Het grote krullen artikel

Wat mijn haren betreft heb ik absoluut niks te klagen. Ik heb veel, steil en donker haar dat erg makkelijk in model te brengen is. Met een beetje volumespray staat het praktisch recht overeind en als ik er krullen in maak blijft dat zo’n 3 dagen goed zitten. Ik ben echt een mazzelkont! Ik krijg regelmatig haar-vragen en in de meeste gevallen kan ik die beantwoorden. Hoe krijg je meer volume? Welke droogshampoo werkt het beste en hoe steek ik mijn haren snel op?

De enige vragen die ik niet kan beantwoorden, maar die ik wel regelmatig voorbij zie komen, zijn de vragen over krullen. Ik heb van nature geen krullend haar, ik heb ook nooit een permanentje gehad (wilde ik vroeger wel, haha!), dus ik kan hier helaas niet over meepraten. Ik heb echt géén idee hoe het moet zijn om last te hebben van pluis, krullen die uitzakken en slierterig worden, gesteilde haren die met vochtig weer terug krullen of alle producten die mensen met krullende haren wel niet moeten gebruiken om het enigszins in model te houden. Wisten jullie dat de haarverzorgingsindustrie het meeste geld verdiend aan mensen met krullend haar? Jullie krullenbollen keren massaal spaarpotjes om op zoek naar hét product of dé haartool om je haren mooi in model te brengen.

Om jullie – hopelijk – tijd, moeite én geld te besparen heb ik een tijdje geleden een oproep geplaatst waarin ik vroeg om de beste tips & tricks op het gebied van krullend haar. Mijn mailbox stroomde over! Allemaal mailtjes van lieve Beautylab lezeressen die hun tips wilden delen in de hoop mede-lezeressen te kunnen helpen met hun eigen krullen. We hebben zoveel mogelijk tips & tricks voor jullie verzameld, die jullie hieronder kunnen nalezen. Heel erg bedankt voor het inzenden!

Allereerst het woord aan mijn stagiaire Sanae. Zij heeft van nature krullend haar en het ziet er werkelijk prachtig uit! Ik heb zelden iemand gezien met zulke lange krullen en zo’n volle bos. Hieronder vertelt ze over haar zoektocht naar de perfecte methode om haar krullen in toom te houden.

1. Heel veel ‘Perfecte Krul’

sanae krullen close upAls ik zeg dat ik alles heb geprobeerd om het beste uit mijn haar te halen dan bedoel ik echt ALLES. Van gekke home-made maskertjes tot de duurste producten, ik heb het echt allemaal geprobeerd! Mede krullenbollen weten hoe moeilijk het kan zijn om je haar in model te krijgen en hoeveel tijd het in beslag neemt. Om jullie dan ook te helpen deel ik mijn zoektocht naar het juiste product en hoe ik mijn krullen verzorg.

Een aantal jaren geleden vond ik hét middel dat zó goed werkt voor mijn haar. Het gaat om een crèmespoeling van de Hema, een grote witte fles voor maar 1,-. Ik gebruikte het niet alleen onder de douche maar ook na het douchen als leave-in conditioner. Normaal gesproken maakt een crèmespoeling je haar slapjes, maar deze niet, ik kreeg bouncy, volle en gezonde krullen met heel veel glans. Maar toen sloeg het noodlot toe, het product ging uit het assortiment! Ik belde nog naar het hoofdkantoor maar kreeg geen goed nieuws. Dus moest ik maar weer op zoek naar een ander wondermiddel voor mijn haar.

sanae parijsNa een lange zoektocht kwam ik uit bij Perfecte Krul van Andrelon. Werkt eigenlijk net zo goed als de crèmespoeling van de Hema, maar is in verhouding een stuk duurder. Ik sla ze dan ook altijd in als er een aanbieding is van vier voor de prijs van twee. Ze gaan er bij mij snel doorheen, ik gebruik namelijk onwijs veel! Qua shampoo en conditioner ben ik niet zo veeleisend, maar voor de geur van perfecte krul gebruik ik ook de bijbehorende shampoo en conditioner, want naast perfecte krullen vind ik het belangrijk dat mijn haar lekker ruikt.

vlechtjeVoorheen gebruikte ik een diffuser om volume te krijgen bij de aanzet van mijn haar. Dit duurde altijd best lang, dus deed ik dat in de avond voor het slapen gaan om in de ochtend tijd te besparen. Ik was een avond zo moe dat ik perfecte krul in mijn haar deed, mijn haar naar voren gooide, er een vlecht in deed en vervolgens ging slapen. Toen ik de volgende ochtend mijn vlecht eruit haalde en mijn haar los gooide merkte ik dat ik super veel volume bovenop mijn hoofd had en naarmate mijn haar helemaal opdroogde ik steeds meer krullen kreeg zónder pluis (ik gebruik trouwens geen producten bij de wortel van mij haar, dit zorgt alleen voor een vettige hoofdhuid en verzwaart het haar). Na ongeveer drie uurtjes zit mijn haar helemaal goed. Perfect, scheelt me weer 15 minuten met de diffuser in de avond!

Als ik ergens naar toe loop of fiets sla ik een sjaal of hoofddoek om mijn haar. Dit zorgt ervoor dat mijn haar niet gaat pluizen door de buitenlucht én mijn haar blijft dan lekker ruiken! Als ik in de auto zit dan maak ik een grote losse knot boven op mijn hoofd zodat ik mijn haar niet platdruk met mijn rug.

Om mijn haar gezond te houden verzorg ik het 1 keer per 3 of 4 weken goed met een masker. Ik gebruik dan pure Marokkaanse Arganolie of wissel af met kokosolie. Arganolie haal ik uit Marokko, de kokosolie koop ik bij de toko. Na het wassen van mijn haar vet ik het het helemaal in met de olie, dit laat ik een dag en een nacht inwerken, vervolgens was ik het goed uit. Ik zou dit graag elk weekend willen doen. Het resultaat is namelijk altijd heel mooi: glanzende, bouncy krullen. Maar het hele proces duurt gewoon heel erg lang.

sanae krullenNog even puntsgewijs de stappen die ik onderneem voor goede krullen:
1. 1x per maand gebruik ik een argan of kokosolie masker
2. Na het wassen van mijn haar smeer ik het in met (heel veel) perfecte krul van Andrelon (niét bij de aanzet van het haar!)
3. Ik gooi mijn haar naar voren en maak een losse vlecht
4. Als ik opsta gooi ik mijn haar los en laat ik het volledig aan de lucht opdrogen
5. Na ongeveer drie uur is mijn haar helemaal droog

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en of jullie het gaan uitproberen.

Let wel: geen krullen zijn het zelfde, dus wat bij mij werkt kan bij een ander helemaal geen effect hebben. Daarom hebben wij hieronder nog veel meer tips and tricks geselecteerd van meiden met verschillende soorten krullen.

Succes, en laat ons vooral weten welke tips jij hebt uitgeprobeerd en hoe deze hebben uitgepakt!

2. De Tangle Teezer

Krullen-LiekeLieke “Buiten het feit dat deze borstel erg fijn in de hand ligt, ontklit hij krullend haar erg makkelijk en ook nog eens op een gezonde manier! Verder raad ik je aan shampoo te kopen zonder parabenen en zonder parfum.”

Naast de Tangle Teezer kan ik ook zeker The Wet Brush aanraden! Ik gebruik deze zelf ook onder de douche om mijn klitten mee uit te borstelen en door de langere, flexibele haartjes gaat dit snel en soepel. Ik heb goede reviews gelezen van mensen met krullen die ook over deze haarborstel te spreken zijn!

3. GEEN siliconen in je shampoo!

Krullen-LoesLoes ” Koop geen shampoo of conditioner met het bestanddeel SLS (sodium lauryl sulfaat). Dit is te agressief voor je haar! Ook kun je siliconen in je shampoo of conditioner beter vermijden, want dit maakt je haar zwaar.”

SLS of SLES zijn de schuimende ingrediënten in je shampoo en zijn helaas in bijna elke shampoo te vinden. SLS of SLES is vrij uitdrogend voor je haren, en krullende haren zijn al vrij droog van nature, dus ik snap dat je deze niet nóg verder wilt uitdrogen. Je haren hebben dan meer kans op pluis. Wat siliconen betreft, dit kan je haren soms inderdaad wat verzwaren. Bij sommige type krullen kan dat juist mooi staan, maar wil je juist luchtige, ‘bouncy’ krullen dan sluit ik me aan bij Loes en denk ik dat je siliconen beter kunt vermijden. Siliconen herken je aan het woordje ‘cone’ op het uiteinde van een langere naam, zoals dimethicone. Het komt bijna altijd voor in conditioners en haarmaskers. Let dus goed op de ingrediëntenlijst voordat je nieuwe producten aanschaft!

4. Satijnen slaapmuts

Krullen-Benay-Productbenay haarBenay van benayvaneese.nl “Draag een satijnen muts als je gaat slapen! Het mutsje heeft 2 koordjes die je aan kunt trekken totdat het strak genoeg zit en je je haar in kunt stoppen. Een satijnen muts, hoofddoek of kussensloop zorgt ervoor dat mijn haar zo min mogelijk vocht verliest en gaat breken tegen. Daarnaast heb ik minder last van pluizig haar in de ochtend. Als ik de muts afdoe ‘s ochtends, hoef ik alleen maar even met mijn handen door mijn haar te gaan om het in model te brengen. Zo kan ik een week vooruit, zonder nog iets van een conditioner of een andere crème aan mijn haar toe te voegen. Als het naar mijn mening toch iets te pluizig wordt spray ik een combinatie van glycerine en rozenwater op mijn haar.”

In plaats van een satijnen slaapmutsje kun je natuurlijk ook op een satijnen kussen slapen, voor een soortgelijk effect. Satijnen mutsjes zijn te koop via shesells.nl.

5. Flat-Twist vlecht

Larissa - flat twistfoto 3 (2)Larissa van Issavia Merkus “Allereerst was ik mijn haar met een shampoo en conditioner, na het wassen ga ik over op de LOC Methode dit houdt in dat je eerst een leave-in conditioner gebruikt (L) daarna een olie (O) en als laatst een crème (C) om je haar mee te stylen. Nadat ik deze producten in mijn haar heb gedaan maak ik de flat twists. Dit is hetzelfde als een vlecht maar dan met 2 strengen die je om elkaar heen draait. Dit zorgt ervoor dat je je lengte behoudt en zo krijgt je haar niet de kans om helemaal op te krullen.Vervolgens slaap ik met een satijnen sjaal en laat mijn haar ‘s nachts drogen. De volgende ochtend haal ik heel voorzichtig mijn twists eruit en kam ik mijn haren met een grove kam.”

6. Tops en truien met een wijde hals

Krullen-Laura2Laura “Als eerste mijn gouden tip; ALS je fohnt, fohn dan met je hoofd ondersteboven, en ‘knijp’ je krullen omhoog. Zo krijg je er veel volume in! Verder, wikkel je haren direct na het wassen in een tulband, en borstel ze pas als ze handdoek droog zijn. Als er krullen te erg in elkaar zijn gekruld, ga er dan niet met je vingers doorheen kammen, maar trek ze (voorzichtig) uit elkaar. Zo voorkom je pluizen. Dan nog een ervaringtip; als je (boven)kleding stuk een kleine hals opening heeft, trek dan dat al aan voordat je je haren hebt gefohnt. Zo voorkom je een pluizige, volumeloze ramp 😉 Ook als je een dagje gaat winkelen is het handig om een wat grotere hals te dragen. Echt, ik ben een poedel als ik dit niet doe!”

7. Diffuser

Inez, diffuserInez “Sommige dagen werken mijn krullen niet mee en zit er geen volume op de juiste plaatsen (zoals bijvoorbeeld bij je haaraanzet geen volume en onderaan heb je enorm veel krullen). Bij dat soort dagen pak ik een fohn met een diffuser opzetstuk. Ik beweeg de fohn vanaf onderaan mijn haar naar mijn hoofdhuid zodat de krullen erbovenop liggen en laat hem dan even zijn werk doen.”

8. Gewoon, van die old school GEL!

maarten funx8897062109214Maarten “Ik smeer zoals velen jongens gel in mijn haar, maar waarom zouden jullie dit ook niet kunnen doen? Het is het proberen waard! Ik gebruik gewoon van die old school gel, Schwarzkopf Taft Extreme Freezing Gel. Dat breng ik aan op droog haar, al knedend met mijn handen.”

9. Krulknippen/curlsys!

curlsys2Marloes “Ik zweer bij krulknippen! Dit is een nieuwe knipmethode waardoor je krullen niet alleen mooier en minder pluizig worden, je hoeft ook nog eens veel minder haarproducten te gebruiken voor een mooi resultaat. Vraag er naar bij je kapper!” Voor meer informatie klik hier.

10. Kneden maar!

marjolijn krullen_1marjolijn krullen_2Marjolijn “Ik was mijn haar bijna dagelijks en eindig altijd met een conditioner. Ik ben niet heel merkvast, maar gebruik nu al een tijdje Andrelon Krul en die bevalt prima. Na het douchen kan ik mijn haar luchtig met een grove borstel. Vervolgens kneed ik (en hier komt de gouden tip) een goede lik Surf Hair Gum van Garnier Fructis in mijn haar en laat mijn haar aan de lucht drogen terwijl ik het regelmatig kneed en met mijn handen in model breng. Naarmate mijn haar droger wordt, worden mijn krullen steeds zichtbaarder en voller! Het is wel belangrijk dat ik het met regelmaat kneed. Ik zweer bij dit product. Heb veel dingen geprobeerd, maar dit werkt echt het beste voor mijn haar. Mensen denken vaak dat ik heel vol haar heb, maar dat is schijn. Als mijn haar nat is geloof je niet dat er zo n bos met krullen tevoorschijn kan komen. Ik ben trots op mijn haar en ik ben dolgelukkig dat mijn dochter van twee mijn haar met dezelfde mooie krullen bezit.”

11. Tropisch haarmasker

coconut haarmaskerCoconut maskerYvonne “Als je krullen hebt is een ding heel erg belangrijk en dat is dat je geen (maar dan ook géén) droog haar hebt. Droog haar is een hel… Hierdoor heb je een soort van vogelnest op je hoofd en daar wordt je zeker niet blijer van… Daarom gebruik ik af en toe een heerlijk haarmasker van Inecto – Pure Coconut – Intensly Hydrating Hair Repair Treatment. Dit masker duurt maar  5 minuten en heeft super resultaat! Eerst neem ik een heerlijke douche en was ik mijn haar met shampoo (syoss – repair therapy). Vervolgens maak ik mijn haar handdoek droog en smeer ik het masker er in. Dit doe ik eerst bij de aanzet en daarna in de puntjes. 5 minuten wachten en uitspoelen maar! Afdrogen en daarna laat ik het drogen aan de lucht. Het is echt super makkelijk en je hebt er geen zeeën aan tijd voor nodig.”

12. Kruidvat Moroccan Argan Oil

roosnotesKruidvat ArganRoos “Mijn gouden tip is de Kruidvat Moroccan Argan Oil. Ik gebruik enkel olie (naast shampoo & conditioner. Dit was voorheen altijd de haarolie van Syoss. Een tijdje terug ontdekte mijn moeder de Argan Olie van het huismerk van de Kruidvat en die heeft bij mij hetzelfde resultaat. Syoss maakt mijn haar soms wat vet (wat juist goed is voor een afro, maar dit is een beetje too much) en dat doet de argan olie van het Kruidvat helemaal niet. Mijn haar is daarmee ook helemaal niet meer pluizig! Ik verdeel de olie over mijn handen en verdeel het vervolgens over mijn haar. En het product is nog lekker budgetvriendelijk ook!”

13. Miracles en Hydra-krullen

lauraLaura’s stappenplan:

1. Kam je haar uit terwijl je onder de douche staat met een grove kam.
2. Smeer er “Aussie 3 minute miracle frizz remedy” in, en laat het dus 3 minuutjes intrekken, spoel het daarna uit.
3. Als je de kraan uitzet, “schud” je je haar los: leg je handen onder je haar op je hoofd en schud je handen heen en weer. Doe dit ook als je met je hoofd op de kop hangt. Knijp het water uit de lengte van je haar. Door te schudden krijg je je natuurlijke krulvorm weer, en door het water uit je haar te knijpen zal het haar sneller drogen.
4. Stap uit de douche en droog jezelf helemaal af, maar sla je haren over. Als je klaar bent maak je van je handdoek een soort tulband om je hoofd (en dus je haar). Laat dit ongeveer 3 minuutjes zitten. Niet te lang laten zitten, want dan rekken je krullen uit en verliezen ze hun natuurlijke vorm.
5. Maak je tulband los en breng je haar met je handen meteen in model. Gooi er zo snel mogelijk “L’Oreal Elvive Hydra-krul” doorheen, en laat je haren verder aan de lucht drogen.

14. Andrélon Perfecte Krul

blog-cremes-krullenWat ons heel erg opviel is dat veel mensen met krullen fan zijn van de Andrélon Perfecte Krul-lijn. Ook Sanae is hier lovend over, maar het wordt ook echt tientallen keren genoemd in de ingezonden tips & tricks. Het klinkt in elk geval veelbelovend en al veel krullenbollen zweren erbij! Het wordt zo vaak genoemd, dat het wellicht de moeite is om het uit te proberen, mocht je het product nog niet kennen.

Conclusie

Nadat we alle tips & tricks hebben gelezen kunnen we er slechts één conclusie uit trekken, elke soort krul is anders en elke soort krul vereist een eigen methode.

Toch komen er een aantal dingen sterk naar voren nadat we jullie tips & tricks hebben doorgenomen;
1. Probeer haarverzorging met SLS/SLES te vermijden. Deze ingrediënten zijn vrij uitdrogend voor je haren, en krullend haar wil je juist zo gehydrateerd mogelijk hebben.
2. Borstel je haren vóór het douchen, of kam ze onder de douche door met conditioner en een grove kam of geschikte haarborstel (Tangle Teezer, The Wet Brush). Probeer je haren in elk geval niet te borstelen als ze al droog zijn, dan wordt het namelijk één grote pluisbende.
3. De één brengt stylingsproducten aan op droog haar, maar als je het liever op nat haar aanbrengt zorg dan dat je haren niet nat maar handdoekdroog zijn. Kneed ze droog (niet wrijven) en wikkel ze eventjes in een handdoek voordat je producten aanbrengt.
4. Ook het aanbrengen van producten (op zowel nat als droog haar) kun je het beste op een knedende manier doen. Op deze manier blijven je krullen luchtig en bouncy en behoudt de krul zijn natuurlijke vorm zonder uit te rekken.
5. De meeste krullenbollen laten hun haren drogen tijdens hun slaap, drogen aan de lucht of gebruiken een diffuser opzetstuk. Föhnen zonder diffuser pakt volgens mij nooit heel positief uit.
6. Verzorg je haren regelmatig met een voedend haarmasker, een oil treatment of een serum. Het is belangrijk dat je je haren goed hydrateert zodat ze mooi gaan glanzen, minder pluizen en makkelijker in model te brengen zijn. Probeer een vaste dag in de week in te lassen, zodat de routine er vanzelf in komt.

Ga vooral op onderzoek uit! Wat we vandaag met jullie hebben gedeeld is slechts het topje van de ijsberg. Er bestaan hele blogs, fora’s en YouTube kanalen gewijd aan krullende haren. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de ‘Curly Girl Method’ de ‘LOC treatment’ of in het krulknippen.

Hoewel geen enkele krul hetzelfde is, hopen we toch dat we jullie met de door ons verzamelde tips & tricks de nodige inspiratie kunnen geven in de zoektocht naar de perfecte krul. Wij wensen jullie heel veel succes! En laat het ons vooral weten als je een tip uit dit artikel gaat proberen!

Natuurlijk zijn we heel benieuwd naar jouw verhaal! Hoe zien jouw krullen eruit? Hoe breng jij ze in model? Heb jij dé methode al gevonden of ben je nog steeds op zoek? Deel jouw krulproblemen danwel gouden krullentips in de comments!

Until next time,
Serena Verbon, Sanae en Margo

Volg:

124 Reacties

 1. 24 mei 2019 / vrijdag, 24 mei 2019

  Wat een mooi geschreven artikel!
  Lang en vol met informatie!

 2. San
  2 juli 2017 / zondag, 2 juli 2017

  Gebruikt niemand van jullie Soft’n free? Heerlijk spul!
  Ik haal het altijd bij de toko maar ik zag dat zelfs de Kruidvat het online heeft tegenwoordig!
  Ik doe het op handdoek droog haar en kneed en het vaak. Wanneer het toch nog iets gaan pluizen ietsje op de haarpunten doen! Let op: niet te veel hoor….
  https://www.kruidvat.nl/sofn-free-curl-activator-lotion/p/3259838

  • mona
   9 maart 2018 / vrijdag, 9 maart 2018

   Ja werkt goed. Net als lusters en Dark and Lovely. Ik gebruik best veel want heb zeer dik haar wat snel droog lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *