Fashion Horror: de witte legging?

In de loop der jaren schijnt er een soort afkeer te zijn ontwikkeld jegens de witte legging. Het is een legging, maar dat wit, dus wat is er dan zo verschrikkelijk aan? Wat heeft mensen ertoe aangezet er zelfs een speciale anti-witte-legging-facebook-pagina* voor aan te maken? Magazines als Viva en Linda supporten de strijd tegen de witte legging en het lijkt wel alsof de fashionwereld het liefst deze ‘ondingen’ voorgoed uit het straatbeeld wilt verbannen. Maar, waarom?

Over het algemeen zie ik dat de witte legging wordt gecombineerd met bloemetjestuniekjes, birkenstocks, flatjes en spijkerrokjes of -shorts en ik moet toegeven: dit is niet de meest flatteuze look. Ik heb het al besproken in mijn artikel ‘How-to: longer & leaner legs‘ waar ik aangeef dat je benen korter lijken door kledingstukken te dragen die de lengte doorbreken. Kijk maar bij de foto hieronder waar ik de witte legging draag zoals ik hem vaak tegenkom op straat:

Het shortje heeft een horizontale lijn, de legging kapt de lengte af net boven mijn enkels en de flatjes zorgen dat mijn benen niet echt een mooiere shape krijgen (in tegenstelling tot high heels). Smaak is heel persoonlijk en ik heb persoonlijk geen ‘last’ van de witte legging, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er tot op heden ook nooit eentje heb aangeschaft. Ik vind het namelijk vrij lastig om de witte legging te combineren in een outfit waar mijn benen goed in uitkomen.

Daarbij oogt een witte legging – naar mijn idee – wat goedkoper dan een zwarte legging. Je ziet namelijk de naadjes aan de zijkant veel beter zitten en zo lijkt het niet echt goed afgewerkt, bovendien schijnt het sneller door waardoor eventuele cellulite en vetjes beter zichtbaar zijn – daar waar de zwarte legging dit allemaal camoufleert. Zwart is denk ik gewoon wat makkelijker te combineren en maakt de benen flatteuzer dan wanneer je een witte legging aantrekt, maar juist DAAROM bedacht ik een uitdaging voor mezelf: creëer een aantal looks mét witte legging die er toch charmant en fashionable uitzien.

En ik kan je vertellen, het was niet makkelijk.

Met een zwarte legging kun je al snel een stijlvolle outfit creëren, maar een witte legging daarentegen oogt al snel wat te sportief en ‘gympak-achtig’ – zeker in combinatie met felle kleurtjes. Ik heb alle mogelijke kleurencombinaties uitgeprobeerd, maar persoonlijk vind ik de combinatie van wit met off-white, zand, cream, beige en andere natureltinten het mooiste en meest stijlvol staan.

Op de foto linksboven draag ik: witte legging (Ter Stal), cognackleurige ASH laarsjes, off-white oversized katoenen trui van Larissa, vintage zand/bruin riempje van mama en een cognackleurige tas van Mirocca.nl.

Op de foto rechtsboven draag ik: witte legging, bruine suede enkellaarsjes van Lanvin, witte tanktop (Forever21) met daaroverheen een gehaakte zandkleurige oversized trui met vleermuismouwen (van Larissa, uit New York) en een zandkleurige shopper van Mynewbag.nl.

Wil je liever iets meer kleur in je outfit dan kan dat, maar ik stel voor om dat met mate te doen. Het mooiste vind ik een all white outfit met kleurrijke accessoires.

Op de foto’s hierboven draag ik een tanktop en een wit lang t-shirt over mijn witte legging, maar geef ik de outfit een hint of color met kleurrijke accessoires zoals neon slippertjes, magentakleurige pumps en wat vrolijke sieraden. Om eerlijk te zijn vind ik deze outfits minder geslaagd dan de twee hierboven, maar ik wil het toch even laten zien omdat misschien niet iedereen dol is op zandkleurige natureltinten en hoge hakken en gewoon wel van wat kleur houdt. Trouwens, het middelste vestje is net iets te kort naar mijn smaak, maar het gaat even om het idee 🙂

Ik heb ook geprobeerd de witte legging te combineren met zwart, maar in de meeste gevallen vind ik dat toch wat te ‘hard’ overkomen en daarom ga ik liever voor de bruine en natureltinten. Om het geheel wat ‘frisser’ te laten lijken. Zwart en wit kan prima samen, maar ik combineer dan dan liever met een zwarte broek, een witte short of gewoon een lichte spijkerstof. Een witte legging met zwarte schoenen vind ik gewoon niet zo, maar het kan wel! Hieronder heb ik de witte legging gecombineerd met een zwart/wit gestreepte oversized trui en zwarte enkel wedges. Het heeft een beetje een Franse vibe, een beetje tuttig maar wel cute. Het is een snelle telefoonfoto dus de kwaliteit is niet super, maar even voor het idee:

Er zijn totaal geen regels wanneer het op fashion aankomt, dus ik vind het onzin dat men er over het algemeen zo op tegen is. Het is niet het kledingstuk, maar de combinatie die het ’em doet. En dan nog, als jij lekker met je spijkerrok over je witte legging rond wilt dartelen en je daar prettig bij voelt, wie zijn wij dan om jou tegen te houden?

Met dit artikel wilde ik laten zien dat de witte legging echt niet zo afzichtelijk is als veel mensen denken en dat je er gewoon leuke en stijlvolle outfits mee kunt creëren. Laat je niet tegenhouden om bepaalde items te dragen, alleen maar omdat de mensen om je heen er grapjes over maken! Durf te dragen wat je leuk vind, laat je niets wijsmaken en wees creatief.

De witte legging: niets mis mee.

Until next time,
Serena Verbon

*Deze Facebook-page is vooral bedoeld als grapje en moet je niet al te serieus nemen 😉 

 

Volg:

196 Reacties

 1. marjolein
  26 januari 2013 / zaterdag, 26 januari 2013

  zo’n witte outfit is nix voor mij, wordt veel te gauw vies:)

 2. Patricia
  14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Vre-se-lijk! Geen witte legging in mijn kledingkast. Dan vind ik een witte broek leuker! Maar Serena heeft het toch nog leuk weten te combineren.

 3. Martina
  16 december 2012 / zondag, 16 december 2012

  Heel erg mooi gestyled, alle outfits! (behalve de bovenste =P)

 4. Willem
  15 november 2012 / donderdag, 15 november 2012

  Tja, als jij er niets mis mee vind….Ik als man vind je gezicht en figuur best o.k., maar in die legging. Maar smaken verschikken, als jij je happy daarin voelt moet je het gewoon aantrekken, ik kijk wel even weg als ik jou (of andere dames) tegenkom in zo’n outfit.

 5. lisanne
  6 september 2012 / donderdag, 6 september 2012

  Hallo serena!

  waaauw leuk blog! ik vind vooral van het tweede plaatje de rechtse outfit superr! mag ik weten waar je die trui gekocht hebt? supertoff!

  liefss!

  • Rosaleandra
   7 september 2012 / vrijdag, 7 september 2012

   Witte leggings & spijkerrokjes zouden verboden moeten worden voor volwassenen, LOL, ik vind het niet kunnen, maar je hebt wel een leuke poging gedaan om het draagbaar te maken 🙂

 6. Mirrrr
  21 augustus 2012 / dinsdag, 21 augustus 2012

  Ziet er te gek uit maar even realistisch we hebben niet allemaal zo’n figuur als jij lol. Maar super ik weet nu wat voor hak ik ga kopen voor mijn witte legging

 7. Lincy
  18 augustus 2012 / zaterdag, 18 augustus 2012

  Die eerste foto met je knotje vind ik werkelijk prachtig!
  Maar zelf zal ik er nooit van men leven 1 aantrekken…
  1) Het maakt je dikker
  2) Je ziet er al je onzuiverheden, of misschien zelfs kleine vetrolletjes door
  3) Men knieën zijn net 2 olifanten!
  en natuurlijk ook nog:
  moeilijk te combineren, en het risico dat je echt volledig fout combineert!

  Je kan hem inderdaad wel mooi combineren (wat jij Serena super mooi hebt gedaan!), maar het blijft toch de aandachttrekker van de hele outfit vind’k.

 8. thea
  16 augustus 2012 / donderdag, 16 augustus 2012

  ik vind de witte legging’s de mooiste legging’s, omdat ik een moslima ben mag ik geen korte kleren aan. de kleren die ik draag zijn best wel kort dus ik moet ze aan doen met een legging. En omdat ik heel veel kleren in neon kleuren heb passen heel veel andere kleuren er niet bij.

 9. Liesbeth
  14 augustus 2012 / dinsdag, 14 augustus 2012

  Wát grappig, nooit geweten dat ze zo onpopulair zijn, ik draag ze heel veel! Ik denk dat het ook afhankelijk is of wit je staat. Bij zomer- en wintertypes staan ze best goed (Serena, je zou écht ns een artikel moeten doen over kleurentypes/analyse, dat hoort echt bij beauty en fashion 🙂 )
  Beige en zandkleuren staan mij echt slecht, ik combineer wit altijd met grijs of pastelkleuren, zacht rose ofzo. Ik laat wel vaak het wit weer in de bovenkleding terugkomen, wit hemdje ofzo. But I admit, ik draag ook wel wit t-shirt, spijkerrok, witte legging. Ja, ik vind t niet lelijk!

 10. 10 augustus 2012 / vrijdag, 10 augustus 2012

  Haha, ik droeg een paar jaar terug enkele keren een witte legging, maar toen had ik hem aan mijn ma gegeven. Je hebt er wel mooie outfits bij gecreeerd. Dus, zal ik de legging wel een paar keer terug vragen 😀

 11. Nienke
  9 augustus 2012 / donderdag, 9 augustus 2012

  sorry maar ik vind het echt niet mooi ;(

 12. Charlotte
  9 augustus 2012 / donderdag, 9 augustus 2012

  ik zie ook heel vaak mensen lopen met kuilen en cellulitis en dan doen ze een witte legging aan.. en met zwart valt dat minder op en vreselijk zoon spijker shortje erop.
  Vind jou oufits leuker:D!

 13. Elma
  6 augustus 2012 / maandag, 6 augustus 2012

  Slim hoor, je benen kruisen op bijna elke foto zodat je er flatteuzer uitziet.. 😛 (Dit bedoel ik niet gemeen)
  Maar serieus, door jou vind ik de witte legging zo slecht nog niet. Sterker nog, ik vind het mooi!

 14. Ann
  6 augustus 2012 / maandag, 6 augustus 2012

  Ik vind de witte legging ook niet mooi.
  De zandkleurige outfits vind ik wel mooi, maar aangezien ik heel bleek ben,
  zou dat bij mij alsnog niet staan.

 15. Kim
  6 augustus 2012 / maandag, 6 augustus 2012

  O kom op zeg, die facebook pagina is echt belachelijk! Ik vind het echt zielig als je van gewone mensen foto’s gaat maken en ze dan op een openbare site belachelijk gaat zitten maken. Dat doe je toch niet?

 16. 2 augustus 2012 / donderdag, 2 augustus 2012

  Je hebt het inderdaad wel mooi gecombineerd, maar ik ga toch liever voor een zwarte legging, of liever geen legging en gewoon een broek 😉 Maar die zandkleurige trui uit New York, want it so bad! Echt heel erg mooi!

 17. Quinty
  2 augustus 2012 / donderdag, 2 augustus 2012

  Toevallig droeg ik vandaag na een hele tijd weer een witte leging 😉 En serena je hebt echt een onwijs leuke style, waardoor ik erg gëinspireerd wordt! 🙂

 18. Ellen
  2 augustus 2012 / donderdag, 2 augustus 2012

  Ik hou van mijn witte 3/4 legging!
  Ik heb lange (slanke) benen, waardoor de 3/4 legging tot net onder mijn knie valt. En ja, knieeen zijn niet echt mooi, maar door er een legging over te dragen valt het net wat minder op.
  Ik draag de legging bij korte strakke jurkjes (die basic t-shirt-dingen van de H&M, in lang model). Bij zwart bijvoorbeeld. Dan vind ik een zwarte legging niet zo mooi. Wordt te zwart. Dan draag ik daar een witte legging onder waardoor ik iets meer gekleed ben ik ik niet “hoerig” veel blote been heb bij een kort jurkje (wat snel zo lijkt bij mij aangezien ik ruim 1.80m ben).
  Witte leggings tot (bijna) de enkels houd ik niet zo van. Is zo’n lange onderbroeken-effect.
  Wat ik echt super lelijk vind is een witte legging bij donkere dames. Daar schijnt de donkere huidskleur doorheen, echt lelijk!
  En een legging zonder rokje ofzo vind ik bij zwart al heel erg lelijk en not done, bij wit is dat nog 10x erger.
  Dus: witte legging is leuk, maar weet hoe je hem moet dragen!

 19. 1 augustus 2012 / woensdag, 1 augustus 2012

  Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, maar ik heb het nog nooit veel goeds zien doen voor iemands figuur. Bij kindjes daarentegen kan het wel erg leuk zijn 🙂 Bij elke outfit die je hebt bedacht zou ik een zwarte legging mooier vinden, haha. Nee, ik heb het er niet zo op. Ik vind het wel een heel leuk artikel! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *