DIY Friday | terrarium (budgetvriendelijk!)

Een terrarium is helemaal hot & happening! Zo’n anderhalf jaar geleden spotte ik ze al op Pinterest en toen dacht ik, ‘zo gezellig!’. Het is net een klein tuintje. Een terrarium bestaat uit een glazen pot, deels open, met daarin aarde, steentjes, kiezels, een beetje mos, vetplantjes of cactussen. Je kunt het zelf naar wens inrichten.

Ik weet nog dat ik destijds op zoek ben gegaan naar geschikte potten. Potten die voor een deel open zijn, of juist van die mooie geometrische afgesloten potten. Ik vond ze online in Amerikaanse webshops voor muchas moneys (lees: meer dan $200 en dan komen er dus ook nog verzendkosten bij). Een half jaartje geleden verschenen ze gelukkig ook in Nederlandse woonwinkeltjes. Fijn, want nu zijn ze makkelijker verkrijgbaar. Alleen, ze waren alsnog kneiterduur. Mijn nichtje Maren heeft zo’n mooie grote glazen pot gekocht en zei dat ze er zo rond de €80 voor had betaald. Wow! En dan moeten de plantjes er nog in. Dat moet toch goedkoper kunnen, dacht ik.

diy terrarium_01Gisteren liep ik bij de Xenos en spotte ik dit mooie glazen kistje voor €9,99. Een perfect omhulsel voor een terrarium! Maar, het kistje zit dicht, is dat dan niet schadelijk voor de plantjes? Ik heb internet geraadpleegd en het blijkt prima te kunnen, al is het wel aan te raden om één keer per week het kistje te openen om even te luchten. Verder heb ik lege, omgewassen geurkaarsen verzameld omdat het me leuk leek om daar wat vetplantjes en cactussen in te planten.

diy terrarium_11En kennen we deze nog, nog, nog? Een ouderwetse snoep- of koekjespot. Je vind ze bij de Blokker, Dille & Kamille of op rommelmarkten en Marktplaats voor een prikkie. De potten zijn gekanteld dus ze staan een beetje schuin, en als je de deksel eraf haalt… voila! Een half-open pot die perfect geschikt is voor een terrarium. En géén €80 kost.

diy terrarium_02 Bij het tuincentrum haalde ik diverse vetplantjes en cactussen. Afhankelijk van de grootte zijn ze zo’n €1,25 tot €3,-.

diy terrarium_03 Ook haalde ik een kleine zak Cactus Grond van Pokon, aarde die alles bevat wat cactussen en vetplantjes nodig hebben.

diy terrarium_04 Ook kocht ik een pot kleine, witte steentjes, omdat ik dat mooi fris vind staan bij het groen van de plantjes.

diy terrarium_05 Allereerst maak ik de kist schoon door het af te nemen met een vochtige doek. Vervolgens vul ik het met Cactus Grond.

diy terrarium_06 Het eerste cactusje is geen probleem, die heeft namelijk geen stekeltjes.

diy terrarium_07 De tweede cactus is echter superscherp, dus hier wikkel ik een opgerold stuk keukenpapier omheen, zodat ik hem beter – en pijnloos – kan vastpakken.

diy terrarium_08 Het is even een gepriegel zo in dat kleine kistje, maar uiteindelijk zit de cactus op zijn plek. Ik voeg meer aarde toe en vervolgens een laag witte steentjes. Aarde en steentjes die ik ‘mors’ op de cactussen zuig ik er achteraf heel zachtjes vanaf met een stofzuiger.

diy terrarium_10 Hoe cute!

diy terrarium_09Zo mooi, fris en schattig! Ik vind het echt superstylish staan. De kistjes zijn er ook in zilverkleurig, maar ik vind het warme goud juist erg mooi combineren met deze vrolijke cactusjes. Heel minimalistisch, maar dan lekker kleurrijk.

diy terrarium_16 Het kleine vetplantje heb ik overgebracht in de travel size Jo Malone scented candle holder. Ook leuk: breng ze over in van die tomatenpureeblikjes. Het rood van het blikje kleurt mooi bij het groen van het plantje en het geheel oogt dan een beetje Mexicaans, vind ik.

diy terrarium_17 De grotere cactus bracht ik over in een Byredo geurkaars. Het staat meteen heel stijlvol, zo. Love it!

diy terrarium_15Verliefd op mijn nieuwe tafereeltje.

diy terrarium_12 Het andere vetplantje zet ik – met Cactus Grond – in de oude snoeppot. Ik zet het plantje iets scheef, naar de opening kerend, zodat het de meeste ruimte heeft, plus ruimte om te groeien.

diy terrarium_13 Ook hier voeg ik een laag witte steentjes toe, het ziet er meteen lekker fris uit.

diy terrarium_14 Voor een touch of colour kun je wat kiezelsteentjes toevoegen. Zelf had ik nog wat ruwe amethysten liggen, een paarse edelsteen, die mooi afsteken op het wit en prachtig combineren met het zachte groen van de plant.

diy terrarium_19 Lovely!

diy terrarium_20diy terrarium_21De oude snoeppot is echt perfect als terrarium. Het effect is hetzelfde als bij die dure terrariumpotten uit woonwinkeltjes, maar de snoeppot is vele malen goedkoper.

diy terrarium_24 Een snoeppot kost ongeveer €3 bij Blokker en het kistje kost €9,99 bij Xenos. De lege kaarsenhoudertjes had ik al in huis. Je kunt ook gebruikte blikjes of oude potjes gebruiken, dat kost je helemaal niets! Als ik zo naar mijn terraria kijk ziet het er heel luxe en stijlvol uit. En dat terwijl ik er niet eens de jackpot voor heb betaald! Ik ben er echt heel blij mee, het staat zo mooi en leuk! Lekker kleurrijk.

diy terrarium_23 Bovendien vergt de verzorging van cactussen en vetplantjes minimale inspanning; één keer in de maand, maar in de zomer bij warm en zonnig weer, één keer in de week of één keer per twee weken, en alleen als de cactusaarde droog is. Het is belangrijk dat je niet te veel water geeft, dan gaan de plantjes rotten.

diy terrarium_25Het grote voordeel van een afgesloten kistje of een plantje die diep is weggestopt in een pot is dat Clarence er nu niet meer bij kan. En dat is maar goed ook, want dit katje is dol op het knabbelen aan plantjes en eet altijd al mijn planten en bossen bloemen op!

diy terrarium_22Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe ik op een budgetvriendelijke manier superleuke terraria heb gecreëerd! Je kunt een terrarium zo leuk inrichten als je zelf wilt. Veel mensen gebruiken ook mos, stukjes hout en schelpen, maar ik wilde ze juist een beetje clean en minimalistisch houden.

Wat vinden jullie van mijn budget terraria? Is het ook iets voor in jouw interieur?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

92 Reacties

 1. 7 augustus 2015 / vrijdag, 7 augustus 2015

  Heel leuk! Ik had er ook eentje gemaakt maar die mislukte een beetje..De wortels van de vetplantjes braken af,want ik had een hele set in een pot gekocht,en de wortels zaten helemaal door elkaar. Maar nu heb ik een geheel vetplantje gekocht en daarvan ga ik een mooie terrarium maken <3 Super bedankt voor de leuke tips en het geweldige idee !

 2. Elise
  9 juni 2015 / dinsdag, 9 juni 2015

  Ik lees al de hele ochtend je blogs…wat leuk ik ben sinds kort gaan samenwonen in Houten!
  en dat kistje vond ik ook zo leuk bij xenos…en nu ik die plantjes er zo in zie….vind ik ze helemaal leuk!!

 3. 4 juni 2015 / donderdag, 4 juni 2015

  Ah wat ziet dit er leuk uit! Ik ga over een paar maanden samen wonen en ben steeds inspiratie aan het zoeken. Super leuk dit!

 4. 3 juni 2015 / woensdag, 3 juni 2015

  Wat een goed idee! Ik heb ook een aantal “evil plant eating kitty’s”, maar ik vind plantjes wel ontzettend leuk. Ik denk dat ik zelf een cactusje of vetplant in de snoeppot DIY ga maken.

 5. 2 juni 2015 / dinsdag, 2 juni 2015

  Super leuke DIY! Thanks Serena!

 6. Marit
  1 juni 2015 / maandag, 1 juni 2015

  Wat een tof idee!

 7. 30 mei 2015 / zaterdag, 30 mei 2015

  Hoe kom je er toch elke keer weer op om zulke leuke diys te verzinnen! Ik heb dat kistje ook zien staan in Xenos, maar het kwam niet in me op om er zoiets moois van te maken! En keukenpapier is wel een goede tip om die prikkelige planten vast te nemen!

 8. Sietske
  30 mei 2015 / zaterdag, 30 mei 2015

  Ik heb een poos terug zo’n open ronde glazen bol zegmaar gekocht bij de maxx voor 2 euro. Dit zier we erg leuk uit! Misschien ook maar proberen 🙂

 9. Nathalie
  30 mei 2015 / zaterdag, 30 mei 2015

  Leuk! I love het xenos kistje misschien vandaag maar even langs gaan 🙂

 10. 30 mei 2015 / zaterdag, 30 mei 2015

  Wat een leuk idee, fijn dat je zo’n haalbare budgetoplossingen bedacht hebt. Ik krijg helemaal zin om even langs het plantencenter te gaan 🙂

 11. 29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Oehh wat een leuk idee 🙂
  Zelf heb ik zes minicactussen van de Ikea in hun eigen witten bakken, en ik heb er wel eens over nagedacht om er met krijtbordverf overheen te gaan, maar dat ga ik nu niet meer doen omdat ik ook wel van dat minimalistic, simpel maar wel chic houd. Gave ideeën, ik voel me heel erg geïnspireerd nu!

  Liefs,
  Didem

 12. 29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Ohh wauw, dat ziet er echt superleuk uit! Al vind ik cactussen sowieso leuk 🙂 Het vierkante potje vind ik het mooist, die zou ik zo in mijn huis willen zetten!

 13. 29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Het ziet er echt zo leuk uit! Ik wil al een tijdje cactussen, zelfs in een saai potje zijn ze al zo leuk (en planten gaan nogal snel dood bij mij…)

 14. 29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Zo schattig die cactusjes! Leuk in die kaarspotten!

 15. 29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Super! Ik thuis wel een kant en klare maar ook een hele leuke: een glazen bol die met een touw aan het plafond hangt. Kostte incl plantjes 45 euro.

 16. Birgit
  29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Een terrarium is een bak met aarde waarin reptielen of amfibieën worden gehouden. Als je er planten in zet is het geen terrarium meer, en al helemaal niet als de bak niet afgesloten is. Dan is het gewoon een glazen pot met een plant erin.

  • Serena
   Auteur
   29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

   Had a bad day?

 17. 29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Wat een leuk idee! Ga ik denk ik ook eens maken voor op mijn bureau… Liefs, Jis

 18. 29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Super leuk idee! Misschien ga ik dit ook nog wel proberen 🙂 X

 19. cora
  29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Vind het heel leuk! Van madam stoltz zijn er wel prachtige geometrische houders van rond de 15 euro, tipje misschien!

 20. Willemijn
  29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Jouw DIY’s zijn altijd zó leuk!

 21. Malou
  29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Bij een terrarium is het vooral ook leuk om eerst steentjes te doen, dan aarde en dan weer steentjes. De onderste laag is nodig voor de afvoer en opname van het overtollige water.

 22. Sanne
  29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  Creatieve oplossing! Vraag me af waarom zo’n origineel terrarium zo duur is dan.

  • esmee
   29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

   Dat snap ik dus ook al niet. Dan vind ik dit zelfs nog leuker staan!

 23. 29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

  super leuk!! Ga ik echt een keer doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *