Fietsen door Riga

In Riga is het ijzig koud. De wind is nog het ergste, die snijdt echt door je heen. Op straat moeten we uitkijken dat we niet uitglijden over de plassen bevroren water, maar door de herftkleurige bomen schijnt de zon. Het is een prachtige kraakheldere dag met een strakblauwe lucht. Een perfecte dag om te fietsen door Riga.

riga travel report_06
Bij de Riga Explorers Club aan de Riharda Vagnera iela 14 huurden we onze fietsen én een gids. De Riga Explorers Club is een klein zaakje dat wordt gerund door een stelletje vlotte boys. Eentje komt uit Engeland, eentje komt uit Australië en eentje komt uit Letland. Ze wonen elk al jaren in Riga en kennen de stad en de omgeving dan ook op hun duimpje.

fietsen door riga
Helemaal goed en warm ingepakt sprongen we op onze Gazelle’s om de stad te verkennen. Ik heb nooit eerder een guided bike tour gehad, maar ik moet zeggen dat ik het een hele prettige manier vind om een stad te ontdekken. Een touringbus vind ik vrij ‘toeristisch’ en net iets te snel gaan allemaal, terwijl een wandeling door de stad juist weer vrij langzaam gaat. Op de fiets kun je je sneller verplaatsen dan te voet, waardoor je meer kunt zien in dezelfde tijd én je bent lekker in de buitenlucht.

riga travel report_03 ghetto riga cats riga jewish ghetto riga riga travel report_04 robbert riga
Onze gids nam ons mee naar de Joodse ghetto, oftewel de Moskow wijk. Deze wijk ligt tegen het centrum aan, maar is erg oud en vervallen. Afgebrokkelde stenen en bladderende verf. De Letten hebben gewoonweg geen geld om hun huizen op te knappen of om in betere huizen te wonen. Zo zonde, want je kon zien dat de huizen in beter tijden prachtig moesten zijn geweest. We kwamen mooie binnenplaatsen, versierde deurposten en prachtige hekken tegen.

Het had iets triests, zoals vergane glorie altijd een beetje triest is, maar het was ergens ook weer heel intrigerend om door deze wijk heen te fietsen. Iets wat ik zonder gids nooit gedaan zou hebben omdat deze wijk niet heel erg wordt gepromoot onder de toeristen. Sommige huizen hadden dichtgespijkerde ramen, of er hingen doeken voor, waardoor je echt zo’n ‘spookstad’ idee kreeg. Als je houdt van oude gebouwen en voor dat ‘urban exploring’ gevoel wilt gaan dan moet je zeker eens – met gids en bij voorkeur niet in het donker, want dat is gewoon freaking scary – door de Moskow wijk fietsen.

st peters church riga travel report_17 riga travel report_14 riga travel report_16 riga travel report_15
Een aanrader is om voor €7 per persoon de St. Peter’s Church op te gaan. Deze kerk is de hoogste kerk van Riga en biedt een schitterend uitzicht over de stad. Tijdens the golden hour (het laatste uurtje zonlicht) hebben we daar dan ook de prachtigste foto’s gemaakt. No worries, je hoeft je kuitspieren niet te overbelasten om deze kerk te beklimmen, want ze hebben gelukkig gewoon een lift die je naar het hoogste punt brengt. De St. Peter’s Church vind je aan Skārņu iela 19.

riga travel report_13 riga travel report_18
De befaamde gekleurde huisjes van Riga staan vlak naast de St. Peter’s Church en ze zijn zo heerlijk fotogeniek. Hadden de huizen in Nederland maar wat meer kleur! De sierlijke lantaarnpalen, de straten met kinderkopjes, de prachtige gebouwen, kerken, de gekleurde huizen met hun Franse balkonnetjes, de bogen, trappetjes, deurposten en hekken, alles in de binnenstad van Riga is mooi. Het lijkt alsof je door een filmset wandelt en ik moet mezelf in bedwang houden niet elk huis of elk gebouw apart op de foto te zetten.

riga travel report_10 riga travel report_08 riga travel report_09riga travel report_11 riga park riga travel report_12
Riga kent vele parken. Het viel me echt op dat er zo veel groen en natuur te zien is in deze stad. Sommige parken zijn wat vlakker en bevatten mooie fonteinen en kleine pleintjes omringt met bankjes, anderen, zoals het uitgestrekte Kronvalda Parks zijn wat heuvelachtiger en bevat een stromend riviertje met eendjes en zwanen, stenen ruïnes, trappetjes en bruggen. Heel idyllisch en sprookjesachtig. Hier vind je ook de slotjesbrug; de brug waar kersverse echtparen en verliefde stelletjes een slotje aan bevestigen als teken van hun eeuwige liefde. Zo romantisch!

cycling through riga
Midden in Kronvalda Parks staat het vrijheidsmonument; een grote zuil waarop een dame, de Letten noemen naar Milda, drie sterren omhoog houdt. De drie sterren staan voor Koerland, Lijfland en Letgallen, de drie delen van het Russische rijk waaruit het zelfstandige Letland is ontstaan. Het monument is tussen 1931 en 1935 gebouwd ter herdenking aan de Letse soldaten die zijn gesneuveld in de Letse OnafhankelijkheidsoorlogHet vrijheidsmonument staat dan ook voor vrijheid en vaderland en is erg belangrijk voor de Letse bevolking.

riga travel report_02De foto’s zijn gemaakt door mij en door Laura Coolen van whatabouther.nl

Riga is een prachtige, historische stad waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Alles is op loopafstand gemakkelijk te bereiken, maar je kunt natuurlijk ook de tram pakken of een fiets huren. Vooral als je gebieden buiten het centrum en de Oude Stad wilt verkennen is een fiets aan te raden. Er is zo veel te zien en te bewonderen en de parken zijn er magisch en sprookjesachtig.

Riga is niet de allerbeste shopstad van Europa, maar ben je op zoek naar een relatief goedkope citytrip waar je heerlijk kunt wandelen en culinair kunt genieten dan is Riga een goede optie. De bevolking van Riga spreekt goed Engels en je kunt er echt fantástisch eten. De keuken heeft veel Skandinavische invloeden en is vooral erg gezond en voedzaam, alsof ze van nature al meedoen aan de ‘superfoods’ trend. Ik ben echt aangenaam verrast door de kwaliteit van hun restaurants. Ik kan nog wel uren doorpraten over hun eten, daarom heb ik een apart artikel geschreven over mijn favoriete food hotspots in Riga, die je kunt nalezen op Travellab.nl.

Zijn jullie wel eens in Riga geweest?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

85 Reacties

 1. Mirja
  28 mei 2015 / donderdag, 28 mei 2015

  Dankzij jou artikel, maar ook die op travellab, gaan mijn vriend en ik een weekendje weg naar Riga! Thanks Serena :)!! Is een keer weer wat anders dan Parijs of Barcelona!

 2. 5 april 2015 / zondag, 5 april 2015

  Leuk artikel!
  Ik beveel iedereen aan om een fiets te huren als je Riga voor een paar dagen bezoekt! Je kunt dan zoveel meer zien van de stad.
  Tegenwoordig zijn er meer fietspaden en zelfs stoplichtjes voor fietsers!

 3. Nienke
  6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Prachtige foto’s!

 4. Christianne
  6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Prachtige foto’s!

 5. Margarita
  6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Mijn familie woont in Letland dus ben er al erg vaak geweest.
  In de oude stad is het shoppen inderdaad niks aan maar in winkelcentra’s zoals Domina kan je wel leuk shoppen.
  En wat ik heb ervaren is dat de mensen daar helemaal niet goed Engels praten haha.
  Ik vind je foto’s echt prachtig. Ik ga in de kerstvakantie heen, krijg dus helemaal zin om heen te gaan door je foto’s en de manier hoe je genoten hebt daar!

 6. 6 november 2014 / donderdag, 6 november 2014

  Wauw, het ziet er echt schitterend uit!

 7. Mariska
  5 november 2014 / woensdag, 5 november 2014

  Prachtige foto’s!

 8. Nienke
  5 november 2014 / woensdag, 5 november 2014

  Toch even vragen… Het valt me op dat je artikelen tegenwoordig later op de site komen dan ik vroeger gewend was (jij was er vaak als een van de eerste bloggers bij in de ochtend: dan was er al om 07:00 uur een artikel bijvoorbeeld, waarschijnlijk omdat je vooruit werkte). En soms komt er een artikel te weinig. Het is niet erg, hoor (dit is dus geen ‘ik wil meer artikelen en wel nu’-reactie), maar is er een reden dat dingen wat langzamer en onregelmatiger gaan? En dan met name de onderliggende vraag; gaat het goed met je?

 9. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wauw wat een mooie foto’s! Ik zou ook wel eens een fietstocht willen doen door een stad.

 10. lousaa
  4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Mooie foto’s maar niet echt sfeervol. Ze zijn te dood, er staan te weinig mensen op om een beeld te krijgen van het leven in de stad. En dat is toch waarvoor je reist, meestal.

 11. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  oooh dit lijkt mij zo leuk om te doen!
  prachtige foto’s ook

  liefs
  Karlien

 12. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wauw, echt prachtige foto’s! Ik ben er nog nooit geweest maar ik denk ook niet dat de kou wat voor mij is.
  xxx

 13. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een prachtige foto’s! Nu wil ik naar Riga ♥! Liefs

 14. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een prachtige foto’s! Ik ben nog nooit in Riga geweest. Wanneer ik aan een citytrip denk, zou ik niet gelijk denken aan “Riga”, maar dankzij je foto’s en je verslag krijg ik een duidelijker beeld van Riga.. En ik moet zeggen, het ziet er toch wel héél erg mooi uit!

 15. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Leuk om te lezen! Lijkt mij een prachtige stad.

  Liefs Nadine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *