De Douane App

Toen ik in 2006 na mijn stageperiode in Texas weer terugvloog naar Nederland werd ik aangehouden door de douane. Ze visten een set oefen-nunchaku’s uit mijn koffer (je weet wel, van die kung-fu stokjes) en lieten me BTW en een boete betalen over de in Amerika gekochte iPod die ik het land in wilde smokkelen. Man, wat baalde ik op dat moment!

Nu ik er aan terugdenk ben ik eigenlijk alleen maar blij dat ze er zijn en dat ze hun werk goed en grondig doen. En zeker tijdens en na de vakantieperiode moeten ze extra scherp zijn, aangezien er dan veel namaakgoederen (onbewust) het land ingevoerd worden.

Zo zijn namaakgoederen verboden, net zoals goederen waarbij het auteursrecht wordt geschonden zoals software, dvd’s, cd’s en computerspelletjes.

douane app zoogdierenVolgens de douane is namaak inbreuk op het recht van anderen. Veel goederen zijn gevaarlijk. In nagemaakt speelgoed kunnen bijvoorbeeld giftige stoffen zitten. Door die spullen te kopen, ondersteun je bovendien illegale handel en slechte arbeidsomstandigheden.

Van computeronderdelen en sportschoeisel tot sleutelhangers van dure automerken… alles wordt nagemaakt. En men wordt er steeds beter in. Namaaktassen van Louis Vuitton worden zelfs verkocht in winkels die compleet ingericht zijn als een echte Louis Vuitton winkel. Men vraagt er dan 400 euro voor in plaats van 800 euro, zodat je toch gaat denken dat het om de echte gaat.

douane app is dit okNamaakgoederen zijn verboden, maar voor eigen gebruik gelden er een aantal uitzonderingen. Wil je zeker weten of je jouw koffer zonder problemen mee mag nemen naar Nederland? Download dan de gratis Douane app (voor zowel iOS als Android) via  www.douane.nl/app of zoek op ‘Douane Reizen’ in de app-stores.

Naast de app is de mobiele website reizigers.douane.nl beschikbaar voor gebruikers van andere besturingssystemen. Ook kun je www.douane.nl/reizigers raadplegen voor meer informatie.

douane app drank parfumZiezo, de app staat al op mijn telefoon. Ontzettend handig en zeker omdat ik vrij veel reis. Nu koop ik geen namaakgoederen, maar met deze app kun je ook checken of je niet te veel hebt geshopt (belastingtechnisch gezien), of je bepaalde voedingswaren mag invoeren en hoeveel sterke drank en sloffen sigaretten je kunt meenemen. Het is elke vakantie weer de vraag wat er wel en niet mee mag, maar met deze app kun je dat dus heel eenvoudig controleren. Ideaal!

Zeg eens eerlijk, hebben jullie wel eens namaakgoederen op vakantie gekocht? En over vakanties gesproken, staan er nog leuke reisjes in de planning?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

57 Reacties

 1. Lisa
  26 mei 2015 / dinsdag, 26 mei 2015

  klopt, de douane is pittig, en dat is bijna bij elk land, ik ga over 2 weken naar turkije en daar heb ik voor de douane ineens een visum nodig, gelukkig nog kunnen regelen via http://www.visumturkijeideal.nl maar wordt niet goed van al die regels!

 2. Lisa
  29 oktober 2013 / dinsdag, 29 oktober 2013

  Hey Serena, ik wist niet hoe ik je anders kon bereiken, maar jij hebt wel eens verhalen van meiden wat bijzondere dingen hebben gedaan/meegemaakt. Zou jij zo’n verhaal willen maken over een meid wat aupair is geweest? Ben heel erg benieuwd naar zo’n verhaal. Aangezien je op internet alleen maar korte reisblogs vindt van meiden wat dat bijhouden. Maar ik weet dat er zoveel meer bij komt kijken dan alleen een reis voor 6 maanden (of een jaar) naar een land. Ik weet dat je niet veel tijd hebt, maar als je het voor elkaar krijgt zou het echt te gek zijn!
  xoxo

 3. Iris
  26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

  Super handig die app! Ik heb hem al meerdere keren gebruikt op vakanties. Gelukkig woon in nu in Marokko en hier zijn ze niet zo streng met douane regels haha.

 4. Annouk
  24 september 2013 / dinsdag, 24 september 2013

  Super handig, gelijk gedownload! Ik zit nu nog in Chili, maar als ik terugkom over 3 maanden wil ik zeker niet iets meenemen wat niet mag of wat me extra gaat kosten.

 5. Annouk
  24 september 2013 / dinsdag, 24 september 2013

  Super handig, gelijk gedownload! Ik zit nu nog in Chili, maar als ik terugkom over 3 maanden wil ik zeker niet iets meenemen wat niet mag of wat me extra gaat kosten.

 6. Sibel
  24 september 2013 / dinsdag, 24 september 2013

  Ik kom uit turkije :).
  En als we daar zijn neem ik altijd all stars mee.
  ik wed dat ze nep zijn maar ze lopen zoooo fijn en zijn supah cheap xxxx

 7. Zuzanna
  24 september 2013 / dinsdag, 24 september 2013

  Voor mij zijn alle reisjes dit jaar voorbij :( Maar volgend jaar wil ik graag op huwelijksreis naar West Coast en Hawaii :D Spannend!

 8. 24 september 2013 / dinsdag, 24 september 2013

  Nee, nog nooit iets neps gekocht. Ik spaar liever voor een echte! :-)
  Toch vraag ik me wel af waarom iemand 16 Liter bier mee zou nemen… Ja de kosten natuurlijk, maar dat betekent bier + Toilettas = koffer vol en kofferlimiet kg, Haha :-) ik zal het wel niet snappen ;-)

  • Denise
   25 september 2013 / woensdag, 25 september 2013

   haha ga je op vakantie naar turkijke/spanje/etc. en neem je 16 liter aan kratjes bier mee:p

   nee ik denk dat ze bedoelen als je bijvoorbeeld met de auto de grens over gaat, belgie of duitsland of verder. Mijn stiefmoeder komt uit polen, en die nemen altijd (heel) veel soorten wodka mee (blanke wodka, kersen wodka, aardbeien wodka, maracuja wodka of andere smaakjes), en pools bier. dan kom je op een gegeven moment echt wel aan 16 liter

 9. Yasmine
  24 september 2013 / dinsdag, 24 september 2013

  Superhandig!!

 10. Sarah
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Handig! m’n ouders gaan aankomende week naar Amerika voor 2 weken en ze zouden voor mij kijken voor den nieuwe mobiel, aangezien de iPhone 4 bijvoorbeeld 100 euro goedkoper is. volgens mij mag wel wel iets kopen qua elektronica, maar niet teveel. ook heeft mijn oom, die in Amerika woont, wat dingen bij hollister voor me besteld die hij me geeft als verjaardags cadeau. Ben benieuwd of ze dat dan ook mee krijgen.

 11. Samantha
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Wat een handige app! Super bedankt serena! Ik ga 5 Oktober naar New York; voor het eerst buiten Europa! Heb jij nog tips voor me? Groetjes

 12. Claudia
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Ja ik heb wel eens 2 dvds en 2-3 cds meegenomen, haha, toen ik 16 was (dat weet ik nog, want dat was o.a. Mean Girls! en ik heb hem nog steeds!). Verder zover ik weet niet..
  Ik ga dit jaar nog naar Shanghai, daar kan je ook heel wat (neps) afshoppen natuurlijk, dus lijkt me wel handig, deze app!

 13. Britt
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  In China heb ik weleens namaak gekocht, toen ik daar een paar jaar geleden met mijn papa was, ja sorry maar het was zó verleidelijk! Overigens niet op betrapt :). Over twaalf dagen ga ik op uitwisseling naar Canada en ik moet zeggen, I CAN’T WAAAIT! :D

 14. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Een hele handige app. Dit jaar en afgelopen jaar was ik weer naar Turkije geweest, maar ik koop geen namaak artikelen.

 15. Annika
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Erg handig bedacht! Ik heb alleen geen smartphone en ik ben nog nooit buiten Europa geweest ;) Hopelijk hebben anderen er iets aan!

 16. Seva
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Ik heb nog nooit namaak gekocht, maar ik hou dan ook niet van merken..

  Mijn eerst volgende vakantie is al bijna. Herfstvakantie 5 dagen naar London.
  Daar wordt weer uitgebreid geshopt!! en musicals bekeken..

 17. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  hmm bedankt voor de tip! heel handig, maar ik ga helaas niet zo vaak op vakantie

 18. Giulia
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Echt super handig dit! Ik heb vaak uren op internet gezocht naar lijsten waar ik kon vinden wat je wel/niet mocht meenemen en voor hoeveel geld je mag shoppen hihi ;-) Erg handig alles zo bij elkaar, ik hem gelijk gedownload! x

 19. Marielle
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Hmm, ik hoor altijd van die horrorverhalen over de douane, maar ik heb nog nooit ergens last van gehad. Terwijl ik toch aardig wat dingetjes heb meegenomen… Ik doe het wel altijd in mijn ruimbagage en in mijn handbagage neem ik geen gekochte dingen mee.

 20. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Ik koop niks namaaks..Als het allemaal zo zou mogen en ik weet zeker dat ik ermee weg zou komen zonde boete/belasting, dan zou ik fotospullen (lenzen etc) in Amerika/Azie kopen, want dat scheelt bakken met geld, haha.

  Ik ga in de herfstvakantie lekker een weekje fotograferen in London! En natuurlijk shoppen!

 21. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Klinkt heel erg handig!

 22. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Super handige app! Je hebt geen internet meer nodig om dingen op te zoeken.
  Ik ben zelf niet zo van de nep artikelen. Geef mijn geld dan liever uit aan de originele merkkleding, tassen, schoenen etc.

 23. Lois
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Ik werk bij de Douane en het organiseren van alle bijeenkomsten en het verzorgen van alles wat om die app heen geregeld moest worden, heb ik gedaan als afstudeer opdracht! Erg leuk om te lezen dat er zoveel enthousiasten reacties over zijn!

 24. Syl
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Nee, ik zou niet durven!

 25. Anouk
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Ik reis regelmatig naar Turkije (al drie jaar een langeafstandsrelatie) en neem geregeld (bewust) namaak mee naar huis ja! De laatste tijd niet meer zo voor mezelf maar vaak een cadeautje voor een ander. Maar niet overdreven het is niet dat heel mijn bagage vol zitten,elke reis 1 of 2 dingetjes ! Ben nog nooit tegen gehouden geweest, de truc is dan ook kledij te vekreuken of aan te doen :). Ik vertrek in november weer naar istanbul. Weet niet of ik iets ga kopen deze keer. Leuke app maar denk niet dat ik hem nodig heb, weet wat ik wel en niet mee mag nemen :p.

 26. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Leuk artikel en handige app! Gelukkig heb ik zelf nooit nooit meegemaakt dat ik een boete moest betalen als ik vanuit Amerika kwam.

 27. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Wat ik vooral aan namaakgoederen koop zijn Ray-Ban zonnebrillen. Daarnaast vind ik het soms moeilijk in te schatten wat je wel of niet mee mag nemen. Schelpen mag niet, natuursponzen wel. Ik vind het trouwens raar dat ze gekochte electronica zo streng bestraffen. Ik snap wel waarom, maar er zijn geneog mensen die tijdelijk in het buitenland wonen, en die gaan echt niet even terug naar Nederland als ze besluiten dat ze een iPod willen.

 28. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Ik vind het ook wel goed dat ze dit doen! Er is zoveel ‘troep’ te koop wat dan zogenaamd van een merk is, maar eigenlijk gewoon nep is. Ik was afgelopen zomer in Bulgarije (Sunny Beach hehe) en daar hadden ze ook veel van die namaak artikelen.

  Een jaar of wat terug heb ik in Tsjechië een fake Adidas tas gekocht. Maar toen was ik met de auto, dus die kon ik zo meenemen. Heb die tas bijna niet gebruikt overigens, vond hem toch niet zo fijn!

 29. Myra
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Stel je gaat naar amerika, laat je eigen makeup collectie achter, en koopt daar een stuk of 20 stuks MAC producten. Zou dat wel mogen? Is natuurlijk een stuk goedkopen als hier! Liefs xx

  • kristel
   23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

   Of je gaat naar amerika en neemt geen make up mee, hoef je niets achter te laten :D

  • E
   23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

   Ik ga altijd met een lege koffer haha! Overal dr prijsjes afhalen en verpakkingen weggooien en dan kun je zo door!

 30. Lisa
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  hoezo kreeg je een boete voor de ipod als het een echte is?

 31. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Handige app zeg! Ik koop nooit namaak en ook bijna nooit souvenirs, alleen dingen waar ik ook daadwerkelijk iets aan heb. Voor eten en drinken vind ik het wel erg handig.
  Dit jaar staan er geen reisjes meer op de planning, eerst maar eens werk vinden. Eind volgend jaar staat of Azie met een vriendin, of Colombia alleen op de planning =)

 32. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Wat een handige app!

 33. Marie L.
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Hadden ze dat voor België ook maar! We twijfelen iedere keer aan de hoeveelheden alcohol!

 34. Evelien
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Ik heb nog nooit nep gekocht! En in Amerika altijd alle kaartjes overal afgehaald :)

 35. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Handige app! Er staan op dit moment geen reizen geboekt, maar wie weet gebruik ik m voor de reis naar LA die ik volgend jaar wil maken!

 36. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Afgelopen jaren kocht ik bijna niks op vakantie, behalve wat huidverzorging, omdat er bijvoorbeeld een hoge concentratie Aloe Vera in zit. Vroeger nam ik altijd van die super neppe Louis Vitton tassen mee uit Turkije. Echt fout! Haha. Nu doe ik dat niet meer, ik moet wel zeggen dat de nepperds er steeds beter uit zien.

  Helaas nog geen leuke reisjes in de planning. Ben net terug van een lang weekend Londen!

 37. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Ik koop eigenlijk nooit namaak spullen in het buitenland, ik shop vrij weinig als ik op vakantie ben, tenzij het een stedentrip is!

 38. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Doet me denken aan een grappig verhaal. Mijn vriend wilde een diskman (jep, dit is járen geleden gebeurd) van Singapore naar Nederland meenemen, want veel goedkoper daar. Douane hield hem aan en vroeg of mijn vriend wel wist dat hij invoerrechten moest betalen. Zonder nadenken zei mijn vriend het eerst dat in hem opkwam: “Euhhh, gut nee, dat wist ik niet. Mijn collega’s hebben hem mij namelijk gegeven.” De douanier werpt een blik in het paspoort en zegt: “Och ja, ik zie het, u bent bijna jarig”. Hoppa, gered! Mijn vriend hoefde dus niks te betalen, want een cadeau mag wel. En dat terwijl hij er totaal niet bij stilstond bijna jarig te zijn. En zo hebben wij altijd een smoesje achter de hand, want behalve je verjaardag is er altijd wel een reden te bedenken waarom iemand je een cadeau wilde geven, niet?!

 39. Sanne
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Je mag gewoon tot een bepaald bedrag spullen invoeren. Dus vind het vreemd dat je over een iPod een boete moet betalen? Als ik me niet vergis is het tm 430 euro belastingvrij! En ik neem aan dat een iPod er niet boven zit.

 40. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Wat een handige app! Nu ga ik niet zovaak naar Amerika en blijf ik meestal binnen Europa, maar in de toekomst kan dit wel handig zijn.

 41. sjar
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Wat een handige app! Ik heb eigenlijk nooit namaak goederen gekocht, haha. Ik ben niet zo heel erg van de merken zeg maar.

 42. Aniek
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Superhandig deze tip over de app, ga m gelijk op mijn telefoon zetten.. Kan hem goed gebruiken, want ik ga over 3 dagen naar Australië!!
  Dus als iemand nog shoptips en must-buys heeft voor me, ik hoor het graag!! :)

 43. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  ik heb zelf nooit eerder gevlogen enzo, maar wel goed dat er zo’n app is. je weet maar nooit welk leuk shirtje of zelfs een zakje snoep of ander iets wat je op vakantie koop door de douane er uit gepikt wordt!

 44. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Wat handig! Zo kan je precies zien wat je wel en niet mee mag nemen. Want dat vind ik altijd wat onduidelijk :)

 45. @nn
  23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Handig artikel.
  Ik ben van plan in oktober naar spanje te gaan.

  Gr

 46. 23 september 2013 / maandag, 23 september 2013

  Handig handig handig! Geen gedoe meer met uren zoeken op internet naar de juiste informatie. Als ik in mei naar Griekenland ga neem ik zeker deze app mee (op mijn mobiel)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *