Bijengif in cosmetica

Slakkenslijm, sperma, vogelpoep, placenta. Tegenwoordig staan we nergens meer van te kijken. Het ene bizarre cosmetica-ingrediënt na het andere wordt in een potje gestopt en voor veel te veel geld verkocht. Het leek me leuk om weer eens een bizar beautyingredient onder de loep te nemen. Vandaag is bijengif aan de beurt.

Bijengif in cosmetica

Bijengif in cosmetica

Victoria Beckham schijnt te zweren bij smeerseltjes met een hoog gehalte bijengif, omdat het perfect zou werken tegen rimpels. Het wordt daarom ook wel de 'natuurlijke botox' genoemd. Ook Kate Middleton en Gwyneth Paltrow zijn al fan! Maar waarom helpt het gif van een bij tegen rimpels? En werkt het écht zo goed of is het een marketingtrucje?

Bijengif in cosmetica

Melittine

Ik ben zelf nog nooit gestoken door een bij, maar naar wat ik heb gehoord en gelezen moet dit absoluut geen pretje zijn. Bijengif heet ook wel apitoxin en dit bestaat voor ongeveer de helft uit melittine, het actieve ingredient. Melittine is een peptide (zoiets als een klein eiwit) die interessant is omdat het wordt onderzocht als stofje voor de behandeling bij o.a. epilepsie, reuma en HIV.

Bijengif in cosmeticaMelittine bootst echter ook een bijensteek na wanneer het in aanraking komt met de huid. Bijengif heeft sterke anti-bacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor een huid met acné er veel baat bij kan hebben. In 2011 bleek uit Zuid-Koreaans onderzoek dat bijengif wondheling versnelt door de aanmaak van elastine en collageen. Dit zijn eiwitten die de huid stevigheid en soepelheid geven. Men claimt ook dat bijengif zorgt voor een spierverslappend effect. Hierdoor ontstond het idee om bijengif te gebruiken in cosmeticaproducten.

Bijengif bestaat verder voor zo'n 2% uit Pyaluronidase. Dit enzym verwijdt de bloedvaten waardoor je bloedcirculatie wordt gestimuleerd voor een mooie gezonde glow. Het verwijden van de bloedvaten schijnt tevens te zorgen voor de stimulatie van aanmaak van elastine en collageen.

Bij-vriendelijk?

Om aan bijengif te komen heb je natuurlijk bijen nodig. Wanneer je gestoken wordt door een bij laat de bij zijn angel achter in je huid en gaat de bij dood, maar men heeft een manier gevonden om bijen hun gif te laten afgeven zonder dat de bij doorgaat. Maar of dit nu zo'n leuke manier is?

Men plaatst een speciale 'Bee Venom Collector' vlak voor de bijenkorf. Dit is een glasplaat met daarover heen draden gespannen en deze draden staan onder stroom. Wanneer er bijtjes op landen krijgen ze een stroomschokje (men claimt dat het geen kwaad kan) waarvan de bijen schrikken en steken. De angel gaat niet door de glasplaat heen, dus ze verliezen hun angel niet en blijven leven. Het minuscule beetje bijengif blijft achter op de plaat. Aan het eind van de dag kun je het opgedroogde bijengif bij elkaar schrapen en heb je als ware bijengif in poedervorm.

Hieronder een filmpje voor de duidelijkheid:

[do action=”ytr”][/do]

Persoonlijk heb ik er mijn twijfels bij of het verzamelen van bijengif wel echt bij-vriendelijk is. Ok, ze gaan niet dood, maar bijen steken in principe alleen als ze gestresst zijn. Het opzettelijk gestresst maken van bijen lijkt me toch niet zo leuk voor ze.

Bijengif: een hype of werkt het echt?

Er zijn producten op de markt die echt bijengif in poedervorm bevatten, maar er zijn ook producten met synthetisch bijengif. Dit laatste is dus geen echt bijengif, maar het is nagebootst in een laboratorium. Ik weet niet of het synthetische bijengif dezelfde werking heeft als het echte bijengif, daar is volgens mij nog geen onderzoek naar gedaan (althans, ik heb gezocht en ik heb het niet kunnen vinden).

Er is überhaupt nog maar weinig onderzoek gedaan naar de cosmetische voordelen van bijengif. Ik heb veel onderzoeken gevonden die inderdaad aantonen dat bijengif een anti-bacteriele en wondgenezende werking heeft (Oren & Shai, 1997; Samy et al., 2006). Ook heb ik gelezen dat het rug- en nekpijn verlicht door de mogelijke spierverslappende werking(Cho et al., 2010; Li, et al., 2010).

Bijengif in cosmeticaJe zou dus aan de hand van deze onderzoeken kunnen vaststellen dat het een perfect ingrediënt is voor skincare, maar de werking van bijengif als skincare ingrediënt is nog niet officieel onderzocht en vastgelegd. Wel is er in 2011

een Zuid-Koreaans onderzoek gepubliceerd onder leiding van Dr Sang Mi Han dat aangeeft dat bijengif de aanmaak van elastine en collageen stimuleert. Het onderzoek heeft 10 jaar geduurd en werd gesponsord door Manuka Doctor, een cosmeticamerk uit Nieuw-Zeeland. Het merk heeft inmiddels een lijn op de markt gebracht met bijengif. Dat is wel heel toevallig, hè?

Kennen jullie het programma 'My Strange Adiction'? Ik zag er eens een vrouw voorbij komen die verslaafd is aan bijensteken. Ze stak zichzelf om haar reuma te verlichten, maar op den duur is het uitgegroeid tot een verslaving. Ze steekt zichzelf zo'n 15 keer per dag. En hee, haar huid ziet er nog vrij glad uit voor iemand van 53 jaar oud!

[do action=”ytr”][/do]

Cosmeticaproducten met bijengif

De meest bekende en eerste producten met bijengif op de markt zijn de producten van Manuka Doctor, die worden verkocht bij Holland & Barrett (vergelijkbaar met De Tuinen, maar dan in de UK). Manuka Doctor heeft een zeer uitgebreide lijn met producten die gezuiverd bijengif (purified bee venom) bevatten en dat tegen een zeer betaalbare prijs.

Ik heb op internet gelezen dat Manuka Doctor ook in Nederland te koop zou zijn, namelijk bij De Tuinen, maar op hun webshop kon ik niets vinden. Ik weet dus niet of dit merk daar nu nog steeds te koop is. Ik ga het uitzoeken en kom er nog op terug!

Het is in elk geval grappig dat het 10-jarig onderzoek naar bijengif is gesponsord door dit merk. Je gaat je dan afvragen in hoeverre de uitkomst van het onderzoek is gemanipuleerd.

Bijengif in cosmeticaEen ander merk dat niet onbekend is met bizarre ingrediënten is Rodial. Al eerder brachten ze het 'Snake Serum' uit en nu hebben ze ook een lijn met Bee Venom. De producten van Rodial zijn stukken duurder dan die van Manuka Doctor. Een pot dagcrème van 50ml kost bijvoorbeeld €167,80(!). Rodial is in Nederland te koop bij Skins Cosmetics.

Bijengif in cosmeticaOok het merk Heaven by Deborah Mitchell is erg beroemd, want dit schijnt hét merk te zijn wat Camilla (Duchess of Cornwall) en prinses Kate Middleton uit de UK gebruiken om hun huid strak te te maken. Het is in Nederland te koop via de officiële Nederlandse webshop.

Bijengif in cosmeticaOok heb ik skincare met bijengif gespot in de webshop van John Beerens. Het merk Orange Care heeft een dag- en nachtcrème genaamd Bee Venom Essence met synthetische bijengif. Voor deze skincare zijn dus geen bijtjes onder stroom gezet!
Bijengif in cosmetica

Conclusie

Het is aangetoond dat de helende eigenschappen van bijengif de huid stimuleren om vanuit binnenuit te helen en dat de anti-bacteriële eigenschappen ervoor zorgen dat ontstekingen (roodheid, puistjes, etc.) sneller verdwijnen en worden voorkomen. Toch is er maar weinig tot geen onderzoek gedaan naar het daadwerkelijke effect van bijengif in skincare. Want in welke concentratie is het effectief gebleken? Wat is het verschil tussen echt bijengif en synthetisch bijengif? En is het verkrijgen van het gif wel echt zo 'vriendelijk' voor de bijtjes?

Bijengif in cosmeticaDat Camilla er flink van opgeknapt is moge duidelijk zijn, maar wie zegt dat ze dit alleen aan haar Heaven Bee Venom crèmes te danken heeft? Ik kan me voorstellen dat deze foto plus het 'geheim' van haar opknapbeurt vrouwen naar de winkels heeft doen hollen, maar persoonlijk denk ik dat het gebruik van bijengif in skincare gewoon een rage is waar andere merken nu flink op meeliften.

Ik geloof best in de helende eigenschappen van bijengif, maar ik geloof ook dat er andere ingrediënten zijn die net zo goed dienst kunnen doen, maar die wellicht wat saaier zijn en dus marketingtechnisch minder cool en interessant.

Wat is jullie mening over bijengif in skincare? Zouden jullie een crème met bijengif willen uitproberen? Ik wel natuurlijk, om te kijken of mijn vermoeden juist blijkt te zijn of misschien juist niet. Wie weet word ik wel blij verrast!

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

96 Reacties

 1. Kim
  23 mei 2013 / donderdag, 23 mei 2013

  Hmm.. de manier waarop het gif wordt verzameld maakt al dat ik dit soort producten niet hoef. Want ik denk ook niet dat die stress goed is voor een bij, ik vind het een beetje zielig eigenlijk.

 2. Lisa.
  23 mei 2013 / donderdag, 23 mei 2013

  bijen zijn al bijna uitgestorven en zij gaat er voor zichzelf elke dag 15 dood maken… triest

 3. heleen
  23 mei 2013 / donderdag, 23 mei 2013

  ik ben een aantal keren gestoken door een bij en een wesp. Vreselijk pijnlijk en een hele dikke bult waar ik s nachts niet van kon slapen. Maar goed of het helpt voor rimpels? Ik denk het niet. Telkens verzinnen ze weer wat anders en dan is dat weer een hype. Ik heb de huid van vaderszijde. Zijn 6 zusters deden niets aan schoonheidsverzorging (nuchtere dames van het boerenland) maar hebben allemaal een huid zonder rimpels. Alleen wat lachrimpels bij de ogen.En deze dames zijn al dik over de 60 jaar. NIet teveel in de zon en roken dat is zo slecht voor je huid. Daar krijg je dus een “ouwe” kop van. Ik denk dat het meer een erfelijkheidskwestie is of je veel rimpels krijgt of niet. Maar als je er in gelooft moet je het gewoon doen.

 4. julia
  23 mei 2013 / donderdag, 23 mei 2013

  het is toch belachelijk… nu moet ik alle potjes gaan nakijken of dit er wel of niet in zit.
  als ik gestoken word kan ik dood gaan en heb dus altijd een spuit in mijn tas. ik weet niet of het ook zo is in een creme want dit breng je aan op je huid en niet “IN” je huid. maar ben toch zwaar allergische ervoor.. dus je weet maar nooit

 5. Bo
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Er bestaat geen creme op de wereld die je huid kan ontdoen van rimpels enz. Als je niet gezond eet, leeft, dus van binnenuit, kan je op de oppervlakte smeren totdat je een ons weegt, want het heeft geen nut. Alles komt en begint van binnenuit, dus laat je niks wijs maken, met mooie verkoop praatjes, want zijn allemaal leugens.

 6. samantha
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  sorry maar vind dit echt onzin. Niks kan helpen tegen vadertje tijd. al die anti rimpel crème helpen echt geen ene reet! dus stop maar met die crèmes kopen. je kan beter je huid goed schoon houden een hydraterende dagcrème gebruiken en gezond eten.
  niet roken en niet drinken.

 7. Esmee
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Ik ben vandaag bij de tuinen geweest in Zevenaar en hier hebbrn ze Manuja Doctor. Echter gaat het uit het assortiment, hier staan nog enkele artikelen met 50% korting

 8. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Vind t wel beetje sneu voor die bijen.. Toevallig heb ik wel een bijen nail art op mijn nagels nu 😉

 9. Yasmine
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Hmm interesting.. Jy schryft echt goed zeg, je kreeg vast dikke voldoendes op school haha dit stuk zou je moeten publiceren, ehh dat is het al maar je weet wel watk bedoel.. :p Het is best wel zielig voor die beestjes maar ben benieuwd of t echt werkt! En die vrouw damnnn!! 😮

 10. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Hmm..ik weet het niet zo goed, het is best wat raar 🙂 x

 11. Sanne
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Sorry Serena maar ik vind je artikel heel onvolledig, je haalt de verschillende producten die bijen produceren door elkaar en zet foutieve informatie over de bijen in je artikel. Ik ben zelf imker en vind het een uitermate interessant onderwerp. Zeker het onderwerp bijengif en ook bijvoorbeeld honing als geneeskundig product zijn onderwerpen waarover ik al veel heb gelezen en ook lezingen over heb bezocht. Ook plaats je een plaatje van een wesp in je artikel.

  Ook gaan bijen wel degelijk dood op het moment dat ze steken!

  Ik heb je artikel niet volledig gelezen omdat het eerste stuk al niet klopte.
  maar je mag altijd contact opnemen als je meer informatie wilt 🙂
  Groetjes Sanne

 12. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Mooi artikel Serena, erg informatief….
  Ik gebruik nu 4 maanden Bee Venom en vind het de fijnste crème die ik ooit gebruikt heb.
  ik ben benieuwd wat jij van dit product vind ?

  • Serena
   Auteur
   23 mei 2013 / donderdag, 23 mei 2013

   Ik ga het nog zeker testen maar tot nu toe ben ik erg sceptisch!

 13. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Dat filmpje van my strange addictions, gedverderrie, ik krijg er spontaan kippenvel van! Is het zeflde als dat slangengif zooi, dat zou ook anti-rimpel zijn, maar of het helpt? Vind het in iedergeval wel zielig voor die beestjes.

 14. Feebe
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Wat een leuk artikel!
  Mijn vriend is een beroepsimker en heeft een winkel, hier verkopen wij ook bijengifcapsules. je kan het ook innemen dus. Mensen met MS hebben hier soms veel baat bij. Wat goed is tegen puistjes is Propolis. Dit is een product wat de bijen maken van Hars van bijvoorbeeld dennenbomen en plakkerige bloemknoppen.

 15. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Heel interessant!

 16. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Ik vind het echt super zielig voor de bijen. Als je iets aan je rimpels wil doen zou ik gewoon gezond leven en gewoon tevreden zijn met jezelf 🙂

 17. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  als het echt zou helpen dan wil ik zeker meer producten kopen in de toekomst met bijengif, heb nu nog niet heel veel rimpels maar misschien in de toekomst hoop het niet.

 18. Liesbeth
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Lijkt me inderdaad niet zo fijn voor die bijen :/
  Hoewel ik geen bijenliefhebber ben, is dit voor mij een reden om zulke producten niét te kopen (hoewel ik er wel baat bij zou hebben, heb nl. veel last van nek- en rugpijn én acne). Synthetisch zou ik het wel nog kopen.
  Daarbij komt nog dat het heel slecht gaat met de bijenpopulatie en dat we die echt wel nodig hebben voor de biodiversiteit in ons ecosysteem…

  Bedankt voor het interessante artikel, heb weer wat bijgeleerd 🙂

 19. Anisah
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Weer een interessante artikel! En ben echt benieuwd of het werkt.denk van wel..

 20. paulien
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  ik hou helemaal niet van beestjes enzo maar dit vind ik echt zielig.

 21. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  ik geloof er niks van!!xxx

 22. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Interessant artikel!

 23. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  hmm het lijkt me nu ook niet meteen diervriendelijk! ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden,maar ik sta in ieder geval niet te trappelen om het meteen uit te proberen!

 24. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Ik vind het een beetje eng, maar wel cool dat het wonderen kan doen voor je huid!

 25. Katya
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Bij de Tuinen is Manuka Doctor helemaal uit het assortiment.. helaas.. Ikzelf heb bij mijn filiaal de laatste producten ingekocht (namelijke de Skin Treatment Serum, die ik elke avond gebruik, en de Repairing Skin Cream, die ik elke ochtend gebruik)

  Ik gebruik de producten nu al een jaar en mijn gezicht en mijn huid zijn ontzettend verbeterd! Mijn huid is stralender, bevat véél minder onzuiverheden en de droge plekken die ik vorheen had (vooral op de wanten en naast mijn ogen) zijn nu glanzend en zacht.

  Ik ben dus fan! Helaas vind ik het jammer dat het niet meer bij de Tuinen te koop is, het sloeg wellicht niet helemaal aan… maar ik heb nog wel een voorraadje. Ik ga dus zodra deze op is op internet even zoeken!

  Oh, nog even voor de duidelijkheid, De Tuinen is overgenomen door Holland & Barrett, dus in principe zijn we één en dezelfde winkel/bedrijf. Vandaar dat veel producten precies hetzelfde zijn! 🙂

 26. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Bijzonder, ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan x

 27. Nicole
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Geef mij maar gewoon smeerseltjes met vit A/C/E.

 28. Michelle
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Ik heb een moisturizer van Manuka Doctor. Werkt erg goed!

 29. Saar
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Wat bewezen is over bijengif is volgens mij ook bewezen over honing, met name Manuka honing!
  Zowel Manuka honing, als het merk Doctor Manuka zijn bij de Tuinen te koop.
  Dus zou ik liever honing dan bijengif op mijn gezicht smeren.

 30. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Wauw, hoe gek! Dat wist ik helemaal niet!

 31. Seva
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Kan me haast gewoon niet voorstellen dat bijengif ergens goed voor is..

  Ben in mijn hele leven 2x gestoken, 1 keer onder mijn voet in die hol zeg maar, natuurlijk waar het huid het gevoeligst is was bij het zwembad op het gras en 1 keer tijdens de was van de waslijn halen in mijn duim.. Echt als de dag van gister weet ik gewoon nog hoeveel pijn het doet. Ik heb het uitgeschreeuwd.. ik geloof dat het een marketingtruc is.

  • Nicole
   22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

   Ik was toen ik heel klein was net onder mijn oog gestoken. Heb wekenlang door de opzwelling niet met mijn oog kunnen zien en ja, de pijn was echt erg.

   • Annika
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Toen we een tijd geleden op weg waren naar de vakantiebestemming zagen we een meisje dat een boterham met jam aan het eten was. En daar zat dus een bij/wesp op. Die raakte natuurlijk in paniek toen ze een hap nam en toen had dat arme meisje een steek in haar tong.
    Lijkt me echt verschrikkelijk!
    Gelukkig ben ik zelf nog nooit gestoken, ik ren altijd gillend weg als ik iets om me heen zie vliegen 😉 Hoewel ik wel altijd leeg gestoken word door de muggen…

 32. Esther
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Bijen gaan toch vaak dood als ze gestoken hebben? Dan vind ik dit echt belahcelijk. Niet alleen uit diervriendelijkheid maar ook uit ons eigen oogpunt: wij hebben bijen nodig voor de productie van ons voedsel.

 33. lady
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Woow die vrouw met die verslaving, echt creepy wat ze doet. Maar ze ziet er inderdaad jong uit.

 34. jose
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Doorgaan is doodgaan? Typfout alert! Maar ze hebben t over bijen maar zie fotos van wespen?..

 35. Britt
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Niks voor mij. Totaal niet dier vriendelijk met dat stroom. Dan maar een rimpeltje meer… En die vrouw van strange addiction is ook vreselijk! Wie weet hoe veel bijen er al dood zijn gegaan door haar gekke gewoonte..nee, deze hype skip ik.

 36. lotte
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Ik ben als kind een keer gestoken door een bij, en het deed echt heel veel pijn. Ik had een jurkje aan en de bij was eronder gevlogen en kon toen nergens meer heen, en dus stak hij. Ik kan me niet voorstellen dat een bijensteek ook maar een beetje helende werking zou hebben.

 37. Fleur
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Manuka Doctor wordt helaas niet meer verkocht bij de Tuinen. Ik heb zelf de Manuka Doctor facial moisturising lotion en de repair cream. En ik vind het allebei echt geweldige cremes voor de vette/gemengde huid. Het is een van de beste cremes die ik heb geprobeerd. Je krijgt er een gladde en egale huid van en ik had helemaal geen last van puistjes. Ik hoorde dat het masker ook heel goed is maar vooral voor de rimpels.

 38. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Ugh, en de bijen staan al zo onder druk door pesticiden en zo… Ik vind het maar niks! Als ik het wil proberen dan zal ik sowieso voor synthetisch bijengif kiezen, maar omdat ik een gevoelige huid met rosacea heb ben ik een beetje huiverig voor dit soort dingen, als mijn huid te veel geirriteerd heb krijg ik zo een uitbraak en dat wil ik liever voorkomen!

 39. Nadya
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Ik vind het zielig voor de bij,ik zal dit nooit kopen.

 40. Ester
  22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Ohneeee, je gaat jezelf toch niet opzettelijk 15x per dag laten steken door een bij? :O
  Ik zou het niet uit willen proberen.. of in ieder geval geen ECHTE bijengif.
  De namaak wel, puur om de gedachte erachter.
  Zo heb ik ook slakkenslijmgel, maar dan zonder echte slakkenslijm. 🙂

 41. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

  Er zit een foutje in je tekst 😉 “Doorgaat” is doodgaat (voor hij doodgaat). Verder een zeer interessant artikel! Toppie!