Food Friday | Braziliaanse Brigadeiro’s

De komende periode zullen er op Food Friday een aantal heerlijke recepten van gastbloggers verschijnen, die elk een bijzonder recept met ons delen waaraan speciale herinneringen kleven. Deze keer is het de beurt aan Samara, die haar roots zowel in Nederland als Brazilië heeft liggen.


Samara deelt vandaag het recept van haar tante’s brigadeiro’s, het allereerste recept dat ze ooit heeft geleerd toen ze nog in Brazilië woonde. Toen ze las dat ik op zoek was naar bijzondere recepten voelde het voor haar als een mensenplicht om het recept van deze hemelse lekkernijen te delen. Brigadeiro’s (brie-ga-dee-roes) zijn overheerlijke bonbon’s die erg makkelijk zijn om te maken en onmisbaar zijn op Braziliaanse verjaardagen en bruiloften. Bij Samara zijn ze altijd binnen een uur op (en daar geeft ze haar broer de schuld van!).

En dan nu het woord aan Samara.

Ik vind het ontzettend spannend om dit te schrijven want ik moet toegeven dat dit mijn eerste keer is
dat ik dit doe. Ik zal beginnen met mezelf eens kort voor te stellen: mijn naam is Samara, ik ben
19 jaar oud en ik woon in Gorinchem. Mijn Nederlandse vader moest van zijn werk een tijdje in Brazilië werken en hier heeft hij mijn moeder ontmoet. Ze werden verliefd, hij bleef in Brazilië wonen en een tijdje later werd ik geboren.

Op een gegeven moment moest ik naar de basisschool. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik een goede educatie kreeg en in Nederland zou ik meer kansen hebben dan in Brazilië. En dus ben ik op mijn 5e naar Nederland verhuisd. Ik ben ontzettend trots op mijn beide nationaliteiten. Brazilië en Nederland zijn twee totaal andere werelden, maar ik ben ontzettend dankbaar dat ik van beiden veel heb kunnen leren.

Ondanks het feit dat ik hier al het grootste gedeelte van mijn leven woon, probeer ik toch in touch te blijven met mijn Braziliaanse roots en op de hoogte te blijven van wat daar gebeurt. Soms is dat lastig, omdat Brazilië zo ver weg is van Nederland. Maar kleine dingen helpen. Zo kijk ik graag naar novelas, kook ik vaak Braziliaans en probeer ik elke dag met mijn Braziliaanse familie te praten. Ik bezoek ze ongeveer één keer per twee jaar. Elke keer als ik daar aankom en de eerste stappen buiten het vliegveld zet, voelt het als thuiskomen.

Het allereerste recept dat ik ooit geleerd heb, is hoe je brigadeiros maakt. Ik heb hier hele fijne herinneringen aan. Elke keer als ik ze maak denk ik terug aan de tijd dat ik nog een ukkepuk was en mijn tante ze speciaal voor mij aan het klaarmaken was. Ik vind het daarom éxtra leuk om dit recept nu met jullie te mogen delen.

Recept | Braziliaanse Brigadeiro’s

voor ongeveer 30 brigadeiro’s

1 blikje gecondenseerde melk (397 gr)
1 eetlepel boter (ik heb hier roomboter gebruikt, ongeveer 15-20 gr)
3-4 eetlepels cacaopoeder
hagelslag
bonbon vormpjes

Werkwijze

Je gooit de boter, gecondenseerde melk en cacaopoeder in een pan en doet het vuur op een middelhoog standje. Nu is het een kwestie van roeren, roeren en nog eens roeren. Meestal ben je hier 10 tot 15 minuten mee bezig. Als het mengsel begint te koken, moet je het vuur wat lager zetten. Na een tijdje roeren moet het uiteindelijk aanvoelen als hele, hele dikke stroop.


Ik heb twee trucjes om erachter te komen of het mengsel klaar is. De eerste is om met de pollepel een
beetje mengsel op te scheppen en dan de lepel om te draaien. Als het mengsel langer dan 5/6 seconden aan de lepel blijft kleven, is het klaar.


Een ander trucje is om een scheiding te maken in het midden. Als de ‘muren’ zo’n 5/6 seconden gescheiden blijven voor ze weer bij elkaar komen, is het mengsel goed.

Het is belangrijk om het mengsel goed af te laten koelen. Minimaal een half uur, maar ik houd meestal
een paar uur aan omdat het mengsel dan minder aan mijn handen blijft kleven. Hoe langer je het laat afkoelen, hoe dikker het wordt en hoe minder het blijft kleven. Het blijft in elk geval plakkerig genoeg voor de hagelslag.

Na het afkoelen is het tijd om de bolletjes te draaien! Was je handen goed, of draag handschoenen. Als je het mengsel kort heb laten afkoelen is het handig om je handen even in te vetten met boter, omdat de bolletjes anders aan je handen plakken. Als je het mengsel een paar uur laat afkoelen is dit meestal niet nodig. Schep een beetje mengsel op een lepel, draai er een bol van en dip het in de hagelslag. En voilà, je brigadeiro is klaar!

Tip: Ik vind het lekkerder om de brigadeiro’s nog even in de koelkast te zetten voordat ik ze serveer, maar je kunt ze ook gelijk opeten.

Variatie tip: Dit recept is voor de klassieke brigadeiro, maar wat ook heel veel op feesten wordt gegeten is een variatie met kokosnoot. Deze maak je door de cacaopoeder te vervangen voor 120 ml kokosnootmelk. In plaats van dippen in hagelslag, dip je deze bonbons in geraspte, gedroogde kokos. Ook erg lekker!

Dankjewel Samara voor het delen van dit heerlijke recept! Ik heb ze meteen nagemaakt en man, man, man… wat een lekkernij! Het is zo makkelijk en snel klaar, ik kan begrijpen dat dit altijd een groot succes is op feesten en partijen. De volgende keer maak ik de kokos variant!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

23 Reacties

 1. 2 mei 2018 / woensdag, 2 mei 2018

  ahhh deze maak ik zo vaak! Ik maak ze wel net wat anders dan Samara en inderdaad ook altijd de helft van de batch met kokos, maar zó lekker!

 2. 29 april 2018 / zondag, 29 april 2018

  Bedankt voor het recept! Deze gaan we zeker proberen 🙂

 3. Dominique
  28 april 2018 / zaterdag, 28 april 2018

  Dit lijkt me heerlijk! Mooie foto’s en dat lepeltje is zo leuk <3 !

 4. Michelle
  28 april 2018 / zaterdag, 28 april 2018

  Omg dit klinkt echt heerlijk! Ik ben niet zo van het bakken en koop liever kant en klare koekjes, maar dit is te lekker om niet te proberen.

 5. Sarah
  28 april 2018 / zaterdag, 28 april 2018

  Heerlijk deze. Heb ze eerder gegeten en zijn zo verslavend.

  Maarre uh Serena als ik zo vrij mag zijn. Ga je nog ooit vloggen? Jij en George zouden het gewoon rocken en maken veel dingen mee, dat het gewoon zonde is om het niet te doen. Begrijp wel dat het een stap is die je niet zomaar neemt?

 6. 27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Oehhh dit ziet er echt onwijs lekker uit! Heel erg leuk recept.

 7. sascha
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Oh die zijn echt heel lekker! Je kan ze ook dippen in poedersuiker of vlokken 🙂

 8. Nina
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Oeee ziet er heerlijk en makkelijk uit!! Ga ik zeker eens proberen voor een feestje, yummie!

 9. mandy
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Oooh deze zijn zo lekker! Ik ga ze zeker proberen, ik heb ze zelf nog nooit gemaakt. De witte met kokos zijn ook super lekker (volgens mij heten ze hetzelfde?)

  • Jennifer
   30 april 2018 / maandag, 30 april 2018

   De witte variant heet ‘beijinho de coco’ ?

 10. 27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  omg deze gaan we maken van de week 😀 dank je wel voor het recept!!

 11. 27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Ik heb dit een keer gemaakt tijdens een event, al moet ik toegeven dat deze er een stuk fotogenieker uit zien haha;-) Ze zijn inderdaad lekker, al moet je er niet te veel van achter elkaar eten, want het is vrij machtig vind ik.

 12. Ingrid
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Mijn Braziliaanse collega heeft mij ook geleerd dit te maken, heerlijk! Zij maakte ook regelmatig gewoon een bak van het gecondenseerde melk/chocolademengsel en lepelde dat uit. Echt superlekker en dramatisch ongezond. Ik vind het leuk dat je allerlei dingen aan de balletjes kan plakken, ook bijvoorbeeld pistachenootjes of geraspte kokos.

 13. VWillemse
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Wat een super orgineel en leuk recept, en makkelijk genoeg om met kinderen te maken.
  Het verhaal eromheen is ook zo leuk om te lezen.

 14. Yvonne
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Ik ken deze: zijn heerlijk maar ik zit altijd al vol als ik er eentje op heb! Zo machtig… 🙂

  • Serena
   Auteur
   27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

   Echt? OMG ik heb er wel 5 achter elkaar naar binnen gewerkt. Lekker bij de koffie of thee! Daarna zat ik inderdaad wel heel vol, hihi.

   • M
    27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

    haha, zo herkenbaar.

 15. M
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Ziet er heerlijk uit!

 16. Lize
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Ziet er heerlijk uit!

  @Serena, de ads zijn echt heel storend in dit artikel. Over elke foto start een reclame filmpje. Zo kan ik de foto niet meer bekijken, zonder het filmpje weg te klikken en staat er aan de onderkant een heel storend label van de reclame. Maakt het lezen niet prettig.
  Ik kijk op mijn tablet en de laatste tijd is dit vaker het geval in artikelen. Ik hoop dat hier iets aan gedaan kan worden….

  Fijne koningsdag!

  • Serena
   Auteur
   27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

   hi Lize,
   ik heb het doorgegeven omdat ik zag dat er meer mensen last van hadden.
   Echter, de banner zakt na een paar seconden weer, zodat de foto weer zichtbaar wordt.
   Maar het is vervelend dat het bij ELKE foto gebeurt.
   Het wordt na het weekend gefixt!
   Bedankt voor je feedback!

  • M
   27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

   Ja precies, ik snap dat je geld moet verdienen maar die kutadvertenties nemen het plezier en het mooie van je foto’s af.

 17. Lyn
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Recept klinmt heerlijk. De foto’s kon ik helaas heel slecht zien. Er lopen constant advertenties/filmpjes doorheen.
  Heel erg storend.

 18. Michele
  27 april 2018 / vrijdag, 27 april 2018

  Oooeeeeh lijkt me lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *