Beauty ingrediënt | Rhassoul klei

Vorige maand reviewde ik het Rose Clay Mask van Origins en wijdde daarbij uit over verschillende kleisoorten. Ik merkte dat jullie dit heel interessant vonden en benieuwd waren naar meer informatie over klei. Het leek me daarom leuk om wat dieper in te gaan op één van de eerste kleisoorten waarmee ik zelf in aanraking ben gekomen tijdens mijn blogcarrière, namelijk Rhassoul klei.

Rhassoul klei

marokkaanse beautyproducten4Rhassoul is een vulkanische, rozige tot beigekleurige klei die uitsluitend in het Atlasgebergte in Marokko gevonden wordt. Het woord rhassoul komt van het Arabische woord ‘rhassala’ dat ‘wassen’ netekent. Maar ook van het Berberse woord ‘ghassoul’, wat ‘wassen’ of ‘wegwassen’ betekent. De klei wordt in Marokko al generaties lang – waarschijnlijk al sinds de 12e of 13e eeuw – gebruikt als een natuurlijk haar- en huidreinigingsmiddel. Het wordt gebruikt als gezichtsmasker, maar ook als masker voor het lichaam en zelfs als haarmasker. Je lichaam insmeren met Rhassoul klei is een onderdeel van het hammam ritueel, een traditionele Arabische bad & body treatment. Toen ik in Marrakech was werd het overal te koop aangeboden op de souq. Als poeder, als brokken, maar ook verwerkt in heerlijke beautyproducten. Ik kocht toen een gezichtsmasker van rhassoul klei vermengd met rozenwater en etherische rozenolie. Heerlijk spul!

Hoe wordt Rhassoul gemijnd?

rhassoul klei brokkenZoals eerder genoemd wordt rhassoul klei uitsluitend gevonden in het Atlasgebergte in de Moulouyavallei, ongeveer 200 kilometer buiten de stad Fes. Maar ook op andere plekken wordt nog wel eens een zogeheten rhassoul ‘ader’ gevonden. Zo zag ik net buiten Marrakech vrouwen met een pikhouweel in de aarde slaan, op zoek naar deze waardevolle klei. Maar de Moulouyavallei is waar de meeste klei gewonnen wordt, ook klei bedoeld voor export.

Rhassoul is de enige kleisoort die ondergronds gewonnen wordt. Men gebruikt soms explosieven om de grond open te breken, maar daarna is het puur handwerk. Met pikhouwelen wordt de klei uitgegraven, in karren geladen en naar buiten gereden. Daarna wordt de klei naar een plek gebracht om onzuiverheden te verwijderen en vervolgens wordt het zo’n 2 dagen in de zon gelegd om te drogen. Wanneer de klei droog is, wordt het naar de fabriek in Fes gebracht, waar het opnieuw gewassen wordt met schoon water en nogmaals te drogen wordt gelegd. De klei wordt verkocht in klompen, grovere brokken of in poedervorm.

Wat maakt rhassoul klei zo anders?

rhassoul klei - 1Allereerst is Rhassoul niet vernoemd naar zijn kleur of vindplaats, maar naar zijn werking. Daarnaast heeft rhassoul een hoogabsorberend gehalte, veel hoger dan de andere cosmetische kleisoorten.

Het is zelfs zo dat de klei is opgebouwd uit meerdere lagen, waarbij de middelste laag grote hoeveelheden water kan absorberen. Wanneer je rhassoul klei met water mengt ontstaat er dan ook een gelachtige, haast fluffy textuur die effectiever is dan andere kleisoorten in het reinigen van huid en haar. Het absorptievermogen van rhassoul klei is erg groot; 1 gram klei heeft een oppervlakte van 800 vierkante meter.

Waar rhassoul vooral rijk aan is, zijn de mineralen silica, magnesium, kalium en ijzer. Deze mineralen geven rhassoul een negatieve lading. Omdat rhassoul klei negatief geladen is trekt het de positief geladen toxines aan, wanneer je het aanbrengt op de huid. Deze lading geeft rhassoul dus zijn reinigende en ontgiftende werking. En omdat rhassoul zo’n groot oppervlakte heeft, is deze ontgiftende werking heel sterk.

De meeste kleisoorten zijn vrij basisch, wat betekent dat de pH eigenlijk te hoog is voor de huid, zelfs al meng je het met water. De pH van rhassoul schommelt echter zo rond de 6.9-7.5 en is daarmee dus beduidend lager (en dus milder voor de huid) vergeleken met andere kleisoorten. Rhassoul wordt daarom vaak gemengd met een mix van water en honing. De pH van honing ligt rond de 4 waardoor het uiteindelijke mengsel zuur genoeg is voor onze huid.

Rhassoul klei voor de huid

rhassoul kleiRhassoul klei wordt verwerkt in shampoo, zeep, shower gel, gezichts- en bodymaskers, scrubs en wraps. En sinds de hammam treatments hun opkomst maakten in de Westerse wereld en spa’s is dit ingrediënt alleen nog maar populairder geworden. In vergelijking met andere kleisoorten zijn de reinigende eigenschappen van rhassoul heel mild. Deze klei is daarom zelfs geschikt voor de droge en gevoelige huid. Maar ook zeker voor de vette en gemengde huid, omdat het onzuiverheden letterlijk uit de huid trekt en overtollige olie en vetten absorbeert. Rhassoul kan tegelijkertijd gebruikt worden als milde scrub, omdat de fijne textuur de huid zachtjes polijst en heerlijk zacht en glad maakt. Maskers van rhassoul klei beloven op den duur een verbetering van de huidstructuur, een heldere, stralende huid, verminderde droogheid en fijnere poriën.

Rhassoul klei voor het haar

rhassoul klei - 2Het klinkt misschien een beetje gek om een kleimasker in je haren te smeren, maar ik heb het een keer gedaan en ik moet zeggen: ik heb nog nooit zo’n volle bos met haar gehad! Het werd er sowieso erg schoon van, maar ook een beetje stug waardoor het veel voller leek en ik volume had tot aan het plafond.

Een haarmasker van pure rhassoul is voor mijn toch al redelijk stugge haar te heftig. Ik kwam er maar moeilijk doorheen met de borstel. Voor mij werkt het waarschijnlijk beter om een klein beetje rhassoul te mengen met mijn shampoo, en me hiermee te wassen. Zo’n masker is denk ik vooral goed voor mensen met futloos, dun haar. Vooral wanneer je het mengt met appelciderazijn kan dit een heerlijke treatment zijn en je haren echt een boost geven in zowel volume als glans. Maar, een rhassoul haarmasker is ook ideaal voor mensen waarbij het haar snel vet wordt.

Ik denk dat wassen met klei trouwens een ideale manier is voor de mensen die graag over willen gaan op de ‘no poo’ methode. Of mensen die hun haren alleen spoelen met water, maar het toch eens in de zoveel tijd een opfrisbeurtje willen geven met een natuurlijk ingrediënt. Gebruik in elk geval liever geen baking soda, zie mijn vorige post.

Let op: gebruik rhassoul niet op gekleurd haar, omdat deze kleur de verfkleur sneller kan laten vervagen. Tenzij dat juist je doel is, haha!

Wat je verder moet weten over klei

kleisoortenWanneer je de pure klei zelf wilt omtoveren tot een maskertje, is het belangrijk dat je géén metaal gebruikt. Dus geen metalen kommen en geen metalen lepels om mee te mengen. De van nature aanwezige negatieve lading van de klei (en die er juist voor zorgt dat het zo’n sterke ontgiftende en reinigende werking heeft) wordt anders teniet gedaan. Dit geldt overigens voor alle kleisoorten. Gebruiken daarom liever plastic of glazen kommen en plastic of keramieken lepels.

Verder, wanneer je klei aanbrengt op je gezicht probeer het dan niet geheel op te laten drogen. Sterker nog, zodra je merkt dat het masker begint op te drogen (je ziet dit aan lichter wordende plekken en als je voelt, is het nog een beetje sticky) is het tijd om de klei van je huid af te spoelen. Een kleimasker trekt namelijk onzuiverheden uit je poriën, maar gaat vervolgens door met het absorberen van overtollig talg en daarna gaat het verder met de natuurlijke oliën van je huid. Om dat droge en trekkerige gevoel na een kleimasker te voorkomen is het daarom raadzaam om het masker niet te lang te laten zitten.

Waar koop ik rhassoul?

rhassoul clay market soukMocht je in Marokko zijn, dan wordt het overal om je heen verkocht op de souqs, maar je hoeft natuurlijk niet per se af te reizen naar een ver land om aan rhassoul te komen. Rhassoul wordt namelijk ook vaak verkocht bij Turkse en Marokkaanse supermarkten, of online via webshops met natuurlijke cosmetica of Islamitische webshops zoals Islambazar. Als je googeld op ‘rhassoul klei webshop’ kom je talloze online adresjes tegen.

cupcake mask lushKoop je het liever niet puur, maar verwerkt in een beautyproduct, probeer dan eens het Cupcake Mask van Lush, of hun Dark Angels cleanser.

moroccan rhassoul body clayOf probeer de Moroccan Rhassoul Body Clay van The Body Shop.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om wat meer te weten te komen over klei en dan met name de Marokkaanse rhassoul klei uit het Atlasgebergte.

Was jij al bekend met rhassoul klei? En zo niet, is het iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen; 1, 2, 3, 4

Volg:

65 Reacties

 1. Darinca
  24 oktober 2016 / maandag, 24 oktober 2016

  Duidelijke artikel! Helaas stoor ik me aan het feit dat je de naam van dit product helemaal fout hebt geschreven. Voor iemand die redelijk goede rechearch naar een product heeft gedaan vind ik het super jammer dat niet goed hebt geken naar hoe het eigelijk heet. Meerdere dames hebben je erop aangesproken maar het wordt genegeerd en er staat nog steeds Rhasoul ipv Ghasoul. Bij degene die Ghasoul kennen komt dit nogal dom over. Want Rhasoul is een profeet! En volgens mee gaat jou artikel niet over een profeet?

 2. M.chamsse
  26 juli 2016 / dinsdag, 26 juli 2016

  Hallo allemaal.
  Ik ben op zoek naar grote afnemers van rhassoul namelijk cosmetica en shampoo fabrikant.
  Kan mij iemands mij helpen hoe moet ik dit fabrikant vind.
  Alvas bedankt

 3. 3 april 2016 / zondag, 3 april 2016

  Fijn artikel! Ik heb toevallig net de klei gekocht (na +/- 7 maanden no poo met honing, baking soda en verschillende spoelingen), en m’n haar was zoooo schoon dat ik amper geloofde dat het pure klei zou zijn geweest.

  Even googlen dus en kwam zo jouw artikel tegen. Toch wel handig nog even, die achtergrond informatie!

  Mijn haar is juist helemaal niet stug ervan, vooral heel luchtig en schoon. Dus misschien was dat van mij dan toch niet helemaal puur.

  Ben benieuwd hoelang ik tussen de wasbeurten kan doen nu!

 4. Valeria Ponce
  21 januari 2016 / donderdag, 21 januari 2016

  Super leuke artikel! Zou je een diy kunnen maken voor een klei masker?
  Groetjes!

 5. 24 september 2015 / donderdag, 24 september 2015

  Heel interessant! Ik had nog nooit van deze kleisoort gehoord eigenlijk

 6. Kylie
  16 september 2015 / woensdag, 16 september 2015

  Wat een leuk artikel 🙂

  Precies waar ik op zoek naar was : een goede boost voor onwijs stijl lang haar!
  Ik heb naast de ghassoul ook gelijk een Henna haarkleuring besteld en de pure khol voor de ogen.

  Ik ben benieuwd!! Kom maar op met die volume boost haha

 7. 15 september 2015 / dinsdag, 15 september 2015

  Wat een interessant artikel, hier had ik nog nooit van gehoord!

 8. 14 september 2015 / maandag, 14 september 2015

  Ik vind deze artikels altijd heel interessant om te lezen, echt een meerwaarde aan je blog 🙂
  xx

 9. Ikram
  14 september 2015 / maandag, 14 september 2015

  Oeh ik wist niet dat je het ook in je haar kon gebruiken 🙂

 10. 13 september 2015 / zondag, 13 september 2015

  Ik zou toch even de naam wijzigen in jouw artikel Serena.
  Met rhassoul (op z’n hollands uitgesproken) komen de lezers niet ver haha. Dan klinkt het teveel als rassoul wat profeet betekent. En ik denk niet dat men op zoek gaat naar profeet-klei 😉

  De 1ste keer dat ik ghassoul in mijn haren probeerde had ik dus ook ontzettend statisch haar, ik schrok er van. Alsof ik mijn haar had getoupeerd. Sindsdien pas ik mijn maskers aan. Ik doe er honing bij, yoghurt, olie zoals olijf/arganolie. Iets vets waardoor ikzelf minder statisch haar krijg. Ook kreeg mijn haar daarna een olie-behandeling.
  Ghassoul gemengd met henna of met argan-residupoeder gebruik ik ook vaak.

  • Zeynep
   14 september 2015 / maandag, 14 september 2015

   hahaha. Ja ik las het ook echt op als ”profeet”. Ik dacht de hele tijd van he.. Moet ik het wel zo uitspreken..

 11. 13 september 2015 / zondag, 13 september 2015

  Ja !! Ik heb ook Rhassoul (modder) in mijn cleanser van Lush. Hij heet dark angels en is echt super fijn!!

 12. Daphne
  13 september 2015 / zondag, 13 september 2015

  Wat is nu het verschil tussen deze klein en bijv. witte kaolin klei qua werking voor je huid? Ik overweeg om een cleanser te maken van kaolin klei vandaar mijn vraag!

 13. Ellen
  13 september 2015 / zondag, 13 september 2015

  Leuk en goed geschreven artikel! Ik vind het fijn om soms meer te weten over de ingrediënten en waar het vandaan komt. Top 🙂

 14. Mer
  13 september 2015 / zondag, 13 september 2015

  Mooi geschreven artikel. Ik ben zelf Marokkaanse, dus gebruik dit product vaak.

  Moet wel zeggen dat je het niet met een r schrijft, maar met een g. Dus ghassoul en niet rhassoul. Rhassoul klinkt precies als “rasoel”, wat “boodschapper” betekent. Dus als je in de winkel vraagt naar rasoel, dan zullen ze denk ik in de lach schieten! 😉

 15. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Misschien moet ik dit toch maar eens proberen. Ik heb nogal last van onzuiverheden en daardoor best flink acne de laatste tijd. Als dit ervoor kan zorgen dat die onzuiverheden uit mijn huis getrokken worden, ben ik een gelukkig mens!

 16. Jolien
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Wat een leuk en informatief artikel! Een tijd terug zat er bij mijn sauna bezoek een rhassoul behandeling en ik had geen idee wat het was. In een stoomruimte kregen ik een bakje met de klei, er werd toen verteld dat het goed is voor je huid etc. Leuk om zo nog meer achtergrond informatie te hebben!

 17. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Wederom leuk & informatief artikel omtrent een (voor mij) nieuw ingrediënt!!

 18. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Ik heb het wel een aantal keer gebruikt en ik vind het fijn! Leuk om er nu ook meer over te weten. 🙂

 19. Puck
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Leuk artikel Serena! Ik zag net trouwens je ouders in mijn mooie stadje Groningen. 🙂 Groetjes!

  • Serena
   Auteur
   12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   Oh wat leuk dat je ze hebt gespot! Ze kwamen mijn zusjes ophalen daar 🙂

 20. Zohra Zouaghi
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Een tip, loop gerust eens een Marokkaans Islamitisch winkeltje in, want daar verkopen ze ghasoul in best grote verpakking voor best weinig geld. En natuurlijk de vele andere producten met ghasoul of andere beautyproducten en make-up zoals arabische kohl.
  In groentewinkeltjes verkopen ze denk ik geen ghasoul, maar alle islamitische winkels zoals Hajar Paleis wel (in Utrecht en amsterdam dacht ik ook), daar hebben ze het sowieso!

  Het is een product dat altijd bij ons in de douche ligt, maar die ik helaas veel te vaak vergeet. Ik weet in elk geval dat ik vanavond die grote zak die ik ergens in mijn kamer heb liggen tevoorschijn ga halen. Leuk artikel weer Serena! 😀

  Btw. Ik heb jou en je zusjes zo vaak zien lopen in Utrecht (of amsterdam), of dat je ineens naast mij staat. Altijd leuk om degene achter deze artikelen te zien, omdat ik je al jaren volg 🙂

  • Serena
   Auteur
   12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   hi Zohra,
   ah wat leuk dat je ons wel eens hebt gespot! Je kunt ons ook gerust aanspreken hoor (als je dat zou willen natuurlijk) dat vinden we altijd leuk. Ik ken Hajar Paleis niet, maar wil hier nu zeker eens even langs gaan, klinkt als een winkel voor mij 🙂

   • Zohra
    13 september 2015 / zondag, 13 september 2015

    Ik heb het altijd net een seconde te laat door dat je precies naast mij stond haha! Maar de volgende keer zal ik dat doen! 😀

    En Hajar paleis ken je vast wel, die heb je sowieso wel gezien. Het is dat winkeltje precies tegenover de zeeman, aan de kanaalstraat.

 21. Sarah
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Perfect artikel!

  Dit is wat je onderscheidt van andere bloggers, je test producten niet alleen de doet ook onderzoek naar de werking ervan!

 22. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Ik was er nog niet bekend mee, maar leuk om er nu meer over te weten!

 23. keet
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Hoi Serena,

  Ik heb een vraag over je artikel van make up baking. Welke budget poeders kan je het best gebruiken?

  • Serena
   Auteur
   12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   hi Keet,
   het maakt niet zo veel uit, als het maar gewoon transparant poeder is! Catrice en Hema hebben er geloof ik eentje in hun assortiment.

 24. Imaantje
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Hoi Serena,

  Wat een interessant artikel weer, ik sla ze ook altijd in als ik in marokko geweest ben heerlijk!!
  Is het trouwens nog gelukt met de Eucerin gezichts gel uit de apotheek?

  Ik hoop je weer eens te zien, groetjes

  • Serena
   Auteur
   12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   hi Imaantje!
   Jazeker, uiteindelijk had ze hem zelf toch kunnen vinden en nu ben ik hem gewoon gaan gebruiken, hij is echt fantastisch!

   • Imaantje
    13 september 2015 / zondag, 13 september 2015

    Leuk om te horen dat je hem goed vindt, ik ben ook een grote fan van Eucerine ze hebben echt hele fijne producten.

    Groetjes

 25. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Ik had hier nog nooit van gehoord, wat apart dat je het ook in je haar kunt doen. Ben wel nieuwschierig nu!

 26. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Leuk, weer wat geleerd!

 27. Zevena
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Kleine opmerking: het heet ghassoul in het Arabisch. Rhassoul is dus fout.

 28. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Ik heb het vaker gezien in de winkel, maar het leek me zo’n gedoe om te gebruiken. Ik wist niet dat Lush ook producten verkocht met deze ingrediënt erin.

 29. Aartie
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Wat een mega interessant artikel!

 30. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Heeel fijn artikel, weer heerlijk informatief! Was zelf nog niet bekend met deze klei maar ben er wel heel nieuwsgierig naar geworden..

 31. Rosa
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Heel interessant!!

 32. Joëlle
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Heel fijn, compleet artikel! Mis nu alleen nog een uitgebreide review van het gebruik van deze klei!

  • Serena
   Auteur
   12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   Ik wilde ik dit artikel alleen informatie geven over rhassoul. Het verwerken, eventueel met DIY, en gebruik + resultaat is iets voor een apart artikel, vind ik.

   Dit is een heel oud artikel van 5 jaar geleden; https://www.beautylab.nl/the-secret-garden-hammam-ritueel/ Let niet op de slechte kwaliteit foto’s, haha, het was lang geleden! Maar dan kun je vast kijken, als je benieuwd bent.

 33. Hanan
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Voor mij als Marokkaanse is dit goedje een standaard beauty product in mijn badkamer.
  Echt ideaal voor reinigen en ontgiften van je huid! Alleen in Marokko heet het Ghassoul en niet rashoul(wat totaal iets anders betekent)

 34. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Ik ben bekend met deze klei maar heb het nog nooit geprobeerd. In november ga ik naar Marrakech, dus wie weet scoor ik daar dan wel een mooi product :-)!

 35. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Toch jammer dat ik net mijn haar heb geverfd! Mijn haat is echt ongelofelijk snel vet dus dit zou ideaal zijn. Maar helaas heb ik het net een week geleden geverfd. Oh well dan zet ik het maar op mijn beauty probeer lijstje!

 36. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Weer een interessant artikel! Ik hen een product met rhassoul nog nooit gebruikt. Maar het klinkt goed! In de sauna heb je ook een rhassoul opgieting. Dat doe ik nooit maar moet eerlijk bekennen dat ik ook niet goef weet wat t inhoud. Weet jij (of iemand anders) dat?

  • 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   Ik was er net een comment over aan het typen toen ik jouw comment zag! Rhassoul doen ze niet als opgieting. Dat doen ze in een sauna en een Rhassoul doe je in het stoombad. Je krijgt een kommetje met de klei en daar smeer je je hele lijf + haar mee in. Niet je gezicht, want door de stoom kun je het in je ogen krijgen. Daarna stoom je 10 – 15 minuten. In die tijd blijf je de klei inmasseren op je huid. Daarna gaan de douches in het stoombad aan en spoel je alles er af. Dan krijg je nog een lekkere bodylotion om je meteen mee in te smeren, een kopje thee en dan is de behandeling klaar! Ik vind het heerlijk en omdat het vaak niet meer als €15 kost doe ik het eigenlijk altijd als ik naar de sauna ga 🙂

 37. Lindsey
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Kleine opmerking: de elementen magnesium (2+), kalium (+) en ijzer (2+ of 3+) en silicium zijn positief geladen en niet negatief.

  • Serena
   Auteur
   12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   Nee, geen silicium, maar silica. Dat is eigenlijk siliciumdioxide en dat is negatief geladen (zie: http://doc.utwente.nl/77760/). En Rhassoul bestaat voor ongeveer de helft uit silica. Hoewel silicium op zichzelf staand dan weer positief is inderdaad. Hoe het precies zit met alle mineralen die erin zitten en hoe negatief rhassoul klei dan is, heb ik niet precies kunnen vinden. Maar alle bronnen die ik vond over rhassoul, claimen dat de klei negatief geladen is…

 38. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Ik wist niet dat dit zo’n bijzonder goedje was. Door de ontgiftende werking had ik gedacht dat het niets zou zijn voor de gevoelige en droge huid, maar dus wel! Dat is goed nieuws voor mij :).

 39. martine
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Ik heb recent ook Rhassoul geprobeerd, voor mijn haar aangezien het enorm snel vet wordt.
  En ook al reinigde het mijn haar fantastisch, mijn haar werd ook enorm!! statisch.
  Afgrijselijk, ik er niets meer mee.
  Ik heb dus redelijk dun en vooral steil haar, nou…. mijn haar stond recht overeind nadat ik het had geprobeerd te borstelen.
  Ik heb het een paar keer gebruikt maar iedere keer was het weer net zo statisch dus ik ben er maar mee gestopt.
  Wel jammer aangezien mijn haar wel heerlijk zacht en lekker vetvrij was naderhand.

  • Serena
   Auteur
   12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   Ik kan me niet herinneren dat het bij mij ook zo statisch werd eerlijk gezegd, maar het zou te maken kunnen hebben met de lading van de klei? Jammer inderdaad, als het zo goed werkte! Misschien kun je een klein beetje mengen met shampoo de volgende keer? Kijken of dat beter gaat?

 40. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Wauw heel interessant om te lezen, een aantal dingen had ik geen idee van. Ook dat je bijvoorbeeld geen metaal mag gebruiken bij klei is nieuw voor mij. Leuk dat je altijd zo uitgebreid bent in je informatie, hier heb ik wat aan! Had het alleen nog leuk gevonden om de klei te zien als het eenmaal gemengd is met water en een voor en na foto van je haar.

  • Serena
   Auteur
   12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   Ik wilde ik dit artikel alleen informatie geven over rhassoul. Het verwerken, eventueel met DIY, en gebruik + resultaat is iets voor een apart artikel, vind ik.

   Dit is een heel oud artikel van 5 jaar geleden; https://www.beautylab.nl/the-secret-garden-hammam-ritueel/ Let niet op de slechte kwaliteit foto’s, haha, het was lang geleden! Maar dan kun je vast kijken, als je benieuwd bent.

   • Bb
    12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

    Wat een leuk artikel! Waarom maak je er geen 2015 versie van? Basis is er al 🙂

    • Serena
     Auteur
     12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

     Ja, ga ik ook zeker doen! Ik werd tijdens het schrijven van dit artikel namelijk weer helemaal enthousiast, hahaha! Het staat op de planning dus 🙂

 41. anoniem
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  goed geschreven echt top. meer over dit soort dingen. bijvoorbeeld over anti rimpel crème of anti roos shampoo of foundation met spf Hoe het daar mee zit. kijk en daarom kom ik standaard elke dag naar deze site. (stiekem ook meer dan 2 x per dag)

  veel dingen van je geleerd.

 42. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Klinkt heel erg interessant!

 43. 12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Met de naam was ik al bekend, maar met de precieze werking en afkomst? Nope. Tof om eens wat dieper in te gaan op zo’n ingrediënt. Voor mijn huid is de klei denk ik niet zo geschikt, ik heb namelijk een best wel droge huid. Ik houd liever al het vocht wat er in mijn huid zit bij me 🙂 Voor mijn haar is het wel ideaal denk ik, ik kan wel wat meer volume en stugheid gebruiken!

 44. MN
  12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

  Heel goed en netjes uitgelegd ik ben nu heeeeeeel wat kennis rijker! Dit is de reden waarom ik beautylab volg gewoon lekker informatief.

  • Nurr
   12 september 2015 / zaterdag, 12 september 2015

   Ik zie dit heel vaak in islamitische/marokaanse winkels maar daar het het Ghasoul? Maar ik wist niet precies waarvoor dit bedoeld was, en heel fijn uitgelegd ! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *