DIY | 12 Days of Christmas Advent Kalender

Vorig jaar heb ik een adventskalender gemaakt voor mama, en het leek me leuk om dit jaar weer iets voor mijn moeder te maken. Ze was er namelijk heel blij mee en volgens mij is het altijd leuk om een handgemaakt cadeautje te krijgen van je kinderen.

Omdat ik door drukte een beetje te laat was met een adventskalender, bedacht ik deze 12 Days of Christmas adventskalender. Deze geef ik op haar cadeau op kerstavond en ze kan haar cadeautjes gaan uitpakken vanaf de ‘first day of Christmas’ tot en met de ‘twelfth day of Christmas’. Net als het liedje!

12 days of christmas advent calender - 2012 Days of Christmas is één van de favoriete kerstliedjes van mijn moeder, maar 12 Days of Christmas staat ook voor de 12 dagen die volgen na Kerstmis: van 26 december tot aan 6 januari, Driekoningen. Nu ben ik niet van plan om haar zwanen, ganzen en tortelduiven te geven (zoals in het liedje), maar gewoon 12 kleine, lieve cadeautjes, waaronder ook een aantal doe-cadeautjes.

Misschien is dit een leuke cadeautip voor wanneer jullie op zoek zijn naar een leuk, creatief en origineel cadeau voor iemand die bijzonder is in jouw leven. Het is gewoon nét even iets specialer, en het is leuk dat iemand met dit cadeau nog 12 dagen zoet is en elke dag weer een nieuwe verrassing mag uitpakken!

Hieronder laat ik jullie zien hoe ik deze leuke 12 Days of Christmas adventskalander heb gemaakt;

12 days of christmas advent calender - 2Bij het tuincentrum kocht ik deze ophangring. Later zag ik hem trouwens voor €3,99 bij Wibra. Maar je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken waaraan je dingen kunt ophangen.

12 days of christmas advent calender - 1 Bij Xenos kocht ik deze schattige glazen emmertjes voor €1 per stuk. Maar, je kunt ook gerust iets anders kiezen. Belangrijk is wel dat ze niet al te zwaar zijn en dat de opening breed genoeg is om kleine cadeautjes in te kunnen stoppen.

12 days of christmas advent calender - 6 Met een mooi gouden lint bevestig ik alle glazen potjes aan de ring vast. Dit doe ik lekker speels door de potjes op verschillende hoogtes te hangen. Wel zorg ik ervoor dat er per kwart ring 4 potjes komen te hangen, zodat het qua gewicht in evenwicht is.

12 days of christmas advent calender - 4 Het is heel lastig om potjes aan een ring te knopen terwijl de ring zelf op de grond ligt. Handiger is het om de ring op te hangen! Dit kan gewoon aan de deurknop, maar wat je ook kunt doen is het haakje van je gordijn of vitrage even losmaken.

12 days of christmas advent calender - 3 De ring waaraan het haakje bevestigd was, kun je nu los van de rest schuiven, en hier kun je de ring aan hangen.

12 days of christmas advent calender - 5 Sowieso is dit een hele leuke plek om je adventskalender aan op te hangen, maar voor nu is het vooral erg praktisch.

12 days of christmas advent calender - 7Op deze manier kun je gemakkelijker zien hoe hoog of laag de potjes moeten komen te hangen, of alles wel gelijk verdeeld is en of alles goed in evenwicht is. Als alle potjes hangen is het tijd voor de inhoud!

12 days of christmas advent calender - 9 De potjes zijn erg klein, dus het is nog een hele zoektocht naar leuke, kleine cadeautjes. Maar dingen zoals een lipstick of een nagellakje passen er prima in. Naast cadeautjes is het ook een leuk idee om er doe-cadeautjes in te stoppen. Schrijf bijvoorbeeld op een briefje ‘samen lunchen’ of ‘naar de bios’. De ontvanger (in mijn geval, mama) mag dit briefje op elk moment inzetten voor wat gezelligheid! Enne, ik betaal dan natuurlijk! Ook kun je er cadeautjes in stoppen die niet echt tastbaar zijn, zoals een abonnement op Spotify, of een abonnement op een tijdschrift. Wat je ook kunt doen is op het briefje schrijven ‘kijk onder je kussen’ en op diezelfde ochtend schuif je dan nog even een leuk cadeautje onder het kussen, als de ontvanger nog lekker ligt te slapen. Dat is toch een leuke verrassing!

12 days of christmas advent calender - 10 Wat je ook kunt doen is een film of serie downloaden en dat op een USB stick zetten. Of een fotocollage maken, of een leuk filmpje met een persoonlijke boodschap dat je de ontvanger wilt laten zien. De USB stick is lekker klein en compact, dus dat past perfect in de potjes. En het maakt het cadeau nog wat persoonlijker.

PS. de ontvanger moet wel weten hoe ze met een USB stick moeten omgaan natuurlijk, haha! Ik weet niet of ik zoiets aan mama kan overlaten… lol!

12 days of christmas advent calender - 11 Voorbeelden van kleine cadeautjes; mini tasverstuiver (je kunt ook mini beautyproducten kopen bij de drogist), nagellak, lipstick, sieraden. En verder gewoon dingen als kantoorartikelen en kleine hebbedingetjes die je vind bij Action, Hema en Xenos. Ik laat nu vrij luxe dingen zien, maar het kan natuurlijk ook heel budget!

12 days of christmas advent calender - 8 Nummer je briefjes door er een cijfer van 1-12 op te schrijven aan de achterkant, en pak je mini cadeautjes in.

12 days of christmas advent calender - 12Nummer deze cadeautjes vervolgens ook. Als het goed is heb je nu 12 cijfers, danwel op een cadeautje of briefje geschreven. Krul de briefjes lichtjes om en stop ze in de potjes (opvouwen kan trouwens ook, als het cijfer via de buitenkant goed zichtbaar blijft) en doe hetzelfde met de cadeautjes. Je 12 Days of Christmas adventskalender is een feit! Nu moet je hem alleen nog goed en wel bij de ontvanger zien te krijgen!

12 days of christmas advent calender - 15 12 days of christmas advent calender - 14 12 days of christmas advent calender - 13 12 days of christmas advent calender - 17 12 days of christmas advent calender - 16 12 days of christmas advent calender - 19 12 days of christmas advent calender - 18 12 days of christmas advent calender - 21Mama weet dat ze dit van mij cadeau krijgt, maar de cadeautjes en de briefjes die jullie hier zagen zijn niet de cadeautjes en briefjes die ik erin ga stoppen voor haar. Dit waren gewoon voorbeelden voor dit artikel. Het blijft dus nog deels een verrassing wat ze gaat krijgen van mij!

Maar, ik wilde dit nu vast met jullie delen zodat jullie misschien leuke inspiratie konden opdoen voor originele, handgemaakte kerstcadeautjes. Ik vind dit zelf een ontzettend leuk idee (het is erg leuk om te maken!) en het ziet er ook nog eens leuk en feestelijk uit om zo op te hangen in je interieur. Plus het is leuk om de 12 dagen na Kerst toch nog cadeautjes te kunnen uitpakken! Dan houd je dat gezellige kerstgevoel ook nog even wat langer vast. Mocht je geen geschikte plek hebben, onthoud dan dat je het aan je gordijnroede kunt hangen, zodat deze adventskalender in je vensterbank hangt.

Happy Holidays!

Wat vinden jullie van deze 12 Days of Christmas adventskalender, zou jij zoiets graag willen ontvangen of juist cadeau willen geven?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

46 Reacties

 1. 15 november 2016 / dinsdag, 15 november 2016

  Heel leuk dit! Mijn moeder is 1 december jarig, dus dit jaar ga ik haar ook een DIY adventskalender geven. Ik ben heel benieuwd wat ze vindt! X

 2. Petra
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Wat een leuk idee en mooie uitvoering! Wat vond ze er van?

 3. Nienke
  19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

  Ik vind dit een heel leuk idee. Misschien is het leuk voor mijn moeder voor volgend jaar.

 4. Nina
  19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

  superrrr leuk<3

 5. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wow, hier zou ik nooit op zijn gekomen! Wat mooi! Dit zou je ook op kunnen hangen als de cadeautjes en briefjes eruit zijn. Crea-bea!

 6. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat een super leuk idee! Misschien dat ik er volgend jaar wat mee ga doen, heb namelijk al kerstcadeautjes gekocht 🙂

 7. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Ik vind dit echt geweldig! Vroeg me laatst nog af of je het weer zou maken en het ziet er weer top uit! 🙂

 8. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Ik vind dit echt super leuk! Als de cadeautjes eruit zijn kan je moeder er weer kleine plantjes in doen, mooi hergebruiken 🙂 Veel plezier met geven.

 9. Esmee
  18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Heel leuk om te geven en te maken!!

  Meest gebruikte zin op beautylab; het leek me leuk’. Haha

 10. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Ohhh wat een ontzettend leuk idee! Super creatief!

 11. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat een leuk idee!! Ik vier geen kerst maar voor de ramadan van 30 dagen is dit ook wel leuk om te doen

 12. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat een super lief en leuk origineel cadeau. . Dit concept hou ik zeker in gedachten bij bijvoorbeeld een verjaardag af tel cadeautje

 13. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  wat een leuk en creatief cadeau is dat zeg! zal er zelf nooit opgekomen zijn. Liefs soraya

 14. Lisanne
  18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Leuke idee. Je kunt het na kerst enz ook gewoon bij het raam hangen met kleine bloempjes erin of dennenappels. Net wat voor seizoen het is.

 15. Tina
  18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Dit is niet alleen een origineel en persoonlijk cadeau maar het ziet er ook nog eens prachtig uit in je interieur.

  Heel mooie Diy!

 16. Sim
  18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Heel erg leuk!

 17. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat ontzettend leuk zeg! Het lijkt me heel erg leuk om zoiets te maken voor iemand of om te ontvangen hihi 🙂

 18. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Ah zo leuk is deze DIY! <3

 19. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat een leuk idee! En die laatste foto is heel mooi! Heel pinterest-achtig.

 20. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Ik vind dit zo leuk en creatief! Heb er sowieso altijd best moeite mee om iemand iets origineels te geven, zeker met mensen die alles al lijken te hebben (mijn vader en moeder ?) Ben bijna jaloers op jouw mama dat ze zoiets leuks krijgt, ze heeft geluk met zulke creatieve kinderen haha!

 21. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat supertof gedaan, erg creatief en leuk om te geven. En je foto’s zijn weer prachtig!

 22. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Ahh wat leuk! Ik ben al klaar met de cadeaus, maar misschien voor volgend jaar!

 23. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wow dat ziet we heel mooi uit! Op 1 December had ik mijn mama ook een adventkalender gegeven. 24 kleine cadeautjes in een doosje gestopt en nu mag ze er elke eentje openmaken! Was ze erg blij mee en elke ochtend krijg ik weer een bedankt-berichtje!

 24. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat leuk zeg! Ik dacht even dat de verrassing er nu wel af was voor je moeder, maar toen las ik dat dit voorbeeldcadeautjes waren. Gelukkig haha 😉

 25. Syl
  18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Ik zou als een kind zo blij met deze adventkalender zijn.

 26. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  wat een ontzettend leuke DIY zeg! erg leuk om inspiratie op te doen!

 27. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat een leuk idee! Al lijkt het me inderdaad een uitdaging om te verplaatsen naar de ontvanger 😉

 28. Mandy
  18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Superleuk Serena!!

 29. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat super leuk! Ik heb dit jaar samen met m’n nichtje een adventskalender gemaakt die we later aan elkaar hebben gegeven! Ik vond het heel leuk om te maken, en het is natuurlijk ook gewoon super leuk om elke dag een pakje te mogen openen 🙂

 30. Assiepoes
  18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Heel origineel !

 31. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Super leuk, volgens mij is het in Engeland en Amerika heel populair om een advent kalender te maken. Voor volgend staat er bij mij zeker 1tje op de toekomst doen list. Lief dat je je moeder zo lekker verwend!

 32. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Dit is leuk. Vooral die ring zo met de potjes vind ik erg leuk. Ik heb al genoeg voor onder de boom maar ga dit zeker onthouden voor volgend jaar.

 33. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat een ontzettend leuke DIY. Die van vorig jaar vond ik ook al zo leuk! Waar haal jij je inspiratie toch vandaan? Ik denk dat jouw moeder heel blij zal zijn! En het staat ook nog eens super leuk!
  Liefs, Eva

 34. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Oh, die waxinelichthouders zijn zo leuk! Lief dat je dit aan je moeder geeft zeg! Misstaat in ieder geval niet in het interieur, ziet er prachtig uit!

 35. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Jee, wat mooi Serena! Echt heel leuk gedaan. Mijn moeder wordt over een paar daagjes 60, dus ik zocht al naar een mooi cadeau. Ik denk dat ik hier voor ga omdat het zelf gemaakt is. Bedankt voor de inspiratie, ik vind het erg stijlvol!

 36. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat een ontzettend tof idee Serena! En slim opgelost om het de 12 dagen na kerstmis te doen 🙂 Adventskalenders zijn sowieso ook altijd leuk om te krijgen, die spanning om te kijken wat er in het volgende pakje zit… Ik vind het persoonlijk wel jammer dat met al die adventskalenders en tierelantijntjes de werkelijke betekenis vaak wordt vergeten…

 37. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat ontzettend leuk, creatief en origineel! Ik ben niet zo snel een DIY-er, maar dit lijkt me erg leuk om te maken!

 38. 18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

  Wat is dit een leuk idee! Erg lief dat je dit doet en leuk ook dat het geïnspireerd is op het favoriete kerstliedje van je moeder. Die kleine cadeautjes zijn leuk bedacht. Lief dat je gewoon wat voorbeelden geeft en dat het niet de cadeautjes zijn die je daadwerkelijk aan je moeder gaat geven.

  • Serena
   Auteur
   18 december 2015 / vrijdag, 18 december 2015

   Ja, dan blijft het toch nog een beetje een verrassing! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *