DIY | Collistar Talasso-scrub dupe

Van alle body scrubs die ik ooit heb geprobeerd is de Collistar Talasso-scrub één van mijn favorieten. Ik heb inmiddels zo’n vier potten versleten en de vijfde is alweer bijna aan vervanging toe. Het is gewoon heerlijk spul! De Talasso-scrub bestaat uit fijne zoutdeeltjes die mijn huid stevig en goed scrubben (zonder dat het pijn doet, hoor) en na gebruik laat het een voedend laagje achter dat mijn huid zacht en soepel maakt. En de geur! Die is nog wel het lekkerste. Heerlijk fris en spa-achtig. Alsof je jezelf in een sauna bevindt. Pure verwennerij en wellness onder de douche.

Het enige en vooral grote nadeel aan deze scrub is de prijs. Een pot (weliswaar een flinke pot van 700 gram) kost namelijk €44,95. En ook al doe je er vrij lang mee, toch is het een behoorlijke smak geld.

Laten we eerst eens kijken naar de ingrediënten van deze bestseller scrub van Collistar;

maris sal – zeezout
caprylic/capric tryglyceride – gefractioneerde kokosnoot olie
isopropyl meristate – skin conditioner
glycine soja oil – soja olie
macadamia ternifolia seed oil – macadamia olie
aleurites moluccana seed oil – kukui nut olie
persea gratissima oil – avocado olie
prunus amygdalus dulcis oil – zoete amandel olie
citrus aurantium dulcis oil – zoete sinaasappel olie (etherisch)
mentha piperita oil – pepermunt olie (etherisch)
rosmarinus officinalis leaf oil – rozemarijn olie (etherisch)
tocopheryl acetate – vitamine E olie
limonene – komt van nature voor in etherische oliën
Cl 47000/Cl 60725/Cl 61565 – kleurstof

Zoals je ziet bestaat de scrub niet uit superveel vage ingrediënten, sterker nog, aan al deze ingrediënten is vrij makkelijk aan te komen. Gefractioneerde kokosnoot olie en soja olie bestel je bijvoorbeeld bij de webshop Avant Garde Cosmetica, en exotische oliën als avocado olie en macadamia olie koop je bij De Tuinen. Zoete amandel olie is gewoon te koop bij de Etos of Kruidvat. Alleen Kukui nut olie is lastiger aan te komen en is daarbij ook nog eens zeer kostbaar, je betaalt zo’n €13,95 voor slechts 50 ml. De etherische oliën zijn zowel online te bestellen, als verkrijgbaar bij De Tuinen, Erika Kruiderijen, New Age winkels of geselecteerde drogisterijen.

De ingrediënten zijn dus helaas niet allemaal verkrijgbaar bij de supermarkt, maar je hoeft ze ook weer niet helemaal uit het buitenland te importeren.

Recept

500 gram fijn zeezout (mag ook gewoon keukenzout zijn)
100 gram caprylic/capric tryglyceride
10 gram avocado olie
10 gram macadamia olie
10 gram zoete amandel olie
5 gram etherische rozemarijn olie
5 gram etherische zoete sinaasappel olie
5 gram pepermunt olie

Collistar Talasso scrub dupe_ - 3Dit kocht ik bij De Tuinen.

Collistar Talasso scrub dupe_ - 1 Ook deze heb ik bij De Tuinen aangeschaft.

Collistar Talasso scrub dupe_ - 4En deze olie had mijn moeder nog staan, ooit besteld bij een Engelse webshop.

Ik heb het recept van de Talasso scrub iets versimpeld en daarom de isopropyl meristatesoja olie en kukui nut olie weggelaten. Soja olie is namelijk vergelijkbaar met het snel intrekkende effect van de caprylic/capric tryglyceride en kukui nut olie is vergelijkbaar met macadamia olie. Het ingrediënt isopropyl meristate is een synthetische olie en het leek me juist wel fijn om deze scrub 100% natuurlijk te maken. Om diezelfde reden heb ik ook geen kleurstoffen toegevoegd. Eventueel kun je nog een capsule vitamine E olie toevoegen aan dit recept, mocht je dat toevallig in huis hebben. Vitamine E olie verlengt de houdbaarheid van deze body scrub een beetje, maar aangezien er verder geen water in zit is conserveren niet per se nodig.

Omgerekend kost deze scrub je;
€0,85 voor het zout
€2,75 voor de caprylic/capric tryglyceride
€0,55 voor de avocado olie*
€0,80 voor de macadamia olie*
€0,16 voor de zoete amandel olie*
€3,00 voor de etherische rozemarijn olie*
€3,00 voor de etherische zoete sinaasappel olie*
€3,00 voor de pepermunt olie*
_____________________________________________+
€14,11

*omgerekend vanaf de grootverpakking

Dat is dus iets minder dan 1/3 van de originele prijs! Ik moet zeggen, €14,11 is ook nog best een bedrag, maar in vergelijking met de originele prijs is het zeker een stuk goedkoper. Wel moet ik erbij vertellen dat de aanschafprijs van de ingrediënten in werkelijkheid hoger ligt dan €14,11 omdat je de olie niet in zulke kleine hoeveelheden kunt kopen. Je moet dus grotere flesjes kopen waarvan je steeds een deel gebruikt. Maar je kunt bijvoorbeeld 2 potten scrubs maken zodat je een voorraadje hebt, of dit recept samen met een vriendin maken zodat je ieder 1 pot hebt. Of 1 pot weggeven als cadeautje. Al met al ben je een stuk voordeliger uit!

Collistar Talasso scrub dupe_ - 5Het maken van de scrub is simpel. Weeg allereerst 500 gram zout af in een grote mengkom. Iets meer of iets minder is niet erg.

Collistar Talasso scrub dupe_ - 6Voeg daar vervolgens de oliën aan toe door het wederom af te wegen. Ook hierbij geldt dat iets meer of iets minder niet erg is. Het let allemaal niet zo nauw. Let op, haal het plastic tuutje van de etherische oliën er even af, dan gaat het afwegen sneller. Meng vervolgens alles goed door het door te roeren met een lepel.

Zoals je misschien ziet is mijn recept iets slushier in vergelijking met de originele Talasso scrub. Dat heb ik expres gedaan omdat ik vind dat de Talasso scrub snel droog begint te worden. Dus in mijn recept heb ik iets meer olie toegevoegd om dit te voorkomen. Wil je hem toch wat droger dan raad ik aan om 80 gram caprylic/capric tryglyceride toe te voegen in plaats van 100 gram.

Collistar Talasso scrub dupe_ - 7Als laatste schep je het in een pot, die je van te voren goed steriel hebt gemaakt. Je kunt de pot bijvoorbeeld koken in heet water en het vervolgens afnemen met een tissue met pure alcohol, en het daarna laten drogen aan de lucht. Dit bevorderd de houdbaarheid van de scrub. Zelf heb ik een lekkere grote 500 ml wekpot gekocht bij Xenos.

Wat de geur betreft, die is echt sterk vergelijkbaar. Ik heb een tijdje gespeeld met de verhoudingen van de etherische oliën, om tot de conclusie te komen dat de verhouding ongeveer 1:1:1 is. Dus er is geen etherische olie die iets meer overheerst dan de rest.

DIY talasso scrubDeze DIY Talasso scrub is echt heerlijk! De geur geeft me net als het origineel een echt wellness gevoel, de scrub laat een lekker verzorgend laagje achter (die geen plakkerig gevoel achterlaat, maar deels in de huid trekt waardoor deze zacht en soepel aanvoelt) en de pepermunt olie zorgt voor een frisse natinteling op de huid. En dat voor minder dan 1/3 van de prijs!

Wat houdbaarheid betreft, gebruik je een lepeltje of spateltje om de scrub uit de pot te krijgen, dan is het een jaar houdbaar. Het is namelijk belangrijk dat er geen water (en dus ook geen natte vingers) in de scrub terecht komt waar bacteriën kunnen groeien. Bewaar de scrub verder op een droge, koele plek (bijvoorbeeld in je slaapkamer) om hem extra lang goed te houden.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe je zo’n luxe, prijzige scrub helemaal zelf kunt maken in je eigen keuken, voor een fractie van de prijs! Het is daarbij ook nog eens leuk om te doen. Denk aan vriendinnen avondjes, of maak het samen met je kinderen. Ik heb er in elk geval veel plezier in!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

56 Reacties

 1. helena beauty
  29 maart 2018 / donderdag, 29 maart 2018

  Ok ik ben nooit allergisch aan iets behalve aan Collistar producten. Ik ga dit dus niet namaken! Ik heb mijn eigen recept met rietsuiker, olie, lavendel en ylang ylang, heerlijk! *spam verwijderd*

 2. juriste
  15 mei 2017 / maandag, 15 mei 2017

  Kan ik suiker gebruiken? Ik ga van elke etherische olie.maar 1 druppel gebruiken denk ik want ik vind die geuren zeer overheersend. Gelukkig geen pompelmoes want dat brand als de pest in bad. Nooit proberen.

 3. Jolijn
  1 juni 2016 / woensdag, 1 juni 2016

  De caprylic/capric tryglyceride is uitverkocht op de website die jij aangaf.. Ik vraag me af of dat te maken heeft met deze DIY 😛
  Echt een super leuke DIY!! Ik ben al jaren dol op de scrub van Collistar en ben zeker van plan deze te maken. Nu even wachten tot de kokosolie weer beschikbaar is :):)

 4. Vanessa
  18 mei 2016 / woensdag, 18 mei 2016

  Je kan ook Himalaya zout gebruiken dat heeft ook zo’n roze kleur, of een druppeltje rode voedingskleurstof toevoegen dan wordt het ook roze.

 5. 27 maart 2016 / zondag, 27 maart 2016

  talasso scrub is idd de fijnste die er is en in de zomr gebruik ik het vaker. Dit recept ga ik onthouden, heb gelukkig alles in huis.

 6. Nora
  26 maart 2016 / zaterdag, 26 maart 2016

  I looove this! Serena, je bent fantastisch!

 7. Sanne
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Die scrub van Collistar is inderdaad super lekker! Je moet eens de Finn Sauna scrub van Therme proberen, die is ook super lekker, met eucalyptus en rozemarijn. Ik heb nog etherische sinaasappel olie staan, die ga ik eens toevoegen misschien lijkt ie dan nog meer op die van Collistar 🙂

 8. Ingrid
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Volgens mij heeft de Etos nu toch een redelijke dupe van collistar in hun botanical boost lijn?
  Ik ben zelf ook onwijs fan van die van collistar, zo’n heerlijk product 🙂

 9. Marije
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Super leuk! Als ik weer eens scrub nodig heb ga ik denk ik zelf maken 🙂

 10. 25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Gaaf dat je hier een DIY van hebt gemaakt, Ik ben heel benieuwd naar deze scrub en ik ga hem zelf ook een keer maken 🙂

 11. Anouk
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Aaaaah thanks!! Had hiervan een keer een sample in een box zitten en hij is echt zooo fijn!

 12. Milena
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Hi Serena,

  Ziet er uit als een heerlijke scrub!

  Het ingredient Isopropyl Myristate is trouwens behoorlijk comedogeen. Ik vermijd dit ingredient ook altijd in gezichtverzorging omdat het ervoor kan zorgen dat je huid verstopt als je hier gevoelig voor bent.

  Misschien geen wetenschappelijke bron, maar wel interessant:
  http://acnetreatmentcenterwa.com/acne-facts/pore-clogging-ingredients/

  • Serena
   Auteur
   25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

   hi Milena,

   bedankt voor de link! Des te beter dus om deze olie weg te laten uit het recept! Al is dit natuurlijk een scrub voor je lichaam, dus daar kan het neem ik aan weinig kwaad doen wat verstoppingen betreft, ten opzichte van je gezicht.

 13. Syl
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Leuke DIY. Vroeger had de action hele fijne scrubs in potten. Die waren geloof ik 2 euro. 40 euro voor Collistar vind ik te duur.
  Ik gebruik op dit moment van Philosophy een gezichtsscrubs voor mijn lichaam. Ik had hem eigenlijk gekocht voor mijn gezicht, maar hij is te agressief voor mijn gezicht en coupe rose. Maar voor de rest van mijn lichaam is hij perfect en heb je maar heel weinig nodig.

 14. Lousaa
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Eigenlijk nog best duur als je puur naar de ingredienten kijkt. Ik had verwacht dat het wel wat goedkoper zou kunnen.

  • Serena
   Auteur
   25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

   Dat had ik eerlijk gezegd ook verwacht! Maar hoe groter je de ingrediënten inkoopt, des te voordeliger de prijs per pot wordt. Maar voor ons als consument is het lastig om nog veel voordeliger uit te komen dan die €14,-

 15. 25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Hele leuke diy! Ik maak zelf altijd lipscrubs, want dat hebben mijn lippen ook echt nodig!

 16. X
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Oeh nice, thanx! Heb je heel toevallig ook een diy voor:

  Philosophy The Microdelivery Peel

  iemand anders die daar ook een diy van wilt zien?

  ps: een baked ogenschaduw van elf schijnt de dupe te zijn van de champagne pop highlighter. Mischien leuk voor een artikel?

  • Diana
   25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

   Omg graag!! Ik geef altijd zoveel geld uit aan die peel, maar hij is echt geweldig!!

 17. Margot
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  Een van de eerste filmpjes die ik vond van jou was van jaren geleden, toen je zelf een suiker/zout scrub maakte en ook uitlegde welke oliën voor welke huid je het beste kunt nemen. En die scrub maak ik nog steeds jaar na jaar!

  • Serena
   Auteur
   25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

   Echt? Wat leuk om te lezen! Ik weet ook precies over welke video je het hebt!

 18. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Wauw wat een uitgebreid recept echt geweldig dat je dit soort dingen tot de bodem uitzoekt!

  Misschien dat ik deze ook een keer ga proberen. Ik maak regelmatig je lavendel scrub met suiker en babyolie. Die is zo fijn ik ben gek op de scrub van Rituals en deze lijkt er echt precies op. Vooral in de winter vind mijn droge huidke hem heel fijn!

 19. Mir
  24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Klinkt als een heerlijke scrub met sinaasappel, rozemarijn en pepermunt etherische olie.
  Ik maak dit soort dingen ook graag voor eigen gebruik maar heb alweer een tijdje geen scrub gemaakt, misschien toch maar weer eens doen.
  Soja olie is trouwens ook vaak makkelijk in de supermarkt te vinden, vaak wordt het verkocht als sla olie, maar als je het etiket goed leest zie je dat het vaak soja olie is. 😉

  • Serena
   Auteur
   25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

   Wat een goede tip! Dankjewel voor het delen. Het enige is dat oliën uit de supermarkt niet van cosmetische kwaliteit zijn. Maar als dat je niet uitmaakt kun je inderdaad net zo goed even in het olie-vak van de supermarkt neuzen ja!

   • Esther
    26 maart 2016 / zaterdag, 26 maart 2016

    Cosmetische sojaolie is te koop bij Erica Kruiderijen.

 20. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Wat een toffe DIY! Het scheelt inderdaad erg in je portemonnee. Keep up the good job! 🙂

 21. Lilian
  24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Wat een goeie en leuke diy weer! Als ik tijd heb ga ik hem maken

 22. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Wat leuk dat je een DIY hebt gemaakt van je favoriete scrub. Zo scheelt het inderdaad veel geld.

 23. Nicolette
  24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Bedankt voor deze leuke diy! Zit al lang te twijfelen om de Collistar scrub te kopen maar nu kan ik hem zelf maken 🙂

 24. Daphne
  24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Zit het nog een keer door te lezen nu, maar merk je echt verschil als je “normale” kokosnootolie gebruikt ipv deze vloeibare versie? Alvast bedankt!

  • Serena
   Auteur
   25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

   hi Daphne,
   ja, deze olie trekt veel sneller in en wordt ook niet meer hard bij koudere temperaturen. Hij blijft ten alle tijde vloeibaar.

   Echte ‘vaste’ kokosnootolie wordt wel hard, waardoor de scrub ook steviger aanvoelt en een hele andere structuur heeft, en de olie trekt iets langzamer in en voelt vetter aan.

   Mijn voorkeur gaat dus zeker uit naar de gefractioneerde versie.

 25. Shinta
  24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Zou ik hiervoor ook ‘normale’ kokosolie kunnen gebruiken of is dat echt not done?

  • Serena
   Auteur
   25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

   hi Shinta,

   dat kan wel, maar ‘normale’ kokosnootolie wordt weer hard en dat zal dus invloed hebben op de structuur van de scrub. Bovendien trekt de gefractioneerde kokosnootolie veel sneller in de huid en laat het niet zo’n vettige laag achter. Mijn voorkeur gaat dus zeker uit naar de gefractioneerde versie, maar dat wil niet zeggen dat de scrub met de ‘normale’ kokosnootolie minder goed of lekker zal zijn. Gewoon anders, dat wel.

 26. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Lekker! Dat wil ik een keer uit proberen

 27. M
  24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Leuk! Gaan we eens proberen te maken.

 28. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Oh wat een leuke DIY ! Dat vind ik zo fijn aan jouw blog 🙂 !
  44 eur voor een pot scrub, hij mag nog zo groot zijn, zou ik nooit betalen.

 29. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Wat goed gevonden! Scheelt super veel geld en is ook nog eens best leuk om eens samen te doen, met vriendin of zusje bijvoorbeeld. Gaaf! Blijf je blog echt geweldig vinden, waar andere grote bloggers mij wel eens het gevoel geven ‘ik vind het wel prima zo’ kom je altijd met goede kwalitatieve en leuke stukken!

 30. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Wat leuk om zelf na te maken! Heel gaaf. Vind ik echt leuk, en het past natuurlijk ook helemaal bij je blognaam; beautyLAB. Ik ga het recept snel een keer proberen!

 31. Daphne
  24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  bedankt voor je recept!

 32. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Wat leuk dat je zo’n scrub zelf na kan maken!

 33. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Dit ga ik sowieso maken, de Talasso Scrub van Collistar is namelijk echt mijn favoriet!

 34. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Hmmm die klinkt nou echt als een leuke DIY. Ik ben namelijk niet echt van het DIY’en, maar dit wil ik wel eens proberen!

 35. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Wat een duidelijk beschreven DIY! Super goed gedaan! De COLLISTAR TALASSO-SCRUB is zo’n product die al jaren op mijn wishlist staat maar nog nooit gekocht heb vanwege de prijs.

 36. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Wow, Serena! Jij komt altijd met de leukste DIY’s! Ik ga deze zeker onthouden om eens te maken!

 37. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Zulke DIY’s zijn altijd welkom, leuk om te zien hoe simpel het is!

 38. Rowan Chanel
  24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Ik ben normaal gesproken niet zo van de DIY’s. Doe mij maar kant en klaar uit de winkel. Maar deze spreekt me wel echt aan! Na m’n werk maar direct de stad in 😉

 39. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Klinkt als een heerlijk recept. Moeten we maar snel eens uit gaan proberen en lekker scrubben! hmmm

 40. Tialda
  24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Leuk! Dit ga ik opslaan in mijn favorieten. De scrubs van Collistar zijn ook mijn favoriet en ga ik zeker proberen na te maken.

 41. 24 maart 2016 / donderdag, 24 maart 2016

  Ik hou van dit soort DIY’s. Super handig! Ik gebruik 2x in de week een scrub en ik denk wel at ik deze na ga maken! Thx Serena.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *