DIY Farsáli Rose Gold Elixir dupe

Vorige week schreef ik een eerlijke, uitgebreide review over het door Instagram gehypede Farsáli Rose Gold Elixir. Mocht je niet weten wat ik bedoel, ik heb het over dat spul met 24K bladgoud wat beautyguru’s massaal over hun gezicht, lippen en beautyblenders druppelen via een pipetje (mocht er nog steeds geen belletje gaan rinkelen, geeft helemaal niets!).


Mijn eindconclusie was dat dit magische goedje in feite niets meer en niets minder is dan een vrij eenvoudige gezichtsolie. Zelfs ZO eenvoudig, dat je het gemakkelijk zelf kunt maken.

Het Farsáli Rose Gold Elixir kost €58,30 via Beautybay.com. Bijna 60 euries voor een klein flesje van 30ml. Ik vind het nogal wat. En al helemaal omdat de ingrediëntenlijst nu niet bepaald indrukwekkend is:


Het Elixir bevat slechts 6 ingrediënten;
rozenbottel olie
pompoenpit olie
24K (blad)goud
etherische citroengras olie
etherische zoete sinaasappel olie
vitamine E

In mijn eerdere artikel heb ik jullie uitgelegd dat er verschillende kwaliteiten oliën bestaan. Vaak zijn de oliën die worden gebruikt in beautyproducten van een cosmetische kwaliteit, wat inhoudt dat het geraffineerd is, mooi doorzichtig is geworden en bovendien geen sterke geur meer bevat. Helaas wil dit ook zeggen dat de olie voor het grootste gedeelte ontdaan is van haar goede, werkzame eigenschappen. Het is een beetje te vergelijken met groente die kapot wordt gekookt of fruit dat wordt geschild: op die manier verliezen ze een groot deel van hun vitamientjes. En dat is zonde.


Een goede kwaliteit, koudgeperste en biologische rozenbottel olie hoort geel-oranje van kleur te zijn, met een aardse, kruidige geur. Rozenbottel olie is daarbij wat dikker en licht plakkerig te noemen. Een goede kwaliteit pompoenpit olie is een beetje lichtgeel-groenig van kleur (soms zelfs donkergroen) en heeft een milde, nootachtige geur.

Wanneer een olie koud geperst is betekent dit dat de olie niet is verkregen onder invloed van hitte. Met andere woorden: het is niet kapot gekookt. Koudgeperste oliën van biologische aard bevatten daarom een zeer hoge concentratie aan goede, werkzame eigenschappen. De kwaliteit van een koudgeperste, biologische olie is vele malen beter en totaal niet te vergelijken met dezelfde olie van cosmetische, geraffineerde kwaliteit.


Het Rose Gold Elixir van Farsáli is compleet doorzichtig (met een hele subtiele, zachtgele kleur) en vrij dun/vloeibaar qua textuur, waarmee ik de conclusie kan trekken dat zij gebruik hebben gemaakt van een geraffineerde rozenbottel- en pompoenpit olie. Het Elixir bevat dus geen hoge kwaliteit olie die alle goede, werkzame eigenschappen met zich meebrengt. Farsáli maakt echter wel de claims door te vertellen wat deze oliën normaal gesproken voor je huid zouden KUNNEN doen. De vraag is of al deze goede eigenschappen daadwerkelijk van toepassing zijn op het Rose Gold Elixir. Op zich denk ik van wel, maar dan in veel mindere mate.


Gelukkig kun je heel eenvoudig je eigen Rose Gold Elixer dupe creëren, maar dan met oliën die wél van goede kwaliteit zijn. Via de webshop Magical Naturals bestelde ik biologische, koud geperste rozenbottel- en pompoenpit olie. Ook heb ik daar meteen etherische olie van citroengras en zoete sinaasappel besteld, om het Elixer mee te parfumeren. De rozenbottel olie bevat overigens toegevoegde vitamine E voor een langere houdbaarheid. Om die reden heb ik geen losse vitamine E olie besteld.


Via de hobbyshop Van Beek Art Supplies bestelde ik een pakje met 24K bladgoud. En wow, this shit ain’t cheap! Ik betaalde €35,- voor een boekje met 25 blaadjes bladgoud (dat komt dus neer op €1,40 per blaadje). Of 24K bladgoud écht nodig is in dit Elixir? Ik denk van niet. Ik heb namelijk niet het idee dat deze stukjes de huidbarrière kunnen penetreren. Ik weet dat er studies zijn gedaan naar goud en skincare behandelingen, maar in die gevallen maakte men gebruik van gouden nanodeeltjes (die de huid inderdaad kunnen penetreren), en niet van grote vlokken bladgoud die je in feite alleen maar kapot wrijft tijdens het uitsmeren. Maar goed, omdat we vandaag een dupe maken vond ik dat ik het er toch in moest verwerken. Al is het maar om de luxueuze look & feel van het Elixir te copycatten.

PS. als je geen zin hebt om €35,- uit te geven aan een pakje bladgoud, zou ik dat dus vooral NIET doen. Het is optioneel om bladgoud te gebruiken, maar zeker niet essentieel.

En dan nu, het recept:

DIY Farsáli Rose Gold Elixir dupe
14 ml rozenbottel olie (met toegevoegde vitamine E)
13 ml pompoenpit olie
2 ml zoete sinaasappel olie
1 ml citroengras olie
1 blaadje bladgoud, verpulverd (optioneel)
donker (of niet doorzichtig) flesje
dop met druppelpipetje


werkwijze:

Zet je flesje met druppelflacon op een weegschaal en weeg de rozenbottel- en pompoenpit olie af. De etherische oliën kun je beter druppelsgewijs toevoegen: 1 ml staat gelijk aan 20 druppels, dus voeg 40 druppels per olie toe.


Voeg als laatste het bladgoud toe, dat je beetpakt en verkruimelt met pincetten en vervolgens bij de olie voegt. Het goud plakt heel erg aan het pincet, maar zodra je je pincet in de olie doopt laat het los.


Dopje erop, rustig zwenken, en klaar is je zelfgemaakte Rose Gold Elixir!


Zoals je ziet is deze koudgeperste olie veel donkerder van kleur, maar als je het eenmaal aanbrengt op je huid zie je er niets meer van. Het trekt juist vrij snel in en laat een mooie, soepele huid achter met een subtiel gezond glansje. Ook het bladgoud wordt tijdens het aanbrengen fijn gewreven en verdeeld over de huid.


Voor de mensen die de vorige keer benieuwd waren naar mijn ‘vette bek’, zo zie ik eruit nadat ik een paar druppels Rose Gold Elixir heb aangebracht op mijn gezicht. Het valt reuze mee hoor, de olie trekt snel in. Maar het laat toch een subtiel vettig laagje achter op mijn huid.


En zo zie ik eruit nadat ik het heb gemengd en aangebracht met foundation. Zoals je ziet is mijn voorhoofd en mijn neus glanzender dan gebruikelijk. Ik vind het zelf minder mooi, en zeker omdat de glans in de loop van de dag iets toeneemt (vooral bij mijn neusvleugels).

Ik geef er daarom de voorkeur aan om het Elixir gewoon te gebruiken als gezichtsolie tijdens mijn skincare routine (‘s avonds voor het slapen gaan) in plaats van het te verwerken in mijn make-up routine. Als je echter een wat drogere huid hebt of werkt met matterende full coverage foundation denk ik dat het juist wel mooi is om het Elixir erdoorheen te mengen. Het is een kwestie van uitproberen!

Benieuwd naar mijn review over het originele Farsáli Rose Gold Elixir? Klik dan hier.


Rozenbottel olie is echt een hele goede, verzorgende olie voor je huid, dus je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon een goede kwaliteit rozenbottel olie aan te schaffen en die puur te gebruiken (dus zonder etherische oliën, bladgoud of verdunnen met een andere olie).

Voor een flesje van 30 ml (ik heb gewoon mijn lege flesje Origins gezichtsolie gebruikt) ben ik qua kosten omgerekend zo’n €9,- kwijt. Gebruik je geen bladgoud (wat verder niets doet voor je huid, alleen bijdraagt aan een luxe gevoel) dan ben je slechts €7,50 kwijt.

Natuurlijk zijn de aanschafkosten wat hoger, aangezien je slechts een deel van de oliën gebruikt en er ook verzendkosten bij komen, maar des te groter de hoeveelheden zijn die je besteld, des te goedkoper het uiteindelijk zal worden. Dus ik zeg, bestellen die handel, plan een vriendinnenavondje in en ga gezellig met zijn allen het Rose Gold Elixir namaken!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

42 Reacties

 1. Dharmakaya
  4 februari 2018 / zondag, 4 februari 2018

  Nou, inderdaad bedankt voor je nuttige review! Dit product wordt inderdaad ontzettend gehypet, maar ik was zo benieuwd naar testresultaten. Ik gebruik ook koudgeperste oliën, soms gemixt in diverse samenstellingen, met name voor de nacht (ik ruik soms echt naar nootjes :-). Anyways, bedankt voor het recept dat ik zeker ga namaken! Ik denk ook dat je het bladgoud kan skippen dat kan nooit je poriën binnendringen, zonde van het geld…

 2. Djamilla
  21 december 2017 / donderdag, 21 december 2017

  Hoi Serena,

  Waar had je bladgoud bestellen of gekocht?

 3. 2 september 2017 / zaterdag, 2 september 2017

  Als ik nu op de website kijk, staat er op het flesje Farsali rose gold elixer ook: safflower (saffloer) oil bij. Nieuw recept van hun, of is saffloer niet de moeite om toe te voegen?

  • Serena
   Auteur
   2 september 2017 / zaterdag, 2 september 2017

   Hee, dat is dan sinds kort aangepast denk ik?! Ik denk alsnog dat pure rozenbottel olie het allerbeste is.

   • 5 september 2017 / dinsdag, 5 september 2017

    Ja denk ik ook, die gebruik ik ook alleen. Maar apart dat ze het aangepast hebben, ‘why change a winning formula’ ?

 4. 5 augustus 2017 / zaterdag, 5 augustus 2017

  Sempurna bagus banget

 5. Toosje
  19 juli 2017 / woensdag, 19 juli 2017

  Hi Serena,
  Is wilde rozenolie t zelfde als rozenbottel olie? Heb hier nog een flesje wilde rozenolie van weleda staan, die zou ik hier graag voor gebruiken. Thankzzz

  • Serena
   Auteur
   19 juli 2017 / woensdag, 19 juli 2017

   hi Toosje,
   nee dat is een andere olie!

 6. Mariadelmar
  17 juli 2017 / maandag, 17 juli 2017

  Hartstikke bedankt voor deze DIY!!!

 7. Suzanne
  15 juli 2017 / zaterdag, 15 juli 2017

  Serena, wat een geweldig artikel. Heb hem meteen gedeeld. Ik gebruik nu arganolie en heb een flesje rozenbottelolie van Deciem staan, maar deze lijkt me heerlijk. Dank jewel, ga meteen de ingrediënten bestellen.

 8. joy
  14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

  Ha! Zit ik blijkbaar gewoon al jaren super Instagram proef te zijn met mijn rozenbottelolie.
  Al druppel ik het dan weer niet zo dramatisch met een sensuele blik over mijn gezicht..

 9. 14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

  Wauw dit is denk ik 1 van de leukste diy’s tot nu toe. Ik ga dit ook proberen. Btw….bladgoud heb ik in huis vanwege het taarten maken wat ik jarenlang heb gedaan en je hebt maar een beetje nodig dus je zou dit kunnen bestellen in de link die ik voor je plaats. Stuk goedkoper en niet teveel. Zijn ook nog vellen verkrijgbaar.
  THANKS voor de geweldige uitleg ❤
  http://www.deleukstetaartenshop.nl/sk-designer-gold-leaf-flake

 10. 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Leuk! Dit ga ik een keertje proberen.

 11. 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Wat tof dat je dit na kunt maken! Ik had er nog nooit van gehoord. Ik vind namaken nog fijner omdat je dan precies weet wat erin zit (= 100% zekerheid dat er geen chemische zooi in zit).

 12. 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Nu kun je de spulletjes die je hebt gekocht netzo goed opmaken aan dupes en die verkopen. *hint hint*
  🙂 (pretty please?:))

  • Serena
   Auteur
   14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

   Haha! Ellen, ik zou als ik jou was gewoon een flesje goede kwaliteit rozenbottel olie bestellen. Net zo makkelijk 😉

   • Ellen
    17 juli 2017 / maandag, 17 juli 2017

    Hahaha fiiiiiinnneee. Dan ga ik dat maar doen.

 13. Ier
  13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Hoe heb je de verhoudingen bepaald?

  • Serena
   Auteur
   14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

   Ervan uitgaande dat er in de meeste gevallen niet meer dan 10% geurstof wordt gebruikt, heb ik gekozen voor 3 ml etherische olie. En Farsali ruikt meer naar sinaasappel dan naar citroengras, dus koos ik voor 2 ml sinaasappel- en 1 ml citroengras olie.

   Hoe hoger het ingrediënt op de ingrediëntenlijst staat, des te meer ervan gebruikt is in het eindproduct. Op de ingrediëntenlijst van Farsali staat rozenbottel olie boven pompoenpit olie, vandaar dat ik koos voor iets meer rozenbottel olie dan pompoenpit olie.

   Ik kan nooit voor 100% zeker weten of Farsali deze exacte verhoudingen heeft gebruikt, maar ik kan aan de hand van deze vuistregels een hele goede gok doen, dacht ik zo 🙂

   • Ier
    14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Dank!

 14. 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Super leuk dat je dit zelf hebt gemaakt! heel leuk artikel!

  • Serena
   Auteur
   14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

   Just what I thought! 😉

 15. Nanalana
  13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Wat heb je op je lippen in de volledige look? Mooi kleurtje!

  Vind dit soort artikelen van je altijd zo leuk, dit maakt je blog altijd zo veel leuker vergeleken met de rest van de Nederlandse blogs/youtubers!

 16. maris
  13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Dit komt op mijn wish list!

 17. 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Leuk dat je dit gewoon zelf maakt! Ik ben niet iemand dat het zelf gauw zou namaken, maar een goedkope oplossing is het uiteindelijk wel. Mits het natuurlijk goed voor je zou werken. Ik ga straks even je originele review van het merk lezen. Ben benieuwd!

 18. 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Wat superleuk! Ik heb gister toevallig ook een dupe recept voor het rose gold serum geplaatst. Wist je dat het 24k goud in het originele serum gewoon een cosmetische kleurstof is, CI77480? Het is trouwens sowieso slimmer om het serum alleen ‘s avonds te gebruiken, omdat de etherische oliën je huid overgevoelig kunnen maken voor de zon ?

  • Serena
   Auteur
   14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

   hi Galina,
   hoe ben je daar zo zeker van? Ook in de US zijn merken verplicht om de juiste INCI namen te vermelden in de ingrediëntenlijst. Op de ingrediëntenlijst van Farsali staat inderdaad CI77480 vermeld, maar dit is gewoon de INCI naam van echt 24K goud en dus niet van een kleurstof. Sorry dat ik het moet zeggen, maar jouw conclusie is incorrect. Farsali gebruikt wél echt 24K goud. Het doet verder niets voor je huid, maar dat terzijde.

   Veel mensen denken dat alle citrusachtige etherische oliën een fototoxische reactie opwekken wanneer het wordt blootgesteld aan UV, maar dat is niet zo. Zoete sinaasappel olie is niet fototoxisch en dus veilig voor gebruik overdag. Dus ook hier moet ik je ongelijk in geven.

   • Daphne
    14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Wat een fijne reactie! Ook een goede uitleg, dankjewel!

   • Cherliza
    14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

    Sorry Serena maar wil je even een dubbelcheck doen wanr op het flesje van Farsali staat toch echt wel CI77480 vermeld tussen haakjes achter 24k gold! Eerst goed kijken denk ik dan…

    • Serena
     Auteur
     15 juli 2017 / zaterdag, 15 juli 2017

     Ik zie het! Maar Cl 77480 is de INCI naams voor echt 24K goud en dat is dus geen kleurstof die staat voor een mica of andere kleurstof.

     • 17 juli 2017 / maandag, 17 juli 2017

      Jup, je hebt helemaal gelijk wat betreft het bladgoud. Ik was iets te snel van vertrouwen op informatie van anderen i.p.v. zelf er dieper in te duiken. Shame on me 😮

      Wat betreft de fototoxiciteit, let’s agree to disagree 😉

 19. 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Super leuk dat je zelf dit ben gaan maken! Ik schrok al bij je vorige artikel hoe duuur die was! Damn, 60euro betaal je vaak niet eens voor een goede verzorgende gezichtsolie, laat staan iets dat alleen even word gebruikt voor die glow onder je makeup. Wat je zegt, doordat het product zo erg is bewerkt zit er maar weinig van de verzorgende bestanddelen in het flesje. Geniaal dus dat je dit zelf bent gaan namaken. Ben ik enthousiast? Mehhh, ik blijf bij mijn huidige Kiehls Midnight Recovery Concentrate 🙂

 20. Syl
  13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Ik heb een rozenbottel olie van Sukin. (Oranje/geel van kleur)
  Echt zo’n lekker natuurlijk merk uit Australië. Werk prima! Ik gebruik het niet elke dag, maar het doet wonderen op de dagen dat mijn huid wat droger is.

  • Syl
   13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

   Hoewel ik deze DIY tof vind, hou ik het wel bij de simpele basic variant

  • 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

   Oh daar ben ik wel benieuwd naar, ga het even opzoeken!

  • Serena
   Auteur
   14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

   Ik vind het ook een superfijne olie! De rest van de rozenbottel olie die ik nog over heb van deze DIY, ga ik lekker opmaken door elke avond 2 druppeltjes met mijn nachtcrème te mengen. Heerlijk!

 21. 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Wat superleuk weer! Ik denk dat ik deze olie ook ‘s avonds zou gebruiken. 🙂

 22. Michèle
  13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  ik vind je “DIY” artikelen geweldig!!!!

 23. 13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Yeah, altijd leuk dit soort artikelen om een dupe te maken van een product. Thanks for sharing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *