En nu?

Door Angel – En nu? De afgelopen 10 dagen heb ik deze vraag meerdere keren aan mezelf moeten beantwoorden. Mijn vader heeft al weken hoofdpijn. Vorige week vertelde hij me dat hij dubbel zag en misselijk was en toen ik heb ophaalde voor een routineafspraak bij de kaakchirurg in het ziekenhuis, zag ik dat hij daadwerkelijk scheel keek. Hoewel ik de afgelopen maanden een mooie middenweg heb gevonden in optimisme en realisme maakte ik me, bij het zien van zijn van pijn vertrokken gezicht, voor het eerst echt zorgen.

Naast me in de auto zit mijn zusje, Dewi. Terwijl we naar het ziekenhuis rijden, kijk ik over mijn schouder naar de achterbank en zie hem daar, weggedrukt in een hoekje, zitten. Een klein, mager hoopje papa, ineengekrompen met zijn hoofd in zijn handen gedrukt van de pijn. Hij kan amper rechtop zitten en heeft moeite met praten. Mijn vader klaagt niet maar draagt zijn pijn. Zelfs als hij er letterlijk scheel van kijkt. Mijn oma was ook zo en mijn zusje en moeder zijn precies hetzelfde. Stuk voor stuk bikkels die rustig , zonder anderen ermee lastig te vallen, hun pijn uitzitten.

Wat ik nog erger vind dan zelf pijn hebben, is een ander pijn zien hebben. Zeker als het iemand is waar ik zoveel van houd. Zonder met mijn ogen te knipperen zou ik een orgaan afstaan, een been afzetten of 25 jaar van mijn eigen leven inleveren in ruil voor een pijnvrije vader. Ik realiseer me dat dit voor veel mensen zwaar overtrokken klinkt, maar het is nou eenmaal mijn waarheid. Ik kan niet met andermans pijn omgaan. Ik besluit dan ook in te grijpen.

“Papa, je hebt teveel pijn. Dewi en ik kunnen het niet meer aanzien. Laat mij straks het woord maar voeren en bemoei je verder niet teveel mee. Je hebt nu te lang tegen de artsen gezegd dat het allemaal wel gaat en je pijn gebagatelliseerd. Elke andere patiënt had zich met de helft van jouw pijn met gillende sirenes op laten halen. Dit gaat zo niet meer.” Met zijn laatste kracht gaat hij akkoord. Eenmaal bij de arts houd ik mijn betoog en ik ben vastberaden het ziekenhuis niet te verlaten voordat hij zich wat beter voelt. De kaakchirurg voelt wat, trekt wat, rost wat camera’s door zijn neus naar binnen en ik terwijl ik papa hoor kokhalzen, krijg ik mijn volgende portie ‘andermans pijn’ te verwerken.

“Het is mogelijk dat er iets in het hoofd zit dat tegen de oogzenuw drukt waardoor het oog uitvalt. Dit kan ook de veroorzaker zijn van de hoofdpijn. Ik raad dus aan om daar een MRI scan van de te maken omdat we toch snel willen weten…”

Dan stopt mijn hart even met kloppen. Zeg het alsjeblieft niet… Niet waar hij bij is…

“… of het een nieuwe tumor is.”

Verdomme.

En vanaf dat moment is het één grote aaneenschakeling van slecht nieuws. Afgelopen maandag waren we voor wat routineafspraken in het ziekenhuis. Papa was te ziek om op zijn benen te staan dus had ik een ziekenhuisbed voor hem geregeld. Net als hij is slaap valt, komt de arts ons halen voor de uitslag van de scan. Ik ben zo bang voor slecht nieuws dat ik besluit mijn vader niet mee te nemen. Alsof ik hem daarmee nog heel even kon beschermen. Ik heb geen idee hoe ik van de wachtruimte naar zijn praktijk ben gekomen want mijn benen voelde ik niet meer. De arts vertelt ons dat er een tumor in het hoofd gevonden is en dat ze er niets meer aan kunnen doen.

Het voelde alsof iemand me een trap tegen mijn keel geeft. Dan volgen de 15 zwaarste minuten uit mijn leven. Terwijl de tranen over mijn wangen biggelen, vraag ik me af hoe ik mijn bloedeigen vader in godsnaam moet gaan vertellen dat het klaar is. Het antwoord krijg ik snel genoeg. Dat kan ik niet. IK. KAN. HET. NIET.

Ik heb het ook niet gedaan. We hebben één van zijn beste vrienden gevraagd het hem te vertellen. Nadat hij papa op de hoogte heeft gebracht, gaan we met mijn moeder direct naar hem toe. Sinds maandag zijn we elke dag bij hem. Zijn morfinedosis is verdubbeld waardoor hij gelukkig minder pijn heeft en dat maakt het nieuws niet minder verschrikkelijk, maar wel beter te dragen.

Mijn vader is een fantastische vader. Hij heeft ons, ondanks de scheiding, een zorgeloze, liefdevolle jeugd gegeven. Ons intellect en vooral onze humor zijn het grootste onderdeel van zijn rijke nalatenschap aan ons. Hij weet wat het is om een goede vader te zijn. Net, een half uur geleden, belde Dewi om te zeggen dat er nog een tumor in het hoofd is gevonden.

Ik heb geen idee hoe lang we nog met hem hebben, maar hij krijgt tot het eind al mijn tijd en aandacht. In mijn leven gaat het niet om de tijd die je met iemand hebt maar om je herinneringen die aan iemand hebt. Aan mijn vader heb ik alleen maar mooie, leuke, gezellige en vooral grappige herinneringen. En daar gaan we er de komende weken nog wat van bij maken.

2014-08-31 21.18.31hans ratermanLieve allemaal, langs deze weg wil ik een ieder die, op mijn vorige stukken over papa, een bemoedigende of lieve comment heeft achterlaten enorm bedanken. Ze hebben mij het afgelopen half jaar stuk voor stuk veel kracht en heel veel goed gedaan.

Thanks!

Liefs,
Angel

Volg:

997 Reacties

 1. E
  15 oktober 2014 / woensdag, 15 oktober 2014

  met tranen in mijn ogen heb ik dit gelezen ! veel sterkte

 2. Gloria
  15 oktober 2014 / woensdag, 15 oktober 2014

  Je papa ziet er een enorm lieve, warmhartige man uit. Ik hoop dat hij het goed stelt!

 3. Wendy
  15 oktober 2014 / woensdag, 15 oktober 2014

  Ach Angel…. wat een vreselijk nieuws!!!
  Ik wil je heel veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd. Ook voor de mensen om je heen….

 4. Pat
  15 oktober 2014 / woensdag, 15 oktober 2014

  Herkenbaar…toen er bij mijn vader kanker geconstateerd werd kregen we ook direkt te horen dat hij nog hooguit 6 weken had..dan staat je wereld volledig op zijn kop. Ook mijn ouders waren inmiddels gescheiden, maar die laatste paar weken hebben we alles op alles gezet om zoveel mogelijk bij elkaar te zijn. Ik wens jullie heel veel sterkte

 5. Julie
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Ik kreeg een krop in men keel en tranen in men ogen toen ik dit las. Ik mag er niet aan denken dat ik hetzelfde zou meemaken. Ik wens jou en je familie veel sterkte!!

 6. Amina
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Zo herkenbaar jou verhaal. Ik wens je heel veel sterkte toe, Angel.

 7. Denise
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Lieve Angel en familie! Heel veel sterkte in deze verschrikkelijke tijd!

 8. Linda
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Lieve Angel en familie,
  Ontzettend veel sterkte tijdens deze moeilijke periode. Ik vind het heel knap van je hoe je dit kan beschrijven. Met tranen heb ik het stukje gelezen.. Normaal reageer ik nooit op artikelen maar ik wil je toch heel veel sterkte wensen..

 9. Anna
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Wat verschrikkelijk om dit nieuws te moeten horen en ik vind het super knap van je dat je dit via deze weg aan “ons” wilt vertellen. Heel veel sterkte voor jou, je zus en je moeder, maar niet te vergeten, je vader. Geniet van de momenten die jullie samen nog mogen hebben!

  Liefs,

  Anna

 10. romee
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  wauw angel, tranen in mijn ogen. wat knap geschreven. Heel veel sterkte!

 11. Rianne
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  jeetje wat heftig..
  onwijs veel sterkte voor de komende tijd!

  Liefs,

 12. Lisanne
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Lieve Angel,
  Ik weet dat je er niks aan hebt maar toch wens ik je sterkte.
  Maak zijn laatste tijd mooi, je hebt er in ieder geval alles aan gedaan.

  Liefs

 13. Kelly
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Met tranen in mijn ogen heb ik je stuk gelezen. Angel, ontzettend veel sterkte en liefde toegewenst de komende periode.

 14. Lee
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Ja wat is dit nou? %€¥₩÷÷$#*& zo hoort het niet te gaan. Fuck. Sterkte meis!

 15. Martine
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Met tranen in mijn ogen het bericht gelezen.
  Heel veel sterkte gewenst voor jullie!
  Liefs •

 16. S
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Wat mooi geschreven. Heel veel sterkte in deze verschrikkelijke tijd!

 17. Birgit
  14 oktober 2014 / dinsdag, 14 oktober 2014

  Onwijs veel sterkte toegewenst en geniet samen met iedereen om je heen volop van de mooie momenten die jullie nog gaan hebben, jij en je vader zijn echt toppers. heel heel veel liefs xx

 18. Me
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Ik reageer zelden en dit is de allereerste keer dat ik een artikel lees van iemand en je gewoon voel, alsof je tegen mij staat te praten. Angel heel heel veel sterkte en je kan het! Ik heb er echt tranen van in mijn ogen. Sterkte lieve angel, echt heel veel sterkte

 19. Raisah
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Tranen in mijn ogen.. Veel sterkte Angel..

 20. Liselore
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve Angel, ik heb met tranen in mijn ogen gelezen..wat vreselijk. Heel veel sterkte de komende tijd!

 21. Sandra
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Jeetje, wat heftig.. Heel veel sterkte, ik weet verder niet wat ik moet zeggen. Ik wens jou/jullie alle kracht en liefde toe..

 22. Debora
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Heel veel sterkte!

 23. elize
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve Angel, ik heb tranen in mijn ogen bij het lezen. Wat een mooi stuk en wat een liefde heb jij voor je vader. Heel-heel veel sterkte!

 24. Sabien
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Jeetje, hier wordt men stil van… heel erg stil. Lieve Angel, met tranen in m’n ogen, wil ik jullie heel veel sterkte wensen de komende tijd…

 25. jessica
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Wat een zwaar verhaal, ik werd er emotioneel van. Wat moet het onbegrijpelijk en moeilijk zijn om zo’n diagnose aan te horen. Jij omschrijft jouw familie als ontzettend sterk, maar in dit soort tijden mag je ook je kwetsbare kant laten zien. Hoe raar het ook klinkt, geniet van ieder moment de komende tijd. Leg alles aan de kant, en probeer zo present mogelijk te zijn in de tijden die je met je vader mag doorbrengen. Familie en vrienden om je heen hebben die er voor jou zijn is uiteindelijk een van de belangrijkste en beste dingen in het leven. Heel veel sterkte, maar toch ook mooie momenten samen als familie gewenst de komende tijd.
  Liefs Jessica

 26. Lidija
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Zoals velen heb ik vaak uitgebreid zitten lachen tijdens het lezen van je stukjes, helaas geldt dat nu niet. Ik vind het verschrikkelijk voor jou en voor je naasten dat jullie dit mee moeten maken. Kanker is een nare ziekten waarbij maar weinig mensen worden gespaard. Ik wil jou en je papa erg veel succes wensen aankomende tijd. Geniet van alles en weet dat hij toch altijd bij je blijft..

  Liefs

 27. Milou
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Heel veel sterkte!

 28. 13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Stay strong! Geniet van de dagen die er nog zijn, veel sterkte X

 29. Esmay Anne
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Ik kan me niet voorstellen hoe vreselijk dit voor je moet zijn! Ik ben een tijd terug mijn oma en tevens daarmee beste maatje verloren maar ik zou er niet aan moeten denken dat er zoiets met mijn ouders zou gebeuren, het enige wat ik kan zeggen is dat je vooral moet genieten zolang dat nog mogelijk is en vooral niet aan iets anders te denken! Blog en doe verder helemaal niets focus je daar op! We zijn er allemaal voor je en we zullen allemaal aan je denken!! Heel heel veel sterkte!!

  kusjes Esmay

 30. Lynnemien
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Nadat je zo vaak me aan het lachen hebt gebracht, moest ik nu een traantje wegpinken. Heel herkenbaar, heel triest… Geniet van de goede dagen en doe het vooral rustig en op jullie manier. Echt heel veel sterkte aan jou en je naasten x

 31. Romy
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve Angel,
  Ik zit met tranen in mijn ogen je stukje te lezen.
  Ik heb ongelofelijk veel respect voor je en wens jullie heel veel sterkte!
  Liefs

 32. Nathalie
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Ik kan altijd hardop lachen van je artikelen maar zit nu met tranen in mijn ogen van je artikel. Ik wil je heel veel sterkte wensen wat verschrikkelijk nieuws. En geniet van de mooie momenten die je nog mag krijgen.

  Liefs Nathalie

 33. Karlien
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Sterkte! xxxxx

 34. Dominique
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Angel. Meid, wat heb ik toch een respect voor je. Je bent zo’n liefdevol persoon. Ik wens jou en je familie alle sterkte toe en we staan achter je ❤️

 35. Sanne
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve Angel en familie,
  Ik wil je heel veel sterkte en kracht wensen voor deze ontzettend zware en moeilijke tijd.

 36. Nic
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Hoe herkenbaar is jouw verhaal! Een mokerslag is er niets bij.
  Geniet van de tijd die je met elkaar doorbrengt en doe het vooral op jouw manier.
  Doe het rustig aan, het is al moeilijk genoeg.

 37. Linda
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Ik reageer normaal nooit op een artikel, toch wil ik je graag een hart onder de riem steken.

  Lieve Angel (en familie), ik wens je onwijs veel sterkte de komende tijd. Ik vind het onwijs moedig van je dat je dit met ons allemaal wil delene. Geniet van de komende tijd met elkaar. Er zijn geen woorden voor dit verdriet. Je bent een bikkel.

  Liefs, Linda

 38. Fien
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve Angel,

  normaal gezien laat ik nooit comments na op blogs, maar jouw verhaal raakt me diep.
  Zonder je te kennen heb ik vanaf het begin heel erg met je meegeleefd dus dit nieuws maakt echt veel emoties los.
  Ik wens jou en je familie heel veel sterkte toe, koester elk moment en trek je op aan alle mooie herinneringen die jullie al hebben. Echt weggaan zal hij nooit.
  It is better to have loved and lost than to never have loved at all..

  Dikke knuffel

 39. Emms
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve , lieve Angel,

  Wat verschrikkelijk voor jou, en alle andere mensen die je vader kennen. Ik kan het me niet voorstellen hoe moeilijk het is om eerder te weten dat je vader zal sterven dan hij. Wat ben je dapper geweest met het altijd hoop blijven houden.

  Ik weet zeker dat je vader trots op je is.

  Veel sterkte en liefs + een dikke knuffel

 40. Tanja
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Ik ben er stil van en heb tranen in mijn ogen. Ik wens jullie alle kracht toe. Geniet van de tijd die er nog is.

 41. dee
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Jeetje Angel.. Wat een schok. Wat een bewondering heb ik voor jou, dat je hier zo over wil en durft te schrijven. Hoe moedig je bent! Tranen lopen over mijn wangen, hoe herkenbaar is dit voor iedereen.

  Maar alles daargelaten wil ik je vooral heel veel steun en kracht wensen. Ik hoop dat de tijd met je vader een tijd wordt waarin jullie nog heel veel mooie dingen kunnen doen en bij elkaar kunnen zijn.

  Much love

 42. Evelien
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Heel veel sterkte toegewenst.

 43. annelies
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Oh zo erg. Ik ben mijn mama bijna 2 jaar geleden verloren aan kanker. Geniet van elke seconde samen, echt waar. Ik denk dat je papa diep vanbinnen misschien wel wist dat het fout zat en jullie dankbaar is om de stap richting ziekenhuis te zetten. Ik kan nog steeds niet geloven of aanvaarden dat ze weg is ook al was ik dag en nacht erbij. Ik wens jullie allen nog mooie, warme momenten, hartverwarmende knuffels en gesprekken. Liefs.

 44. Jaco
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Ben er stil van… Ik lees je posts altijd, maar reageer bijna nooit. Dat neemt niet weg dat je teksten niet blijven hangen… Heel veel sterkte! <3

 45. Suus
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Ik wens jullie enorm veel sterkte en kracht toe de komende tijd.. Koester de tijd die je samen nog hebt.

 46. Claudia
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Oh Angel…
  Hoe vreselijk :(
  Ik krijg de krop in de keel hier op mijn werk van dit stukje. Ik denk dat iedereen hoopvol was bij je eerdere stukjes over je papa en dat de moraal echt goed zat.
  Ik wil nog even een gedichtje met je delen dat mij heel hard raakte bij het verlies van een familielid:

  Er zijn geen woorden voor een zieke,
  van wie je weet; hij redt het niet
  Je streelt zijn wang, je ziet zijn ogen,
  je bent bevangen door verdriet.
  Toch ben je dankbaar voor zijn einde,
  dat na zoveel moedig strijden kwam,
  omdat het niet alleen zijn leven,
  maar ook zijn lijden overnam.

  Heel veel sterkte in de komende weken en maanden, Angel. Je papa is sowieso een kanjer als hij zo’n meid als jij op de wereld heeft gezet. Liefs,

  • annelies
   13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

   Het gedichtje klopt hoor. Mijn mama haar laatste woorden waren “ik kan niet meer, ik kan niet meer”. Dan hoop je ergens dat het snel voorbij is, maar langs de andere kant ben je nog “blij” bijelke hartslag die je voelt.

 47. Linda
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Heel veel sterkte…Lijkt me inderdaad ontzettend moeilijk om iemand waar je zo veel van houdt te zien lijden! Hoop dat je de komende tijd nog heel veel meer mooie herinneringen mag toevoegen! Liefs, Linda

 48. Gaby
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Wat een vreselijk nieuws.
  Veel sterkte de komende tijd voor jou en je familie! Geniet van de momenten met je vader!

  Veel liefs

 49. 13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Hi Angel,

  Wat een xxx.
  Ik wil dit graag met je delen
  http://www.oprah.com/own-super-soul-sunday/First-Look-Oprah-and-Mark-Nepo-on-Cancer-and-Healing-Video

  En een video over Energy Medicine. Ik ben geen expert en weet er niet veel van. Ookal ben ik vrij nuchter, ik geloof wel dat er dingen op de wereld zijn die we niet kunnen verklaren. Ik hoop dat dit misschien kan helpen in een of andere manier. Wellicht heb je hier iets aan. Misschien kan de pijn verlicht worden. Ik ben erachter gekomen dat meer en meer mensen konden genezen van bijvoorbeeld fibromialgie en andere ziektes door bepaalde energie in het lichaam etc. Je weet het het nooit? Misschien het proberen waard? Een van deze mensen is Donna Eden. Zij kan energie zien van mensen.
  http://innersource.net/em/about/donna-eden.html

  Ik wil je sterkte en kalmte toe wensen.

  Groeten,
  Won

 50. 13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Angel, wat een verschrikkelijk nieuws. Ik word er zelf emotioneel van. Wil jou en je familie veel sterkte en kracht toewensen in deze onzekere tijd. Geniet van elkaar en de herinneringen die jullie hebben en nog gaan maken.

  Liefs en een dikke knuffel! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *