DIY: Coconut Flower Hair Oil

Om mijn lange lokken te verzorgen gebruik ik regelmatig haarmaskers, maar eens in de zoveel tijd geef ik ze een boost met een deep oil treatment. Hier gebruik ik dan meestal pure kokosnootolie voor, eentje die lekker tropisch naar kokosnoot ruikt. Een deep oil treatment met olie voorkomt vochtverlies en/of proteïneverlies van je haar. Na een behandeling voelt mijn haar dikker, gladder en gezonder aan en heeft het een mooie glans.

Alhoewel ik dol ben op de geur van kokosnoot ruikt pure kokosnootolie wel wat muffig, dat hoort zo. Ik moest ineens aan Monoï de Tahiti denken, een geparfumeerde olie die ontstaat door bloemblaadjes van Tahitiaanse gardenia’s (beter bekend als Tiaré bloemen, Tahiti’s nationale bloem) te drenken in kokosnootolie. Monoï de Tahiti ruikt heerlijk! Ik besloot daarom mijn kokosnootolie te parfumeren door het te infuseren met een mix van bloemen. Dit is een projectje waar ik nu zo’n twee weken mee bezig ben.

Wat heb je nodig?

 • Pure kokosnootolie
 • Rozenwater en/of oranjebloesemwater
 • Verse en/of gedroogde bloemblaadjes (freesia, rozen, gardenia)
 • Etherische olie (optioneel)

Mijn pot pure Coconut Oil heb ik langer dan een jaar geleden bij De Tuinen gekocht. Het is een flinke pot van 453 gram en het was toen in de aanbieding voor iets van €12. Je doet er ontzettend zuinig mee en deze olie wordt niet snel ranzig. Er is nu nog niet eens de helft uit. Mocht je ooit een goede aanbieding tegenkomen voor Kokosnootolie dan kan ik jullie zeker aanraden om een pot in huis te halen!

Kokosnootolie is bij kamertemperatuur een beetje hard, maar zodra het in aanraking komt met lichaamstemperatuur smelt het tot een vloeibare olie. Om te beginnen schep ik wat kokosnootolie in een kommetje en smelt ik dit in de magnetron. Dit duurt echt 30 seconden, gaat heel snel.

Vervolgens ga ik hier mijn verse en gedroogde bloemblaadjes aan toevoegen. Ik heb bij de bloemenkraam gevraagd om geurende bloemen en het enige wat ze hadden waren freesia’s. Als je aan gardenia’s kan komen is dat natuurlijk nog beter, net zoals bij de echte Monoï de Tahiti!

Ik voeg de blaadjes toe aan de olie (niet de stamper en alles, echt alleen de blaadjes).

Verder voeg ik ook een aantal gedroogde rozenblaadjes en hibiscus toe.

Als laatste voeg ik er nog een eetlepel rozen- en oranjebloesemwater aan toe. Water en olie gaan niet samen, dus het water blijft een beetje op de olie drijven. Ik had ergens gelezen dat het kon en daarom voeg ik het hier toe, maar wellicht is dit een nutteloze stap.  Achteraf gezien zou ik deze stap hebben weggelaten!

Terwijl de kokosnootolie met de bloemen afkoelt begint de olie te stollen. De volgende dag ziet het er zo uit:

Hihi, ik had er al een beetje in lopen porren!

Ik bedacht me dat het helemaal niet handig was om het in een kommetje te doen, dus smelt ik alles en giet ik het over in een afsluitbare glazen pot.

En dit goedje laat ik nu afkoelen (dan stolt het weer). Vervolgens zet ik het ergens op een plek waar ik er geen last van heb (in mijn ladekast) en laat ik het daar twee weken staan. In deze tijd hebben de bloemblaadjes de tijd om hun geur af te geven aan de olie. Dit proces wordt trouwens ‘enfleurage’ genoemd.

– 2 weken later –

Eindelijk! Elke dag heb ik een kijkje genomen, en elke dag was de pot uiteraard precies hetzelfde. Maar nu is het moment aangebroken dat ik de bloemblaadjes kan verwijderen. Ik opende de pot en verwachtte een sterke bloemengeur… maar helaas. Héél subtiel rook ik een milde bloemige geur, maar de geur van de kokosnoot rook ik er zeker nog doorheen. Nu heb ik natuurlijk geen sterk geurende gardenia’s gebruikt met een kwaliteit als die uit Tahiti, dus het was enigszins te verwachten.

Met een zeef heb ik de bloemblaadjes uit mijn infusie verwijderd.

Mijn Coconut Flower Hair Oil heb ik opgevangen in een leuk vierkanten bakje. De olie is roze gekleurd door de hibiscus, trouwens, dat staat wel cute!

Omdat ik mijn olie toch nog een sterkere bloemengeur wilde geven heb ik er nog wat drupjes etherische rozenolie bij gevoegd. Beetje cheaten, dat wel, maar het ruikt nu echt lekker bloemig!

Het was een leuk projectje om te doen, maar mits je geen hele sterk ruikende bloemen hebt ga je niet veel van de geur merken na afloop. Mijn advies is dus om echt naar een speciale bloemist of bloemenkweker te gaan die sterk ruikende gardenia’s verkopen (of rozen, freesia, jasmijn) OF om alles te skippen en gewoon etherische olie toe te voegen.

Ik ben in elk geval blij met mijn infusie! Hier ga ik van het weekend even lekker mee aan de slag. Ik zal er een verslagje van maken zodat jullie weten hoe je je haren een deep oil treatment kunt geven.

Ik hoop dat jullie deze DIY leuk vonden! Zorgen jullie eigenlijk wel goed voor jullie lokken?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

74 Reacties

 1. anja
  27 december 2014 / zaterdag, 27 december 2014

  Als je het rozenwater eau bain marie opwarmt tot ongeveer zelfde temp. als de olie kun je deze samenvoegen . Wel blijven roeren tot ze afgekoeld is . Als de olie minder vast is zal ze meer opnemen uit de bloem of kruiden en warmte helpt ook !

 2. Lisa
  28 juni 2014 / zaterdag, 28 juni 2014

  Heb je persee die bloemen nodig? Of is kokos olie, rozen water en oranjebloesemwater alleen ook goed?

 3. Ilse
  17 juni 2014 / dinsdag, 17 juni 2014

  Super leuke DIY. Ik vroeg me af of je dit ook kan doen met takjes lavendel uit de tuin?

 4. 19 november 2012 / maandag, 19 november 2012

  Wat een leuke DIY, vooral nu met het gure koude weer en donkere dagen :)! Ben enorm benieuwd naar je review!! Xxx

 5. 18 november 2012 / zondag, 18 november 2012

  Leuke DIY weer! 🙂 Het is ook echt zoiets waarmee je moet experimenteren en dat ga ik zeker een keertje doen! 🙂

 6. 17 november 2012 / zaterdag, 17 november 2012

  Afgelopen zomer was ik op de Dominicaanse Republiek en daar bezocht ik een eilandje waar de lokale bevoling olie uit de kokosnoten daar haalde. Hier heb ik een flesje van gekocht (7 dollar) en die ga ik binnenkort een keer proberen voor mijn haar. Onze Nederlandse tourguide daar zweerde erbij en ze had ook prachtig haar. Dus ben benieuwd! Heb in ieder geval iets natuurlijks en exotisch, dat alleen vind ik al leuk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *