Alles over de verzorging van de Alocasia Zebrina

De Alocasia Zebrina is een beauty van een kamerplant, maar ook een regelrechte diva. Ze is vrij gevoelig voor licht- en temperatuurschommelingen, dus ze wilt alleen de ALLER beste spot in je huis. Je moet haar op haar wenken bedienen, want met minder neemt ze geen genoegen en dat zal ze je laten merken ook. Is ze ontevreden dan gaat ze meteen hangen. Of dood. Ja, het is me er eentje, die Alocasia Zebrina.

Toch is ze niet zo onmogelijk als je denkt. Met de juiste standplaats, bewatering én een beetje TLC groeit ze als kool en blijven haar stengels en bladeren fier rechtop staan. Omdat mijn eigen Zebrina het heel goed doet kreeg ik er veel vragen over via Instagram DM, dus besloot ik dit artikel te schrijven met mijn verzorgingstips. Laat je dus niet afschrikken om er eentje aan te schaffen, en als je er al eentje hebt staan, geef de moed niet op!

De perfecte standplaats

De Zebrina is EXTREEM gevoelig voor daglicht. Ze snakt ernaar. Zelfs zo erg, dat de stengels onwijs gaan ombuigen om zo het meeste daglicht te kunnen opvangen. Overal geeft men aan dat je de Zebrina op een lichte plek in je huis moet zetten. Maar zo bestaat er een kans dat het ene deel van je plant naar het ene raam zal buigen, en het andere deel van je plant naar het andere raam. Kortom, dan krijg je een gebogen plant. Wil je dat haar stengels fier rechtop gaan staan? Plaats haar dan juist ONDER een raam. Dat is echt de énige manier om ervoor te zorgen dat de stengels niet zo gaan buigen (en zeker naarmate je plant groter wordt en dus ook zwaardere stengels zal krijgen).

Heb je dus last van gebogen stengels, plaats deze diva eens onder het schuine dakraam op zolder. Ook badkamers hebben vaak wat hogere ramen. Of misschien heb je wel wat hogere ramen in je huis- of slaapkamer? Zet haar er maar eens onder, op de grond. Desnoods met wat ondersteuning, tot ze uit zichzelf rechttrekt. Het blijft natuurlijk altijd zoeken naar de perfecte standplaats, maar omdat de Zebrina zo extreem naar het licht toegroeit denk ik echt dat dit al voor veel verbetering zou kunnen zorgen. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar ik het het idee dat de Zebrina de voorkeur geeft om onder een raam op het Oosten te staan. Dus als je meerdere opties hebt, ga dan als eerste voor de Oostzijde van je huis.

Lekker laten uitdrogen die handel

Wat ik ook vaak lees op internet is dat je de grond van de Zebrina vochtig moet houden. NEE. STOP DAARMEE. NIET DOEN! Geef haar eenmaal een flinke plens water (zelfs zoveel dat het er aan de onderkant van je binnenpot weer uit komt), maar laat haar niet in het water staan. Zelf geef ik mijn Zebrina (potdoorsnede 28 cm) 1 tot anderhalve liter water per keer. Daarna laat ik de bovenste 4 cm van de grond gortdroog worden. En daarna wacht ik nog zo’n 3 tot 4 dagen tot ik haar pas weer water geef. Zelfs in de zomer zit er dan zo’n 10-14 dagen tussen de bewateringen. Maar geloof me, dit werkt echt het beste.

Als liefhebbende plantenmoeder heb je al snel de neiging om je plantje te vertroetelen door elke week water te geven, maar dat is echt funest voor je Zebrina. Lekker laten uitdrogen dus die handel. Probeer de drang om water te geven echt te onderdrukken. De Zebrina laat vanzelf merken als ze niet gelukkig is. Als haar stengels gaan hangen (terwijl de standplaats optimaal is), is het uiteraard wel de hoogste tijd om water te geven. Het vergt enige oefening om erachter te komen hoeveel tijd je tussen het water geven moet laten, maar de regel is: liever te weinig dan te veel water. Op deze manier voorkom je wortelrot met het doden van je plant of verkleuren van de bladeren tot gevolg.

Overpotten en voeding

Ik zal eerlijk zijn, ik heb mijn planten in 4 jaar tijd nooit overgepot of voeding gegeven. Alleen water gegeven. Maar, sinds ik mijn Zebrina heb overgepot is ze echt ZO gelukkig dat ze er in een paar maanden tijd 4 nieuwe bladeren bij heeft gekregen zonder dat er andere zijn afgestorven. Had ik dus veel eerder moeten doen! Ik kan het daarom iedereen aanraden om je planten eens in de zoveel tijd over te potten en ook om in het voorjaar extra voeding te geven. Tenminste, als je wilt dat ze lekker gaat groeien en gelukkig zijn.

Waarom zou ik overpotten? Is dat echt nodig? Ok, stel je eens voor. Je hebt maat M/40. Maar je loopt al twee jaar lang rond in kleding in maat XS/34. Hoe voelt dat? Zou jij je gelukkig voelen als je een hele lange tijd in twee kledingmaten te klein rond moet lopen? Nou, daar heb je je antwoord 🙂

Het is de hoogste tijd om over te potten als de wortels van je plant zowat uit het binnenpotje breken. Een keer in de twee jaar mag het echt wel. Neem een potje dat 1-2 cm groter is in diameter dan de vorige. Bovendien bevat de meeste potgrond voeding die tot weken na het overpotten nog werkzaam is, waardoor je plant een goeie boost zal krijgen. Heeft ze ook nodig, want het kost je plantje veel energie om opnieuw te wortelen en te ‘grounden’ in deze nieuwe en grotere pot. Maar echt doen jongens, en zeker in het voorjaar, dat is de perfecte tijd. Het zou eventueel nu ook nog wel kunnen, maar laat je plant vanaf de herfst het liefste met rust tot aan maart. Daarna kan het weer.

Als de voeding van je potgrond is uitgewerkt kun je ervoor kiezen om je plant extra voeding toe te dienen. Zelf heb ik van die Pokon kamerplanten kegeltjes gekocht. Die stop je een paar cm diep in de aarde en met elke bewatering wordt er dan langzaam wat voeding afgegeven. Vind ik zelf het makkelijkste en laagdrempeligste. En je plant houdt er van! Vanaf het voorjaar tot aan de herfst kun je op deze manier elke 2-3 weken een extra blad aan je Zebrina verwachten. Dus als je wilt dat je Zebrina stappen gaat maken wat groei betreft, kan ik overpotten en voeding zeker aanbevelen.


Nou, dat waren mijn tips. Nog even kort samengevat: plaats je Alocasia ONDER een raam (liefst op het Oosten). Geef haar zeker niet te veel water (grond goed droog laten worden in plaats van altijd vochtig houden). Besproeien is trouwens niet nodig, vind ik. En geef haar wat voeding in de groeiperiode (voorjaar en zomer).

Ik hoop dat jullie mijn tips zullen toepassen en ik hoop dat ze zullen helpen. Houd me zeker op de hoogte hier in de comments of DM me via Instagram (@serenaverbon), want dat vind ik leuk. En als er andere Alocasia Zebrina problemen zijn, laat het me ook even weten in de comments, dan gaan we trouble shooten.

Succes, plantenlovers! She is gorgeous, she is a diva, BUT YOU CAN DO IT!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

44 Reacties

 1. Marion
  22 januari 2024 / maandag, 22 januari 2024

  Hoi, ik heb al jarenlang een zebrina die het altijd goed deed. Plotseling in korte tijd alle bladeren geel en slap. Nu nog maar 1 blad over. Wat kan ik doen om hem nog te redden?

  • Serena
   Auteur
   1 februari 2024 / donderdag, 1 februari 2024

   Ik weet het niet Marion, is hij niet ziek? Spint of trips?

 2. Birgitte lion
  16 december 2023 / zaterdag, 16 december 2023

  Mijn plant wordt zo groot en staat ook al jaren dat de stam waar de bladeren uit groeien ook hoog wordt. ( Doordat er wel.eens slechte bladeren af worden geknipt) Kan ik de stam met overpotten een stuk dieper in de pot zetten zonder dat deze gaat rotten. Doordat de stam zo hoog wordt ben ik bang dat hij een keer omvalt

  • Serena
   Auteur
   20 december 2023 / woensdag, 20 december 2023

   Dat kan, iets dieper.

 3. Margreet
  25 september 2022 / zondag, 25 september 2022

  Hallo.

  Ik heb ook 2 van deze planten. Nu komt er bij 1 in het midden van de plant nieuwe stelen waar een soort van bloem aankomt. Meer een soort stengel met stuifmeel. Weet jij hoe dat komt?

  • Serena
   Auteur
   27 september 2022 / dinsdag, 27 september 2022

   Dan is hij of heel gelukkig of heel ongelukkig (een bloem maken voor bevruchting/voortplanting is dan een last resort)

 4. Michael
  29 augustus 2022 / maandag, 29 augustus 2022

  Heb hier ook een baby, maar weet niet goed wat ermee moet doen nu. Heb niet echt groene vingers en men zebrina is de enige plant die ik in leven kan houden. Heb hem 1,5 jaar nu.

 5. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Echt een mooie plant!

  • 4 juni 2022 / zaterdag, 4 juni 2022

   Wat een leuk artikel ! Dankjewel.
   Naar mijn bladeren verkleuren en zijn dof . Aaaarrrgggh wat moet ik doen!

   • Serena
    Auteur
    8 juni 2022 / woensdag, 8 juni 2022

    Dof = schoonmaken met water en eventueel een scheutje melk voor extra glans.

    Verkleuren… geel? bruin?

 6. Sanne
  18 oktober 2021 / maandag, 18 oktober 2021

  Hoi Serena! Wat een leerrijk artikel! Ik vroeg me af hoe jij giftige plantjes (zoals de Monstera, stippenbegonia en deze Zebrina) combineert met je katjes? Die van mij knabbelen nogal graag aan alles wat ritselt, en ik wil niet dat ze ziek worden. Daardoor moet ik veel mooie plantjes aan mij voorbij laten gaan. Heb jij tips?

  • Jasmijn
   28 juli 2022 / donderdag, 28 juli 2022

   Je hebt ook speciale planten die je katten wèl kunnen eten, deze lijken vaak op grassoorten. Ik merk dat mijn katten hier voorkeur aan hebben, en ze blijven eigenlijk van overige planten weg. Hopelijk heb je er wat aan!

 7. yvonne
  11 maart 2021 / donderdag, 11 maart 2021

  Ben helemaal dol op deze plant. Heet hij ook niet olifansoor? Maar nu is hij niet blij, hoop dat verpotten en voeding eind deze maand hem goed doen. Enige site heb je.

 8. Amanda
  8 januari 2021 / vrijdag, 8 januari 2021

  Hi,
  En wat als je deze beauty in de huiskamer wil hebben staan maar daar geen bovenraam hebt? Boven heb ik het wel maar dan staat de plant gigantisch in de weg.

 9. Yoni
  14 november 2020 / zaterdag, 14 november 2020

  Dag Serena,

  Wat ben ik jaloers op jouw Alocasia Zebrina! Die van mij ziet er helaas wat minder uit. Een aantal bladeren hangen naar beneden en worden helemaal geel. Ik heb hem nu verhuisd naar het raam op het oosten zoals jij aangeeft. Ik heb wel geen binnenpot maar rechtstreeks in de sierpot. Kan dit mogelijk een probleem zijn?

  • Serena
   Auteur
   19 november 2020 / donderdag, 19 november 2020

   hi Yoni,

   heb je iets van steentjes, hydrokorrels of houtpellets (orchid bark) onderin? Zodat het water daar een beetje in weg kan lopen?

 10. Fre
  3 augustus 2020 / maandag, 3 augustus 2020

  Dankjewel, dankzij deze tips is mijn zebraplant weer gaan “staan”!

  • Serena
   Auteur
   4 augustus 2020 / dinsdag, 4 augustus 2020

   Ahhhh, zo blij om te horen! En de nieuwe bladeren zullen ook meteen prachtig rechtop staan en blijven. Top!

 11. Anne
  28 juli 2020 / dinsdag, 28 juli 2020

  Leuk, deze heb ik ook! Waar ik zelf nog op let dankzij het Reader’s Digest ‘hoe houd ik kamerplanten’ boek uit 1990: geef deze plant water op kamertemperatuur. Dus geen ijskoude plens, dat is nogal schrikken als ie lekker warm in de zon staat.

 12. 14 juli 2020 / dinsdag, 14 juli 2020

  Ik had nog nooit van deze plant gehoord, maar denk dat deze plant niet voor mij is weggelegd. Oh, mag ik trouwens zeggen dat je een onwijs gaaf outfit aan heb!

 13. 12 juli 2020 / zondag, 12 juli 2020

  Wij verkopen deze plant ook en het is echt een beauty, maar je hebt er een prachtig en duidelijk artikel over gemaakt! Die Pokon voeding vliegt ook echt de toonbank over.

  • Serena
   Auteur
   13 juli 2020 / maandag, 13 juli 2020

   wat is jullie website/webshop dan? Nu ben ik benieuwd 🙂

 14. Michelle
  12 juli 2020 / zondag, 12 juli 2020

  Mooie plant ik heb em ook. Ik heb zelfs alocasia babies zo cute,wist niet dat er ‘vanzelf’ babies zouden groeien. Als voedingstip, koop lekker een liter plantenvoeding bij Action werkt prima en is maar 1 euro. Ik heb rond de 50 planten thuis dus dan zijn die kegeltjes way to duur.?

  • Serena
   Auteur
   13 juli 2020 / maandag, 13 juli 2020

   ik had geen idee dat ze plantenvoeding bij Action verkochten?! Goeie tip, super bedankt!

   • Serena
    Auteur
    13 juli 2020 / maandag, 13 juli 2020

    Ik had ook geen idee van de baby’s trouwens! Dat werkt dus net zoals bij een pannenkoekplant, sanseveria of bananenplant? Dat er ineens een scheutje omhoog komt? Die van mij heeft dat ook nog niet gedaan, hoor!

 15. Syl
  12 juli 2020 / zondag, 12 juli 2020

  Ik heb zelf een grote Alocasia Cucullata (zonder gestreepte stengel) staan, die het super doet! Plant was afgeschreven door tuincentrum, maar door de juiste plek en verzorging is hij er weer helemaal bovenop gekomen + 4 extra bladeren 🙂 Alleen hangen er wel eens druppels aan de bladeren. Heeft die van jou daar ook last van?

  • Serena
   Auteur
   13 juli 2020 / maandag, 13 juli 2020

   Ja, en dat schijnt ‘normaal’ te zijn onder de Alocasia’s. Vooral veel druppels nadat ik net flink heb gewaterd. Ik denk niet dat je er iets aan kunt doen…

   • Serena
    Auteur
    13 juli 2020 / maandag, 13 juli 2020

    PS. wat supergoed trouwens dat hij het zo goed doet bij je, terwijl hij was afgeschreven! Wat een beetje TLC niet kan doen he? Heel fijn om te horen/lezen. Je bent een goede plantenmama 🙂

  • Sandra
   14 juli 2020 / dinsdag, 14 juli 2020

   Dat is guttatie, min of meer het ‘zweet’ dat planten afvoeren. Dat zie je idd vaker als de plant net water heeft gehad (geleerd op ‘n plantjes Facebookcommunity).
   Ben 2 jaar terug begonnen met een pannenkoekenplantje. Toen die als een malle kleintjes ging maken, heb ik daar in het begin de stekjes nog wel eens van uitgedeeld of verkocht via een plaatselijke Facebook verkoopgroep. Niet veel later zocht ik eens naar informatie over planten, via google, toen kwam ik dus bij die Facebookcommunity terecht met heel veel kennis en kunde die er gedeeld wordt. Op die pagina worden ook vaak ruils gedaan. Net zoiets als met Stek.App
   Echt super fijn! Ben via die Facebookpagina helemaal aangestoken met het plantenvirus en heb nu zo’n 25 verschillende planten in huis, waarvan enkele met meerdere variaties. Zoals dus bijvoorbeeld meerdere Alocasia, meerdere Pannenkoekplantjes, Bananenplantjes, Tradescantia… Echt, het is zo fijn en fantastisch en heerlijk om zo met enige regelmaat met die groene rakkers bezig te zijn/gaan! Nooit gedacht dat het zo zou lopen xD
   Meestal lukt het me ook wel om goed met ze om te gaan, maar ik heb er toch van een aantal afscheid moeten nemen (Dracaena ofzoiets, Alocasia Polly. Teveel water, helaas) of verminkt (Yucca, houdt er blijkbaar niet van om besproeid te worden #oeps) Laat ik het er maar op houden dat al doende, het meeste geleerd wordt.

   • Sandra
    14 juli 2020 / dinsdag, 14 juli 2020

    Oh en via die FB pagina heb ik dus ook geleerd dat sommige planten het liefste water van onderen krijgen dmv een schotel. De Alocasia schijnt er daar één van te zijn.
    Net als de Bananenplant, de Begonia Maculata (Stippenplant) en Calathea en vast nog een boel meer planten

    • Serena
     Auteur
     14 juli 2020 / dinsdag, 14 juli 2020

     wat een handige tip Sandra, ik ga mijn stippen begonia en alocasia’s vanaf nu van onderen bewateren. Alleen, dat kan dan niet zoveel in 1 keer (want die schotel kan niet zo veel water opnemen als dat ik nu van boven geef). Dus misschien moet dat dan wel vaker dan eens in de 2 weken. Een experiment, ben benieuwd!

  • Marianne
   30 september 2023 / zaterdag, 30 september 2023

   Druppende bladeren is een teken dat hij teveel water krijgt en dit niet zo snel kan verwerken. Dan ontstaat er guttatie, zo wordt dat genoemd. Google maar eens 😊

 16. M
  12 juli 2020 / zondag, 12 juli 2020

  Sinds gisteren de trotse plantenmoeder van een alocasia dus deze tips van een ervaren alocasiamoeder komen zeker goed van pas

  • Susanne
   15 oktober 2021 / vrijdag, 15 oktober 2021

   En daarna wacht ik nog zo’n 3 tot 4 dagen tot ik haar pas weer water geef. Zelfs in de zomer zit er dan zo’n 10-14 dagen tussen

   Bedoel je niet in deze zin: 3 tot 4 weken???????

 17. Vera
  11 juli 2020 / zaterdag, 11 juli 2020

  Ik heb hem ook, echt een beauty!
  Soms heb ik alleen dat de plant “huilt”. Dat er dus snachts een hoop druppels van de bladeren vallen. Heb je daar nog tips voor?

  • Serena
   Auteur
   13 juli 2020 / maandag, 13 juli 2020

   hi Vera,
   het schijnt erbij te horen bij Alocasia’s, van wat ik lees. Dat is nu eenmaal wat ze doen en vooral nadat je ze een flinke plens water hebt gegeven. Aangezien ik pro uitdroging ben en dan flink veel water, denk ik niet dat er veel aan valt te doen… het is wat het is!

 18. Rita
  11 juli 2020 / zaterdag, 11 juli 2020

  Ha, jouw grote trots( wat planten betreft) inderdaad groot en mooi

 19. Carolien
  11 juli 2020 / zaterdag, 11 juli 2020

  Ik heb er ook eentje, maand of 2, gekocht met 3 bladeren, 4e blad is uitgekomen en nu komt nr 5. Hij staat in de vensterbank en ik draai hem af en toe zodat hij niet scheef gaat. Maar idd een dramaqueen, met die hangende bladeren. Die van jou is echt goals!

  • Serena
   Auteur
   13 juli 2020 / maandag, 13 juli 2020

   Supergoed dat je draait! Mochten de stengels ooit gaan hangen, dan zeker de plant op de grond zetten zodat hij omhoog naar het licht toe gaat groeien. Hopelijk krijgt hij nog wat bladeren bij voordat hij in zijn winterslaap gaat 🙂 Maar hij is zo te horen heel gelukkig bij jou 🙂

  • Tessa
   6 september 2021 / maandag, 6 september 2021

   Heb deze plant nu al 2 jaar en is ondertussen een mega plant aan worden de bladeren zijn 70 cm groot helaas afgelooen week bladluis ondekt dus nu druk met de luizen weg te houden.

   Maar ondanks dat lijkt ze het na der zin te hebben er komen nu zelfs 2 nieuwe bladeren uit een schuit ben benieuwd hoe mooi deze gaan worden?

 20. Monica
  11 juli 2020 / zaterdag, 11 juli 2020

  Ik heb OV-ER-AL in omgeving Utrecht gezocht naar deze plant van een beetje fatsoenlijk formaat, uiteindelijk vandaag een kunnen scoren op de markt in Nieuwegein. Met deze tips ga ik er heel lang plezier van hebben 😉

  • Serena
   Auteur
   11 juli 2020 / zaterdag, 11 juli 2020

   Oh, je had gewoon online moeten bestellen! Maar ik snap het wel, planten wil je het liefste in het echt zien en dan de allerbeste en mooiste uitzoeken natuurlijk 🙂 Veel plezier ermee!

 21. 11 juli 2020 / zaterdag, 11 juli 2020

  Wauw! Wat een mooie plant. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *