8 ochtend hacks die je ochtenden nét even wat prettiger en efficiënter maken

In de video van vandaag deel ik mijn Ochtend Hacks met jullie, gewoon kleine tips & tricks die de ochtenden nét even wat prettiger en efficiënter maken. Ik ben AB-SO-LUUT geen ochtendmens, maar met deze hacks zorg ik er voor dat ik lekkerder wakker word, zin krijg in de dag en mijn ochtendroutine versnel.

Hieronder nog even mijn Ochtend Hacks op een rijtje;

Leg je wekker buiten handbereik
Ik zet mijn wekker altijd op mijn iPhone en ik zorg er voor dat ik hem expres buiten handbereik leg, zodat ik niet in de verleiding kom om op de snooze button te drukken en langer in bed te blijven liggen. Doordat ik hem buiten handbereik leg, moet ik daadwerkelijk opstaan om hem uit te drukken en hierdoor ben ik meteen uit bed en klaar om de dag te starten.

Leg een flesje water op je nachtkastje
Tijdens je slaap eet en drink je niet, dus je zit zo’n 8 uur zonder water op het moment dat je wakker wordt. Dat is erg lang! Bovendien zweet je in je slaap, dus als je wakker wordt ben je in feite uitgedroogd. Zodra ik wakker word drink ik daarom een flesje water (een flesje kun je afsluiten en dat vind ik zelf prettiger, want dan dwarrelen er geen stof of kattenharen in) zodat ik mijn lichaam meteen voorzie van wat hydratatie en op de koop toe dat vieze, dode musje in mijn mond wegspoel.

Gooi de gordijnen open
Zodra ik wakker ben (en mijn fles water heb opgeslokt) schuif ik de gordijnen meteen open, zodat mijn kamer wordt gevuld met daglicht. Daglicht zorgt er voor dat je wat sneller uit die slaaproes komt en dat je de dag opgewekter en energieker start! Bovendien is het ook handig, want hierdoor kun je je sneller door de kamer bewegen en dingen vinden die je nodig hebt voor die dag. Kun je dit niet doen vanwege je partner die langer kan blijven liggen? Zorg er dan voor dat je de gordijnen in een andere kamer openschuift, in de huiskamer bijvoorbeeld. En leg daar ook vast je spullen klaar die je nodig hebt. Is het nog donker als je de gordijnen openschuift nadat je opstaat? Doe het toch maar, dan zit die routine er vast in.

Lach naar jezelf!
Lachen is gezond en dat weten we allemaal, maar hoe vaak lach jij nu écht op een dag? Wist je dat kinderen wel tot 400 keer per dag lachen, en dat wij volwassenen slechts 10 tot 15 keer per dag lachen? Wat een verschil! Als je lacht maken je hersenen endorfine aan. Dit is een stofje dat ontspannend en pijnstillend werkt waardoor je je lekkerder voelt. Lachen vermindert stress en je bloedsomloop en je ademhaling verbeteren door te lachen. Des te meer redenen om in de ochtend al naar jezelf te lachen in de spiegel, want dit is een perfecte start van je dag! En het is dus ook nog eens supergezond.

Zet voor het douchen de waterkoker aan
Of het koffiezetapparaat, zodat je na je douche meteen je koffie of thee kunt inschenken en opdrinken, omdat hij dan perfect op temperatuur is. Sommige koffiezetapparaten hebben zelfs een timer, maak daar zeker gebruik van!

Smeer je na het douchen zo snel mogelijk in
Na het douchen is het verstandig om je gezicht en lichaam binnen 3 minuten in te smeren voor het optimale hydraterende effect, heb ik wel eens gelezen. Een crème voorkomt dat er te veel vochtverlies optreedt door het vocht in de huid te binden en het dus als ware vast te houden. Als je langer wacht dan 3 minuten verdampt het vocht al langzaam uit je huid en kun je dit dus niet meer ‘vasthouden’ door middel van een crème.  Wat er dan gebeurt is een droog en trekkerig gevoel. Onthoud dit dus zeker en smeer je na de volgende douchebeurt zo snel mogelijk in!

Bereid je de avond ervoor al voor
Zet je tas klaar, maak je luchbox klaar en zoek vast uit wat je de volgende dag wilt gaan dragen. Het is een bekende tip, maar ik wilde hem jullie niet onthouden en daarom toch even noemen. Ik vergeet het vaak, maar op een dag dat ik absoluut niet te laat wil komen bereid ik me de avond ervoor wel goed voor, want dit scheelt gewoon onwijs veel tijd in de ochtend! En het scheelt ook zeker een boel stress.

Verminder ‘blauw licht’ voor het slapen gaan
De schermen van laptops en onze telefoontjes produceren een zogeheten blauw licht, wat de aanmaak van het hormoon melatonine remt. Hierdoor is het lastiger om in slaap te komen en is je slaap minder optimaal. Ik heb gelezen dat het verstandig is om tenminste anderhalf uur voor je naar bed gaat laptops en mobieltjes weg te leggen zodat je niet met blauw licht in aanraking komt voor het slapen gaan. Dit verbetert je slaap zodat je de ochtend erna veel fijner en energieker op zal staan.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze video met Ochtend Hacks te zien en dat jullie er ook goede inspiratie mee op doen! En natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar jullie eigen ochtend tips & tricks. Deel ze vooral even in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

47 Reacties

 1. 19 februari 2016 / vrijdag, 19 februari 2016

  “Leg je wekker buiten handbereik” is echt essentieel, want snoozen is heerlijk maar echt de duivel haha!

 2. 18 februari 2016 / donderdag, 18 februari 2016

  Heel erg leuk om te zien en natuurlijk ook hele handige tips.

 3. 18 februari 2016 / donderdag, 18 februari 2016

  Werd helemaal blij van deze video!! 😀
  Slim om die beker naast je bed te zetten zodat je meteen al wat drinkt ‘s ochtends, ga ik ook doen!!
  XX

 4. Hakkestaks
  17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Goede tips! Dank je wel! Alleen gordijnen openen terwijl het buiten donker is niet. Want dan moet het licht binnen aan en de buren kunnen dan zo door de vitrage heen naar binnen kijken haha!

 5. 16 februari 2016 / dinsdag, 16 februari 2016

  Handige tips! Ik heb een kokend-water-kraan en dat is ook een uitkomst, nooit meer wachten op de waterkoker!

 6. Julie Tina
  15 februari 2016 / maandag, 15 februari 2016

  Bij je tip van de wekker moest ik denken aan een wekker die Hema ooit verkocht, hij had wieltjes en als hij afging rolde hij van je nachttafeltje. Op die manier moet je ook verplicht uit je bed komen 😀 Maar jouw tip komt natuurlijk op hetzelfde neer. De avond voordien voorbereiden probeer ik ook altijd te doen!

 7. Anita te Gussinklo
  15 februari 2016 / maandag, 15 februari 2016

  Handige tips.
  Wie was nu de winnaar, ben je vergeten eronder te zetten?

  • Serena
   Auteur
   15 februari 2016 / maandag, 15 februari 2016

   hi Anita,
   oh, dat staat in de video omschrijving op YouTube zelf!

 8. 15 februari 2016 / maandag, 15 februari 2016

  Goede tips! Ik kan me op een paar puntjes nog wel verbeteren 🙂

 9. 15 februari 2016 / maandag, 15 februari 2016

  Hele handige tips! Ik ga die van de wekker zeker proberen, want vanochtend had ik me door het snoozen al verslapen 😉
  x

 10. 15 februari 2016 / maandag, 15 februari 2016

  Leuke tips! Het eerste wat ik doe als ik wakker wordt is inderdaad drinken. Al kan ik de verleiding van de snoozebutton echt niet weerstaan haha!

 11. Irene
  15 februari 2016 / maandag, 15 februari 2016

  Goeie tips! Ik leg mijn outfit voor de volgende dag al-tijd klaar de avond ervoor. Anders twijfel ik enorm over wat ik nu weer wil aantrekken en raak ik gestresseerd :p

  Laatst heb ik op mijn pc een app geïnstalleerd (flux) die het blauwlicht van je computer aanpast. In het begin ziet alles er heel gelig uit maar na een tijdje ben je daar echt aan gewend en als je de app dan even uitschakelt, zie je pas echt wat voor verschil het maakt!

  • Nc
   17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

   Heb ik ook op mn telefoon gedaan! Kun je zelf aan of uitzetten, en maakt het licht geel ipv blauw. Alles blijft wel gewoon te lezen trouwens 🙂

 12. 15 februari 2016 / maandag, 15 februari 2016

  Fijne tips! Ik doe de laatste tijd ook mijn best om ‘s ochtends al meteen meer te drinken.

 13. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Handige tips! Ik ben totaal geen ochtendmens want ik heb elke ochtend minimaal 5 wekkers aanstaan omdat ik gewoon weet dat ik ga snoozen.. Zelf zet ik elke avond altijd mijn tas al klaar. Maar de andere tips ga ik zeker gebruiken!

 14. Ikram
  14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Handige tips 🙂 Zeker dat van die wekker en het licht! 🙂

 15. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Wat een leuke video Serena ! en ja hele fijne tips ook, ik heb echt de meeste moeite met het uit bed komen, dat is zo een challenge steeds
  xx Ish

 16. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Ik kan echt niet zonder water naast me. Vaak wordt ik wakker en is mijn tong “knapperig”, ik moet dan meteen iets drinken! Die andere tips zijn zeker wel handig 😀

 17. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Ik leg altijd alles al klaar voor de volgende ochtend, zodra ik wakker wordt geen stress en kan ik rustig mijn gangetje gaan. Liefs soraya

 18. Mariska
  14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Tegen blauw licht kun je iets installeren als f.lux op je tablet/laptop. Werkt super!

 19. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Handige tips! Ik zet altijd alles al klaar van de avond ervoor 🙂

 20. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Ah ik drink ‘s ochtends altijd een kopje warm citroenwater met honing en apple cider (niet dat drankje met alcohol haha, dat bedoel ik niet), verbetert je weerstand en is heel healthy! (tip;)
  Fijne hacks, die met je wekker buiten handbereik leggen moet ik eens toepassen denk ik…!

  • Serena
   Auteur
   14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

   Klinkt heerlijk! De laatste tijd drink ik veel gemberthee, is ook echt goed voor je! En lekker pittig 🙂

 21. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  De avond ervoor alles klaar zetten is voor mij het belangrijkste! en niet te veel gaan snoozen. Ik ben gelukkig altijd wel ruim op tijd, houd niet van te laat komen haha.

 22. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Leuke hacks. Goed idee om gelijk wat water te drinken als je opstaat. Ik ga het proberen toe te passen.

 23. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  ‘s Ochtends in de spiegel even lachen naar mezelf, dat ga ik eens proberen en kijken of het mijn dag vrolijker maakt/ begint :-).

 24. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Erg fijne en leuke tips and tricks 🙂 Ik heb altijd moeite met mijn telefoon anderhalf uur van te voren weg te leggen haha. Wil dan graag nog even met vriendlief appen, maar het werkt inderdaad wel beter!

 25. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Veel van deze handige tips pas ik zelf al toe, maar deze artikels zijn zo leuk om te lezen!

 26. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Wat een ontzettend fijne tips, zal me zeker helpen omdat ik zo vroeg moet opstaan!

 27. Chantal
  14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Ik heb tegenwoordig een programmaatje gedownload op m’n laptop en telefoon dat het blauwe licht filtert. f.lux heet het. Zodra het donkerder wordt, gaat het scherm automatisch ook minder fel en zonder het blauwe licht!

 28. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Stil zijn als ik opsta, ik heb zo een half uur niet praten policy… daarna staat mijn tetter niet stil .

 29. Miri~
  14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Drink aub niet uit een plastic fles…. -> zie internet voor alle info.

 30. Tessa
  14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Wat ik doe om tijd te besparen, is mijn lunch niet thuis smeren, maar een zakje boterhammen in mijn tas doen samen met een potje beleg. Dan smeer ik mijn brood tijdens de lunchpauze op het werk, dat scheelt tijd ‘s ochtends en je brood wordt niet zompig van het beleg dat er al een aantal uur op zit.

 31. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Als ik direct na het douchen m’n gezicht insmeer krijg ik een een rood en warm hoofd en ga ik zweten, voor mijn gevoel moet ik dan weer douchen, ik doe dit dus nooit.. Ik koel meestal eerst af voor ik verder ga met m’n routine. Vind ik fijner.

 32. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Wat een fijne tips! Ik leg altijd mijn kleding klaar en zet ook vast wat ontbijtspulletjes klaar de avond van tevoren. Dat scheelt al een hoop tijd. Gelukkig wordt het nu ook weer wat eerder licht buiten, zodat je meteen wakker wordt van een dosis daglicht als je zo vroeg op staat.

 33. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  haha ik heb wel eens geprobeerd mijn wekker aan de andere kant van mijn kamer te leggen. Maar dan doe ik mijn wekker uit en ga ik weer warm in mijn bed liggen

 34. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Leuk artikel ! Ik heb altijd een flesje water staan op mijn nachtkastje en mijn gsm ligt nét buiten handbereik zodat ik er echt wel uit moet als mijn wekker gaat.
  Mijn tas wordt doorgaans de avond ervoor gemaakt en meestal weet ik al wat ik ga aantrekken zodat ik geen kostbare minuten verlies ‘s morgens.

 35. Suzanne
  14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Super goede tips Serena! Ik kom bijna chronisch te laat op school, vroeger probeerde ik in mijn routine te krijgen dat ik mijn kleding al klaarlegde de avond van tevoren en dat werkte prima, maar later moest ik ‘s avonds zo veel doen (huiswerk etc.) dat ik daarna gelijk m’n bed in dook zonder dingen klaar te leggen.
  Toch moet ik het maar weer eens gaan proberen want het werkte echt!
  Het enige nadeel is dat je in ons kikkerlandje nooit weet wat voor weer het de volgende dag gaat zijn. Dan is het vandaag bijvoorbeeld een zonnige lentedag geweest en leg ik voor morgen een luchtige blouse klaar, terwijl het de volgende dag keihard regent en ik beter een vestje aan had kunnen doen.
  Maar dat blijf je altijd houden.

  X Suzanne

 36. Elianna
  14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Voor dat blauwe licht bestaat er ook een andere oplossing: het gebruiken van apps als f.lux (op de laptop) en twilight (op mobiel), dat maakt het licht van je scherm meer oranje dan blauw 🙂 scheelt heel erg!

 37. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Handige tips! Vooral twee dingen te gelijk doen (zoals douchen en waterkoker aanzetten) vind ik erg handig. Zelf doe ik dat ook wel eens

 38. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Hihi ik snooze niet maar ik heb twee kleine kids die mama…mama…MAMA roepen :-). Super leuke hacks :-)!

  • Serena
   Auteur
   14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

   Ik denk dat kinderen de allerbeste wekker zijn 😉

 39. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Toevallig heb ik hier ook een artikel over geschreven wat dinsdag online komt. Snoozen is inderdaad uit den boze en je wekker eerder zetten (dus vroeger opstaan) is mijn motto.

 40. 14 februari 2016 / zondag, 14 februari 2016

  Hoewel de snooze-knop mijn allergrootste vijand én zwakte is, pas ik wel veel andere tips toe. Zo heb ik een app die het blauwe licht van mijn gsm vermindert in de loop van de avond, leg ik mijn spullen liefst ‘s avonds klaar, douche ik ‘s avonds om in de morgen tijd te besparen en drink ik altijd meteen iets als ik wakker ben.
  xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *