BLT: waar liggen jouw roots?

Bijna twee jaar geleden vroeg ik jullie naar je afkomst en daar kwamen heel veel uiteenlopende reacties op. Zo kwam ik erachter dat Beautylab bezocht wordt door bijvoorbeeld rasechte Friezinnen, maar dat ik ook veel exotische bezoekers heb.

Zoals jullie misschien weten ben ik Indisch. Niet Indonesisch, niet Indiaas, of Indiaans, maar Indisch. Voor de mensen die het verschil niet zo goed weten leg ik het nog graag even uit:

Indische Nederlanders zijn Indonesiers met Westerse (vaak Nederlandse) roots. De achternaam is dan ook vaak Nederlands of Westers. Zo heet mijn Indische moeder ‘Janssen’ en zo heette mijn oma ‘Olive’ van achteren. Toen Indonesië nog van Nederland was gingen Indische Nederlanders naar Nederlandse scholen en spraken ze onderling gewoon Nederlands met elkaar. Indische Nederlanders worden kortweg Indisch of Indo genoemd.

Van nature zijn Indische lui dus een gemengd volk. Het Indisch-zijn wordt doorgegeven van ouders op kind. Mijn moeder is Indisch, dus ik ben dat ook, ondanks dat het bloed vermengd is met het Hollandse bloed van mijn vader. Ik ben niet half-Indisch, ik ben gewoon Indisch. Als ik kinderen krijg van een Hollandse man dan zijn mijn kinderen ook Indisch en niet kwart-Indisch. Omdat Indische mensen altijd al vermengd zijn geweest is het niet eens na te gaan hoeveelste deel Indisch we zijn. Je bent Indisch, of je bent het niet. Het is ook maar net hoe je bent opgevoed en hoe je je voelt. Voor het gemak zeg ik soms dat ik half-indo ben, maar in feite is deze term incorrect.

Indisch moet dus niet verward worden met Indiaas (mensen uit India) of Indiaans (de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen), een fout die helaas wel vaak wordt gemaakt.

Hieronder een foto van de stamboom van mijn oma’s kant. Mijn moeder heeft wel wat weg van Charles Chapple II, vinden wij.

Zelf ben ik trouwens nog nooit in Indonesië geweest, hoewel ik wel graag wil gaan. Het huis waar mijn opa en oma nog in hebben gewoond staat er nog, dat zou ik graag eens in het echt willen zien. Ik denk dat ik me er wel thuis zal voelen.

Hieronder sta ik op de foto met links de moeder van Angel en rechts een vriendin van haar moeder. Deze vrouwen zijn trouwens niet Indisch, maar Indonesisch.Ik vroeg me af wat jullie roots zijn en in hoeverre je dat nog merkt in je dagelijkse leven. Zo zegt mijn moeder altijd dat ik ‘de Chinese handelsgeest’ heb geërfd van mijn opa’s kant en uiteraard is indo-food één van mijn lievelingskeukens. En hoewel ik geen Bahasa spreek glipt er nog wel eens een woordje tussendoor, zoals ‘tolol’ of ‘poetje’.

Ben jij ook zo dol op je eigen keuken? Gebruik jij ook nog bepaalde woordjes of heb jij bepaalde karaktereigenschappen die te verklaren zijn door je roots? En vier jij andere feestdagen dan de meeste Nederlanders?

Ik ben benieuwd naar jullie afkomst, tell me all about it!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

631 Reacties

 1. Pocahontas
  20 augustus 2022 / zaterdag, 20 augustus 2022

  Hallo leuk te lezen om te zien waar men vandaan komt of waar de roots liggen. Ik ben geboren in Nederland maar voel me geen Nederlandse. Ik heb mijn leven lang al als een buitenbeentje gevoeld.
  Mijn moeder was Nederlandse maar mijn vader een indiaan. Zijn vader indiaan en getrouwd met indiaanse. Mijn overgroot vader was een indiaan die zelfs terug ging naar Amerika om zich bij de familie te voegen. Zijn ouders waren hier ook maar waren al eerder geëmigreerd dan zoonlief. Die kwam later omdat zijn vrouw op sterven lag. Na haar overlijden ging hij ook naar Amerika. En sloot zich aan bij de familie in een tribe. The Ottawa tribe. In Midgican. Later the Anishinaabenowin . Ik heb als kind veel dingen geleerd van mijn vader. Welke planten kruiden zijn en hoe je de natuur moet bedanken. Dat je bescheiden moet zijn als je iets meeneemt en het de natuur moet vragen en bedanken. Bedank de zon die jou het leven mogelijk maakt. Want als je niet bedankt ben je het niet waard om te krijgen. Alles in de natuur moet je delen met broeders. Ook je eten. Niet een mag het arm hebben. Heeft diegenen niets geef dan wat van jezelf. Met kerst wordt er een deken neergespreid en hierop eten gestald waardoor andere mensen wat kunnen pakken wat ze nodig hebben. Zo krijgt iedereen toch nog eten. Wat ik ben volgens de wet, een Nederlandse. Maar vanbinnen ben ik indiaans. First people. Nativë indian. Net zo als je het noemen wilt. Mijn huid lijkt bijna op iemand die Indisch is. Licht getint. Zwart haar bruine ogen. Soms vragen ze mij of ik Indisch ben. Nee. En ook geen Turks of Marokkaans. Ik ben native indians. De enige in Nederland. Mijn indiaanse naam? Hoe kan het ook anders die is pocahontas. Sorry. Die is bij indianen net zo traditioneel als marietje en Greetje en Alie. Dus exuus voor de naam.

  • Serena
   Auteur
   20 augustus 2022 / zaterdag, 20 augustus 2022

   Wow wat bijzonder, de enige in Nederland. Dat kan ook wel eenzaam zijn denk ik? Ben je al wel eens naar Noord-Amerika gegaan?

 2. Alrik
  28 januari 2019 / maandag, 28 januari 2019

  He wat grappig. Die foto heb ik ook en is ook mijn stamboom. Mijn oma is Johanna Carolina die rechtsonder staat.

 3. Vanessa
  19 november 2018 / maandag, 19 november 2018

  Heyy,

  Ik heb volgens mij een hele unieke afkomst. Mijn ene ouder komt uit Nederland en mijn andere uit Bangladesh. Zijn er nog meer mensen die dit hebben? Ben erg benieuwd!

 4. Savini
  15 augustus 2017 / dinsdag, 15 augustus 2017

  Hallo ik ben half Hindoestaans (Indiaas), een kwart Hollands en een kwart Portugees. Mijn vader is Hindoestaans en mijn moeder is half nederlands en portugees…

 5. Emna
  20 maart 2017 / maandag, 20 maart 2017

  Half tunees, er zit ool frans italiaans en spaans bloed in mij maar ook zeler nederlands. ;)) als ik eerlijk ben voel ik mij zelf puure spaanse maar ik ga een dna test doen over mijn roots waar ik achter kom hoeveel ik ben. Maar wat zeker is…. ik ben half tunnees en ben er heel erg trots op!

 6. jennifer
  4 december 2016 / zondag, 4 december 2016

  Indo en nl

 7. Agnes
  24 oktober 2016 / maandag, 24 oktober 2016

  1/3 Indo-afro
  2/3 Nederlands

 8. RJ
  5 september 2016 / maandag, 5 september 2016

  Ik ben 1/8 Perzisch, 1/4 Indonesisch, 1/4 Thais, 1/4 Duits (zover je dat je ‘roots’ kan noemen tis in feite maar een aantal kilometer van mij weg, haha) en verder ben ik Nederlands. Je ziet het wek terug in mij, ik heb een redelijk getinte huidskleur, met een beetje sproeten, lichtgroene ogen en lichtbruin stijl haar (dat aan de voorkant vaak krult, mijn ‘babyhaartjes’ zegmaar), echt een mengelmoesje dus!

 9. A.
  25 februari 2016 / donderdag, 25 februari 2016

  Italiaanse afkomst van mijn vader, vermengd met spaans bloed. en ook nederlands maar zo nederlands voel ik mezelf niet

 10. Marcelia
  8 december 2015 / dinsdag, 8 december 2015

  Bij mij ligt het nogal ingewikkeld haha, mijn vader is half Brazilliaans en half Colombiaans. Mijn moeder is half Marokkaans en half Frans, ik zelf ben officieel geboren in Hawaii maar dat was puur omdat ze op vakantie waren haha. Alle 4 de talen spreek ik goed, Arabisch & Brazilliaans vloeiend. Wat houd ik toch van exotische landen! 😀

  • Wella
   19 november 2018 / maandag, 19 november 2018

   Wauw!!!! Wat gaaf zeg! Ik hou ook ontzettend van exotische landen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *