Beautyingrediënt | squaleen

Laatst kreeg ik de vraag of ik een artikel wilde schrijven over squaleen. Misschien dat je er wel eens van hebt gehoord, want het komt nog best vaak voor in huidverzorgingsproducten, met name serum en crèmes, maar het wordt ook vaak verwerkt in lipsticks. Ook komt het voor in voedingssupplementen en andere gezondheidsproducten. Toch is het ingrediënt een beetje omstreden omdat het onder andere uit de lever van haaien wordt gehaald. Ieks!

Great_white_shark_south_africaWell, hello! Ik hoop dat ik niemand te veel heb laten schrikken. Dit is echt mijn ergste nachtmerrie. Zwemmen in de zee en dan ineens zoiets op je af zien komen. Ook al vind ik haaien doodeng, toch blijft het een levend wezen en ik zou het verschrikkelijk vinden als deze wonderlijke vissen om hun squaleen zouden worden vermoord. Toch worden er elk jaar zo’n 350,000 haaien geslacht voor dit wonderlijke beautyingrediënt.

squalane skincareGelukkig kan squaleen ook gewoon uit olijfolie worden gewonnen, of andere plantaardige oliën zoals rijstkiemolie of tarwekiemolie. Het is dus niet per definitie vegan, maar vaak vermelden merken en bedrijven het als het om dierlijke danwel plantaardige squaleen gaat, zodat de consument weet waar ze aan toe zijn. In 2008 hebben Unilever en Dove in elk geval een verklaring afgegeven geen squaleen van dierlijke afkomst in hun producten meer te gebruiken. En in de EU is het zelfs verboden om squaleen afkomstig van haaien te verwerken in cosmetica of supplementen.

Wat is squaleen?

squalaneSqualeen is een meervoudig onverzadigde koolwaterstof en het komt van nature voor in ons lichaam. Menselijk talg bestaat namelijk voor 13% uit squaleen. We produceren squaleen via onze huid, maar ook via onze haren en nagels. Het is dus een lichaamseigen stof. Rond ons 25e levensjaar neemt de hoeveelheid squaleen die we produceren echter af, dus vanaf deze leeftijd is het geen gek idee om dit gemis aan te vullen via skincare of supplementen. Bij haaien komt squaleen voor in hun lever (de lever bestaat voor de helft uit olie en 50-80% van deze olie bevat squaleen) en olijfolie bestaat voor zo’n 0.4-0.7% uit squaleen.

En waarom zit er squaleen in onze skincare?

squalane skincareUit dit experiment is gebleken dat squaleen zorgt voor een natuurlijke bescherming van de huid tijdens een hoge blootstelling aan de zon. Het werkt dus als een anti-oxidant en beschermt daarmee de huid tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Luchtvervuiling, sigarettenrook, alcohol consumptie, UV straling, röntgen straling, en stress zijn slechts een paar voorbeelden die zorgen voor een verhoging van vrije radicalen. Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen- en elastine productie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’.

Bovendien is squaleen een perfecte, natuurlijke moisturizer. Het houdt onze huid zacht, glad en goed gehydrateerd. En omdat ons lichaam squaleen herkent als lichaamseigen stof (ook al heeft het een andere bron), wordt het snel geabsorbeert door onze huid en laat het dus ook geen olieachtig laagje achter. Om deze reden is het ook zo’n prettig ingrediënt in lipproducten.

Squaleen beschermt onze huid tegen vrije radicalen en droogheid, en is daarmee een uitstekend anti-age ingrediënt. Maar squaleen doet meer dan dat. Het beschermt onze huid namelijk ook tegen schimmel- en gistinfecties. Uit dit experiment is gebleken dat squaleen de werking van Amphotericin-B (een medicijn tegen schimmels) versterkt, en dat het de strijd aangaat met verschillende candida-soorten (candida albicans is een gist die onder andere verantwoordelijk is voor vagina schimmelinfectie).

Conclusie

Schermafbeelding 2015-12-18 om 09.01.19Ik ben eigenlijk nog niets negatiefs tegengekomen over squaleen, behalve dan dat het wordt gewonnen uit haaienlevers. Nu ben ik zelf niet zo anti-dierlijke ingrediënten, maar als het niet per se hoeft, dan liever niet. Mijn voorkeur gaat dus zeker uit naar plantaardige squaleen. Wat de werking betreft, de resultaten van de verschillende studies die ik heb gelezen zijn zeer lovend. Niet elk onderzoek was helemaal waterdicht, en het is ook altijd maar de vraag of een ingrediënt het in vitro (op het lab) net zo goed doet als in vivo (in het lichaam).

Toch is het heel begrijpelijk dan een ingrediënt dat van nature voorkomt in onze talg, en dus aanwezig is op onze huid, de eerste beschermingsbarrière, zo’n goede werking heeft. Het is een zeer goede moisturizer, het wordt goed en snel geabsorbeert door onze huid, maar het beschermt de huid ook tegen vrije radicalen (en dus ook tegen de schadelijke effecten van het ouder worden) en tegen schimmels en gisten. Het is een perfect anti-aging ingrediënt en zorgt voor een goede hydratatie. Je vraagt je bijna af waarom ze dit niet overal in stoppen!

Mocht je nieuwsgierig en enthousiast zijn geworden over squaleen, de merken Indie Lee en Peter Thomas Roth verkopen de pure olie. Maar als je googeld op ‘squaleen olie’ dan vind je ook veel onbekendere merken die de pure olie verkopen. Hoe goed deze kwaliteit is durf ik alleen niet te zeggen.

Indie-Lee-Squalane-OilIk hoop dat jullie het interessant vonden om iets meer te weten te komen over het ingrediënt squaleen. Op de ingrediëntenlijst wordt het ook wel ‘squalene’ genoemd. De volgende keer dat je het tegenkomt weet je nu in elk geval waar het vandaan komt en wat het kan doen voor onze huid!

Heb jij thuis skincare producten met squaleen? En is dit ingrediënt iets voor jou, denk je?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen; 1, 2, 3, 4, 5, 6

Volg:

33 Reacties

  1. Renee
    1 januari 2016 / vrijdag, 1 januari 2016

    Ik schrok me rot van die haai! Hahaha

  2. Kate
    25 december 2015 / vrijdag, 25 december 2015

    Top artikel Serena! Ik was al langer benieuwd naar dit ingrediënt, en uit de informatie die ik zelf had opgezocht werd ik niet helemaal wijs of het ook verstandig is om dit ingrediënt te gebruiken als je een gecombineerde tot vette huid hebt met acne. Wat is jouw visie hierop?

    Veel liefs!

  3. Danielle
    21 december 2015 / maandag, 21 december 2015

    Hoi Sereen,
    Ik comment eigenlijk nooit maar wilde even zeggen dat ik het fijn vind dat je een beetje wetenschap in je artikelen inbouwd. Ik heb zelf een biomedische achtergrond en ben vaak wat sceptisch over al die beloftes. Leuk dus dt je het wat nazoekt!

  4. Sanne
    21 december 2015 / maandag, 21 december 2015

    Ik vind het super goed dat jij de ingredienten uit een beautyproduct beschrijft. Zo kom je toch meer te weten over wat er allemaal in zit!
    Nu heb ik zelf eigenlijk ook een vraag over een ingredient waar ik iets meer over zou willen weten: Ik heb zelf een nikkelallergie zoals redelijk wat vrouwen en zag ik dat nikkel en andere metalen ook nog wel eens in make-up en beautyproducten worden verwerkt. Maar de een zegt dat het dan om de shimmers in producten gaat, maar ik lees ook dat het als een conserveringsmiddel wordt gebruikt. Misschien kan je me hier mee verder helpen?

  5. Mare
    20 december 2015 / zondag, 20 december 2015

    Supergoed artikel Serena! Help het trouwens ook voor pigmentvlekken?

  6. 20 december 2015 / zondag, 20 december 2015

    Heel interessant weer. Ik kende het product nog niet, wat blijkbaar heel jammer is. Wat een voordelen, maar ik verkies ook echt die plantaardige variant.
    xx

  7. Melanie
    20 december 2015 / zondag, 20 december 2015

    Wat een fijn artikel weer! Weer iets bijgeleerd! Ik kende het niet….ben er wel nieuwsgierig naar geworden en dan wel in de niet dierlijke versie…. Fijn dat je het zo duidelijk uitlegt!

  8. Rosa
    19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Thanks voor het beantwoorden van mijn vraag 😀
    Ik denk dat ik nu wel overtuigd om het te proberen, kijken wat het doet voor mijn huid. Eerst even wat andere producten opmaken en dan ga ik deze olie proberen!

  9. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    interessant artikel weer serena. heb het met veel aandacht doorgelezen. liefs soraya

  10. brit
    19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Wat een fijn artikel weer!
    Ik ben erg benieuwd naar de Indie Lee Squalane Facial Oil maar vraag me af of ik deze dan het beste voor of na de La Roche Posay Effaclar Duo zou moeten gebruiken?

  11. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Leuk om te lezen. Ik kende Squaleen alleen als ‘naam’ en wist er verder weinig van. Een erg leerzaam artikel. Wat mij betreft wordt het inderdaad wel liever gewonnen uit olijven.

  12. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Sharky!

    Squaleen ken ik niet en dit artikel is erg fijn en leerzaam. Ik heb trouwens geen idee of ik producten thuis heb waar squaleen inzit.

  13. Sandra G.
    19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Dit soort artikelen is één van de vele redenen waarom jouw blog er voor mij zo uitspringt. Ontzettend interessant!
    Ik had echt nog nooit van squaleen gehoord. De spellingchecker trouwens ook niet, ha ha.

  14. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Superfijn artikel, echt! Ik had eigenlijk zelfs nog nooit gehoord van squaleen, maar erg fijn om bij te leren!

  15. Ikram
    19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Wow superinteressant dit! Wel erg dat ze dat uit haaien halen bij sommige producten terwijl het gewoon plantaardig ook kan :/ Goed om te weten!!

  16. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Dit soort artikelen vind ik altijd erg prettig om te lezen, ik had geen idee over deze stof en je weet het altijd erg duidelijk uit te leggen!

  17. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Ik heb de olie, serum en moisturizer van Indie Lee. Heb er veel over gelezsn en ben er erg over te spreken tot nu toe:-).,

  18. Carina
    19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Misschien zie ik het niet, maar het molecuul op het plaatje is verzadigd. Of ik zie de dubbele bindingen niet? Maar een onverzadigd vetzuur zou c=c stukken moeten hebben en die zie ik niet. (Tot zo ver mijn uitleg met een brak hoofd)

    • Kim
      19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

      Het plaatje klopt inderdaad niet helemaal. Op 2, 6, 10, 14, 18 en 22 hoort een dubbele binding.

    • Serena
      Auteur
      19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

      Ah, waarschijnlijk heb ik een plaatje van squalaan gepakt, en niet van squaleen! Squalaan is inderdaad de verzadigde ‘versie’ van squaleen.

  19. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Dit zijn altijd zulke goede artikelen, je uitleg over de verschillende ingrediënten. Ik gebruik het liefst dan de plantaardige variant. Dat vind ik fijner dan dat daar onnodig haaien voor moeten worden gedood.
    Liefs, Eva

  20. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Brr, haaien blijven enge beesten, maar heel fijn dat er een plantaardige optie is. Het klinkt als een fijn ingredient!

  21. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Ik had hier nog nooit van gehoord zal ik eerlijk zeggen. Fijn dat het zo’n goede moisturizer is, maar het is wel een groot nadeel dat het uit een dier gehaald moet worden, daar ben ik nooit zo’n fan van.

    • 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

      Maar dat hoeft juist niet;-)… Dat schrijft ze ook 🙂

  22. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Ik ben van plan om mezelf meer te gaan verdiepen in ingrediënten want ik weet er eigenlijk weinig van. Ik vind deze artikelen van jou dan ook super tof, fijn dat je doorlinkt naar onderzoeken. Voor de eerste moet je alleen wel inloggen, dat gaat niet en dat vind ik jammer. De tweede heb ik gelezen, interessant.

  23. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Vind deze artikelen fijn om te lezen. Ik kende squalen nog niet, maar best interessant on te horen dat het in vele goodies zit!
    XOXO esmee

  24. Syl
    19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Ik kende het ingrediënt niet. Ik ga er volgende keer eens op letten.

  25. Alice
    19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    En alweer een interessant artikel, bedankt daarvoor. Fijn weekend

  26. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Ik had hier echt nog nooit van gehoord!

  27. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Echt nog nooit van gehoord, interessant om er wat meer over te weten te komen. Ik zou zelf ook absoluut voor de natuurlijke variant gaan!

  28. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Ik kende het nog niet. Erg leerzaam om wat meer over te lezen.

  29. 19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

    Interessant artikel, ik ga mijn beautyproducten straks eens bij langs om de ingrediënten te checken.Gelukkig is het in Europa verboden om het squaleen uit haaien levers te gebruiken. Wel erg dat er nog jaarlijks zoveel haaien worden vermoord daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *