De geneeskrachtige werking van Aloë Vera

Jaren geleden heb ik wel eens een Aloë Vera plantage bezocht op Curacao, maar wisten jullie dat dit helende plantje ook veel dichter bij huis gekweekt wordt? Met zo’n 4 uurtjes vliegen bevindt je je op het eiland Lanzarote, één van de Canarische eilanden. Lanzarote is een zonovergoten, vulkanisch eiland en heeft daarom een zeer vruchtbare grond. Dit zijn ideale omstandigheden voor de Aloë Vera plant. Het is daarom ook niet zo gek dat hier één van de beste kwaliteit Aloë Vera producten vandaan komt, genaamd Lanzaloe.


Aloë Vera is vooral de afgelopen jaren erg in trek als skincare ingrediënt, maar de kwaliteit laat nog wel eens te wensen over. In het artikel van vandaag vertel ik jullie daarom graag meer over de helende werking van Aloë Vera en waar je op moet letten wanneer je skincareproducten met Aloë Vera wilt aanschaffen.

De geschiedenis van Aloë Vera


Aloë Vera is een cactus-achtige vetplant die groeit in droge, steenachtige gebieden met warme klimaten zoals Afrika, Azië, Zuid-Amerika, Australië en landen rondom de Middellandse Zee. Je zou het niet zeggen, maar deze plant is familie van de lelie en de ui. Als je wel eens een Aloë Vera plant hebt opengesneden, dan ruikt het zelfs een beetje naar ui!

Aloë Vera staat eeuwenlang bekend om haar geneeskrachtige en helende werking. De allereerste melding van Aloë Vera was in 2100 BC in Sumaria, waar men doktersaantekeningen vond over Aloë Vera gebeiteld in kleitabletten. Ook zijn er Egyptische perkamentrollen gevonden die dateren uit 1552 BC, waar een gedetailleerde omschrijving van de werking van Aloë Vera wordt omschreven. De Egyptenaren gebruikten Aloë Vera overigens niet alleen als medicinale plant, ook deed het dienst als huidverzorging en werd het gebruikt voor het balsemen. De Egyptenaren noemden deze plant daarom niet voor niets ‘De Plant van Onsterflijkheid‘.

Door de jaren heen verschenen er vele medicinale aantekeningen, boekwerken en recepten over deze plant, maar het was pas in 1968 toen een Texaanse apotheker genaamd Dr. Bill Coats doorhad hoe je Aloë Vera gel uit het blad kon snijden zonder dat de werking ervan verloren ging. Dit deed hij door de gel op natuurlijke wijze te stabiliseren. Vanaf dat moment is het gebruik van Aloë Vera als skincare ingrediënt toegenomen en vandaag de dag wordt het nog steeds veel toegepast.

De helende eigenschappen van Aloë Vera


Naast de positieve eigenschappen van Aloë Vera op de huid, zijn er ook veel mensen die ZWEREN bij het drinken van Aloë Vera sap voor een goede gezondheid en stoelgang. Vandaag ga ik echter puur in op Aloë Vera als skincare ingrediënt.

Een Aloë Vera plant bestaat voor 95% uit water en voor 5% uit voedingsstoffen. Er bestaan zo’n 300 verschillende soorten Aloë-planten, waarvan de soort Aloe vera barbadensis miller de meeste en de beste voedingsstoffen bevat. Deze soort wordt dan ook voornamelijk gekweekt op plantages.

Maar waar is Aloë Vera precies goed voor? Aloë Vera kan tot diep in de huid doordringen en zorgt voor een versnelde wondheling, heeft het een kalmerende werking op de huid (het verzacht pijn, zwelling, jeuk en een trekkerig gevoel) en verbetert de genezing van een verbrandde huid. Om deze werking is Aloë Vera een perfect ingrediënt in After Sun lotions, maar ook uitermate geschikt voor mensen met een droge, gevoelige en geïrriteerde huid. Maar ook mensen met een vette, acnégevoelige huid hebben baat bij Aloë Vera. Eigenlijk is het een all round skincare ingrediënt, geschikt voor elk huidtype.

Verschil in kwaliteit


Omdat Aloë Vera met name de laatste jaren zeer in trek is als beauty ingrediënt, verschijnen er ook steeds meer producten verrijkt met Aloë Vera op de markt. Maar hoe weet je nu of je ‘the real deal’ te pakken hebt? Wat er namelijk veel gebeurt is dat er Aloë Vera-poeder gemengd wordt met water om een Aloë Vera-gel te vormen. Dit wordt dan verkocht als ‘pure gel’, maar dit is natuurlijk niet te vergelijken met gel dat vers uit het blad wordt gesneden.

En zelfs wanneer men gel uit de bladeren snijdt en het dus supervers is, is het van groot belang hoe dit verder wordt verwerkt. Plantages in Mexico en Noord-Amerika gebruiken vaak erg veel processen om de gel te conserveren en waarbij er helaas ook veel werkzame stoffen verdwijnen.


De beste methode is om Aloë Vera-gel meteen na de oogst tot een sap te koken in ketels en te conserveren door er enkele ingrediënten aan toe te voegen. Alleen dan verkrijg je een stabiele gel met de hoogste concentratie aan werkzame stoffen.


Ook de plek van de plantages heeft invloed op de kwaliteit. Als een Aloë Vera plant in warme, zonnige gebieden groeit kunnen ze extra veel zonlicht opnemen. Hierdoor bevatten de planten een veel hogere concentratie aan vitamines, mineralen, anti-oxidanten en enzymen. En zeker wanneer ze op een vruchtbare grond groeien, zoals het vulkanische Lanzarote.

Er zijn natuurlijk wel meer goede plantages verspreid over de hele wereld, maar van Lanzaloe (het merk afkomstig van plantages van Lanzarote) weet ik zeker dat het volledig biologisch gecertificeerd is. Op deze plantages oogsten ze tweemaal per week Aloë Vera. Dit gebeurt heel vroeg in de ochtend (om 5 uur). Hun Aloë Vera wordt regelmatig getest en blijkt altijd van hele hoge kwaliteit te zijn.

Dus waar moet ik op letten als ik Aloë Vera wil kopen?


Aloë Vera is bewezen effectief, maar dan moet je wel echt het goede spul hebben. Aloë Vera poeder of Aloë Vera van matige kwaliteit zal namelijk geen groots effect op je lichaam of huid uitoefenen. Je kunt helaas niet aan de INCI in de ingrediëntenlijst afzien wat voor een kwaliteit de Aloë Vera heeft. Als men Aloë Vera-poeder heeft gebruikt wordt dat namelijk niet aangegeven. Er staat dan gewoon ‘Aloe Vera Barbadenis‘. Jij weet niet of dat poeder of puur sap is geweest. Ook als er ‘100% natuurlijk’ op de verpakking staat zegt dat dus eigenlijk helemaal niets over de kwaliteit. Dat kan net zo goed poeder zijn geweest.

Waar je wel op kunt letten is hoe hoog het ingrediënt ‘Aloe Vera Barbadensis‘ in de lijst staat. Hoe eerder hij voorkomt in de lijst, des te hoger de concentratie in het product. Maar goed, dit zegt alleen wat over de CONCENTRATIE aan Aloë Vera, en dus weinig over de KWALITEIT van de Aloë Vera.


Het klinkt misschien raar, maar de prijs is een goede eerste indicatie. Aloë Vera sap of -gel van hoogwaardige kwaliteit is namelijk niet goedkoop. Het is ook niet duur, het blijft wel gewoon betaalbaar, maar een megagrote tube van €5,- bijvoorbeeld zou ik persoonlijk niet vertrouwen. De kans is groot dat hier Aloë Vera-poeder voor is gebruikt.

Het beste wat je kunt doen is het product op certificaten checken, de website van het merk bezoeken en te achterhalen waar de Aloë Vera precies vandaan komt. Veel Aloë Vera-merken geven dat helaas niet duidelijk aan. Lanzaloe is hier gelukkig wel heel transparant in: hun Aloë Vera komt van Lanzarote. Hun bestseller is de pure Aloë Vera gel, gemaakt met hoogwaardig Aloë Vera gel en enkele andere conserverende ingrediënten om de gel zo lang mogelijk stabiel te houden.

Aloë Vera gel als beauty musthave


Een fles of tube met pure Aloë Vera gel (wel the good stuff, natuurlijk!) is wat mij betreft echt iets wat iedereen altijd in huis zou moeten hebben. Je kunt het puur op de huid smeren als je bent verbrand in de zon, of wanneer je een sneetje of schaafwondje hebt. Superhandig als je jonge kinderen hebt, of als je zelf niet zo handig bent in de keuken, haha! Maar ook is de gel een hele goede basis voor eenvoudige DIY beauty recepten.

Hieronder heb ik 5 heerlijke Aloë Vera DIY Beauty Recepten voor jullie verzameld;

Aloë Vera make-up setting spray

Meng onderstaande ingrediënten en doe het in een travel sprayflacon. Breng het aan nadat je je make-up hebt aangebracht of gebruik het tussendoor om je make-up te verfrissen en je huid te hydrateren. Deze setting spray matteert, hydrateert, zuivert en verzacht je huid.

 • 1 eetlepel pure aloe vera gel
 • 3 eetlepels gezuiverd water

Aloë Vera make-up remover

Meng onderstaande ingrediënten en breng het over in een travelpotje of -pompflacon. Extra fijn voor gevoelige ogen en door de toevoeging van olie ook geschikt om waterproof make-up mee te verwijderen.

 • 2 eetlepels toverhazelaar extract
 • 2 eetlepels jojoba olie (mag ook olijfolie, amandelolie of druivenpitolie zijn)
 • 1 eetlepel pure aloe vera gel

Aloë Vera gezichtsscrub – ook geschikt voor de gevoelige huid

 • 2 eetlepels pure aloe vera gel
 • 2 eetlepels gemalen havermout (stop wat rolled oats in de blender)
 • 1 eetlepeltje amandelolie of druivenpitolie

Aloë Vera masker voor de droge huid

 • 1 eetlepel pure aloe vera gel
 • 1 eetlepel crème fraîche
 • 1 theelepeltje vitamine E olie (optioneel)

Aloë Vera masker voor de vette huid

 • 1 eetlepel pure aloe vera gel
 • 1 eetlepel honing
 • 1 theelepeltje kurkuma
 • paar druppeltjes etherische tea tree olie (optioneel)


De Lanzaloe Pure Aloë Vera gel zit in een flacon van 250ml en kost €21,95. Deze gel (en alle andere producten gemaakt met Aloë Vera) zijn verkrijgbaar via www.bewustwinkelen.nl. Als je hier besteld kun je aangeven dat je je pakketje ophaalt (dit kan op meer dan 500 locaties in Nederland en zelfs een paar in België) om zo verzendkosten te besparen.

Lanzaloe verkoopt nu ook tijdelijk een kleinere flacon van 100ml voor een extra voordelige prijs van slechts €7,95 via hun eigen webshop. Een supermooie manier om kennis te maken met pure Aloë Vera gel en om te kijken of het product wat voor je is!

Wat vind jij van Aloë Vera als skincare ingrediënt, is het iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:
- deze post is geschreven in samenwerking met Lanzaloe

31 Reacties

 1. 4 juli 2019 / donderdag, 4 juli 2019

  Ik heb veel gehoord over deze cosmetica met aloë, en wat vind je hiervan – Vermoeide Benen Gel ?

 2. Kayleigh
  9 november 2018 / vrijdag, 9 november 2018

  Hi Serena! Ik heb op aanraden van jouw artikel de Lanzaloe gekocht! Alleen ik was benieuwd of die bij jou ook niet zo lekker ruikt? Als dat normaal is dan ga ik zeker de receptjes uitproberen 🙂

  • Serena
   Auteur
   12 november 2018 / maandag, 12 november 2018

   hi Kayleigh,
   Aloe vera is familie van de ui dus het is niet per se heel lekker nee, qua geur. En Lanzaloe voegt ook geen parfum toe. Maar het stinkt ook niet, toch?

 3. Denise
  29 oktober 2018 / maandag, 29 oktober 2018

  Wat een fijne review! Ik ben wel benieuwd naar de werking hiervan.
  Ik heb ook aloë vera gel maar heb geen idee of dit poeder is eigenlijk.
  Wat een fijne DIYs heb je er bij gezet!

  X

 4. Robin
  24 oktober 2018 / woensdag, 24 oktober 2018

  Mijn zusje krijgt altijd uitslag van Aloe Vera (allergische reactie).
  Ik denk haast dat het van het goedkope spul is, maar durf het niet te zeggen.
  Ik denk ook niet dat zij een duurdere variant zal aandurven.

  Als ik zo lees kan het haast niet dat je er allergies voor bent, voor het echte spul dan. Of zijn er mensen die ook van het “echte” spul allergies zijn?

  Groetjes!

 5. Lousaa
  22 oktober 2018 / maandag, 22 oktober 2018

  Best fijn spul inderdaad, maar met deze reacties lijkt het wel of er een Dotan-achtig leger aan mensen met belangen in aloë vera en de Canarische eilanden actief is hier. Zo positief heb ik mensen zelden spontaan gezien.

 6. 22 oktober 2018 / maandag, 22 oktober 2018

  Mooie Review! Zelf gebruik ik Aloe Vera Tube van de Tuinen.

 7. Melis
  21 oktober 2018 / zondag, 21 oktober 2018

  Flesje besteld! Benieuwd naar de werking, mijn huid is heel onrustig de laatste tijd en altijd gevoelig geweest, dus even kijken wat dit gaat doen.

 8. 21 oktober 2018 / zondag, 21 oktober 2018

  Aloë Vera is heerlijk spul! Net weer tig lippenbalsems meegenomen vanuit Gran Canaria (ben net 2 dagen geleden terug gekomen). Die zijn ook echt heel fijn. Zijn voor mij de enige lippenbalsems waardoor mijn lippen in de winter niet totaal kapot gaan.
  Op Gran Canaria vind je ook de plantages waar jij over praat. Wij kochten het op de markt waar je ook zeker weet dat je goede kwaliteit hebt.

 9. Sjamilla
  21 oktober 2018 / zondag, 21 oktober 2018

  Goede review! En dat is echt een hele goede prijs voor pure aloe vera gel, die ik normaal bestel is bijna 2 keer zo duur…

 10. Moon
  21 oktober 2018 / zondag, 21 oktober 2018

  Wat een leerzaam en interessant artikel, weer een echt ouderwets ‘Serena’ artikel! Aloe Vera klinkt echt als een wondermiddel wat iedereen gewoon in huis zou moeten hebben. Ik ga zeker bestellen!

 11. 21 oktober 2018 / zondag, 21 oktober 2018

  Aloë Vera heeft echt mijn gezicht gered! Mijn vaders roots komen uit Sicilië en wij gingen daar elk jaar op vakantie. Als tienjarig meisje was ik natuurlijk erg eigenwijs en niet weg te slaan uit de zee. Ik ben een dag zo erg verbrand in mijn gezicht dat ik de korsten op mijn wangen had zitten! Mijn ooms hebben bijna allemaal een plantage en hebben een aantal aloë vera planten. Door de bladeren open te snijden en puur op mijn gezicht te smeren heb ik nu geen littekens. Ik gebruik dagelijks Aloë Vera skincare producten, het heeft echt mijn hart gestolen!

 12. Joke
  21 oktober 2018 / zondag, 21 oktober 2018

  Ik ben 20 jaar geleden op Jamaica geweest en daar heel erg verbrand in mijn gezicht, echt knalrood. Een Jamaicaanse hotelmedewerkers zag het, verdween achter het hotel, en kwam met een vers afgesneden aloe vera stengel terug. Ik smeerde de gel vanaf het snijvlak op mijn gezicht en wat gebeurde was ongelooflijk: ik voelde de brand er direct uittrekken en een paar uur later was ook de roodheid bijna verdwenen!
  Tegenwoordig zorg ik er wel voor dat ik niet verbrand, ben inmiddels overtuigd van de schade die de zon aan je huid kan aanrichten. Dus ik heb daar geen aloe vera meer voor nodig. Maar ik zal nooit vergeten wat een fantastisch goedje dit is!

 13. 20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

  Ik ben deze zomer 12 dagen op vakantie naar Lanzarote geweest, het is echt adembenemend daar! ook van deze producten heb ik er een aantal van in huis.
  zelf heb ik een schoonheidssalon en wil zoveel mogelijk met natuurlijke cosmetica werken en ben met ze hierover in contact geweest, dus wie weet in de toekomst dat ik ze ooit toepas in mijn schoonheidssbehandelingen 🙂

 14. 20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

  Inderdaad top producten.
  Bij mij kan je ook bestellen!!
  I like it

 15. Sharona
  20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

  Oh, wat leuk om wat meer over Aloe Vera te weten te komen. Ga zeker een flesje kopen, zoals je zegt altijd handig om het in huis te hebben. Dacht altijd dat het alleen als after sun werd gebruikt, maar zo te lezen is het voor veel meer dingen goed.

  • 20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

   Aloe vera heeft heel veel eigenschappen, is erg geschikt als masker en voor een droge/vochtarme en zeker een gevoelige huid, maar ook bijvoorbeeld als aftersun 😉
   Ik zelf gebruik het regelmatig bij mijn klanten in mn schoonheidssalon!

 16. Chiara
  20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

  Wat een leerzaam artikel, heel interessant! En die DIY recepten op het einde zijn ook erg leuk.

 17. Marianne
  20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

  Wist niet dat je zoveel kon met aloë Vera qua huidverzorging, interessant! Ga binnenkort toevallig naar Lanzarote, dus ga toch eens kijken, als ik niet aan het strand of zwembad lig (haha), of ik zo’n tube kan scoren

  • Serena
   Auteur
   20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

   Vast wel! En wie weet kun je daar ook de plantages zelf bezoeken. Heel leerzaam en leuk om te doen! Fijne vakantie alvast 🙂

  • 20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

   Wat zeker ook een aanrader is qua excursies is de Noordtour en als je van avontuur houdt de buggysafari!

 18. 19 oktober 2018 / vrijdag, 19 oktober 2018

  Ik houd van aloe vera. In de meeste lijnen is hij geweldig. Ik heb een keer meegemaakt dat het heel erg prikte.

 19. Nina
  19 oktober 2018 / vrijdag, 19 oktober 2018

  Hele interessante informatie over de Aloe Vera plant en had geen idee dat het op Lanzarote werd verbouwd, ben zelf wel eens op de Canarische eilanden geweest maar dan Tenerife (echt mooi eiland!). Ben heel benieuwd naar de gel dus ga denk ik wel een flesje bestellen!

 20. Shal
  19 oktober 2018 / vrijdag, 19 oktober 2018

  Ik heb laats een plantje gekocht om zelf de gel eruit te halen. Ben benieuwd of dat zal helpen tegen stretch marks. Dankjewel voor je uitgebreide review want ik zocht ook een gel die ik kon gebruiken naast de plant.

  • Serena
   Auteur
   20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

   hi Shal,
   tegen striae valt helaas niet zo veel te doen. Het enige is dat ze na verloop van tijd minder zullen opvallen (‘verse’ striae is rood/paars en na een tijdje worden ze meer huidskleur). Door je huid goed te hydrateren zullen ze wel iets minder opvallen, maar het zal dus nooit geheel wegtrekken of verdwijnen. Eenmaal striae, altijd striae. Helaas!

   • 20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

    en cupping schijnt ook het te ”verlichten”

 21. vv
  19 oktober 2018 / vrijdag, 19 oktober 2018

  Weet je toevallig of die van de tuinen ook echt is ?

  • Debora
   20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

   Die van de tuinen zit ook het blad in vermengd terwijl dat niets toevoegd. Zelfs afdoet..
   Ben zelf distributeur in aloë Vera forever living.
   Vragen? Stel ze gerust.
   Top producten!!!

 22. nanoe
  19 oktober 2018 / vrijdag, 19 oktober 2018

  pluk toch liever een stengel van een aloe vera plant. Staat ook leuk in je huiskamer en het is altijd vers. Ook is er iemand in mijn familie allergisch voor aloe vera op de huid. Echt een bummer want in veel skincare zit het gewoon.

  • Serena
   Auteur
   20 oktober 2018 / zaterdag, 20 oktober 2018

   Nee, verser kan natuurlijk niet!

   Ik heb er zelf ook eentje staan hier, maar vind een tube met gel veel makkelijker. De stengels groeien namelijk niet snel aan (en na een paar stengels verwijderd te hebben ziet je plantje er wel heel sneu uit) en de inhoud is dan wel heel vers, maar ook SUPER sticky, haha!

 23. Chitra
  19 oktober 2018 / vrijdag, 19 oktober 2018

  Ja, deze gebruik ik ook al een tijdje, erg fijn spul! Ik gebruik het voornamelijk voor de vlekjes op mijn rug en armen, en deze zijn hierdoor in een korte tijd een stuk minder geworden. De geur is even wennen, maar het trekt snel in en je doet erg lang met een fles (niet vergeten na openen in de koelkast te bewaren). Fijn die DIY tips, ga ik zeker eens proberen. Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *