African Black Soap: Achtergrond

Onze webshop The Secret Garden heeft al geruime tijd dit mysterieuze kneedbare zeepje in hun assortiment en steeds meer mensen raken er bekend mee. Maar hoe wordt het gemaakt? En door wie? Waar komt het vandaan?
Sluit venster
fotografie: Cynthia Schultz

Onze African Black Soap (ABS) importeren we uit Ghana. De zeep wordt op authentieke wijze bereidt door hardwerkende vrouwen. Allemaal handwerk, gewoon in de buitenlucht met behulp van potten, stokken en pannen. Onze zeep is fair trade, wat wil zeggen dat de vrouwen eerlijk betaald krijgen. Van de opbrengst wordt ook nog eens 10% gedoneerd die de vrouwen goed kunnen gebruiken voor de opbouw van hun bedrijfje.

Wat zit er in African Black Soap? Zeep bestaat uit verzeepte oliën, in dit geval is dat palm olie en sheabutter. In plaats van natriumhydroxide (dat is nodig om het verzepingsproces op gang te laten komen) wordt er gebruikt gemaakt van as. De as van onze ABS wordt verkregen door cacaoboon schillen te roosteren. Er komen dus totaal geen chemische behandelingen- of ingrediënten aan te pas, alles wordt bereidt op originele authentieke wijze. Hieronder laat ik stap voor stap zien hoe de ABS to stand komt:


De cacaoboon schillen worden verzameld in een pot.
De vrouwen stampen met stokken om ze fijn te malen.


De fijngemalen cacaoboon schillen worden geroosterd tot as.


Dan wordt er water, sheabutter en palmolie aan het as gevoegd.
Het verzepingsproces gaat van start.


Als het mengsel kookt moet er flink in de pot geroerd worden,
dit is een zware klus voor de vrouwen, maar nodig om het
verzepingsproces zo goed en snel mogelijk te laten verlopen.


Tadaa! Het eerste gedeelte van het verzepingsproces is klaar; de oliën zijn verzeept.


De African Black Soap moet nog zo’n 1-2 weken rijpen, daarna is het klaar voor gebruik.
De zeep wordt traditioneel verpakt in stevig bruin papier.
Wij ontvangen onze zeep ook op deze manier verpakt.


Grote stukken African Black Soap, traditioneel verpakt in bruin papier.

Iedere groep vrouwen die African Black Soap maakt hanteert weer een eigen recept. Zo wordt er niet altijd sheabutter in de zeep gedaan of gebruikt men soms ook as van bakbananen en de Agow boom. Zo kan het dat de ene ABS veel donkerder is dan de andere, het hangt maar net van het recept af.

Afgelopen dinsdag verscheen er een pittig geschreven artikel over African Black Soap in de Amsterdamse krant het Parool. Het Parool heeft een extra editie in de krant zitten genaamd PS waar voornamelijk over stijl wordt geschreven (lifestyle, fashion, beauty, etc.). Journalist Maaike Schoon deed de test en schreef het volgende artikel:


fotografie: Cynthia Schultz

In een volgend artikel zal ik demonstreren hoe je Liquid African Black Soap kunt maken van een stukje ABS (dan is het wat gebruiksvriendelijker en handig als je het als shampoo wilt gebruiken bijvoorbeeld). Ook heb ik een leuk recept gevonden van een African Black Soap facial mask die ik wil testen. So stay tuned!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *