Behandeling bij de Mesoloog

Mijn vriend, Tim, heeft sinds zijn 17e last van migraine. En dan niet een paar keer per jaar, maar echt op maandelijkse basis. Gemiddeld heeft hij zo’n twee keer per maand migraine. Ik heb geprobeerd om te kijken of het aan zijn eten lag, door lijstjes te maken van wat hij die dag had gegeten als het weer eens zo ver was, maar er is echt geen pijl op te trekken. Van de huisarts heeft hij onlangs medicijnen gekregen om te voorkomen dat hij tijdens zijn migraine-aanval moet overgeven, maar verder is er eigenlijk niets dat preventief lijkt te werken. Vroeger heeft hij ook wel eens een ander medicijn gekregen, maar daar werden de migraines alleen nog maar erger door. Kortom, door de jaren heen veel geprobeerd, met helaas weinig resultaat.

mesoloog consult verslag - 4Tim heeft zich er min of meer bij neergelegd dat hij de rest van zijn leven migraine zal blijven krijgen, maar hij stond wel open voor een consult bij de Mesoloog. We hadden in alle eerlijkheid nog nooit van een Mesoloog of de term Mesologie gehoord. Voordat we een consult boekten, heb ik opgezocht wat dit precies inhoudt. Een Mesoloog heeft een HBO opleiding gevolgd aan de Academie voor Mesologie. Ook belangrijk om te weten is dat Mesologie een beschermd beroep is (dit betekent dat je je alleen Mesoloog mag noemen als je de opleiding succesvol hebt afgerond).

mesoloog consult verslag - 7Mesologie is een alternatieve geneeswijze die geïntegreerd is met de hedendaagse geneeskunde. Bij Mesologie wordt de Traditionele Chinese Geneeskunde, Oosterse Geneeskunde en Ayurveda als basis genomen en gecombineerd met de technieken en kennis van nu. Tim en ik zijn vrij down to earth en we geloven in wetenschap en feiten, maar we staan zeker open voor alternatieve geneeswijzen, zelfs als de methoden niet wetenschappelijk te verklaren zijn. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar we zien de wereld nu eenmaal niet zo zwart en wit. Er is een groot grijs gebied en wie weet is er ergens in dat gebied de oplossing voor migraine. En zeker nadat Tim al zo veel had geprobeerd, is de vraag niet langer ‘waarom wel?’ maar eerder ‘waarom niet?’.

mesoloog consult verslag - 5Dus zo zaten we gisteren in de behandelkamer van Arvid Dam, eigenaar van Praktijk DOM in Utrecht. Een hele relaxte, vriendelijke man. Van te voren hadden we een lichtelijk zweverig persoon verwacht (dat bedoelen we overigens absoluut niet beledigend, maar dat was gewoon het bevooroordeelde beeld dat we hadden van iemand die alternatieve geneeswijze beoefend), maar dat viel reuze mee. Arvid is namelijk juist lekker down to earth, en vooral ook heel open en eerlijk. En ook transparant. Zo vertelde hij dat er geen verklaring is voor Electro Fysiologische Diagnostiek, een onderdeel van de behandeling waarbij de weerstand van de huid bij bepaalde punten op de huid wordt gemeten. ‘Niemand kan het verklaren tot nu toe, maar het werkt!’. En ach, daar gaat het uiteindelijk toch om?

mesoloog consult verslag - 8Tim deed zijn schoenen en sokken uit en nam plaats op de behandeltafel. Een mesologisch consult bestaat onder andere uit lichamelijk onderzoek, waarbij er echt wordt gevoeld aan de organen, door de huid en spieren heen. Arvid drukt op precies de juiste plekken om te voelen of de organen naar behoren functioneren voor het lichaam waarin ze zich bevinden, en of er onregelmatigheden of bijzonderheden te voelen zijn.

mesoloog consult verslag - 6Er wordt ook gekeken naar de tong, waar hij wonderbaarlijk veel informatie uit kon halen aan de hand van de vorm, kleur en trilling, en ook wordt er gevoeld aan de pols. Niet alleen de hartslag wordt gemeten, maar omdat de pols volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde en Ayur Veda in verband staat met onze organen, kan hij hieruit opmaken of de organen hun werk goed doen, of juist zwak aanvoelen. Hij voelt met 3 vingers aan de pols (zowel links als rechts) waarbij hij eerst wat oppervlakkiger op de pols duwt om de ene set organen te kunnen beoordelen, en daarna wat dieper voor de andere set organen.

Je binnenkant (mentaal) staat in connectie met je buitenkant (je lichaam). We weten allemaal wat stress met je kan doen, je schouders en je nek zitten helemaal vast en in sommige gevallen uit zich dat in verergering van eczeem of psoriasis. Ik vind het daarom goed dat de Mesologie zich ook bezighoudt met het mentale gedeelte. Dat ze verder kijken dan de lichamelijke klachten en dit ook kunnen verbinden aan psychische problemen.

mesoloog consult verslag - 1 mesoloog consult verslag - 2 mesoloog consult verslag - 9 mesoloog consult verslag - 11 mesoloog consult verslag - 13Het meest interessante was nog wel de Electro Fysiologische Diagnostiek, ook wel elektroacupunctuur genaamd, waarbij er weerstand wordt gemeten bij bepaalde punten op de huid. Dit gebeurt eigenlijk alleen op de handen en voeten. Er werd erg veel gemeten, ik denk wel zo’n 20 drukpunten per hand of voet. Arvid zoekt drukpunten op die zich bevinden op de meridianen (het begrip meridiaan is afkomstig uit de Traditionele Chinese Geneeswijze en wordt veelal toegepast acupunctuur), die in verband staan met de organen en hun functies. Door de weerstand die gemeten wordt weet hij of het orgaan naar behoren functioneert voor de patiënt in kwestie, of dat het zwak is en aangesterkt moet worden, bijvoorbeeld door voeding of medicijnen.

mesoloog consult verslag - 3 mesoloog consult verslag - 12mesoloog consult verslag - 10Arvid weet welke weerstand er per drukpunt moet zijn om ‘goed’ bevonden te worden, en bij afwijkende waarden brengt hij buisjes met medicijn tussenbeide (hij stopt de buisjes in de geleider met de gaten op de foto), om erachter te komen welk medicijn de oplossing zou kunnen zijn voor een ‘probleem orgaan’. Ik moet zeggen, het ging mij allemaal een beetje boven mijn pet hoe dit systeem precies werkt en waar het op gebaseerd is, maar zoals Arvid al zei is dat tot op heden nog niet bekend. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat elektroacupunctuur werkt. Toch zag je meteen positieve verandering in weerstand als er een buisje met geneesmiddel in de geleider werd gestopt.

mesoloog consult verslag - 14Na veel voelen, meten en het bestuderen van de tong kon Arvid een duidelijke conclusie trekken: Tim is prima gezond en lichamelijk helemaal in orde, maar de lever verdient iets meer aandacht. Waar Tim vooral moeite mee heeft is het verwerken van gifstoffen door de lever, en het opnemen en verwerken van vetten uit zijn dieet. Arvid schreef Tim daarom een homeopathisch middel voor, Lycopodium Clavatum, ook wel bekend als Grote Wolfsklauw. Dit middel zou de ingewanden, met name de darmen en de lever, moeten versterken. En ook raadde hij hem aan om goed water te blijven drinken, ook al is het soms te druk op zijn werk (waardoor je dat sneller vergeet).

Tim is een roker, dus Arvid stelde voor om eens in de gaten te houden of hij migraine krijgt op dagen dat hij extra veel heeft gerookt. Gewoon, bij wijze van experiment. Wat ik heel netjes vond is dat Arvid zich verder niet uitliet of Tim zou moeten stoppen met roken of niet.

mesoloog consult verslag - 15Onze ervaring bij Arvid was heel positief, we kunnen niets anders zeggen. Het was onze eerste ervaring met alternatieve geneeswijze en het was tegen onze verwachting in helemaal niet zweverig of apart. Het voelde eigenlijk gewoon alsof je naar de huisarts ging, heel vertrouwd en heel professioneel. Alleen hebben Mesologen een andere basis, omdat ze uitgaan van Traditionele Chinese Geneeskunde, Oosterse Geneeskunde en Ayurveda. En daarbij is de behandeling erg persoonlijk en is het consult dan ook compleet gericht op het individu, want zoals zij ook altijd zeggen, elk persoon is weer anders, dus elke persoon heeft weer een andere behandeling nodig. Het is eigenlijk heel logisch. Je voelt je geen nummertje of achternaam, je voelt je heel serieus genomen en ik denk dat dit heel belangrijk is. Jij kent je lichaam immers het beste. En het is fijn dat een Mesoloog met behulp van een uitgebreid en persoonlijk consult kan bepalen wat de oorzaak van je klacht zou kunnen zijn.

Natuurlijk kan een behandeling als deze in twijfel getrokken worden, zeker omdat er geen wetenschappelijk bewijs is voor elektroacupunctuur, en het is ook maar de vraag of een verdunning van een (giftig) plantje werkelijk effect zal hebben op de ingewanden van Tim. Toch zijn we na het consult meteen het homeopathische middel gaan halen bij de apotheek. We verwachten geen wonderen en zijn daarom misschien zelfs een beetje sceptisch te noemen, maar we staan zeker open voor alternatieve geneeskunde zoals Mesologie. Of zijn migraines zullen afnemen, weten we niet, maar het is het proberen in elk geval waard. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte!

Mesologen ontvangen vaak mensen met chronische klachten, zoals (langdurige) moeheid, menstruatieproblemen, migraine, hoofdpijn, nek-, schouder- of rugklachten. Voor het maken van afspraken is geen verwijzing van een huisarts nodig. Meer informatie over Mesologie vind je op www.mesologie.nl.

Hebben jullie ervaring met alternatieve geneeswijzen zoals Mesologie? Denk je dat het iets voor jou zou kunnen zijn?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

153 Reacties

 1. Moniek
  18 februari 2016 / donderdag, 18 februari 2016

  Hallo Serena en anderen!

  Net als vele anderen hier beneden, reageer ik eigenlijk nooit. Omdat ik weet hoe vreselijk het is om migraine te hebben, wil ik graag mijn ervaringen delen. Bij mij kwam het altijd een paar keer per maand voor, net zoals bij jouw vriend Tim. Medicijnen die ik tijdens een aanval gebruikte, hadden nul effect. Alleen een injectie kon het enigszins verlichten (als in: ik voelde me nog steeds ellendig, maar dan op een andere manier), hoewel ik dan nog steeds plat moest blijven liggen. Ook de verschillende antibraakmiddelen die mijn huisarts voorschreef deden hun werk niet.

  Er zijn mensen bij wie dit nog veel vaker voorkomt dan bij mij, een paar keer per maand valt dan nog relatief mee. Toch veroorzaakte het bij mij veel angsten. Een bezoek aan de neuroloog bood mij de uitkomst. Zij schreef mij het middel Candesartan voor. Bètablokkers had ik voor mijn bezoek aan de neuroloog al een lange tijd geprobeerd, maar die deden niets voor me, ik voelde me vooral continu erg moe. Nu ik Candesartan (eerst 16 mg, nu 12 mg) gebruik, zijn mijn aanvallen volledig (eerlijk waar, 100%)verdwenen, tenzij ik het middel een keer vergat in te nemen. Dit had ik nooit durven dromen! Ik heb bij dit middel geen enkele last gehad van bijwerkingen, dus ik prijs mezelf ontzettend gelukkig.

  Ik besef heel goed dat iedereen anders is, maar ik herinner me nog heel goed hoe radeloos ik op een gegeven moment was. Candesartan is in deze reacties nog niet genoemd, vandaar dat ik dit heel graag wil delen. Ik hoop dat dit anderen ook uitkomst kan bieden!

 2. Marian
  18 februari 2016 / donderdag, 18 februari 2016

  Als je vriend er écht tijd en moeite in wil steken om er vanaf te komen, kan ik fysiotherapeut Sjoerd Mertens van harte aanraden.

  Door hem ben ik in 3 maanden tijd van 3 aanvallen in de week naar 1 keer in de 3 weken gegaan, en dan ‘leef’ ik niet helemaal zoals ik bij hem geleerd heb. Ik heb ook hele maanden zonder migraine gehad.

  Hij is een behandeling aan het ontwikkelen die (veel) migraine patiënten kan helpen (http://physiocarenederland.nl/mertens-pain-relief-therapy/). Heel nuchter, down to earth en totaal niet zweverig. Hier was ik zelf heel blij mee, want na al die jaren proberen geloof ik bijna niets meer op het gebied van migraine ;). Hij is wel gevestigd in Rotterdam, wat dus wel ver weg is voor je vriend!

  Als je nog vragen hebt beantwoord ik ze graag! 🙂

 3. Denise
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Hi Serena & andere lezers.
  Ik kom dagelijks op je site maar ik reageer eigenlijk nooit. Dit was toch een onderwerp dat mij erg aansprak. Ik heb sinds mijn 11e enorme migraine. De ene periode heb ik het erger dan de andere keer. Soms elke dag (ja echt) soms 1 x per week. Ik heb alles geprobeerd. Eerst moest ik aan de pil. Dit zou helpen.. Maar het maakte niks uit. Ik werd wat ouder dus mocht meer soorten medicijnen. Ik heb alle medicijnen gehad. Medicatie die ik dagelijks moest slikken. Dit werkt preventief. Maar ook medicatie die ik vooraf of tijdens een aanval moest slikken. Niks hielp. Soms wel tijdelijk maar eigenlijk nooit. Ik heb naar een neuroloog gegaan. Alles werkt gecheckt. Er zijn scans gemaakt omdat ze zelf bang waren dat er iets mis was. Uiteindelijk ben ik het ook in de alternatieve hoek gaan zoeken en heb andere ook dit onderzoek gedaan. Dit hielp niet voldoende. Ik heb nog acupunctuur gedaan maar hier werd het erger van. Ik heb 2x een bepaalde detox gedaan en dit hielp het wel een beetje te rekken. In plaats van elke dag 1 x in de 10 dagen. Maar nu heb ik afgelopen vrijdag botox in mijn haargrens laten spuiten. Ze spuiten op 6 verschillende plekken die in verband staan met je zenuwen. Het was een soort laatste red middel. Met het idee van nou als niks meer helpt. Niet geschoten altijd mis. Een kennis doet het elke 4 maanden en is er vanaf!!

  De botox moet nog volledig inwerken maar het is inmiddels woensdag.. En nee ik heb nog geen enkele keer hoofdpijn of migraine gehad. Wat voor mij.. Gezien ik ook ongesteld is een godswonder is.

  Voor alle dames die net zo radeloos zijn als ik was. Probeer het! Het is de moeite waard. Ik kan het bijna zelf niet geloven.

  Liefs! X

 4. Anoniem
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Heel interessant Serena! Wat een leuke vriend heb je trouwens ;). De moeder van mijn vriend heeft ook zeer regelmatig migraine, ik ben ook heel benieuwd of dit gewerkt heeft bij jouw vriend. Ik zie binnenkort graag een artikel met een update over zijn situatie, of misschien meerdere artikelen! Want als zou blijken dat dit geholpen zou hebben lijkt het me een goed idee dit eens aan te raden. Maar zoals je zei dat je ons op de hoogte zou houden zal er vast een vervolg artikel over komen, ben benieuwd! 🙂

  TIP: Mijn moeder heeft ook jaren maandelijks last van migraine gehad, maar dat stond in verband met haar menstruatie. Elke keer als haar periode was aangebroken, kreeg ze migraine. Nu ze de menopauze gehad heeft, heeft ze geen last meer. Mijn zusje heeft ongeveer hetzelfde probleem maar voor haar is er nu een speciale anticonceptiepil die goed helpt. Voor meiden die dit misschien herkennen, migraine in verband met menstruatie, raad ik aan eens naar deze speciale pil te vragen/zoeken.

 5. Lotte
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Ik heb helaas al 14 jaar enorm veel last van migraine, ik ben nu 21 en het is zo erg dat ik bètablokkers moest gaan slikken (dagelijks, werkt preventief). Voorlopig werkt het prima, maar ik ben niet zo’n voorstander van medicatie, vooral niet aangezien dit medicijn vrij heftig is, met veel bijwerkingen en wordt gebruikt voor mensen tussen de 40-70… Ik hoop het na mijn studie niet meer te gebruiken en te gaan ‘experimenteren’ met alternatieve methoden zoals deze : )

 6. Ness
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Als tiener had ik 2 keer per week een migraine aanval, met ouder te worden is het beter geworden. Nu heb ik er misschien nog 5 keer per jaar last van. Ik ben dan ook misselijk en overgeven en op die momenten wil ik in m’n bed kruipen en met rust gelaten worden. Ik heb gemerkt bij het eten/drinken van melkproducten, of te weinig eten dat ik meer kans heb op een aanval. Ik neem ook al een tijdje dagelijks Metarelax (magnesium) en dit helpt echt tegen minder hoofdpijn. Ik was eerst over het artikel gescrold naar beneden en ik dacht dat het een foto van jou met je vriend was, maar neen ik was verkeerd 🙂

 7. Sim
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Een ervaringsdeskundige in mijn omgeving raadt stoppen met roken aan, stress vermijden, veel in de buitenlucht bewegen en gevarieerd eten en drinken.

  • Judith
   17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

   Ofwel, gezond leven. ;]

 8. Romy
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Hi Serena!

  Ik reageer eigenlijk nooit, maar ik heb zelf ook last gehad(!) van migraine.
  Bijna elke week had ik wel een aanval, de ene week heftiger dan de ander. En al helemaal wanneer het de tijd van de maand was, was het niet te doen.
  Zelf ben ik via via terecht gekomen bij Harry Smit. Hij is magnetiseur en helpt mensen met allerlei problemen. Om nou precies uit te leggen wat hij doet, vind ik lastig.
  Hij werkt met energievelden. En hij is heel eerlijk, hij is geen tovenaar en verricht geen wonderen. Misschien moet je hem eens google’ en, hij zit in Boskoop en de behandelingen worden vergoed door je verzekeraar! Zelf ben ik misschien zo’n 6 keer geweest en nu heb ik alleen af en toe rond mijn menstruatie nog last van migraine, maar dat neem ik voor lief.

  Groetjes.

 9. Noortje
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Wat verschrikkelijk voor Tim dat niks helpt! Ik zelf heb ook al mijn hele leven een aantal keer per week migraine en niks heeft ooit geholpen. Allerlei medicatie geprobeerd met een neuroloog samen, waarbij we wel uitkwamen op dagelijkse medicatie die ervoor zorgde dat het wekelijks en soms zelfs maandelijkse migraine werd en verder alleen maar hoofdpijn, maar pijnvrij werd ik niet. Totdat… ik botox uitprobeerde! Heel vreemd, maar botox in mijn voorhoofd, nek en hoofdhuid heeft mij (voor een groot deel) van mijn hoofdpijn en migraine af geholpen. Misschien heeft Tim het allang geprobeerd of vind hij het grote onzin, maar mijn leven heeft het veranderd, dus ik dacht, ik zal het toch eens delen! 🙂
  Succes! Xx

  • Denise
   17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

   Hi Noortje, Ik heb het ook laten doen! wauw wat een verlichting. In je nek? Laat je dat bij een neuroloog doen?

 10. 17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  wat een goed artikel! Ik heb zelf ongeveer 2 a 3 keer per jaar een migraine aanval en ik vind het doodeng. Ben er dan ook echt goed ziek van. Zelf gebruik ik sinds een tijdje medicatie voor mijn PDS maar het zou ook gunstig kunnen zijn tegen migraine. Ik wacht het af. Ik hoop dat Tim er goed baat bij heeft want het is echt een nare onverwachte aandoening. Ik geloof zeler in dit soort genezingswijze maar ik vind het zo naar dat het amper vergoed word door de verzekering. Het is voor veel mensen gewoon onbetaalbaar.

 11. Evy
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Hoii, wat een interessant artikel! Ik ga al sinds mijn 4e langs bij een Osteopaat voor mijn migraine. De eerste jaren ging ik maandelijks, maar sinds een paar jaar is dat niet meer nodig. Nu ga ik alleen nog maar voor drukke periodes zoals tentamenweken. In de praktijk van mijn osteopaat zit ook een mesoloog. Ik vroeg me altijd al af wat hij precies doet, dankzij jouw artikel weet ik dat nu! Bedankt!

 12. Myrthe
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Wat naar voor Tim. Ik heb er nog veel vaker last van (gehad) en via de hoofdpijnkliniek kwam ik erachter dat ik per dag teveel cafeïne (in de vorm van thee, koffie, chocola, cola) innam. Twee eenheden cafeïne per dag mag ik (twee koppen koffie). Daarna kruidenthee zonder theïne. Een jaar geleden ben ik gestopt met het eten van chocola vanwege mijn huid maar wat na drie maanden opviel is dat de migraineaanvallen waren gehalveerd, alleen rondom de menstruatie speelt het nog. Chocola is echt een boosdoener als je aanleg hebt voor migraine. Ik weet niet of Tim het vaak eet, maar het is het proberen waard om ermee te stoppen, weet ik nu uit ervaring. Alcohol en de sauna zijn ook triggers, omdat vaatverwijding ontstaat. Mij waren die geneugten de pijn niet waard. Ik wens jullie sterkte.

 13. Susan
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Neem ook eens een kijkje bij neurofeedback therapie! Bij mij heeft het er voor gezorgd dat ik na 10 jaar(!!) eindelijk niet meer elke dag hoofdpijn heb 🙂

 14. Zoë
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Ik heb het ook geprobeerd voor mijn elke dag zeurende avond pijn waar ik ook als Tim genoegen mee nam om er mee te leren leven. Maar helaas heeft ook deze therapie bij mij niet geholpen.

 15. 17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Heel interessant om te lezen!
  Ik geloof absoluut in alternatieve geneeswijzen. Mede omdat ik denk dat bepaalde klachten deels psychisch zijn. Ik heb jaren geleden bioresonantie gedaan. Kan niets in details vertellen wat het inhoud, maar het gaat voornamelijk om energiegolven die worden gemeten met een staafje (klinkt lekker vreemd). Heb er absoluut wat aan gehad!

 16. Britt
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Super interessant om te lezen!
  Ik was eerst ook niet into alternatieve geneeswijzen, tot ik me een paar jaar terug heel lang futloos en ziek voelde.
  Omdat er niks verbeterde, ben ik behandeld door middel van bioresonantie, een alternatieve geneeswijze waar ik toen veel goede verhalen over hoorde. Hierbij kijkt de arts door middel van allerlei apparaten naar je gehele lichaam en pakt dmv trillingen alle probleempunten aan. Dit heeft mij echt van alle klachten afgeholpen, misschien ook een idee voor jullie!

  • 17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

   Haha, lees nu pas jouw reactie. Ik heb jaren geleden ook bioresonantie gedaan en had echt wel het idee dat het hielp.

 17. M
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Interessant om hier een artikel over alternatieve geneeskunde te lezen! Ikzelf volg een studie van techniek en geneeskunde en sta ook echt gebrand op de kennis die wetenschappelijk is bewezen. Maar snap zeker dat als de reguliere geneeskunde geen uitkomst biedt er uitgeweken kan worden naar de alternatieve geneeskunde, zoals in Tim’s geval van migraine. Hoewel ik in dit artikel een beetje sceptisch ben over de ‘juistheid’ van het lichamelijk onderzoek (bijv. pols uit de ‘losse’ hand meten zoals op de foto te zien, i.p.v. de pols ‘omarmen’ met je eigen handpalm, zal bij elke meting andere waarnemingen geven. Zo kan namelijk niet goed en vergelijkbaar worden aangevoeld of het daadwerkelijk om een zwakke polsslag gaat, doordat je op deze manier je druk die je zelf uitoefent niet goed kunt aanvoelen of gelijkhoudend). En met een diepere/minder diepere voelwijze kan men echt geen onderscheid maken tussen bepaalde organen. Ben eigenlijk wel benieuwd naar de redenering van de Mesologen/raditionele Chinese Geneeskunde en Ayur Veda hierachter. Ook die weerstandsmetingen hebben naar mijn mening geen zin om op een klein oppervlak als een hand uit te voeren, daar je geen verschillen zou vinden. Daarnaast kan een buisje ‘water’ er niet voor zorgen dat een potentiaalspanning verandert en wordt deze gemeten over het gehele lichaam i.p.v. het enkele orgaan. Maargoed, jijzelf geeft ook duidelijk aan dat dit allemaal vanuit een niet bewezen hoek komt, en de behandeling in twijfel kan worden getrokken.

  P.S.: Ben trouwens ook wel benieuwd hoe de Mesoloog nu tot zijn ‘conclusie’ is gekomen en Tim een diagnose stelt dat zijn lever extra aandacht verdient, omwille van het verwerken van gifstoffen en vetten. En ook hoe dit mogelijk gerelateerde zou kunnen worden met migraine.
  P.P.S: Ik weet dat er in de huidige studie Geneeskunde ook aandacht wordt geschonken aan de alternatieve geneeskunde, die kunnen studenten als keuzeblok kiezen als hen dit interessant lijkt;)

 18. Claudia
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Ik heb zelf heel veel baat gehad bij elektroacupunctuur. De fysiotherapeut van mijn moeder doet het, naast gewone acupunctuur. Ik had last van psoriasis op mijn armen en benen en hoofdhuid. Na 2 sessies, de eerste de gewone meting, de tweede de meting met welke voedingsmiddelen ik moet vermijden, is het verdwenen. Het enige wat ik nog heb is zonne-allergie. Door bepaalde voedingsmiddelen te schrappen merk ik dat ik meer energie heb en zodra ik wel zo’n voedingsmiddel binnen krijg, bijvoorbeeld kaneel, dan reageer ik er ook meteen op.
  Voor het roken, mijn moeder is ooit gestopt door middel van gewone acupunctuur. En een tip die ik vaak hoor als drogist is het gebruik van laurierdrop bij het stoppen van roken. De smaak van laurierdrop haalt de trek naar een sigaret weg.
  Hopelijk verdwijnt de migraine. Dat is echt geen pretje.

 19. Elise
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Ik ben benieuwd of het werkt! Heeft je vriend al eens geprobeerd om een langere tijd puur en/of vegetarisch te eten? Daarmee bedoel ik dus geen “processed foods”, geen frisdrank, koekjes, vettigheid, drank, vlees, etc? Als ik me zou indenken in de positie van je vriend zou dat denk ik toch mijn eerste optie zou zijn om te proberen.

  • Serena
   Auteur
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   hi Elise,
   mag ik vragen waarom? Staan processed foods bekend om een migraine versterkende werking?

   • Anne
    17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

    Ik heb ook bijna wekelijks migraine en ben nu ongeveer een half jaar ‘clean’ aan het eten (ook omdat ik gehoord had dat dit wel eens de oplossing kon zijn) maar tot nu toe heeft het nog niet echt resultaat in het minderen van migraine.

 20. Nina
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Het dagelijks slikken van magnesium en moederkruid werkt preventief tegen migraine. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Voor mij werkt magnesium het best!

  • Serena
   Auteur
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   hi Nina,
   dankjewel voor de informatie, ik ga er even induiken, interessant!

 21. Mariemarie
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Moest dit niet helpen denk dan eens na of het volgende kan: zou het kunnen dat je vriend hyperventileerd op drukke stressvolle momenten? Dan heb ik het niet over in een zakje moeten ademen, maar snel oppervlakkig ademen met de borstspieren in plaats van met de buikspieren zonder dat je het beseft. Heb jaren last gehad van soortgelijke symptomen tot overgeven toe… kinesist heeft mij kunnen helpen. Als je meer info nodig hebt dan mail je maar.

  • Serena
   Auteur
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   hi Marie,
   daar heeft Tim geen last van, maar bedankt voor het meedenken!

 22. Kimberly
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Hoi!

  Interessant artikel. Ik las laatst ergens dat botox ook schijnt te helpen tegen migraine, vraag me niet meer hoe en wat maar misschien als je er op Google eens naar zoekt?

  Groetjes

  • Serena
   Auteur
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   hi Kimberley,
   ja ik zag het al een paar keer voorbij komen in de comments, ik heb een notitie gemaakt en wil er zeker wat meer over opzoeken!

 23. Tumtumm
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Veel succes met de behandeling!Ik heb zelf jarenlang getobd met pijnaanvallen maar uiteindelijk heeft de osteopaat me kunnen verlossen van de pijn. Sommige mensen doen er lacherig over maar ik weet beter; liever een osteopaat dan continue ziekenhuis in en uit met nul resultaat!

 24. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Wat leuk! Ik ben vorige week bij Arvid geweest, ik vond het ook een hele ervaring. Tot nu toe helaas nog geen resultaat. Maar ben een beetje ongeduldig 😉

 25. Sanne van Eekelen
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Interessant om te lezen en hopelijk werkt het! Niets zo vervelend als hoofdpijn! Weet ik zelf helaas alles vanaf. Ik ben lange tijd onder behandeling geweest van een energetisch orthomoleculair therapeute, ook niet echt te verklaren maar de behandelingen hebben bij mij zeker wel baat gehad! Erg fijn als je alle gewone opties al hebt afgestreept dat er toch nog iets anders is wat je kunt proberen, baat het niet dan schaadt het niet 😉

 26. ann
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Ik ben zelf ook van de alternatieve geneeswijzen, maar vergeet regressie naar het gemiddelde niet: de kans dat zaken beter worden is altijd aanwezig, met of zonder gek middeltje. Dus stel het werkt, tot in hoeverre is het toe te wijzen aan een onverklaarbare behandeling?

  Het openstaan voor alternatieve geneeswijzen is geweldig, wij westerlingen laten ons (ondanks het ook erg veel geneest) ook beperken door de medische wetenschap. Zij kijken niet holistisch en dat is wat dit wel doet.

  Het heeft dus voor en nadelen, maar ik denk dat meer verdieping in het onderwerp wel nodig is

 27. Julie Tina
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Als je al vanalles geprobeerd hebt voor je probleem, ben ik het ook eens met het ‘waarom niet?’ principe! Hopelijk vinden jullie een manier om Tim’s migraine te verzachten.

 28. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  wat een interessant artikel, goed geschreven ook met veel info. Ik vind traditionele geneeswijzen heel bijzonder. De kracht van de natuur, het kijken en luisteren (op welke manier dan ook) naar het lichaam… we staan soms zover van onszelf af door stress en haast. Ik hoop enorm dat dit het antwoord zou kunnen zijn voor Tim, of dat het in ieder geval tot verbetering leidt!

 29. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Ahhh daar ben ik vroeger naar toe geweest… hahah ik hoor de toontjes nog.

  Mijn ouders hebben mij overal mee naar toe gesleept in de hoop dat ik mijn haar terug zou krijgen, dus ook naar een mesoloog. Mijn haar is niet door hem terug gekomen.

  Geloof ik in deze alternatieve geneeswijze? Toch doe ik dat, wetenschap is leuk, aardig en belangrijk, maar wetenschap is nog steeds ingekaderd door mensen. Ik geloof inderdaad in een hollistische manier van kijken. Oosterse inzichten vind ik ook interessant. Ik heb veel gelezen over de Ayurveda en sinds ik aangepast eet voel ik mij veel beter, groeit mijn haar? nope, voel ik mij beter, yup. Daar gaat het om.

  Hopelijk heeft Tim baat bij meer water drinken.
  Of een ander dieet, blijven zoeken totdat je wat vind wat voor je lichaam werkt.

 30. Lizzy
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Wat leuk om te lezen! Ik heb ook zeeeer goede ervaringen met Mesologie.

  Wij wilden heel graag zwanger worden en het lukte maar niet ivm mijn uitblijvende menstruatie na het stoppen van de pil.

  Inmiddels met hulp van wat supplementen en druppeltjes, 38 weken zwanger van onze dochter!

  Wij zijn blij, gelukkig en geloven zeker in Mesologie. Succes Tim!

 31. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Hi! Leuk om hier eens iets over te lezen! Ik ga nu ongeveer een jaartje naar een mesoloog en ik heb er zo veel baat bij. Ik sta er echt versteld van! Na jaren lang in het ‘normale’ medische cirquit te hebben gezeten merkte ik dat dat gewoon geen zin had. De klachten werden soms minder, maar dan kwam er wel weer iets anders bij. Heel vervelend. Maar sinds ik naar de mesoloog ga voel ik me veel lekkerder! De ene keer beter dan de ander, en soms werken de pillen toch niet helemaal, maar als ik dan terug ga wordt er precies gekeken waar het fout is gegaan en wat we er aan kunnen doen. Ik voel me veel meer begrepen en gehoord, wat ook wel eens lekker is! Sinds een tijdje zit ik ook bij een osteopaat, die zorgt dat alles in het lichaam ook weer wat losser komt te zitten waardoor de pillen van de mesoloog wat beter hun werk kunnen doen. 2 jaar geleden lag ik dagen achter elkaar in bed omdat het leven te zwaar was. Kon bijna niet werken, was echt geen leuke tijd, en nu heb ik een eigen bedrijf en sta weer vol in het leven! Natuurlijk is dit voor iedereen anders, en ik denk dat je er ook wel voor moet open staan, maar voor mij is alternatieve geneeskunde echt een wondertje!
  Ik hoop dat je vriend er wat aan heeft, succes!!

  • 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   Om er toch nog even bij te vermelden, het gaat om pcos en osteoporose die is verminderd. Hormonen zijn beter in balans, spijsvertering werkt weer optimaal en zelfs mijn angststoornis is minder geworden. Ik zet dit er even bij omdat ik hier onder lees dat mensen niet echt geloven dat dit kan werken. Wat ik snap, want ik had het ook nooit gelooft als ik het niet zelf had gevoelt. Maar als je klachten hebt die het ziekenhuis niet kan oplossen is het echt aan te raden om het eens in deze hoek te zoeken!

 32. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Ik wist helemaal niet dat zo een dokter bestond (al is mijn moeder dokter…)
  Heel interessant artikel!

 33. Kim
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Wil je na een tijdje ook een update plaatsen of het Tim heeft geholpen?

  Ik heb sinds mijn 14de met enige regelmaat zelf migraine-aanvallen en kreeg daar destijds in België preventief Inderal voor, toen ik naar Nederland verhuisde ben ik overgezet op Propranolol (bètablokkers). Daar ben ik na een aantal maanden mee gestopt omdat ik toch de indruk had dat het niet heel veel meer deed.

  Wat voor mij wel werkt is magnesium slikken, ik merk dat als ik dit trouw doe, ik minder vaak aanvallen heb en ze ook korter zijn (vroeger duurde ze gemiddeld zo’n 3 dagen..). En inderdaad een beetje typisch.. Maar sinds ik enkel nog sporadisch op een feestje ofzo rook ipv elke dag een half/heel pakje, is het nog sterker verminderd. Ik heb ook minder last van “normale” hoofdpijn.

  Een laatste tip: wat mij enorm helpt tijdens een aanval, is in het donker onder een lauwe douche te gaan zitten. Als ik dat doe ben ik veel minder duizelig/misselijk.

  Ik hoop dat Tim iets kan vinden wat voor hem werkt =)

 34. Cécile
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Hé Serena, interessant artikel, hoewel de alternatieve geneeskunde meestal niet zo mijn ding is. Ik spotte alleen wel iets opvallends wat ik even heb uitgezocht: de Academie voor Mesologie biedt géén HBO-opleiding. Dat is ook een beschermde term. De Academie claimt zelf dat de opleiding “op HBO-niveau” is, wat iets zegt over het soort opleiding en de moeilijkheidsgraad, maar je krijgt er dus geen erkend HBO-diploma voor.

 35. Bianca
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Hi Serena, interessant artikel, ik gebruik zelf Sumatriptan bij mijn (opkomende) migraine aanvallen. Werkt super. Wellicht is dat een optie voor Tim (mocht dit niet werken). Ik ben benieuwd naar de resultaten van deze behandeling, ik had eerlijk gezegd nog nooit van een mesoloog gehoord en toevallig nu in korte tijd al een paar keer. Succes!

 36. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Hi Serena, ik ben best blij met het artikel en ga het even delen met vrienden en familie haha! Ik ben namelijk zelf ook voor het eerst naar een mesoloog geweest, en bij mij ging de eerste behandeling ook precies zo hoe je hebt beschreven. Hoewel er bij mij meer aan de hand was als het gaat om mijn spijsvertering en ik 4 verschillende middelen kreeg voorgeschreven. Maar ik heb wel het idee dat ik mij sinds een paar weken wel degelijk beter voel 🙂 In tegenstelling tot Tim heb ik namelijk heel vaak buikpijn en dat gaat nu al iets beter! Ik hoop voor Tim (en jou) dat het bij hem ook helpt. Ik ben het helemaal met jullie eens dat je beter naar de oorzaak kunt kijken en daar iets aan te doen 🙂 Thanks for sharing!

 37. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Ik heb heel erg veel baat gehad bij het drinken van aloë vera en heb van een vriendin van mij, die natuurgeneeskundige is, gehoord dat het slikken van lycium tabletjes heel goed kan helpen ter ondersteuning van de leverfunctie. Ik sta dus zeer zeker open voor natuurgeneeskunde omdat alle chemische producten die vaak voorgeschreven worden juist een extra belasting zijn voor ons maag-darmstelsel en de andere organen.

 38. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Interessant om te lezen! Ik ben benieuwd of het inderdaad iets zal helpen bij je vriend en of het roken er wellicht invloed op heeft.

  Ik had nog nooit gehoord van mesologie, weer iets geleerd!

 39. Wendy
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Ik heb zelf ook migraine en gebruik sinds een tijdje medicijnen die ik in Duitsland gekocht heb (in NL heb ik ze nog nergens gevonden): Thomapyrin.
  Werkt bij mij als een tierelier en bij iemand die ik ken die het geprobeerd heeft ook. Mocht deze therapie niet werken, is dit misschien het proberen waard?

  • Serena
   Auteur
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   hi Wendy,
   is dit preventief of moet je dat innemen bij de eerste tekenen (flitsen) van migraine?
   We hebben nu wel een pijnstiller uit Azië die supergoed werkt, na innemen staat Tim binnen 3 uur weer naast zijn bed, maar we zijn liever op zoek naar iets dat voorkomt in plaats van geneest.

 40. Jojo
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Wat een interessant artikel! Zelf heb ik ook erg veel last van migraine dus ik ken Tim zijn struggle, op een begeven moment denk je dat je er maar mee moet leven. Ook ik ben bij een ‘alternatief genezer’ geweest helaas heeft dat dat niet het gewenste resultaat gehad op de migraine maar wel een stuk psychisch. Bij mij wordt migraine vooral veroorzaakt door stress en maak ik me veel te druk om alles. Sinds kort toch weer andere medicatie begonnen en gelukkig helpt dit wel en is mijn hoofdpijn van bijna dagelijks naar af en toe gegaan.

  Hopelijk werkt dit voor Tim of komt er iets anders op zijn pad dat werkt 🙂

 41. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Heel interessant! Ik heb zelf ook regelmatig migraine en gebruik momenteel cbd olie ervoor wat ook gigantisch heeft geholpen. Wie weet voor Tim ook een optie om eens te testen? 5% cbd olie werkte voor een gruwelijke aanval binnen een 45-60 min 🙂 Via divine vitality kun je veel informatie lezen erover. Ben zelf ook iemand van de alternatieve geneeswijzen, tips zijn zeer welkom. Ik ga even op onderzoek of iemand die dit doet in onze buurt zit, dankjewel <3

 42. Elien
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Wat een interessant artikel om te lezen! Hoop dat het werkt voor Tim! Baat het niet, dan schaadt het niet 🙂

 43. Anneke
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Als je op een labo gewerkt hebt, zou je toch wel moeten weten wat verdunningen doen?

  Dat dat toestel anders reageert op het ene water tov het andere water is ronduit hilarisch. Houd het toch maar gewoon op ‘meer of minder druk van het meettoestel’, dat zal een stuk dichter bij de waarheid liggen.

  Een beetje gênant toch wel, voor een wetenschappelijk opgeleide blogger.

  • Serena
   Auteur
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   hi Anneke,

   de Mesoloog gebruikte ook een negatieve en positieve controle, dus het kan niet alleen aan de druk hebben gelegen. En ik weet wat verdunningen doen, ja. In dit artikel doe ik geen claims, ik vertel alleen wat er tijdens de behandeling is gebeurt. Ik snap niet waarom dat een reden is om mij zo persoonlijk aan te vallen.

   • Anneke
    16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

    Homeopathische verdunningen gaan zo ver dat er alleen water overblijft. Dus, wat in de buisjes zit, is exact hetzelfde (anders is het geen homeopathie en klopt de uitleg ook niet). Stroom kan niet anders reageren op water dan op water, en dus is heel de uitleg bull en heel het gebeuren pure show. Pijnlijk. Voor geld danst de beer.

    • chell
     16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

     Hoi Anneke.
     Je doet alsof je de wijsheid in pacht hebt, wat best wel een beetje gek is. Om het maar heel zweverig te zeggen ‘men kan nooit alles weten’. Ook jij dus niet.
     Serena claimt volgens mij niks, maar geeft de alternatieve geneeskunde een kans. De wetenschap fluctureert en verbetert continue. Misschien zien de leidende farmacie tot op heden nog een heil om een grootschalig onderzoek op te zetten naar deze vorm van geneeskunde. Dit betekent echter niet dat het allemaal bullshit is. Heb je het wel eens persoonlijk geprobeerd? Ik wel, terwijl ik een wetenschappelijk farmaceutische achtergrond heb. Waar de medicijnen faalden (die zelfs ernstige bijverschijnselen gaven), bleek dit te helpen.
     Een kritische blik is goed. Maar met zoveel negativiteit breng je een verkeerde vibe de wereld in wijffie.

     • Anoniem
      16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

      Wauw anneke wat een arrogantie.
      Ik vind Serena’s stuk ontzettend open geschreven met goede uitleg.
      Het slaat echt nergens op om Serena zo aan te vallen omdat ze uit het lab komt. Zelf heb ik farmacie gestudeerd en ook ik ben overtuigd van homeopathie.
      Ik heb een angststoornis gehad voor alles wat in mijn lichaam kwam en heb hiervoor homeopathische druppels voor gekregen. Ook hier Was ik doodsbang voor maar het hielp enorm goed!
      Dus ook ik ben overtuigd ondanks mijn wetenschappelijke achtergrond 😉

      • Anneke
       16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

       Werkt homeopathie? Ja, in die zin dat zieke mensen aandacht krijgen, een goed gesprek, one on one time, en een ‘pilletje’. Het placebo-effect is bewezen sterk, dus in die zin werkt het zeker.
       Kan je via stroommetingen organen testen, en geven die metingen andere resultaten naargelang je een ander homeopathisch middeltje in de machine steekt? Neen, want we weten meer dan genoeg over stroom en over verdunningen om te weten dat dat niet kan. Dat is niet arrogant, dat is vaststaande kennis, FEITEN gebruiken.

       • A
        16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

        Denk dat jy naar een homeopaat kan gaan voor je agressie 😀

       • Anoniem
        17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

        Hahaha inderdaad A.

       • Judith
        17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

        Geloof mij. Als je migraine heb en geen wetenschappelijk arts kan of wil je helpen. Dan ben je zeer bereidt om het in andere hoeken te zoeken. Natuurlijk moet je wel realistisch blijven, maar sommige dingen helpen zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. En dan ben je blij dat je verlost ben.

       • Anneke
        18 februari 2016 / donderdag, 18 februari 2016

        En dat is exact waar al die charlatans op teren. Geld slaan uit de zakken van wanhopige mensen.

 44. Eem
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Hay Serena,
  Normaal wordt ik erg gelukkig van het lezen van je blog gezien je vaak je weg naar Scopus of Pubmed weet te vinden, maar dit klinkt voor mij als klinkklare onzin. Ik doe een studie die zowel techniek als geneeskunde samenbrengt, waardoor alle onderzoekjes voor mij incorrect klinken.
  Zo kan je organen al bijna niet voelen door het lijf heen, op het moment dat een arts met lichamelijk onderzoek bijvoorbeeld je lever of milt kan voelen, is deze vergroot. Deze manoeuvre om de lever te voelen is overigens behoorlijk pijnlijk, ik hoop niet dat Tim dat onderzoek heeft gehad. Bij de darmen kan je voelen of er harde delen (obstipatie etc.) in zitten, maar meer dan dat zal je er ook niet uitkrijgen. Nieren zijn alleen bij zeer magere mensen te voelen en dan al alleen de rechter. (Mocht je het interessant vinden, mijn bron is ‘Anamnese en lichamelijk onderzoek’, van der meer)

  Dat de drukpunten iets zeggen over de toestand van je organen, klinkt voor mij ook onlogisch. Het effect van 1 orgaan is namelijk waarschijnlijk overal hetzelfde. Daarnaast meet je weerstand dmv er een potentiaal in te stoppen, en zal elektriciteit altijd de weg van de minste weerstand kiezen. Op je foto’s is geen 2e elektrode zichtbaar, dus het potentiaal gaat met een klein boogje door het lijf lopen, terug de pen weer in. Gezien dus het potentiaal nooit diep genoeg komt om bij het orgaan te komen, heeft het geen nut om op 20 verschillende plekken op een hand te meten. T verschil wat je meet zit waarschijnlijk in hoeveelheden vet & water. Wil je wel wat kunnen zeggen over organen, dan zal je een bioimpedantie meting moeten doen, maar ook daarbij kunnen we niet differentiëren per orgaan en krijg je er een waarde uit over het geheel.

  Tenslotte: als je een arterie dichtdrukt, voel je nog steeds hetzelfde bloedvat, misschien nog een klein beetje kloppen, maar de bloedaanvoer komt nog steeds van dezelfde organen in vergelijking met voordat je het bloedvat dichtdrukte.
  Ik ben het wel met je eens dat als men zich hier beter door gaat voelen, men dat zeker moet gaan doen. Maar ik wou je lezeressen mijn kijk hierop, en deze informatie, niet onthouden.

  • Saskia
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   Hier was ik dus nieuwsgierig naar, dankjewel, goede toevoeging! Ik vroeg me inderdaad af of het wel mogelijk was om organen te voelen van buitenaf.

  • Serena
   Auteur
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   De Mesoloog heeft de lever niet gevoeld, die zit ook wel erg goed verstopt achter de ribbenkast natuurlijk, maar legde de focus eigenlijk alleen op de darmen. Als je goed kijkt is er op de foto wel een tweede elektrode aanwezig, diegene houdt Tim zelf vast. Of bedoel je dat niet?

   Als je er over nadenkt is het ook totaal niet logisch. Maar zo zijn er wel meer dingen in het leven die “niet logisch” zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat het onzin is. Voor mij hoeft niet alles te verklaren zijn, daarom geloof ik ook in geesten, beschermengelen en liefde.

   liefs, Serena

   • Eem
    16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

    Bedankt voor je reactie! Ik zie het nu, in dat geval is dit een bio-impedantie meting en zal het potentiaal van de pen naar de hand lopen, en krijg je dus alleen maar een waarde over het gehele lijf. Dit is overigens dezelfde type meting wanneer je op een commerciële vet-meet-plaat gaat staan, of zo’n dingetje wat je voor je uit moet houden om je vetpercentage te meten (Body Composition Monitor).

    Inderdaad kunnen we nog niet alles verklaren, maar ik denk dat het beter is om te vertrouwen op hetgene wat wel bewezen is, ipv hetgene wat niet bewezen is. En zodra bewezen is dat iets niet werkt of juist waarom iets werkt met een andere verklaring, geloof ik niet dat er misschien toch nog iets onverklaarbaars inzit wat werkt.

    Ik vind het met namelijk gevaarlijk worden op het moment dat mensen met ernstige, chronische ziektes naar alternatieve geneeswijzen gaan (zaken zoals over medium Jomanda), ipv naar een BIG-geregistreerde specialist. Of zelfs eerder naar de alternatieve geneeskunde grijpen dan naar de klassieke geneeskunde. Mijn haren gaan dan ook recht overeind staan wanneer mensen een ‘speciale’ opleiding hebben en mensen daardoor mogen gaan behandelen. Neem bijvoorbeeld een osteopaat, dit klinkt mooi en betrouwbaar, maar als je in het BIG-register kijkt zijn het mensen zonder registratie, of fysiotherapeuten. Maar ik denk dat het merendeel van de bevolking eerder wat van een chiropractor aanneemt, dan van een fysiotherapeut. Terwijl diegene alsj je het vanuit de klassieke geneeskunde bekijkt, niet meer kennis heeft. Natuurlijk een heel specifiek voorbeeld, maar denk dat de strekking wel duidelijk is.

    • Serena
     Auteur
     16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

     hi Eem,
     op dat vlak ben ik het zeker met je eens, en Arvid overigens ook: sommige klachten zijn gewoon niet bedoeld voor de alternatieve geneeskunde en moeten gewoon behandeld worden bij een specialist uit het ziekenhuis. Ik denk dat de meeste mensen ook pas verder gaan kijken naar alternatieve geneeskunde, als de klassieke geneeskunde niets op heeft geleverd. Althans, dat hoop ik. Dat is in elk geval wel hoe het bij Tim is gegaan. Wij denken ook dat het beter is om te vertrouwen op hetgene wat al wel bewezen is, maar als dat niet blijkt te helpen, zoek je verder.

  • Ann
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   Beetje off topic, maar studeer je toevallig Technische Geneeskunde? Dat doe ik zelf namelijk maar kom niet vaak mensen tegen die hetzelfde doen!

  • 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   Ik ben ook bij Arvid geweest. En met eenzelfde druk (door mij zo ervaren) gaf het apparaat de ene keer wel een uitslag en andere keer niet. Afhankelijk van het ‘supplement’ waarmee hij op dat moment werkte, erg interessant, ik snapte er niks van, maar zag het gebeuren.

  • Anoniem
   16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

   Kan je zo bijdehand doen maar zorg dan eerst dat je spelling correct Is. Zo sta je een beetje voor lul Eem.

   • Eem
    16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

    Ik zag het helaas inderdaad nadat ik het verzonden had, jammer dat er op deze wijze op gereageerd wordt en spelling blijkbaar al wordt gezien als een afspiegeling van de inhoud van de post. Mijn doel was niet om ‘bijdehand’ te doen, ik wou informatie geven over de andere kant van dit verhaal, wat naar mijn gevoel te weinig in het artikel naar voren kwam. Dat dat niet aan iedereen besteed is, prima.

   • Amy
    17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

    Beste Anoniem,

    Een beetje een vreemde reactie van jou, ik zie geen bijdehand gedrag in de reactie van Eem. Het is misschien een wat confronterende reactie omdat het niet erg in lijn staat met de ideeën van Serena, maar het is ook goed om meerdere kanten te zien. Wat Serena en andere lezers en lezeressen met deze informatie doen, is aan hen. (De reactie van Serena vind ik erg sportief en netjes)! Dat de informatie in de reactie van Eem totaal tegengesteld aan het artikel van Serena is, maakt het nog niet ‘bijdehand’ om een eigen kijk op dit onderwerp te plaatsen. Bovendien is iedereen vrij om te reageren en blijft Eem in mijn ogen netjes en beleefd. Haar spelling staat daar los van, zo erg is het nog niet en er zijn nou eenmaal mensen die niet overal talent voor hebben.

    Het is trouwens ‘kun’ in plaats van ‘kan’. 😉

 45. Doro
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Ik had ook regelmatig last van migraine, tot ik een jaar of tien geleden stopte met vlees eten… Sindsdien geen enkele aanval meer gehad! Ik eet nog wel vis trouwens.
  En die ene keer dat mijn dochtertje me een gehaktballetje aanbood, had ik meteen weer prijs.
  Succes ermee! Hopelijk raakt hij er vanaf…

 46. Lauren
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Ik heb zelf ook jaren last gehad van migraine. Veel dingen geprobeerd, maar niets werkte. Tot ik stopte met roken.. ik ben van maandelijkse aanvallen teruggegaan naar 1/2 keer per jaar. En als ik nu af en toe op een feestje of iets dergelijks een paar sigaretten rook, heb ik daar de volgende dag standaard last van. Of het voor jouw vriend verschil zal maken zal natuurlijk niemand je kunnen vertellen, maar ik kan alleen maar aanraden het in ieder geval te proberen!

 47. Ka
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Nice artikel weer. Lekker uitgebreid en met duidelijke uitleg. Fijn dat je dit met je lezers wilt delen!

 48. Annemiek
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Komt er ook een vervolg? Ik ben erg benieuwd of Tim nu minder migraine krijgt!

 49. Saskia
  16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Interessant artikel! Ik ben zelf vrij sceptisch over alternatieve geneeswijzen en denk vooral dat er bij dit soort dingen een placebo-effect komt kijken. Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat dit puur kwakzalverij is, maar als het werkt, is het ‘doel’ (genezen) toch bereikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *