En nu?

Door Angel – En nu? De afgelopen 10 dagen heb ik deze vraag meerdere keren aan mezelf moeten beantwoorden. Mijn vader heeft al weken hoofdpijn. Vorige week vertelde hij me dat hij dubbel zag en misselijk was en toen ik heb ophaalde voor een routineafspraak bij de kaakchirurg in het ziekenhuis, zag ik dat hij daadwerkelijk scheel keek. Hoewel ik de afgelopen maanden een mooie middenweg heb gevonden in optimisme en realisme maakte ik me, bij het zien van zijn van pijn vertrokken gezicht, voor het eerst echt zorgen.

Naast me in de auto zit mijn zusje, Dewi. Terwijl we naar het ziekenhuis rijden, kijk ik over mijn schouder naar de achterbank en zie hem daar, weggedrukt in een hoekje, zitten. Een klein, mager hoopje papa, ineengekrompen met zijn hoofd in zijn handen gedrukt van de pijn. Hij kan amper rechtop zitten en heeft moeite met praten. Mijn vader klaagt niet maar draagt zijn pijn. Zelfs als hij er letterlijk scheel van kijkt. Mijn oma was ook zo en mijn zusje en moeder zijn precies hetzelfde. Stuk voor stuk bikkels die rustig , zonder anderen ermee lastig te vallen, hun pijn uitzitten.

Wat ik nog erger vind dan zelf pijn hebben, is een ander pijn zien hebben. Zeker als het iemand is waar ik zoveel van houd. Zonder met mijn ogen te knipperen zou ik een orgaan afstaan, een been afzetten of 25 jaar van mijn eigen leven inleveren in ruil voor een pijnvrije vader. Ik realiseer me dat dit voor veel mensen zwaar overtrokken klinkt, maar het is nou eenmaal mijn waarheid. Ik kan niet met andermans pijn omgaan. Ik besluit dan ook in te grijpen.

“Papa, je hebt teveel pijn. Dewi en ik kunnen het niet meer aanzien. Laat mij straks het woord maar voeren en bemoei je verder niet teveel mee. Je hebt nu te lang tegen de artsen gezegd dat het allemaal wel gaat en je pijn gebagatelliseerd. Elke andere patiënt had zich met de helft van jouw pijn met gillende sirenes op laten halen. Dit gaat zo niet meer.” Met zijn laatste kracht gaat hij akkoord. Eenmaal bij de arts houd ik mijn betoog en ik ben vastberaden het ziekenhuis niet te verlaten voordat hij zich wat beter voelt. De kaakchirurg voelt wat, trekt wat, rost wat camera’s door zijn neus naar binnen en ik terwijl ik papa hoor kokhalzen, krijg ik mijn volgende portie ‘andermans pijn’ te verwerken.

“Het is mogelijk dat er iets in het hoofd zit dat tegen de oogzenuw drukt waardoor het oog uitvalt. Dit kan ook de veroorzaker zijn van de hoofdpijn. Ik raad dus aan om daar een MRI scan van de te maken omdat we toch snel willen weten…”

Dan stopt mijn hart even met kloppen. Zeg het alsjeblieft niet… Niet waar hij bij is…

“… of het een nieuwe tumor is.”

Verdomme.

En vanaf dat moment is het één grote aaneenschakeling van slecht nieuws. Afgelopen maandag waren we voor wat routineafspraken in het ziekenhuis. Papa was te ziek om op zijn benen te staan dus had ik een ziekenhuisbed voor hem geregeld. Net als hij is slaap valt, komt de arts ons halen voor de uitslag van de scan. Ik ben zo bang voor slecht nieuws dat ik besluit mijn vader niet mee te nemen. Alsof ik hem daarmee nog heel even kon beschermen. Ik heb geen idee hoe ik van de wachtruimte naar zijn praktijk ben gekomen want mijn benen voelde ik niet meer. De arts vertelt ons dat er een tumor in het hoofd gevonden is en dat ze er niets meer aan kunnen doen.

Het voelde alsof iemand me een trap tegen mijn keel geeft. Dan volgen de 15 zwaarste minuten uit mijn leven. Terwijl de tranen over mijn wangen biggelen, vraag ik me af hoe ik mijn bloedeigen vader in godsnaam moet gaan vertellen dat het klaar is. Het antwoord krijg ik snel genoeg. Dat kan ik niet. IK. KAN. HET. NIET.

Ik heb het ook niet gedaan. We hebben één van zijn beste vrienden gevraagd het hem te vertellen. Nadat hij papa op de hoogte heeft gebracht, gaan we met mijn moeder direct naar hem toe. Sinds maandag zijn we elke dag bij hem. Zijn morfinedosis is verdubbeld waardoor hij gelukkig minder pijn heeft en dat maakt het nieuws niet minder verschrikkelijk, maar wel beter te dragen.

Mijn vader is een fantastische vader. Hij heeft ons, ondanks de scheiding, een zorgeloze, liefdevolle jeugd gegeven. Ons intellect en vooral onze humor zijn het grootste onderdeel van zijn rijke nalatenschap aan ons. Hij weet wat het is om een goede vader te zijn. Net, een half uur geleden, belde Dewi om te zeggen dat er nog een tumor in het hoofd is gevonden.

Ik heb geen idee hoe lang we nog met hem hebben, maar hij krijgt tot het eind al mijn tijd en aandacht. In mijn leven gaat het niet om de tijd die je met iemand hebt maar om je herinneringen die aan iemand hebt. Aan mijn vader heb ik alleen maar mooie, leuke, gezellige en vooral grappige herinneringen. En daar gaan we er de komende weken nog wat van bij maken.

2014-08-31 21.18.31hans ratermanLieve allemaal, langs deze weg wil ik een ieder die, op mijn vorige stukken over papa, een bemoedigende of lieve comment heeft achterlaten enorm bedanken. Ze hebben mij het afgelopen half jaar stuk voor stuk veel kracht en heel veel goed gedaan.

Thanks!

Liefs,
Angel

Volg:

997 Reacties

 1. 13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Wat een verschrikkelijk bericht om te lezen, ik ben er even niet goed van, maar dat is natuurlijk nog niets in vergelijking met waar jullie nu door moeten, heel veel sterkte toegewenst.

 2. Jo-Anne
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Heel veel sterkte voor jou en je familie!

 3. Melanie
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Ik wens jullie heel veel sterkte & kracht toe….heftig hoor! En voor de tijd die nog rest; maak er een hele mooie dierbare herinneringsvolle tijd van! Heel veel liefs!

 4. Djoeke
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Ook al ken ik je niet, ik hoopte zo erg voor jullie dat alles goed zou komen. Heel veel sterkte de komende tijd!

 5. MN
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Het is moeilijk om zo’n sterk persoon opeens zwak te zien worden. Heel veel sterkte wens ik jullie allen

 6. mariette
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Alle liefs en sterkte voor jullie

 7. 12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Ik weet niet zo goed hoe het kan, maar ik moest gewoon oprecht huilen na het lezen van dit stuk. Ondanks dat ik je niet ken, leef ik ontzettend met je mee en komt het gewoon echt binnen. Heel veel sterkte.

 8. claus
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Lieve angel! Heel veel sterkte voor jou en je omgeving!

 9. ellen
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Tranen in mijn ogen.. Heel veel sterkte! Maak er nog een onvergetelijke tijd van, vol dierbare herinneringen..

 10. Eefje
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Ik heb met tranen in mijn ogen je verhaal gelezen. Ik wil even kwijt dat ik ontzettend veel bewondering heb voor jou en je vader, heel veel sterkte

 11. Carmen
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Lieve Angel en familie,
  Ontzettend dapper dat je dit durft te delen. Je hebt je gedachten prachtig mooi omschreven. Ik zat met tranen over mn wangen, trillende handjes en een snotterend geluid jou verhaal te lezen.
  Toen ik klaar was heb ik er zeker nog een half uur over na zitten denken. En ik denk dat iets heel moois is. Je hebt een prachtige boodschap meegegeven waar anderen waarschijnlijk veel aanhebben.
  Ik heb in een gelijke situatie gezeten en je kunt alle steun gebruiken. Die steun kun je ook hier vinden.
  Ik wens jou en je familie heel veel sterkte en liefde toe!
  Dikke kus Carmen

 12. Estie
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heel veel Sterkte Angel!

 13. Celine
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Wat een afschuwelijk nieuws… Ik zou je zoveel willen zeggen maar houd het er via deze weg op dat ik je heel veel sterkte wens. Sterkte voor jou, je familie en natuurlijk je vader.

 14. Nadia
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Wat afgrijselijk… Ik ben werkelijk sprakeloos.

  Ik hoop dat je nog veel mooie momenten hebt met je vader, om bij alle andere mooie herinneringen te voegen.

  Heel veel sterkte in deze vreselijke en onzekere tijd, voor jou en je familie.

 15. Jamilee
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Veel sterkte angel ik weet hoe het is ik ben mijn opa op deze wijze verloren !

 16. Sifra
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Wat verschrikkelijk om te horen. Ik wens jou en je familie heel veel sterkte!

 17. Mariska
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Wow wat heftig meid. Ik krijg tranen in mijn ogen bij het lezen van je verhaal.
  Ik hoop dat je nog heel veel mooie momenten met je vader mag hebben. Heel veel sterkte en liefs <3

 18. Mnemo
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Wat een vreselijk nieuws, meis.:( Ik wens je nog heel veel mooie momenten met hem! XOXO

 19. Jessica
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Angel, wat verschrikkelijk.
  Ik wens je ontzettend veel sterkte.
  Geniet nog van de momenten die je met hem kan hebben.

  Een hele dikke digitale knuffel x

 20. Rianne
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Angel,

  Heel erg veel sterkte! Geniet van de tijd die je nog samen met jouw vader mag doorbrengen.

  Liefs

 21. Claudia
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heel erg veel sterkte

 22. Kimberly
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Ik laat eigenlijk nooit wat achter, maar nu moet het wel. Wat verschrikkelijk Angel! Maak er nog een hele mooie tijd van samen en heel veel sterkte voor jou en je familie/vrienden!

 23. Maud
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Wat heftig! Heel veel sterkte!

 24. Ruya
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Hier krijg ik tranen van in mijn ogen.. Ik weet hoe het is om een dierbare van je zo te zien lijden.. Lieve Angel, ik wens jou en je familie veel sterkte!!

 25. Myrna
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Pfoeh.. heel veel sterkte de komende tijd.

 26. Sylvana
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Lieve angel,

  Maak van de tijd die jullie nog samen hebben een feestje! Heel veel sterkte de komende tijd.

 27. Renate
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heel veel sterke gewensd voor jullie allemaal.

 28. nadia
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Ik heb je verhaal gelezen met tranen in mijn ogen..
  Je bent een lieve, zorgzame dochter. Daar zal je Papa vast trots op zijn. Ik weet hoe het is om geen vader meer te hebben, hij die altijd zijn dochter beschermt en haar ziet als een klein prinses. Want hoe oud je ook bent en zult zijn, een vader zal je altijd zien als zijn kleine dochter..
  Koester ieder herinnering samen, en breng veel tijd samen door. En wie weet, is er een mogelijke wonder en mogen jullie nog jaren samen zijn. Ik wens je veel Vreugde toe samen, en geduld maar ook Kracht.

  Liefs,
  Nadia

 29. britt
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  lieve angel,
  ik lees dit gewoon met tranen over mn wangen
  ik wens je heel heel veel sterkte
  geniet van je vader nog zo lang het kan!

 30. romy
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Lieve grappige angel wat leef ik met je mee
  Wat een vreselijk nieuws.
  hopelijk kunnen jullie deze weken nog een aantal
  Onbetaalbare hherinneringen maken.
  Ik wens jullie heel veel kracht en sterkte de komende tijd.
  Liefs….

 31. Sanne
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heel veel sterkte lieve Angel. Ik hoop dat het een mooie tijd mag zijn die je nog met hem mag doorbrengen. Dat hij deze zo comfortabel mogelijk en liefdevol als mogelijk mag meemaken. ♡

 32. 12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Wat vreselijk, echt klote :(
  Heel veel sterkte voor jou en je famillie!

 33. Anouk
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Ik wens jou en je familie hartstikke veel sterkte.
  Ik ben er een beetje stil van ..
  We denken aan je!

  Liefs, Anouk

 34. Rosalie
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Wat een vreselijk nieuws.
  Ik weet niet wat ik moet zeggen ben er helemaal stil van.
  Heel veel sterkte!

  Liefs.

 35. 12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heel veel sterkte de komende tijd!

 36. Anika
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Ik wens jou en je familie heel veel sterkte. x

 37. Lien
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Lieve Angel, wat ontzettend klote. Ik wens jou en je familie heel erg veel sterkte.

 38. Julia
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Normaal reageer ik meestal niet op blogposts, maar dit stuk heb ik met tranen in mijn ogen gelezen. Er zijn geen woorden voor. Toch hoop ik dat je weer steun uit al deze comments kan halen in deze ontzettend moeilijke periode. Heel veel sterkte.

 39. Mendy
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heel veel sterkte ,

 40. marisha
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Zoals altijd weer prachtig geschreven, maar dit keer in plaats van met tranen van het lachen met tranen van verdriet gelezen.
  Normaal weet ik altijd wel wat ik moet zeggen om iemand een hart onder de riem te steken. Het enige wat nu in me opkomt is dat ik jou en je familie ontzettend veel sterkte wens in deze verschrikkelijke periode!

  ” Tel geen momenten die er nog komen, maar leef de dagen die er al zijn”

  Liefs, Marisha

 41. Deborah
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Lieve Angel,

  Ik lees al jaren elke dag artikelen op deze blog. Ik laat alleen nooit comments achter omdat ik me nooit echt geroepen voel om iets te schrijven.. Ben liever een stiekeme lezer :).

  De keren dat jij over je vader schreef heb ik met veel moeite gelezen. Het kwam zo dichtbij dat ik het liefste niet las wat jij meemaakte. Mijn vader is afgelopen april overleden aan dezelfde vorm van kanker als jou vader heeft. Ook wij hebben maanden half in het umc gebivakeerd. Sommige stukjes waren zo herkenbaar en moest ik om lachen. Zoals de wedstrijdjes met rolstoelen. Zulke dingen deden wij op een gegeven moment ook. Het moment wat jij nu beschrijft hadden wij eind maart. Precies hetzelfde nieuws en precies hetzelfde vervolg. Het was alsof onze wereld instortte. We hadden het gewoon niet verwacht, net zoals jullie waren we altijd positief, ook mijn vader.

  Ik weet nu een beetje wat voor jou gaat komen. Geniet elke dag. Geef hem elke dag kusjes. Omhels hem elke dag. Zeg elke dag dat je van hem houdt. Ik wens jou en je hele familie heel veel sterke toe.

  Liefs Deborah

 42. 12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  God Angel, wat een verschrikkelijk bericht. Wat verwoord je de liefde voor je vader prachtig, ik kan me niet voorstellen hoe dit voor jullie moet zijn. Ik wil jullie heel veel sterkte wensen de komende tijd. Hopelijk heeft je vader niet teveel pijn.

 43. Marijn Droog
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heel heftig dit… Sterkte Angel ! Kus

 44. Juliette
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Pfff heavy.. heel veel sterkte Angel!

 45. romy
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  met tranen in mijn ogen heb ik dit gelezen. Hij verdient dit niet, wat een vechter jouw vader. Ik wens je veel sterkte en steun van je naasten.

 46. me
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Sterkte, verhaal komt me helaas bekend voor, ook bij mijn vader waren er uitzaaiingen in de hersenen waardoor hij epileptische aanvallen kreeg, was helaas ook het moment dat de artsen niets meer konden doen voor hem. Hopelijk kunnen jullie de tijd die jullie rest nog goed doorkomen en geniet van elkaar in de tijd die jullie nog mogen hebben.

 47. Meghan
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heel knap hoe je zo’n verschrikkelijk iets, zo mooi kan verwoorden. Heel veel sterkte!

 48. Shar
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heel veel sterkte Angel! <3

 49. Eva
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Tranen in mijn ogen door dit verhaal, wat moedig en mooi dat je het ondanks wilde delen. Ik wens je zo ontzettend veel sterkte en probeer te genieten van alle tijd die jullie nog samen kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *