word (uitkijken dat het niet aanbrand, steeds roeren). Hierna steeds wat water bijvoegen tot de rijst bijna gaar is. Vuur uit en deksel erop. Ff 15 min laten staan en je hebt een mooie korrel die je verder kan opbakken bij jouw nasi goreng gerecht.

 15. Malu
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Oh ik ben blij! Ik wil t nu! Lijkt mij heerlijk! Ga morgen meteen naar de appie! Bedankt voor het recept:-)

 16. Lousaa
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  100 gram groenten per dag :-#

  Ik at het in indonesie ook graag als ontbijt, maar tegenwoordig eet ik liever iets gezonders.

  Goeie basic nasi dit. Ik zou zelf nog wat goochelen met het koreanderzaad enflunk groenten toevoegen. En pindasaus is natuurlijk gewoon geweldog lekker als je hem zelf maakt. Pech voor de oma’s. Die liggen in hun graf 🙂

  • Denise
   15 april 2017 / zaterdag, 15 april 2017

   “100 gram groenten per dag :-# ”

   Jeumig, ja, dit is echt het einde van de wereld!!!!!! Pfff….

 17. Amber
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Hmm, ik ga ook even je recept voor hete eieren opzoeken, dan hoef ik morgen niet naar de afhaalchinees. Mijn vriend SMULT iedere keer van dit soort gerechten haha!

 18. Sandra
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Hoi Serena,

  Heb je voor mensen die allergisch zijn voor garnalen nog een tip ipv de trassie?

  • Serena
   Auteur
   14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

   hi Sandra,
   er bestaat ook vegetarische sambal, dus sambal zonder trassi. Moet je wel even goed checken bij de ingrediënten. Jumbo heeft er dacht ik eentje in hun assortiment.

 19. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, maar wat hou ik van nasi en bami goreng! Deze onthoud ik!

 20. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Aaaah tof! En lekker! Ik ga dit recept ff opslaan!

 21. Ashna
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Eerste keer dat ik als stille lezer reageer! Ik ga dit vanavond maken! De vorige keer op insta ook gezien en m toen mijn rijst, ei en spekjes goed gebruikt! Jammie!

 22. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Mijn vriend is Surinaams, sinds ik hem ken vind ik nasi weer lekker en maak ik het zelf ook op hun manier. Hier heb ik af en toe ook gravings naar! Lijkt in de basis ook op dit recept! En zij vinden pindasaus ook echt niet kunnen inderdaad! Die pindasaus is er om de, in mijn smaak, vieze Hollandse nasi lekkerder te maken haha.

 23. Ier
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  “all the way tot het kontje”

  :’-)

  • Diana
   14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

   LOL ik ga stuk

   Serena het recept is lekker en makkelijk, precies goed voor mij 🙂

 24. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Ik vind het vooral erg lekker met een gebakken ei erop! En ik zou dat nu om 10 uur ‘s ochtends ook prima kunnen eten 😉

 25. T
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  heerlijk, welke indo familie heeft er geen eigen nasi recept? Rijst dag tevoren koken is wel echt een goede tip..

  Hoe gaat het trouwens met je autohunt? Ik heb recent proefgereden in een Q2 net zoals jij maar miste het ‘jeep-gevoel’, vanmiddag ga ik een ritje maken in een fiat 500x.

 26. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Leuk om jouw variatie te zien. Ikzelf bak eerst de kip/spekjes/uitjes, dan sambal, rijst en een mix van ketjapsaus, sesamolie en sojasaus. Nadat ik dat goed gemengd heb voeg ik de eieren toe. Vaak serveer ik het met (lekker makkelijk) met diepvries boontjes uit de magnetron waar ik ook een grote scheut ketjap en sesamzaadjes doorheen mix. Zo krijg ik toch genoeg groente binnen.

 27. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Ziet er goed uit! Familie recepten zijn altijd een goed bewaard geheim. Thanks for sharing

 28. Rowan Chanel
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Jaaaa lekker hoor! Als we met de hele familie samen zijn, maken wij ook altijd nasi goreng. Bij ons ontbreekt het spiegeleitje vrijwel nooit, en hebben we altijd seroendeng, atjar en cassave erbij, jammie!! Vrienden blijven ook altijd erg graag eten hahaha

 29. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Het klinkt lekker! Leuk ook om een keer te lezen dat ik niet de enige ben die het liefst de hele dag door warm eet haha.

 30. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Ik zag een tijdje terug dat jij nasi aan het bakken was en je zusje toevallig ook! Ik lieg niet maar die dag had ik ook nasi als avondeten op de planning. De dag ervoor had ik rijst gekookt en een poging gedaan om Italiaanse roerbakgroente te mixen met wat restjes KFC kip, een NO GO was dat! Had patat gehaald en de rijst van die dag gebruikt voor mijn nasi. Ik gebruik zelf een beetje ketjap manis en oestersaus om de rijst wat zoeter te maken, dat is meer mijn Vietnamese versie ervan. Ook doe ik er graag lenteuitjes, spekjes, erwtjes en daarna veeeeel sambal erbij! Dat is mijn versie. Mijn moeder maakte nasi veel beter maar heb helaas nooit met haar meegekeken ):

 31. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Zat het zo aandachtig te lezen dat ik niet eens gemerkt had dat er plaatjes missen, haha. Kip plukken? Is dat gewoon uit elkaar trekken? Soort pulled chicken?

  Super goed recept! Ga ik eens proberen 😀

  • 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

   hahah, ik had precies hetzelfde! ;p

 32. Vera
  14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Ik eet dit bijna dagelijks, ben ondertussen drie maanden aan het backpacken in Azië. Verveelt nooit 😀

 33. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Hmmm klinkt heerlijk! Ik ga het eens uitproberen !

 34. 14 april 2017 / vrijdag, 14 april 2017

  Lieve Sereen,
  Ik mis de foto’s in dit recept, volgens mij is dat niet de bedoeling.

  Toch heb ik her recept gelezen, kan ik niet laten als foodblogger haha en het klinkt heerlijk ? Loveee trassi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *