Food Friday: lauwwarme aardappelsalade met makreel

“Waar heb je zin in?” vroeg ik aan mama. Afgelopen woensdag zou ik langsgaan om mijn verlovingsring te laten zien en om gezellig bij te kletsen, en vaak maak ik dan ook iets lekkers klaar bij mijn ouders in de keuken. “De temperaturen lopen langzaam op, dus ik heb wel zin in een salade. Maar geen koude frisse salade (want hallo, het is nog geen zomer), maar een… lauwwarme salade”. Nou, zo gezegd, zo gedaan. Onderweg naar mijn ouders fietste ik nog even langs de visboer voor een lekkere vette gerookte makreel, en de rest van de ingrediënten heb je bijna altijd wel in huis.

Er bestaan verschillende lauwwarme salades. Zo zijn er salades met warme geitenkaas, of waar vers gebakken kip of stukjes biefstuk door de salade worden gehusseld. Of een salade die voornamelijk bestaat uit heerlijke geroosterde groenten. Zelf had ik zin in iets met lauwe aardappeltjes. Gekookte aardappelen zijn mijn minst favoriete vorm van aardappelen, maar aardappelsalade vind ik dan weer heerlijk. Op de één of andere manier doet aardappelsalade me altijd denken aan BBQuen in de zomer. Het is een frisse en welkome afwisseling bij al dat vlees, dat anders echt als een blok op je maag valt.

lauwwarme aardappelsalade makreel_ - 3Het recept wat ik vandaag met jullie ga delen is dan ook perfect om te serveren tijdens het BBQuen. Het is snel klaar, ziet er indrukwekkend mooi uit, smaakt heerlijk fris, vult goed en smaakt uiteraard superlekker. Natuurlijk is deze salade ook prima als maaltijdsalade of als lunch te serveren. De salade is lauwwarm, wat ik zelf heerlijk vind bij deze lente-achtige temperaturen: niet te warm en niet te koud.

Recept | lauwwarme aardappelsalade met makreel

450 – 650 gram aardappelen
1 hele, gerookte makreel (geplukt)
1 appel (in blokjes)
halve rode ui (in ringen)
waterkers (of een andere pittige sla of kiem, zoals rucola of tuinkers)
200 gram crème fraîche
sap van een halve citroen
1 theelepel mierikswortel of mosterd
2 eetlepels verse, fijngesneden dille (mag ook gedroogd)
peper, zout

Deze hoeveelheid is voldoende voor 3-4 personen als maaltijdsalade, maar het is ook een prima hoeveelheid voor wanneer je gaat BBQuen met een groep.

Werkwijze

lauwwarme aardappelsalade makreel_ - 1Begin met het wassen en koken van de aardappelen. Neem het liefste vastkokende aardappelen en het liefst ook niet al te groot. Zelf heb ik aardappelen gekozen die iets groter zijn dan krieltjes en die je gewoon in de schil kunt koken. Geeft net iets meer kleur aan de salade straks. Maar, als je nog een restje aardappelen hebt liggen thuis waar je vanaf wilt komen, zou ik die natuurlijk gewoon gebruiken. Voeg ook wat zout toe aan je kookwater, zodat de aardappelen iets meer smaak krijgen.

lauwwarme aardappelsalade makreel_ - 2Terwijl de aardappelen koken, meng je in een kommetje de crème fraîche, citroensap, mierikswortel (of mosterd), verse dille en peper en zout tot een smeuïge massa. Proef even: het moet lekker fris smaken, maar niet te zuur. Dus wees niet al te gortig met de citroen. Het hoeft ook niet al te zout te smaken, want straks zal de gerookte makreel ook wat zout toevoegen aan het geheel.

Zet het mengsel hierna even aan de kant en snijd de appel in blokjes en de ui in ringen. Als de aardappelen na ongeveer een kwartiertje gaar zijn, giet het water af en leg ze daarna in de saladekom om even iets af te koelen. Pluk in de tussentijd de makreel en zorg dat je er zo veel mogelijk graatjes uit haalt.

Snijd daarna eventueel de aardappels door midden of door vieren, zodat de stukjes aardappel goede ‘hapklare brokken’ worden, qua grootte. Dat eet gewoon het lekkerste. Voeg het crème fraîche mengsel toe en hussel alles goed maar voorzichtig door elkaar. Het mengsel zal iets vloeibaarder worden door de warmte van de aardappelen, maar dat is juist goed. Schep er vervolgens de stukjes appel en de helft van de waterkers doorheen. Serveer de salade op een bord met waterkers en strooi er rode ui ringen overheen, dit staat lekker kleurig. Leg er als laatste mooie stukken gerookte makreel bovenop.

Variaties

lauwwarme aardappelsalade makreel_ - 4Als je geen visliefhebber bent kun je de makreel ook vervangen voor stukjes gerookte kip. Of laat de vis in zijn geheel weg als je liever een vegetarische salade hebt. De appel kan ook vervangen worden voor bleekselderij. Wil je de salade iets romiger maken, schep er dan nog een beetje mayonaise doorheen. En wil je iets meer crunch aan de salade geven, strooi er dan eens wat gehakte walnoten overheen.

Is het geen plaatje om te zien? Deze salade is niet alleen mooi, hij smaakt ook lekker fris, romig en zoutig, en de waterkers en het beetje mierikswortel geeft het geheel een lekkere pittige kick. Hm! Papa, die inmiddels thuis was gekomen, mama en ik hebben er echt van gesmuld.

lauwwarme aardappelsalade makreel_ - 5Ik hoop dat jullie weer leuke inspiratie hebben gekregen met dit recept! En zeker met het komende zonnige weer is deze frisse, romige en goedvullende salade perfect om te serveren bij een BBQ, of gewoon lekker als avondeten wanneer je geen zin hebt in iets superwarms. Mochten er nog verzoekjes zijn voor recepten, please let me know!

Trouwens, George en ik hebben sinds gisteren de Philips Airfryer (zie ook mijn instastories) en we hebben er lekkere krokante patatjes en snacks in ‘gefrituurd’. Nu zijn we natuurlijk benieuwd wat we er nog meer mee kunnen! Ik kreeg al veel tips (gehaktballen, speklapjes, kip en schnitzel schijn je heerlijk klaar te kunnen maken in dat ding) dus als jullie linkjes hebben naar goede Airfryer recepten, please share!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

27 Reacties

 1. 4 april 2017 / dinsdag, 4 april 2017

  Wat een heerlijk recept! Ga m van de week gelijk maken ?

 2. 3 april 2017 / maandag, 3 april 2017

  Hmm.. Ik denk toch dat ik hem stiekem zou laten afkoelen. Ik ben niet zo van de lauwwarme gerechten, maar ik wil graag iets warm of koud hebben. Hij ziet er wel heel erg lekker uit!

 3. Karin
  3 april 2017 / maandag, 3 april 2017

  Yes! Deze ga ik vanavond maken, net boodschappen in huis gehaald! Ik ben altijd dol op jouw recepten – afgelopen weekend voor de derde keer de blondie met frambozen gemaakt. Ook de saoto soep en de spinazie-pesto stonden vorige maand op ons menu. Keep ‘m coming, Sereen! 🙂

 4. Cynthia
  3 april 2017 / maandag, 3 april 2017

  Hee Sereen!
  Lees al jaren je blog, maar reageer eigenlijk nooit.. Maar moet toch even mijn enthousiasme uitspreken over de airfryer! Het is een top ding! Je kunt er vrijwel alles in maken, maar dan met 1/3 van de oven tijd! Zo maak ik er bijv. vaker quiche of lasagne in, want beiden zijn binnen 12 à 13 minuutjes klaar! Ik had al een airfryer, toen ik op kamers woonde. Dit zorgde ervoor dat ik als student lekker snel en gezond kon koken! Ik gooide er vaak vlees, groenten en iets van aardappelen tegelijk in, want dan had ik minder afwas (hehe student is toch vaak lui)!
  Gewoon lekker alles uitproberen of er een kookboek voor aanschaffen!
  Liefs x

 5. Cynthia
  3 april 2017 / maandag, 3 april 2017

  Hee Sereen!
  Lees al jaren je blog, maar reageer eigenlijk nooit.. Maar moet toch even mijn enthousiasme uitspreken over de airfryer! Het is een top ding! Je kunt er vrijwel alles in maken, maar dan met 1/3 van de oven tijd! Zo maak ik er bijv. vaker quiche of lasagne in, want beiden zijn binnen 12 à 13 minuutjes klaar! Ik had al een airfryer, toen ik op kamers woonde. Dit zorgde ervoor dat ik als student lekker snel en gezond kun koken! Ik gooide er vaak vlees, groenten en iets van aardappelen tegelijk in, want dan had ik minder afwas (hehe student is toch vaak lui)!
  Gewoon lekker alles uitproberen of er een kookboek boor aanschaffen!
  Liefs x

 6. Anolief
  2 april 2017 / zondag, 2 april 2017

  Hai serena. Ga je nog door met de 3 euro challenge rubriek? Ik vond het altijd zo leuk! Groetjes.

  • Serena
   Auteur
   3 april 2017 / maandag, 3 april 2017

   hi Anolief,
   ja, ik vond het eigenlijk ook altijd heel erg leuk om mezelf uit te dagen met deze challenge! Als ik hem weer doe, zal hij bij deze rubriek te vinden zijn! 🙂

 7. Lisanne
  2 april 2017 / zondag, 2 april 2017

  Kijk eens op deze Facebook pagina: Philips airfryer bak avonturen.
  Erg handig en interessant.

 8. Denise
  1 april 2017 / zaterdag, 1 april 2017

  jammie!!!

 9. 1 april 2017 / zaterdag, 1 april 2017

  MMM, yum! Het ziet er weer heerlijk uit. Ik ben dol op makreel!

 10. 31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Wat een heerlijk recept weer zo op de vrijdag!

 11. Coor
  31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Wij maken wel eens zo’n salade maar dan met rode bieten en makreel. Heerlijk!

 12. 31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Dit ziet er mega lekker uit. Ik was toch al van plan om heerlijk een salade te maken. Maar dan moet ik eerst langs de visboer!! hahah

 13. 31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Ohh lekkerrr! Nu krijg ik echt honger!
  Liefs,
  Elles

 14. 31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Hmmmm dit ziet er echt immens lekker uit!! Vooral die saus klinkt goed, haha! Ik maakte woensdag ook een super lekkere salade met boontjes, aardappels, tomaat en mierikswortel 🙂

 15. 31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Ik houd sowieso van salade, deze klinkt echt super lekker! Je vorige food friday lijkt mij ook al zo lekker!!

 16. 31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Dat ziet er echt super uit! Je kunt eigenlijk echt alles maken wat je wilt in de airfryer. Ik heb eens gelezen dat je eigenlijk alles kunt maken zoals in de oven, maar dan 20 graden minder en 1/3 van de tijd eraf. Supersnel dus. En dan ook nog eens in 2 minuten voorverwarmd. Ik ben echt verliefd op dat ding. Je kunt er ook taarten in maken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Maar voor een ontbijtje leg je er gewoon een eitje in, afbakbroodjes en eventueel een stukje bacon en je hebt in 10 minuten je ontbijt. #geenspon, maar als ze me vragen weet ik het wel 😉

  • Djodie
   31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

   Gewoon een rauw ei? Wij hebben ook een airfryer en dat klinkt handig, haha

   • 7 april 2017 / vrijdag, 7 april 2017

    Jep, gewoon zoals je ‘m zou koken. Voor een gebakken eitje weet ik de tijd niet precies, maar een eitje koken kan heel makkelijk

 17. Nathalie
  31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Ik ben verslaafd aan de air fryer we maken er zelfs kebab in en dat is zo lekker krokant maar toch sappig! De ikea gehaktballetjes, snacks, inktvisringen nommnm

 18. 31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Wauw! Lijkt me super lekker, bedankt voor het recept! Ga het binnenkort eens proberen :).

 19. 31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Yum!!! Vandaag ook een hele mooie dag voor een salade 🙂 x

 20. 31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Lekker recept! Het lijkt een beetje op mijn recept maar dan met tonijn uit blik. ik ben niet echt een liefhebber van makreel dus die zou ik daarmee vervangen! Lekker recept voor de zonnige dagen. Haha ik zag je instastory inderdaad, nog redelijk goed gelukt maar ik gebruik liever de ouderwetse frituurpan ;p

 21. Sabrina
  31 maart 2017 / vrijdag, 31 maart 2017

  Ziet er heerlijk uit 🙂
  Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *