En nu?

Door Angel – En nu? De afgelopen 10 dagen heb ik deze vraag meerdere keren aan mezelf moeten beantwoorden. Mijn vader heeft al weken hoofdpijn. Vorige week vertelde hij me dat hij dubbel zag en misselijk was en toen ik heb ophaalde voor een routineafspraak bij de kaakchirurg in het ziekenhuis, zag ik dat hij daadwerkelijk scheel keek. Hoewel ik de afgelopen maanden een mooie middenweg heb gevonden in optimisme en realisme maakte ik me, bij het zien van zijn van pijn vertrokken gezicht, voor het eerst echt zorgen.

Naast me in de auto zit mijn zusje, Dewi. Terwijl we naar het ziekenhuis rijden, kijk ik over mijn schouder naar de achterbank en zie hem daar, weggedrukt in een hoekje, zitten. Een klein, mager hoopje papa, ineengekrompen met zijn hoofd in zijn handen gedrukt van de pijn. Hij kan amper rechtop zitten en heeft moeite met praten. Mijn vader klaagt niet maar draagt zijn pijn. Zelfs als hij er letterlijk scheel van kijkt. Mijn oma was ook zo en mijn zusje en moeder zijn precies hetzelfde. Stuk voor stuk bikkels die rustig , zonder anderen ermee lastig te vallen, hun pijn uitzitten.

Wat ik nog erger vind dan zelf pijn hebben, is een ander pijn zien hebben. Zeker als het iemand is waar ik zoveel van houd. Zonder met mijn ogen te knipperen zou ik een orgaan afstaan, een been afzetten of 25 jaar van mijn eigen leven inleveren in ruil voor een pijnvrije vader. Ik realiseer me dat dit voor veel mensen zwaar overtrokken klinkt, maar het is nou eenmaal mijn waarheid. Ik kan niet met andermans pijn omgaan. Ik besluit dan ook in te grijpen.

“Papa, je hebt teveel pijn. Dewi en ik kunnen het niet meer aanzien. Laat mij straks het woord maar voeren en bemoei je verder niet teveel mee. Je hebt nu te lang tegen de artsen gezegd dat het allemaal wel gaat en je pijn gebagatelliseerd. Elke andere patiënt had zich met de helft van jouw pijn met gillende sirenes op laten halen. Dit gaat zo niet meer.” Met zijn laatste kracht gaat hij akkoord. Eenmaal bij de arts houd ik mijn betoog en ik ben vastberaden het ziekenhuis niet te verlaten voordat hij zich wat beter voelt. De kaakchirurg voelt wat, trekt wat, rost wat camera’s door zijn neus naar binnen en ik terwijl ik papa hoor kokhalzen, krijg ik mijn volgende portie ‘andermans pijn’ te verwerken.

“Het is mogelijk dat er iets in het hoofd zit dat tegen de oogzenuw drukt waardoor het oog uitvalt. Dit kan ook de veroorzaker zijn van de hoofdpijn. Ik raad dus aan om daar een MRI scan van de te maken omdat we toch snel willen weten…”

Dan stopt mijn hart even met kloppen. Zeg het alsjeblieft niet… Niet waar hij bij is…

“… of het een nieuwe tumor is.”

Verdomme.

En vanaf dat moment is het één grote aaneenschakeling van slecht nieuws. Afgelopen maandag waren we voor wat routineafspraken in het ziekenhuis. Papa was te ziek om op zijn benen te staan dus had ik een ziekenhuisbed voor hem geregeld. Net als hij is slaap valt, komt de arts ons halen voor de uitslag van de scan. Ik ben zo bang voor slecht nieuws dat ik besluit mijn vader niet mee te nemen. Alsof ik hem daarmee nog heel even kon beschermen. Ik heb geen idee hoe ik van de wachtruimte naar zijn praktijk ben gekomen want mijn benen voelde ik niet meer. De arts vertelt ons dat er een tumor in het hoofd gevonden is en dat ze er niets meer aan kunnen doen.

Het voelde alsof iemand me een trap tegen mijn keel geeft. Dan volgen de 15 zwaarste minuten uit mijn leven. Terwijl de tranen over mijn wangen biggelen, vraag ik me af hoe ik mijn bloedeigen vader in godsnaam moet gaan vertellen dat het klaar is. Het antwoord krijg ik snel genoeg. Dat kan ik niet. IK. KAN. HET. NIET.

Ik heb het ook niet gedaan. We hebben één van zijn beste vrienden gevraagd het hem te vertellen. Nadat hij papa op de hoogte heeft gebracht, gaan we met mijn moeder direct naar hem toe. Sinds maandag zijn we elke dag bij hem. Zijn morfinedosis is verdubbeld waardoor hij gelukkig minder pijn heeft en dat maakt het nieuws niet minder verschrikkelijk, maar wel beter te dragen.

Mijn vader is een fantastische vader. Hij heeft ons, ondanks de scheiding, een zorgeloze, liefdevolle jeugd gegeven. Ons intellect en vooral onze humor zijn het grootste onderdeel van zijn rijke nalatenschap aan ons. Hij weet wat het is om een goede vader te zijn. Net, een half uur geleden, belde Dewi om te zeggen dat er nog een tumor in het hoofd is gevonden.

Ik heb geen idee hoe lang we nog met hem hebben, maar hij krijgt tot het eind al mijn tijd en aandacht. In mijn leven gaat het niet om de tijd die je met iemand hebt maar om je herinneringen die aan iemand hebt. Aan mijn vader heb ik alleen maar mooie, leuke, gezellige en vooral grappige herinneringen. En daar gaan we er de komende weken nog wat van bij maken.

2014-08-31 21.18.31hans ratermanLieve allemaal, langs deze weg wil ik een ieder die, op mijn vorige stukken over papa, een bemoedigende of lieve comment heeft achterlaten enorm bedanken. Ze hebben mij het afgelopen half jaar stuk voor stuk veel kracht en heel veel goed gedaan.

Thanks!

Liefs,
Angel

Volg:

997 Reacties

 1. Lisette
  31 december 2014 / woensdag, 31 december 2014

  Hee lieve Angel, ik zag een facebook berichtje toen ik het niet kon laten om op je facebook te kijken om te zien of je daar nog iets van je had laten horen. Dat je vader inmiddels overleden is. Gecondoleerd. Ik hoop dat jullie nog een mooie en vooral fijne tijd hebben gehad! Heel veel sterkte! Dat hij het maar fijn mag hebben waar hij dan ook is.
  Heel veel liefs en sterkte voor je hele gezin!

 2. 26 november 2014 / woensdag, 26 november 2014

  Lees dit blog nu pas, maar jee wat een kak zeg! Sterkte en blessings! Voor jullie allemaal!

 3. 23 november 2014 / zondag, 23 november 2014

  Ik vind het ontzettend erg en naar voor je en ook bij mij rollen de tranen over mijn wangen. Héél veel sterkte voor jou, je vader en je familie de komende tijd.. Heel veel liefs

 4. Farah
  13 november 2014 / donderdag, 13 november 2014

  Ik ben een grote fan van je verhalen, vaak lig ik echt in een scheur en heb ik wat tijd nodig om bij te komen. Nu rollen de tranen over m’n wangen! Ik heb zo met jullie te doen, ik heb precies het zelfde mee gemaakt als wat jij nu mee maakt. Dit gun je niemand, ik ga bidden voor jullie! Heel veel strekte en liefde toegewenst! Liefs

 5. Eline
  11 november 2014 / dinsdag, 11 november 2014

  Ik reageer nooit op een artikel, maar toen ik dit las kreeg ik gewoon kippenvel.
  Vreselijk is het. En vreselijk als het om een bloedverwant gaat.
  Heel veel sterkte toegewenst. Geniet van alle tijd die jullie nog samen mogen hebben. Liefs

 6. Carmen
  1 november 2014 / zaterdag, 1 november 2014

  Ik word er stil van… Heel veel sterkte aan jou en je familie!

 7. Mieke
  30 oktober 2014 / donderdag, 30 oktober 2014

  Slik.. Ik weet even niet wat zeggen.
  Heel veel moed! En een dikke virtuele knuffel

 8. 27 oktober 2014 / maandag, 27 oktober 2014

  Heel erg veel sterkte Angel! Mijn tante had ook een tumor in haar hoofd waar ze niks meer aan konden doen en ze is recentelijk overleden daaraan… Mijn vader heeft ook kanker gehad en dat heeft ie overleefd, maar nu is er iets mis met zijn longen, alsof het gedoe maar niet ophoudt.. Anyways ik weet dus hoe rot je je voelt en ik ben er voor je <3

 9. Kajang
  26 oktober 2014 / zondag, 26 oktober 2014

  Lieve Angel,
  Woorden schieten tekort. Ik wens jou en je familie heel veel sterkte!
  Liefs

 10. Kajang
  26 oktober 2014 / zondag, 26 oktober 2014

  Lieve Angel,
  Woorden schieten tekort. Ik wens jou en je familie heel veel sterkte!
  Liefs

 11. 24 oktober 2014 / vrijdag, 24 oktober 2014

  Woorden schieten te kort, ik hoop dat jullie nog veel mooie momenten samen hebben. En heel veel sterkte ook.

  Liefs

 12. cici
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Sterkte.. Pffff.. Denk aan jullie.

 13. Fanny
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Heel veel sterkte Angel…

 14. Hilde
  22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

  Heel veel sterkte! x

 15. Kim
  22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

  Heel veel sterkte. Woorden schieten tekort, maar geniet van jullie tijd nog samen!

 16. 19 oktober 2014 / zondag, 19 oktober 2014

  Een brok in mijn keel, ik leef zo met jullie mee meiden. Jullie zijn zo sterk, maak er nog een paar mooie, grappige, gekke herinneringen bij en geniert van de tijd die jullie nog samen hebben. Dikke knuffel!

 17. 19 oktober 2014 / zondag, 19 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Dit moet hartstikke verschrikkelijk zijn voor jullie. Ik leef echt totaal met jullie mee! Je denkt dat het goed zal komen, maar aan alles komt een eind, maar je had gedacht dat je nog iets meer tijd had. Denk aan je mooie herinneringen die je met hem had, schrijf op wat je nog tegen hem wilt zeggen en vertel het hem. Als het dadelijk te laat is dan kan je het niet meer doen. Dat is dadelijk ook beter voor je verwerking.

  Nogmaals veel sterkte voor jou en je familie en onthoud een ding en dat is dat die altijd bij je blijft in je hart en dat die jou en je familie nooit zou vergeten!

  Veel liefs,

  Quinta

 18. Inge
  18 oktober 2014 / zaterdag, 18 oktober 2014

  Angel,

  Heel, heel veel sterkte in deze verrotte tijd… Ik wenste met je mee, dat alles goed zou komen. Wat is dit verschrikkelijk zeg en wat een moeilijke tijd beleven jullie nu. Geniet van elkaar en maak de laatste mooie herinneringen. Die blijven, voor altijd!! Heel veel sterkte voor jou en je familie. X

 19. Lotte
  17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  lieve angel
  wat verschrikkelijk allemaal! heel veel sterkte voor jou, je vader en familie!
  je schrijft zo eerlijk en mooi.
  succes en veel liefde de komende tijd
  liefs Lotte.

 20. Lysanne
  17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Wat zijn jullie ontzettend sterk! Er is weinig wat ik kan zeggen om jullie pijn weg te nemen, maar alsnog wil ik jullie heel veel sterkte wensen. Ik heb diepe respect en bewondering over hoe je er mee omgaat en er over schrijft.

 21. Yasmin
  16 oktober 2014 / donderdag, 16 oktober 2014

  Heel erg veel sterkste toegewenst Angel! xx

 22. marijne
  16 oktober 2014 / donderdag, 16 oktober 2014

  Lieve Angel, dit hartje is voor jou, jouw papa em jouw famillie <3
  Veel sterkte

 23. 16 oktober 2014 / donderdag, 16 oktober 2014

  Heel veel sterkte Angel. Wat ontzettend verschrikkelijk. Sterkte voor jou en je familie en geniet van je momenten met hem.

 24. Marlous
  16 oktober 2014 / donderdag, 16 oktober 2014

  Heel veel sterkte aan jou en je familie toegewenst Angel! x

 25. Christianne
  15 oktober 2014 / woensdag, 15 oktober 2014

  Wat ontzettend heftig en erg nieuws… Ongelofelijk veel sterkte gewenst de komende tijd!

 26. Jennifer
  15 oktober 2014 / woensdag, 15 oktober 2014

  Beste Angel,

  Ik wens je heel veel sterkte in deze zware periode. Vaak als ik jou artikelen lees dan wordt ik heel blij, maar de artikelen over je vader zijn zo mooi en inspirerend. Ze inspireren mij om verder te gaan en optimistisch naar het leven te kijken. De band tussen jou en jou vader is zo mooi en ik hoop dat jullie nog heel veel mooie herinneringen kunnen maken in deze korte tijd. Even if the person is gone, the memories will last forever in you heart. En ik weet zeker dat dit voor jou ook geld. Niks kan je troosten in deze zware tijd, maar je hebt in ieder geval deze mooie herinneringen aan jou lieve vader waar je altijd aan kunt terugdenken.

  Een hele dikke virtuele knuffel voor jou en jouw vader !!

  liefs,
  Jennifer

 27. 15 oktober 2014 / woensdag, 15 oktober 2014

  Hi Angel. Je kent me niet, Serena wel & ik ken je dus uiteraard van verhalen en van je (heerlijke) columns. Maar ook van je rakende, eerlijke columns – zoals deze. En nu zit ik hier rillend en de tranen lopen over mijn wangen. Wat heb je dit prachtig en heftig en eerlijk verwoord en wat voel ik met je mee. Ik weet helaas heel goed uit eigen ervaring hoe je je voelt. Mijn moeder is drie jaar geleden overleden en ik mis haar nog elke dag.

  Ik wil je langs deze weg (en een indirecte knuffel van Serena) heel veel sterkte wensen, hoe cliché ook. Je op het ergste voorbereiden kan niet, probeer daar ook maar niet aan te denken of je daarmee bezig te houden. Geef elkaar nu nog even alles dat jullie hebben. Koester de herinneringen, praat met elkaar, lach en huil. Hou elkaar vast. Al klinkt het raar, ik denk aan je.

 28. lion
  15 oktober 2014 / woensdag, 15 oktober 2014

  Lieve Angel, Normaal laat ik nooit maar dan ook nooit een reactie achter. Maar jou stukjes las ik altijd met veel plezier. Maar de stukjes over je vader juist met veel medeleven en begrip. Wauw, meid wat ga jij hier goed mee om. Natuurlijk lees ik in dit kleine stukje niet hoe het echt is. Maar ik zeg met recht dat ik je een top wijfie vind. En ik vind het knap dat je toch wel een best persoonlijk onderwerp zo op internet wilt delen. Geniet van alle, maar dan ook alle kleine dingen van je vader. Zowel positief als negatief. En ook van de rest van het leven. En doe alles, want niets houd je tegen. Koester alle mooie dingen. Maar onthoud dat je je niet altijd groot kunt houden.
  Angel, en de rest van de familie en vrienden enz. ik wens jullie enorm veel sterkte in de komende tijd. Ik weet niet goed wat ik moet zeggen, er zijn eigenlijk gewoon geen woorden voor. Maar weet wel dat ik aan jullie denk!
  Kus Lion

 29. Romy
  15 oktober 2014 / woensdag, 15 oktober 2014

  Sterkte wijffie..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *