DIY: Lip & Cheek Stain

Voor fans van lip & cheek stains heb ik leuk nieuws! Het is namelijk heel gemakkelijk én goedkoop om dit zelf te maken van natuurlijke ingredienten. Of nou ja, zo goed als. Kennen jullie Benetint van Benefit? Ik denk dat dit product de trendsetter is geweest van alle stains die de afgelopen tijd op de markt zijn gebracht en nog steeds wordt Benetint gezien als één van de beste stains. MAAR, als we even naar de ingrediëntenlijst gaan kijken zien we het volgende:

0.4 oz Benetint: Water, Rose Water, Glycerin, Quarternium-15, Carmine

En daar betalen we dan zo’n 30 euro voor! Voor water, rozenwater, glycerine en kleurstof. En wat voor kleurstof! Carmine (Karmijn in het Nederlands) is de rode kleurstof die men verkrijgt uit de ingewanden van luizen. LUIZEN JA! Klik hier om daar iets meer over te lezen.


Dat moet anders en goedkoper kunnen, dacht ik, dus ben ik aan het experimenteren geslagen. Ik heb inmiddels een perfecte formule gevonden voor een lip & cheek stain en die wil ik vandaag graag met jullie delen! Je hebt niet veel nodig:

 • gedestilleerd water
 • rozenwater (optioneel)
 • glycerine
 • voedingsmiddelenkleurstof
 • tube/rollerball/potje/lipgloss hulsje


Qua voedingsmiddelenkleurstof is het een kwestie van smaak welke kleuren je kiest. Wil je dat je lipstain meer rood, roze, koraal of burgundy-kleurig is? Ik koos voor rood met een beetje knalroze en een tikkie burgundy. Wel is het belangrijk dat je kleurstof neemt die oplosbaar is in water. Wij hebben het merk Wilson, wat ze vaak in bak/kookwinkels en -webshops verkopen.


Gedestilleerd water kun je kopen in de drogist en apotheek (deze fles is van mijn moeder, nog voor haar zeepmakerij). Glycerine koop je bij o.a. Etos en het rozenwater bij de Toko of bij Erica Kruiderijen.


De rollerball heb ik ooit een keer bij de drogist gekocht, maar je kunt ook een potje of tube gebruiken. Het handigste is de verpakking die Benefit ook hanteert, dus een potje met kwastje. Ik raad het in elk geval af om gebruikte nagellakflesjes te gebruiken, omdat ik niet weet hoe goed je zoiets kunt schoonmaken… Wat je wel zou kunnen gebruiken is een oude/lege lipglosshuls. Die applicator is denk ik ook erg handig voor het aanbrengen van je stain.


Als je alle benodigheden bij elkaar hebt gesprokkeld duik je de keuken in en ga je lekker aan de slag!


1. Schep wat voedingsmiddelenkleurstof over in een kommetje
2. Meng het naar wens met andere kleuren. Hier doe ik er wat drupjes roze bij.
3. Voeg wat glycerine toe
4. Meng alles goed met elkaar
5. Giet het over in het flesje
6. Voeg wat rozenwater toe
7. Vul de rest aan met gedestilleerd water
8. Schud alles stevig zodat alle componenten goed gemengd zijn

En klaar! Je zelfgemaakte lip & cheek stain! Het maken zelf is in zo’n 5 minuten gefixt. Easy & quick!


Het aanbrengen is eenvoudig: zet een stipje op je wang, wrijf het uit met je vingertoppen en je hebt een gezonde blos! Afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde voedingsmiddelenkleurstof kan je stain gepigmenteerd zijn of niet. Die van mij is vrij gepigmenteerd, dus is het even een beetje oefenen en aanvoelen hoeveel product je op je wangen moet aanbrengen. Hieronder bijvoorbeeld is het net ietsje te veel 😉


Spoel wel meteen je vingers af onder de kraan met warm water en zeep, anders loop je de rest van de dag rond met roze vingertoppen!


De stain brengt eigenlijk net zo aan zoals ik gewend ben van een stain. De structuur is wel heel vloeibaar (gebruik iets meer glycerine en minder water voor een dikkere structuur) maar door mijn rollerball maakt dit niet veel verschil in aanbrengen. Ik rol de stain over mijn wangen en lippen, blend het wat met mijn vingertoppen en voila! Frisse rode lippen en wangen. En dat voor een fractie van de prijs én zonder luizeningewandenkleurstof. Deze stain is daarom ook meteen geschikt voor veganisten/vegetariërs.

De glycerine en het rozenwater zorgen er tevens voor dat mijn lippen een beetje vettig (niet vettig, maar alsof er een soort laagje overheen ligt) aanvoelen, terwijl die lipstain-stiften (die markers) mijn lippen juist wél uitdrogen. Deze lipstain voelt prettig aan op de wangen en lippen, niet trekkerig, en het rozenwater geeft er ook een subtiel lekker geurtje aan. Winning!

Lip & Cheek Stain verwijder je zoals alle make-up gewoon met make-up remover. Is het spul te goed ingetrokken? Gebruik dan (waterproof) oogmake-up remover (ook op je lippen).

Als er nog vragen zijn, stel ze gerust, dan geef ik daar antwoord op in de comments!

Happy DIY’ing!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

198 Reacties

 1. jayvee
  22 maart 2019 / vrijdag, 22 maart 2019

  where can i buy rose water?

 2. D
  31 mei 2015 / zondag, 31 mei 2015

  Ik zit al een tijdje met een prangende vraag, ik vraag me namelijk af wat voor kleurstof ik het beste kan kopen. Het liefst wil ik een rode óf roze kleur.

  Ik wil alleen maar kleurstoffen op natuurlijke basis, maar voedingsmiddelenkleurstof (van Dr. oetker ofzo) lijkt me over het algemeen niet bepaald natuurlijk. Wat is een natuurlijke kleurstof en waar kan ik die halen?

 3. Marieke
  25 maart 2015 / woensdag, 25 maart 2015

  Superlate vraag, maar blijft hij ook lang zitten? Dat is tenslotte waarvoor ik een stain wil hebben.

 4. Julie
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Kan je ook lopende kleurstof gebruiken in plaats van zo’n iets dikkere?

  • Serena
   Auteur
   7 juli 2014 / maandag, 7 juli 2014

   kan!

 5. Aukje
  23 april 2014 / woensdag, 23 april 2014

  Hoi hoi!
  Deze DIY is echt een van de leukste!
  ☻ Alleen een vraagje kan je ook gewoon kleurstof gebruiken voor cupcakes van Dr.Oetker ?? Ik heb nog wel kleurstof maar die is best duur..
  Groetjes!! ☻ Aukje

 6. Karlijn
  24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

  Heb hem net zelf gemaakt, super mooi geworden! Maar 1 nadeel, hij is zo waterig dat het meteen bij aanbrengen op mijn tanden gaat zitten. Heb je hier een tip voor? Of weet je wat ik fout heb gedaan? Thanks!

  • Serena
   Auteur
   24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

   dan kan je meer pruilen tijdens aanbrengen, of met je vingertoppen deppen.

   • Karlijn
    24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

    Met meer pruilen is het zojuist gelukt 🙂

    • Serena
     Auteur
     25 juni 2012 / maandag, 25 juni 2012

     Haha, fijn! 🙂

 7. 5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

  Hoi Serena,

  ik heb je recept gebruikt om twee mooie kleurtjes te maken voor mijn dochter, ipv rozenwater heb ik paar druppels vanille extract gebruikt. Heerlijk en mooi geworden.

  Thanks

 8. charlotte
  24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Mooi! Staat je leuk? Waar koop je zo`n rollerbal eigenlijk?

 9. Dzinh
  26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

  Hey !! echt een super DIY !!!! heb nog een paar vraagjes :
  -kan je de glycerine vervangen door iets?
  -kan je het gedestilleerd water vervangen ?
  -waar haal je die lip roller ???

  THX alvast i

  • Dzinh
   26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

   hay ! Ik heb de glycerine vervangen door gewone gelatine, het werkt ook zeer goed !

 10. Dzinh
  20 februari 2012 / maandag, 20 februari 2012

  Echt super leuk hoor !!!!
  Maar euh, een vraagje: kan je dat gedestilleerd water en glycerine vervangen door iets anders ? En waar koop je die roller waar je dan dat spul in doet ???
  xxxx

 11. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Echt een super leuke DIY, deze ga ik denk ik wel proberen! Ik wilde altijd al een goede lipstain maar ik vond ze zo duur, en nu ik zie welke ingrediënten erin zitten vind ik de prijzen helemaal belachelijk!

 12. joanna
  17 februari 2012 / vrijdag, 17 februari 2012

  Ik heb er gisteren ook een gemaakt en hij is gelukt! Het was echt super makkelijk te maken. Mijn zus is er ook dol op. Ik heb het met rode voedingskleurstof gemaakt en ik ga morgen oranje vloeistof kopen zodat de volgende wat meer peachy gekleurd is. Ik ben superrrr blij met deze DIY Serena! Je bent de beste! Ik laat nooit comments achter maar deze keer moest ik toch echt vertellen hoe blij ik ermee ben. :D:D:D:D

 13. 16 februari 2012 / donderdag, 16 februari 2012

  Ik hou echt van je DIY artikels, zo origineel altijd! Deze wil ik zeker eens proberen want de benetint staat al eeuwen op mijn wishtlist en goedkoop is ie niet!

 14. Marthe
  16 februari 2012 / donderdag, 16 februari 2012

  Als ik binnenkort in de boekhandel het boek “DIY’S by Serena Verbon” zou tegenkomen, ga ik niet verbaasd zijn én onmiddellijk een exemplaar kopen! 😉

  Weer een leuke DIY Serena!

 15. 16 februari 2012 / donderdag, 16 februari 2012

  Echt een super leuke DIY! Vind het er ook erg leuk en mooi uitzien;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *