Behandeling bij de Mesoloog

Mijn vriend, Tim, heeft sinds zijn 17e last van migraine. En dan niet een paar keer per jaar, maar echt op maandelijkse basis. Gemiddeld heeft hij zo’n twee keer per maand migraine. Ik heb geprobeerd om te kijken of het aan zijn eten lag, door lijstjes te maken van wat hij die dag had gegeten als het weer eens zo ver was, maar er is echt geen pijl op te trekken. Van de huisarts heeft hij onlangs medicijnen gekregen om te voorkomen dat hij tijdens zijn migraine-aanval moet overgeven, maar verder is er eigenlijk niets dat preventief lijkt te werken. Vroeger heeft hij ook wel eens een ander medicijn gekregen, maar daar werden de migraines alleen nog maar erger door. Kortom, door de jaren heen veel geprobeerd, met helaas weinig resultaat.

mesoloog consult verslag - 4Tim heeft zich er min of meer bij neergelegd dat hij de rest van zijn leven migraine zal blijven krijgen, maar hij stond wel open voor een consult bij de Mesoloog. We hadden in alle eerlijkheid nog nooit van een Mesoloog of de term Mesologie gehoord. Voordat we een consult boekten, heb ik opgezocht wat dit precies inhoudt. Een Mesoloog heeft een HBO opleiding gevolgd aan de Academie voor Mesologie. Ook belangrijk om te weten is dat Mesologie een beschermd beroep is (dit betekent dat je je alleen Mesoloog mag noemen als je de opleiding succesvol hebt afgerond).

mesoloog consult verslag - 7Mesologie is een alternatieve geneeswijze die geïntegreerd is met de hedendaagse geneeskunde. Bij Mesologie wordt de Traditionele Chinese Geneeskunde, Oosterse Geneeskunde en Ayurveda als basis genomen en gecombineerd met de technieken en kennis van nu. Tim en ik zijn vrij down to earth en we geloven in wetenschap en feiten, maar we staan zeker open voor alternatieve geneeswijzen, zelfs als de methoden niet wetenschappelijk te verklaren zijn. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar we zien de wereld nu eenmaal niet zo zwart en wit. Er is een groot grijs gebied en wie weet is er ergens in dat gebied de oplossing voor migraine. En zeker nadat Tim al zo veel had geprobeerd, is de vraag niet langer ‘waarom wel?’ maar eerder ‘waarom niet?’.

mesoloog consult verslag - 5Dus zo zaten we gisteren in de behandelkamer van Arvid Dam, eigenaar van Praktijk DOM in Utrecht. Een hele relaxte, vriendelijke man. Van te voren hadden we een lichtelijk zweverig persoon verwacht (dat bedoelen we overigens absoluut niet beledigend, maar dat was gewoon het bevooroordeelde beeld dat we hadden van iemand die alternatieve geneeswijze beoefend), maar dat viel reuze mee. Arvid is namelijk juist lekker down to earth, en vooral ook heel open en eerlijk. En ook transparant. Zo vertelde hij dat er geen verklaring is voor Electro Fysiologische Diagnostiek, een onderdeel van de behandeling waarbij de weerstand van de huid bij bepaalde punten op de huid wordt gemeten. ‘Niemand kan het verklaren tot nu toe, maar het werkt!’. En ach, daar gaat het uiteindelijk toch om?

mesoloog consult verslag - 8Tim deed zijn schoenen en sokken uit en nam plaats op de behandeltafel. Een mesologisch consult bestaat onder andere uit lichamelijk onderzoek, waarbij er echt wordt gevoeld aan de organen, door de huid en spieren heen. Arvid drukt op precies de juiste plekken om te voelen of de organen naar behoren functioneren voor het lichaam waarin ze zich bevinden, en of er onregelmatigheden of bijzonderheden te voelen zijn.

mesoloog consult verslag - 6Er wordt ook gekeken naar de tong, waar hij wonderbaarlijk veel informatie uit kon halen aan de hand van de vorm, kleur en trilling, en ook wordt er gevoeld aan de pols. Niet alleen de hartslag wordt gemeten, maar omdat de pols volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde en Ayur Veda in verband staat met onze organen, kan hij hieruit opmaken of de organen hun werk goed doen, of juist zwak aanvoelen. Hij voelt met 3 vingers aan de pols (zowel links als rechts) waarbij hij eerst wat oppervlakkiger op de pols duwt om de ene set organen te kunnen beoordelen, en daarna wat dieper voor de andere set organen.

Je binnenkant (mentaal) staat in connectie met je buitenkant (je lichaam). We weten allemaal wat stress met je kan doen, je schouders en je nek zitten helemaal vast en in sommige gevallen uit zich dat in verergering van eczeem of psoriasis. Ik vind het daarom goed dat de Mesologie zich ook bezighoudt met het mentale gedeelte. Dat ze verder kijken dan de lichamelijke klachten en dit ook kunnen verbinden aan psychische problemen.

mesoloog consult verslag - 1 mesoloog consult verslag - 2 mesoloog consult verslag - 9 mesoloog consult verslag - 11 mesoloog consult verslag - 13Het meest interessante was nog wel de Electro Fysiologische Diagnostiek, ook wel elektroacupunctuur genaamd, waarbij er weerstand wordt gemeten bij bepaalde punten op de huid. Dit gebeurt eigenlijk alleen op de handen en voeten. Er werd erg veel gemeten, ik denk wel zo’n 20 drukpunten per hand of voet. Arvid zoekt drukpunten op die zich bevinden op de meridianen (het begrip meridiaan is afkomstig uit de Traditionele Chinese Geneeswijze en wordt veelal toegepast acupunctuur), die in verband staan met de organen en hun functies. Door de weerstand die gemeten wordt weet hij of het orgaan naar behoren functioneert voor de patiënt in kwestie, of dat het zwak is en aangesterkt moet worden, bijvoorbeeld door voeding of medicijnen.

mesoloog consult verslag - 3 mesoloog consult verslag - 12mesoloog consult verslag - 10Arvid weet welke weerstand er per drukpunt moet zijn om ‘goed’ bevonden te worden, en bij afwijkende waarden brengt hij buisjes met medicijn tussenbeide (hij stopt de buisjes in de geleider met de gaten op de foto), om erachter te komen welk medicijn de oplossing zou kunnen zijn voor een ‘probleem orgaan’. Ik moet zeggen, het ging mij allemaal een beetje boven mijn pet hoe dit systeem precies werkt en waar het op gebaseerd is, maar zoals Arvid al zei is dat tot op heden nog niet bekend. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat elektroacupunctuur werkt. Toch zag je meteen positieve verandering in weerstand als er een buisje met geneesmiddel in de geleider werd gestopt.

mesoloog consult verslag - 14Na veel voelen, meten en het bestuderen van de tong kon Arvid een duidelijke conclusie trekken: Tim is prima gezond en lichamelijk helemaal in orde, maar de lever verdient iets meer aandacht. Waar Tim vooral moeite mee heeft is het verwerken van gifstoffen door de lever, en het opnemen en verwerken van vetten uit zijn dieet. Arvid schreef Tim daarom een homeopathisch middel voor, Lycopodium Clavatum, ook wel bekend als Grote Wolfsklauw. Dit middel zou de ingewanden, met name de darmen en de lever, moeten versterken. En ook raadde hij hem aan om goed water te blijven drinken, ook al is het soms te druk op zijn werk (waardoor je dat sneller vergeet).

Tim is een roker, dus Arvid stelde voor om eens in de gaten te houden of hij migraine krijgt op dagen dat hij extra veel heeft gerookt. Gewoon, bij wijze van experiment. Wat ik heel netjes vond is dat Arvid zich verder niet uitliet of Tim zou moeten stoppen met roken of niet.

mesoloog consult verslag - 15Onze ervaring bij Arvid was heel positief, we kunnen niets anders zeggen. Het was onze eerste ervaring met alternatieve geneeswijze en het was tegen onze verwachting in helemaal niet zweverig of apart. Het voelde eigenlijk gewoon alsof je naar de huisarts ging, heel vertrouwd en heel professioneel. Alleen hebben Mesologen een andere basis, omdat ze uitgaan van Traditionele Chinese Geneeskunde, Oosterse Geneeskunde en Ayurveda. En daarbij is de behandeling erg persoonlijk en is het consult dan ook compleet gericht op het individu, want zoals zij ook altijd zeggen, elk persoon is weer anders, dus elke persoon heeft weer een andere behandeling nodig. Het is eigenlijk heel logisch. Je voelt je geen nummertje of achternaam, je voelt je heel serieus genomen en ik denk dat dit heel belangrijk is. Jij kent je lichaam immers het beste. En het is fijn dat een Mesoloog met behulp van een uitgebreid en persoonlijk consult kan bepalen wat de oorzaak van je klacht zou kunnen zijn.

Natuurlijk kan een behandeling als deze in twijfel getrokken worden, zeker omdat er geen wetenschappelijk bewijs is voor elektroacupunctuur, en het is ook maar de vraag of een verdunning van een (giftig) plantje werkelijk effect zal hebben op de ingewanden van Tim. Toch zijn we na het consult meteen het homeopathische middel gaan halen bij de apotheek. We verwachten geen wonderen en zijn daarom misschien zelfs een beetje sceptisch te noemen, maar we staan zeker open voor alternatieve geneeskunde zoals Mesologie. Of zijn migraines zullen afnemen, weten we niet, maar het is het proberen in elk geval waard. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte!

Mesologen ontvangen vaak mensen met chronische klachten, zoals (langdurige) moeheid, menstruatieproblemen, migraine, hoofdpijn, nek-, schouder- of rugklachten. Voor het maken van afspraken is geen verwijzing van een huisarts nodig. Meer informatie over Mesologie vind je op www.mesologie.nl.

Hebben jullie ervaring met alternatieve geneeswijzen zoals Mesologie? Denk je dat het iets voor jou zou kunnen zijn?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

153 Reacties

 1. 3 februari 2023 / vrijdag, 3 februari 2023

  Het aanraken van je gezicht gedurende de dag kan acne doen opvlammen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om aan je acne te peuteren, te ploppen of te knijpen, zorgt dit ervoor dat het langer duurt voordat de acne verdwijnt en vergroot je het risico op littekens en donkere vlekken, post-inflammatoire hyperpigmentatie genaamd.

 2. 22 januari 2020 / woensdag, 22 januari 2020

  Mijn vrouw heeft regelmatig last van migraine sinds dat ze door een heel stom ongeluk op het werk (dus geen aanrijding) een whiplash heeft opgelopen. Het beste resultaat van diverse behandelingen was tot nu toe enige verlichting. Wij gaan ons toch eens in deze therapie verdiepen.

 3. 1 januari 2020 / woensdag, 1 januari 2020

  Klachten komt bij 10-15% van de bevolking voor. Vaak wordt het onderverdeeld in niet-specifieke klachten en post-traumatische klachten.

  Niet-specifieke klachten zijn klachten waarbij geen specifieke ziekte als oorzaak bekend is. Vaak is dit het geval en ondanks uitvoerig onderzoek blijft de oorzaak onbekend. Risicofactoren voor niet-specifieke pijn zijn het vrouwelijk geslacht, een oudere leeftijd, en bepaalde beroepen.

  Onze kennis over pijnklachten en pijnbestrijding stellen we aan u beschikbaar om zowel u als uw (huis)arts te ondersteunen bij het vinden van de oorzaak van uw pijn en bij een doelmatige behandeling van uw pijnklachten.

 4. Mee
  18 maart 2017 / zaterdag, 18 maart 2017

  Hi,

  Ik heb zelf ook ruim een jaar hele erge eczeem op mijn handen gehad waar ik maar niet van af kwam. Mijn vingers zwelden helemaal op en ik kreeg allemaal blaasjes die verschrikkelijk jeukten. De huid barstte vaak open wat heel erg pijn deed. Ik lette op mijn eetpatroon, ik rook en drink niet en leef gezond. De huisarts schreef hormonenzalf voor, uit bloedonderzoek kwam niks naar voren. Mijn huisarts opperde dat ik contact kon opnemen met het Integraal Medisch Centrum.

  Na intake heb ik twee zeer succesvolle behandelingen bij de mesoloog gehad; ik bleek een nikkelallergie te hebben., Mijn lichaam kon mijn voedingspatroon niet goed verwerken. Voor ontbijt at ik vaak havermout met sojamelk/rijstmelk, lijnzaad, walnoten en chiazaad. Ik at ook veel sojabonen en noten. Op advies van de mesoloog ben ik daar mee gestopt en mijn eczeem was weg binnen ca 1.5 maand en is ook niet meer terug gekomen!!! Ik kreeg ook magnesium en seleen voorgeschreven en merkte dat het echt heel goed werkte; mijn nagels die voorheen steeds spleten (ongeacht extra vitamines, speciale nagelkuurtjes etc) zijn nu weer super sterk! Daarnaast waren mijn vriend en ik al ruim een jaar bezig om zwanger te worden. Na 2 mnd na de laatste behandeling ben ik alsnog zwanger geworden. Mijn lichaam was en is weer beter in balans.

  Ik ben wetenschappelijke opgeleid en geloof dat je voor bepaalde klachten zeker eerst contact moet opnemen met de reguliere zorg. Maar het kan in mijn ogen geen kwaad om open te staan voor andere geneeswijzen. Als Chinese vind ik het best wel beledigend en shockerend om te lezen dat sommigen mensen alternatieve/holistische geneeswijzen per definitie afdoen als kwakzalverij! In de Oosterse geneeskunde wordt vaak een combinatie van westers en oosters geneeskunde toegepast: daar wordt ook gekeken naar het lichaam als geheel. In je lichaam werken al je organen samen; als je een van de organen uitschakelt heeft dat impact op de rest van je lichaam. In de Westerse geneeskunde wordt je geholpen met medicatie: vaak chemische en of synthetische stoffen waarbij allerlei bijwerkingen kunnen optreden. Daarnaast is vaak symptoombestrijding ipv de oorzaak aanpakken.

  Waarom staan we wel open voor de chemische /synthetische stoffen en niet voor kruiden en andere werkzame stoffen uit de natuur – waarop de medicijnen regelmatig zijn gebaseerd? Met andere woorden; ik kan een bezoek aan een mesoloog zeker aanbevelen!!

 5. Wendy
  24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

  Hoi, en en en..hoe gaat het? 🙂

 6. Yara
  17 april 2016 / zondag, 17 april 2016

  Ik ben vorig jaar voor het eerst naar een Mesoloog gegaan omdat ik heel veel last van eczeem had. Het zat helemaal rond mijn ogen en mond, hals, borst en armen. Ik kon ook geen make up dragen, zoveel last had ik. Na 2x naar de Mesoloog te zijn geweest was ik er helemaal vanaf, iets wat ik nooit had verwacht aangezien ik er al jaren last van had! Mijn moeder is er heen geweest en zij bleek een nikkelallergie te hebben, ook zij is nu helemaal krachtvrij. Dus ik raad bijna iedereen met een bepaalde klacht er heen te gaan!

 7. Bernice
  11 april 2016 / maandag, 11 april 2016

  Ben heel benieuwd naar het vervolg/uitkomst van de behandeling. Helpt het?

 8. 6 maart 2016 / zondag, 6 maart 2016

  Van roken kreeg ik vaak heel erg hoofdpijn, helemaal als ik het een tijdje niet had gedaan en dan opeens wat meer ging roken (het pakje moet dan op he…). Een dag later bijna altijd hoofdpijn! Heel soms niet, bij lightsigaretten valt het erg mee, maar nu rook ik om die hoofdpijn vrijwel nooit meer. Nu heb ik het nog wel eens een dag of twee dagen na een snoepbui.

 9. Melissa
  28 februari 2016 / zondag, 28 februari 2016

  Leuk om dit te lezen.
  Heb zelf vanaf groep 8 last van migraine. Tot mijn 18e was dit 1 of 2 x per jaar, gelukkig.
  Na mijn 18e werd het steeds frequenter en soms zelfs 2 aanvallen op 1 dag! Ontzettend veel medicijnen geprobeerd via de neuroloog, maar niets hielp.
  Ruim een half jaar geleden ben ik gestopt met roken (ben begonnen op m’n 18e) en heb sinds dien geen aanval meer gehad!
  Kan natuurlijk puur toeval zijn, maar kan mezelf wel voor m’n hoofd slaan dat ik niet eerder ben gestopt. Dus in de gaten houden of het met veel roken erger wordt, zou ik zeker aanraden!

 10. Anoniem
  20 februari 2016 / zaterdag, 20 februari 2016

  Hoi Serena,
  Thanks voor dit artikel. Ik ben ook zeker benieuwd naar een update. Zoals ik in meerdere reacties lees schijnt botox ook een uitkomst te bieden. Ik kom zelf uit het zuiden en ik zou niet weten waar je dit op een verantwoorde manier kan laten doen. Ik heb zelf al bijna 10 jaar last van migraine en heb al van alles geprobeerd. Ik heb anderhalf jaar anti epileptica geslikt via de neuroloog om te kijken of dit het zou verminderen en zelfs toen ging het niet weg. Toen ik op een gegeven moment niet meer op woorden kon komen ben ik hiermee gestopt. De bijwerkingen waren voor mij veel te heftig en de migraine was er nog steeds. Ik ben ook een tijd lang gestopt met de pil om te kijken of dit hielp, maar dit mocht ook niet baten. Ik heb ook mijn voeding aangepast, ook dit was geen succes voor mij. Als ik een aanval voel opkomen dan slik ik rizatriptan, dit haalt de scherpe randjes er voor mij af. Normaal gesproken heb ik meerdere malen per maand migraine. Maar als ik pech heb ook een paar keer per week. Ik kan je vertellen dat ik soms wel kan huilen. Dus wetenschappelijk bewezen of niet, tips zijn altijd welkom!

 11. 19 februari 2016 / vrijdag, 19 februari 2016

  Is Tim zijn hart wel eens gecontroleerd? Vaak komt het voor dat mensen die last van migraine hebben ook een gaatje in hun hart (tussen de kamers) hebben. Is het proberen waard!

 12. Amy
  19 februari 2016 / vrijdag, 19 februari 2016

  Ik heb zelf ook sinds mijn 7e last van migraine, en ben nu 19 jaar oud. Daarbij heb ik vrijwel elke dag hoofdpijn en een paar keer per maand een ‘aanval’. Ik heb er nog steeds last van, maar ben ook op behandeling bij een counseller. Dit is ook onderdeel van alternatieve geneeswijzen en gaat vooral over gesprektherapie en door middel van bepaalde testen. Ik ben zelf vrij nuchter ingesteld, maar deze therapie helpt mij zeker voort. Misschien heb je er wat aan.

  Groetjes,
  Amy

 13. Lousaa
  18 februari 2016 / donderdag, 18 februari 2016

  Hoe duur is zo’n geintje? En wat bizar dat er hbo opleidingen zijn voor zaken die niet wetenschappelijk bewezen zijn.

  • k van eijken
   19 februari 2016 / vrijdag, 19 februari 2016

   Hoi

   Dat is afhankelijk van je zorgverzekering . De ene zorgverzekering vergoed tot 80 procent tot een bepaalt bedrag andere verzekeringen vergoeding max 45 euro per dag.

   1 a 1,5 uur kost gemiddeld 90 euro maar meestal krijg je wel grotendeel vergoed. Meestal heb 2 a 3 behandelingen nodig.

   Ik ben zelf nu 2 kort geweest voor mijn problemen o.a altijd moe weinig energie. Bij mij kwam er uit dat ik allergisch ben voor tarwe. Sinds dat ik geen tarwe meer eet en bepaalde ondersteunde middelen erbij slikt. Ben ik veel minder moe en vrolijker

   hopelijk gaat het snel beter met tim.

   fijn weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *