Beauty Lab Fact: poriën kunnen zich niet openen en sluiten!

Als je door magazines bladert kom je altijd jaloersmakende pretty faces tegen. Volle lippen, een intense sexy blik en een gladde, egale huid waar geen porie te bespeuren is. Uiteraard weten we dat deze prachtplaatjes aan Photoshop onderheven zijn, maar wisten jullie dat een gladde huid niets te maken heeft met het sluiten van de poriën? Sterker nog, poriën kunnen zich niet eens sluiten (en dus ook niet openen). 

Ik was altijd in de veronderstelling dat poriën zich kunnen openen met bijvoorbeeld stoom en weer kunnen sluiten door een tonic te gebruiken. Kijk, weer wat geleerd dus. Toch kom ik de term heel vaak tegen en ik moet bekennen dat ik het ook menigmaal heb gehad over het ‘openen’ en ‘sluiten’ van de poriën. Maar hoe zit dat dan precies?
Porie-grootte erf je van je ouders. Well, thanks dad! Dankzij mijn vaders huid heb ik dus redelijk grote poriën en een vette huid met acne (maar aan de andere kant heb ik dan ook wel weer zijn opgewekte humeur en mijn donkerbruine lokken). Afhankelijk van je huidtype heb je kleine, normale of grote poriën en in de meeste gevallen veranderd deze grootte na je puberteit niet meer. 
Als je je gezicht stoomt zetten de bloedvaatjes zich uit (ze worden groter) en zwelt je huid haast onopmerkzaam een beetje op. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof je poriën zijn verkleind. Een tonic of cleanser irriteert heel lichtjes de wanden van je poriën waardoor ze opzwellen zodat de porie zelf minder zichtbaar wordt, maar in feite zijn ze helemaal niet van grootte veranderd! Zelfs met de beste skincare producten kun je niet langer dan 24 uur de grootte van je poriën verdoezelen. Such a shame!

Er zijn heel veel pore minimizing producten op de markt maar in feite is deze term dus incorrect. Je poriën worden namelijk niet werkelijk verkleind, alleen door met het spulletje te smeren lijkt het wel alsof je poriën als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. De meeste pore minimizing producten zijn in de vorm van face primers die je huid zacht en glad maken en je poriën minder zichtbaar. Maar zodra je het spulletje van je gezicht reinigt… hello! Nice to meet you, my name is mister Pore!
Poriën hebben de vorm van een ‘V’. Wat ook helpt is daarom exfolieren van je huid. Door te exfolieren (hetzij met een scrub hetzij met een chemische peeling) haal je het bovenste laagje van de ‘V’ weg waardoor je poriën er kleiner en fijner uit zullen zien. We doen er alles aan om een zo gaaf mogelijke huid te verkrijgen, maar in feite verander je niets. Jouw porie-grootte is genetisch bepaald and there’s nothing you can do about it!

Until next time,
Serena Verbon
bron: Brown Skin: Dr. Susan Taylor’s Prescription for Flawless Skin, Hair, and Nails (Amistad, 2004).

Volg:

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *