7 manieren om een ochtendmens te worden

Als zelfstandig ondernemer moet je over behoorlijk wat zelfdiscipline beschikken wil je elke dag werk verzetten. Het is namelijk ZO verleidelijk om uit te slapen en de hele dag in badjas achter de laptop te werken, lekker op je dooie akkertje. Toegegeven, ik bracht de helft van de week zo door, maar ik heb hier de laatste tijd verandering in gebracht. Ik merkte namelijk aan mezelf dat ik aan het einde van de dag van mezelf baalde: ik had veel productiever kunnen zijn. In mijn achterhoofd hoorde ik een klein stemmetje dat zei ‘als je nu gewoon eerder was opgestaan Serena, had je vandaag VEEL meer kunnen doen’. En hoewel ik dat kleine stemmetje al jaren negeer, besloot ik om er eindelijk eens gehoor aan te geven.


En verrek, dat rotstemmetje had nog gelijk ook. Sinds ik zo’n 2 uur eerder opsta dan voorheen (don’t judge me, maar ik sta nu om half 8 ‘s ochtends op in plaats van om 10u), krijg ik zo veel meer gedaan. Op de één of andere manier hebben de ochtenden iets magisch. Alsof er nog een warme deken over de wereld ligt, die er heel langzaam vanaf wordt getrokken. En terwijl de deken langzaam verdwijnt, zwellen de geluiden aan en gaat de kalmte over in de hectiek van alledag. Maar die kalmte, die rust tussen 8 en 10 uur ‘s ochtends, die is voor mij PERFECT. In die tijd lukt het mij om zonder afleiding aan één stuk door te werken (mails beantwoorden, artikelen schrijven, foto’s bewerken). Ik zit dan echt in een goede flow. En ik had dit nooit verwacht van mezelf, maar I LOVE IT! Kennelijk ben ik in de ochtend productiever dan in de middag of avond.

Mijn doel is om uiteindelijk om 7 uur op te staan, zodat ik NOG meer tijd heb in de ochtend, en ik dus NOG meer werk kan verzetten. Maar, hoe ga ik dat doen? Hoe word ik een ochtendmens? En hoe wordt jij dit ook?

1. ga langzaam steeds eerder naar bed


Ik ben wat je noemt een avondmens. Of nou ja, nachtmens. ‘s Avonds ben ik het meest actief en heb ik zin om van alles te doen; werken, series kijken, surfen op internet, opruimen. Dit resulteert vaak genoeg in bedtijden van 1 of 2 uur ‘s nachts. Logisch dat ik de volgende ochtend niet uit mijn bed te branden ben! Ik heb jarenlang ontkent dat ik hierin zou kunnen veranderen. IK BEN NU EENMAAL EEN NACHTMENS EN IK SLAAP NU EENMAAL LAAT. En hoewel ik nooit iemand zou worden die om 6 uur ‘s ochtends uit zijn bed springt (nou ja, zeg nooit nooit), kan ik mijn ritme wel degelijk aanpassen. Gewoon, met kleine stapjes.

Begin bijvoorbeeld een week lang om kwart voor 2 te slapen, in plaats van om 2 uur. Gewoon een kwartiertje eerder. In het begin zal je lastig in slaap komen, maar gewoon blijven liggen en volhouden. Als je hier eenmaal aan gewend bent, ga je steeds een kwartier eerder naar bed dan de week ervoor, net zo lang tot je jezelf een bedtijd hebt aangeleerd die ervoor zorgt dat je genoeg uren slaapt (meestal zo rond de 8), waardoor je er gemakkelijker uitkomt in de ochtenden. De ene persoon heeft meer slaap nodig dan de ander, dus je moet zelf even uitpuzzelen wat je ideale bedtijd is. Neem in elk geval kleine stapjes. Langzame, gestage vooruitgang leidt tot grote, blijvende veranderingen.

2. sta ELKE dag om dezelfde tijd op

De enige manier waarop je een routine creëert, is door het elke dag te herhalen. Wees dus streng voor jezelf en probeer doordeweeks ELKE dag om jouw bedtijd te gaan slapen en ELKE dag om dezelfde dag op te staan. Natuurlijk zal je heus wel wat avondjes later naar bed gaan (bijvoorbeeld omdat het wijntjes drinken met je bestie té gezellig is), maar probeer dan in elk geval wel om dezelfde tijd op te staan. Dan pak je die ochtend maar een extra kop koffie. Herhaling is de sleutel tot het creëren van een ochtendroutine!

3. let een beetje op wat je eet en drinkt


De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander (ik heb een vriendin die een blikje Red Bull achterover slaat en vervolgens in een diepe slaap kan vallen), maar je eet- en drinkpatroon voor het slapen gaan kan een grote invloed hebben op je nachtrust. Let dus een beetje op je cafeïne inname in de avond. Het zit niet niet alleen in koffie, maar ook in thee, Coca-Cola, energy drinks én pure chocolade (whut?). Ook suikerhoudende drankjes kunnen je een energieboost geven. Probeer daarom een paar uur voor bedtijd geen drankjes met cafeïne of een hoog suikergehalte te drinken, maar neem in plaats daarvan een glas water of een lekker kopje kruidenthee. Is nog veel gezonder ook!

Ook vettig eten en alcohol zorgen voor een slechtere kwaliteit van slapen. Persoonlijk val ik na 2 glazen rode wijn als een blok in slaap, maar ik merk wel dat ik gedurende mijn slaap vaker wakker word, waardoor ik uiteindelijk minder uitgerust mijn ochtend begin.

Vroeger kregen wij als kind warme melk met een blokje anijs voor het slapen gaan. Ik dacht altijd dat het pure nostalgie was dat ervoor zorgde dat ik hierdoor beter in slaap kwam, maar melk bevat de aminozuur tryptofaan, een voorloper van het stofje serotonine. Men claimt dat dit zorgt voor een betere nachtrust. Of het echt zo is, of dat de herinneringen aan vroeger zorgen voor een onbezorgde slaap, weet ik niet. Maar van een warm glaasje melk met een blokje anijs ga IK in elk geval heerlijk dromen. Probeer het eens!

4. slow down


Omdat we tegenwoordig allemaal ontzettend druk zijn is het moeilijk om rustig aan te doen in de avonden. Vooral omdat onze smartphone zo’n beetje aan onze hand is vastgelijmd. Vlak voor het slapen gaan beantwoord je nog een paar appjes, bekijk je grappige Facebook filmpjes, scroll je door je Instagram-feed en… je wilt niets missen en overal over mee kunnen praten. Dan leg je je telefoon weg, doe je het licht uit en doe je een poging tot slapen, terwijl al die indrukken van een paar minuten geleden nog door je hoofd flitsen.

Zelf ben ik zo iemand die nog vlak voor het slapen gaan een paar e-mails beantwoord, of loop te whatsappen. Ik merkte dat ik hierdoor minder goed in slaap kwam. Het beste kun je je telefoon wegleggen, zo’n 2 uur VOOR je gaat slapen. Geloof me, dit geeft je zo veel meer rust in je hoofd. Dat betekent dus ook geen Netflix vlak voor het slapen gaan. Pak in plaats daarvan een boek. Of spendeer wat quality time met je liefje. Neem een hete douche, een heerlijk warm bad of een extra lange skincare sessie. Creëer een prettige avondroutine die werkt voor jou en waardoor je lichaam zich makkelijker voorbereid op het naar bed gaan. Voor baby’s en kinderen werkt het ook. Een goede nachtrust zal ervoor zorgen dat je de ochtend erna stukken makkelijker (en frisser) naast je bed zal staan!

5. zet een flesje water naast je bed


Ik slaap altijd met een flesje water naast mijn bed. Handig om mijn nachtelijke dorst te lessen (soms word ik wakker met een ontzettend droge keel), maar ook perfect om beter wakker te worden in de ochtend. Na een nacht slapen is je lichaam lichtelijk gedehydrateerd, dus het is sowieso een slim idee om meteen zodra je wakker wordt even bij te tanken. Voordat ik drink ga ik rechtop zitten, en rechtop zitten helpt al goed mee om wakkerder te worden. Na een paar slokken fris, koud water voel ik me nóg wakkerder en energiek genoeg om het bed uit te stappen.

6. leg sloffen en een badjas NAAST je bed


Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik slaap naakt (tmi?) en in de ochtend maakt dit het EXTRA moeilijk om mijn warme bedje te verlaten. Vooral nu en in de winter, want dan is het extra koud op zolder. Ik heb dan echt geen zin om de kou in te gaan, waardoor ik nét iets te lang blijf soezen (en soms zelfs weer in slaap val!). Ik heb gemerkt dat het helpt om mijn sloffen en badjas pal naast mijn bed klaar te leggen. Zodra ik wakker ben hoef ik alleen maar mijn arm van onder de dekens te steken om mijn badjas te pakken en aan te trekken, en met mijn voeten in mijn sloffen te glijden. Dit maakt het veel prettiger om op te staan.

7. vind een goede & leuke reden om op te staan, ELKE DAG!

Een GOEDE reden om op te staan is het feit dat je naar je werk moet. Of omdat je je baby moet voeden of je kind moet aankleden. Maar dit hoeft natuurlijk niet per se LEUK te zijn (of beledig ik nu iemand?). Wat ik bedoel is, dit zijn vooral redenen om op te staan omdat ANDEREN van jou afhankelijk zijn en op je rekenen. Maar het opstaan wordt een heel stuk leuker en dus ook gemakkelijker als je daarnaast een andere reden hebt om op te staan. Iets waarvan JIJ blij en gelukkig wordt, ook al is het iets kleins.

Zo geniet mijn vader (hij staat elke dag om 6u op) van een half uurtje complete rust voor hij naar zijn werk vertrekt. Kopje koffie erbij en in gedachten zijn dag plannen en een beetje filosoferen. Ik pers nu elke ochtend een klein glaasje verse sinaasappelsap voor mezelf. Zodra ik wakker word denk ik eraan, krijg ik er zin in en ga ik met plezier naar de keuken om een sappie voor mezelf te persen. Probeer zelf ook een klein geluksmomentje te vinden in de ochtend. Start je dag met iets leuks, iets voor jezelf en iets waarvan je elke ochtend weer een blij gevoel krijgt. Dit maakt het opstaan écht stukken makkelijker.

Zo, en nu aan de slag! Ik hoop dat jullie goede inspiratie én motivatie hebben gekregen door mijn tips om ook langzaam te veranderen in een ochtendmens.

Wat is jouw geluksmomentje in de ochtend? En als je die nog niet hebt, wat zou het kunnen worden?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:
fotografie: An Dang van The Beau Parlour

41 Reacties

 1. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Ik ben echt totaal geen ochtend persoon. Ik sta dan ook bijna altijd vrij chago op en kan er echt niet tegen als mensen tegen me praten in de ochtend.. zeker niet voordat ik wat heb gegeten en een kopje koffie op heb. Maar goed het is wel handig om eens te proberen of hier wat verandering in kan komen, want zo begin je je dag niet echt op een fijne manier!

 2. A
  26 mei 2018 / zaterdag, 26 mei 2018

  Zoo, dit artikel was echt voor mij!! Whaha

 3. 17 mei 2018 / donderdag, 17 mei 2018

  echt handig ik zit alleen nog in de eerste maar dit is handig voor mijn moeder!

  ik heb een vraagje heb je misschien tips voor mijn blog voor meer bezoekers en gewoon tips want ik doe het nog niet zo lang en ik plaats elke woensdag en vrijdag een review van make-up. dus heb je misschien tips???

 4. Ellen
  15 mei 2018 / dinsdag, 15 mei 2018

  Waarom zou je per se een ochtendmens willen worden als je van nature een avondmens bent? Je kunt toch evenveel doen op een dag als je bv. van 10 u ‘s ochtends tot 2 u ‘s nachts wakker bent dan als je van 8 u ‘s ochtends tot 12 u ‘s nachts wakker bent?

  • Marit
   28 mei 2018 / maandag, 28 mei 2018

   Omdat ongeveer het hele leven ingericht is op ochtendmensen. Met mijn baan kan ik echt niet om 11 uur aan komen zetten, simpelweg omdat ik een avondmens ben. Mij zou het enorm helpen als ik ook maar een mini beetje in een ochtendmens kon veranderen…

 5. Carlijn
  15 mei 2018 / dinsdag, 15 mei 2018

  Ik zei ook altijd dat ik een avondmens was (dat ben ik ook nog wel), ik slaap ook erg graag uit, maar ik merk dat ik op kantoor het meest gedaan krijg voor de lunch, tussen 9 en 12 zeg maar. Dan denk ik ook het helderst. Wie had dat ooit gedacht.

  Mijn ochtendritueel is een kop thee drinken terwijl ik Caribbean Life (programma waarbij mensen naar een huis op een Caraïbisch eiland zoeken) kijk. Heerlijk!

 6. 15 mei 2018 / dinsdag, 15 mei 2018

  Wat een leuk artikel, ik kan me in alles vinden, ik ben dan ook altijd al een echt ochtendmens geweest . Voor mij is het geen enkel probleem om in de ochtend om zes uur op te staan, ook al hoef ik niet te werken. Daar staat tegenover dat ik altijd op tijd naar bed ga (BO-RING haha;-)) Ik vind het heerlijk om in de ochtend lekker allemaal dingetjes te doen, zonder te hoeven haasten. Je laatste tip ‘zoek een goede reden om op te staan, elke dag’ vind ik het mooist;-)

 7. 15 mei 2018 / dinsdag, 15 mei 2018

  Heerlijk artikel weer meid! Echt heb zoveel bewondering voor je dat je zoveel vooruit hebt gewerkt. Denk dat ik een stop had genomen haha, dus echt top! En ja ik maakte me ook schuldig aan een niet erg productief ochtendritueel, maar sinds ik een hond heb is dat voorbij haha. Een hond is dus ook dé manier om je dag fris en fruitig te beginnen. Om 7 uur sta ik op, soms om 7.30, kleed ik me aan en ga ik met de hond wandelen. Dan ontbijten en aan het werk. In mijn bed blijven tot 10 uur kan simpelweg niet meer (net als bij jou nu met een kindje) en dat vind ik helemaal niet erg eigenlijk.

 8. Nicole
  14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Ik ben eigenlijk al jaren van plan om zo’n Wake-up Light wekkerradio te kopen, maar of het echt helpt? Ik sta elke dag om 6.30 uur op en doe meteen de (verduisterende) gordijnen open, dat helpt mij iig wel om de dag te starten.

  • Daphne
   15 mei 2018 / dinsdag, 15 mei 2018

   Als het je in de zomer helpt om wakker te worden met open gordijnen, helpt een wake-up light zeker ook. Het is niet alsof je er plotseling een ochtendmens van wordt, maar het opstaan is wel degelijk minder naar dan met een gewone wekker.

  • Nicky
   18 mei 2018 / vrijdag, 18 mei 2018

   Ik heb er zelf een sinds 4 jaar en vind het echt een fijn ding. Je moet er wel rekening mee houden dat het licht een paar minuten voor je wekker afgaat al begint te schijnen, het wordt steeds feller en op je wekkertijd is het het felst. Daar moet je van houden. Persoonlijk vind ik het een fijnere manier van wakker worden dan zo’n hels gepiep. De geluiden die standaard op de wekker staan zijn erg aangenaam om mee wakker te worden.

 9. Nicky
  14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Dat je naakt slaapt vind ik helemaal niet tmi hoor. Dat is trouwens veel gezonder voor je vagina heb ik gelezen, omdat je het boeltje daardoor lekker lang kan laten ‘verluchten’ (sprak je over tmi? Haha). Zelf slaap ik gewoon in m’n onderbroek, wat bijna op hetzelfde neerkomt qua kou als je onder je warme donsje uit moet. Wij hebben onze verwarming zo ingesteld dat die om 06u00, als we opstaan, lekker op temperatuur is zodat mijn tenen er niet afvriezen, en dan vind ik het wel fijn om gewoon even zo rond te lopen zodat ik gelijk mijn outfit kan aantrekken. Misschien een tip?

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

   Ah, goed om te lezen dat het naakt slapen dus extra goed is voor mijn doos, hahaha!

 10. Brigitte
  14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Wauw Serena! Echt leuke artikelen de laatste weken. Echt fijn om te merken dat je zo goed vooruit hebt gewerkt! Je enthousiasme klinkt weer meer door in de artikelen. Geniet lekker van je kraamtijd, je bent super bezig!

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

   Wat een lief compliment, Brigitte! Dankjewel!

 11. M
  14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Leuk artikel! Ik ben altijd al een vroege vogel geweest, in de ochtenduren ben ik gewoon het meest productief.

 12. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Hehe de allerbeste tip: krijg kinderen. En dat dan in combinatie met tip 1. Sinds onze tweede zoon ga ik elke avond uiterlijk om 22.00 naar bed, en sta ik rond 5.30 op (samen met de baby). Maar zelfs wanneer de baby ‘uitslaapt’ tot 6.30 sta ik rond 6u fris en fruitig in de keuken.

 13. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  mooi artikel, ik ben zelf ook geen ochtend mens maar een echte avondmens. ik houd van uitslapen, en heb dan ook altijd spijt dat ik tot 11 uur in bed lig. Voor mijn werk sta ik 5 dagen om 05:15 op, als ik dus vrij ben neem ik het erg graag van. Maar ik probeer uiterlijk om half 22:30 in bed te liggen, helaas ben ik een type dat veel slaap nodig heeft. Liefs Soraya

 14. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Een hele simpele (maar oh zo lastige) is : de wekker zetten en niet meer snoozen. Gewoon je bed uit als de wekker gaat, en vol blijven houden. Binnen een paar dagen zit het zo in je systeem dat je zelfs als je weekend hebt (en stiekem even geen ochtend mens meer wilt zijn) uit jezelf vroeg wakker wordt

 15. Denise
  14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Wat een fijne tips!
  Ik heb ook echt koffie nodig smorgens…
  En ik denk elke dag aan de katjes die wachten op hun brokjes en knuffels ❤️

  X

 16. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Leuk artikel! Ik zei toen ik ongeveer 16 was ook altijd dat ik NOOIT een ochtendmens zou worden. Dit heb ik vol gehouden tot halverwege mijn 20-er jaren. Haha. Totdat ik bij de post ging werken en om 7 uur moest beginnen. Tegenwoordig gaat mijn wekker al om 5:30 uur, dan kan ik nog even lekker rustig opstarten en dan begin ik gewoon 20 minuten eerder met werken! Mijn geluksmomentje is echt even rustig opstarten en niet gelijk in alle stress uit bed hoeven springen. En als ik vrij ben kijk ik lekker relaxt op youtube wat video’s en ga ik daarna aan de slag voor mijn blog!
  Iedereen lacht altijd als ik dan erbij vertel dat ik ook wel echt om 21:00 uur al naar bed ga omdat ik dat ritme anders niet volhou. Genoeg slapen is immers super belangrijk! Maar I don’t care. Ik weet dat slaap voor mij gewoon heel belangrijk is en ik neem daar ook wel echt de tijd voor. Anders is het namelijk super ongezond om steeds te weinig slaap te krijgen door laat naar bed te gaan én vroeg op te staan. En ik heb geen zin in kwaaltjes. Daarnaast hou ik ook gewoon teveel van slapen om het niet te doen 😉 haha

  • Nicky
   14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

   Dat ken ik, ik ga elke dag om 21u30 slapen en sta op om 06u00 en dat vinden veel mensen kennelijk ontzettend vroeg. Maar als ik minder slaap krijg, ben ik echt in een rothumeur. Bovendien neem ik ‘s ochtends graag wat tijd om met de hond te gaan wandelen en wat huishouden te doen zodat ik ‘s avonds in een proper huis thuis kom. En ik geef evenveel om wat ze daarvan denken. Vaak schrikken ze wel als ik dan vraag hoe laat zij gaan slapen en opstaan en dat eigenlijk bijna evenveel slaapuren zijn, op een of andere manier lijkt het blijkbaar meer te zijn doordat ik zo vroeg onder de wol kruip.

   • Serena
    Auteur
    14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

    Maar even uit nieuwsgierigheid, in de zomer is het gewoon nog licht om die bedtijden van jullie! Blijven jullie in de zomer dan ook niet iets langer wakker?

    Tja met verduisterende gordijnen hoeft dat natuurlijk niets uit te maken, bedenk ik me nu.

    De een heeft nu eenmaal meer slaap nodig dan de ander, niets mis mee! Je kent je eigen lijf het beste en je weet zelf wat je nodig hebt, toch? Het enige wat me lastig lijkt is als je eens vrijdagavond een borrel of etentje hebt na werk en dat je dan al zo ‘vroeg’ moe wordt. Hoe doen jullie dat dan?

    • Nicky
     15 mei 2018 / dinsdag, 15 mei 2018

     Klopt en dat is best een omschakeling want in de zomer is het vaak van “is het al zo laat?! Snel me klaarmaken!” Terwijl ik in de winter moe word rond 21:00. Ik slaap toch altijd met de rolluiken dicht en aangezien mijn vriend later komt slapen doet hij de deur toe voor het lawaai dus van licht heb ik eigenlijk geen last. In het weekend maak ik het eigenlijk altijd “laat”, dan kruip ik tegen een uur of elf onder de wol. Mijn vrienden en familie weten van mijn slaappatroon dus niemand kijkt vreemd op als ik als eerste vertrek 🙂 sowieso ga ik trouwens zelden uit. Met nieuwjaar is het wel altijd een uitdaging om 00:00 mee te maken 🙂

    • 16 mei 2018 / woensdag, 16 mei 2018

     Ha klinkt heel stom misschien, maar ik maak het in huis al donker rond het avondeten. Dan word ik vanzelf moe genoeg om te kunnen gaan slapen om 9 uur. Er piept dan nog wel íets aan licht naar binnen, maar niet zoveel dat ik er echt last van heb. Ik heb idd gewoon verduisterende gordijnen, ideaal! (alleen zit er wel een randje licht bij het plafond natuurlijk).

     Van het werk hebben wij eigenlijk nooit uitjes of borrels. Daar doen ze niet aan bij de post. Maar laatst had ik wel een etentje van mijn oma die 85 werd en toen heb ik gewoon aangegeven dat ik eerder naar huis moest. Het restaurant heeft toen heel netjes ervoor gezorgd dat ik gewoon al mijn gangen al gehad had. En mijn oma was al lang blij dat ik erbij was. Maar dat was wel maf om als jongste als eerste naar huis te gaan omdat ik naar bed moest, haha. Maar iedereen begreep het wel als je dan zegt dat je wekker om half 6 alweer gaat. Dan hoor je echt: pffft!
     En als ik zelf uit eten ga reserveer ik gewoon vroeg zodat ik op tijd klaar ben. En als ik de dag daarna niet hoef te werken is het niet zo’n probleem natuurlijk. Dan mag het soms best wel een keer wat later worden bij bv. een verjaardag.

   • 16 mei 2018 / woensdag, 16 mei 2018

    ja precies dat idd. Heel maf dat mensen daar zo anders over denken! Terwijl het idd gewoon hetzelfde aantal uren zijn dat je slaapt. Maar in mijn omgeving zijn ze er inmiddels wel aan gewend gelukkig.

 17. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Ik ben altijd al een avondmens geweest, ik ging altijd pas na twaalven naar bed (ook als mijn wekker om 6:30 ging). Maar doordat ik het zo druk heb met mijn studie en het me niet meer kan veroorloven om tot 10 uur uit te slapen ben ik in een ochtendmens veranderd en word ik nu iedere ochtend rond 6/7 uur wakker. Het was bij mij geen willen, maar moeten.

 18. Nanda
  14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Door het hebben van een kleuter en een peuter ben ik al ruim 6 jaar gedwongen ochtend-mens. Maar het went nooit! De eerste uren moet ik nog steeds eerst ontdooien en ik neem mij nog steeds regelmatig voor om dit keer écht op tijd naar bed te gaan.

 19. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  ik vind het smorgens heerlijk en ben er daarom altijd al heel vroeg uit, denk aan half 6!! mijn man is er dan al uit en onze meiden staan pas om 7 uur op!!

 20. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Hele goede tips Seen! Ik probeer al een tijdje meer van de ochtenden te maken, ik lig veel eerder in bed dan zoveel jaar geleden en ik sta ook veel eerder op. Mijn badjas en sloffen liggen ook naast bed inderdaad trouwens. Voor mij werkt hardlopen enkele dagen in de ochtend voor een (15 tot 30/40 minuutjes) ook erg goed, alhoewel ik hier pas 2 weken mee bezig ben en totaal geen kilometers maak. Mezelf de deur uitdwingen, de frisse lucht en verhoogde hartslag heeft veel effect op mijn energielevel. I know, I’m crayyyy. Ik weet ook niet waar die motivatie vandaan kwam! En direct de douche instappen helpt ook enorm. En een flinke bak koffie. Never forget the coffee.

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

   Lekker bezig, Taar! En inderdaad… never forget the coffee (or tea)! 🙂

 21. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Wat een fijne tips. Ik ben helaas alles behalve een ochtendmens, al begint het wel steeds meer te komen. Je hebt weinig keus met een eigen huis en een puppy, haha!

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

   haha, inderdaad een goede stok achter de deur! 😉

 22. Sam
  14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Echt een leuk artikel!

 23. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Fijne tips! Nu moet ik wel zeggen dat ik nog echt in de fase zit waarbij ik geloof dat ik nooit een ochtendmens kan worden. Voor werk moet ik er om 6.05 uur uit en op de dagen dat ik niet werk lukt het mij echt niet om er dan al uit te gaan. Ik blijf het liefst toch wel tot een uur of 1 wakker en dan slaap je te weinig. Het liefst zou ik er gewoon om 8 uur uit moeten voor werk, dan kun je nog genoeg slapen haha.

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

   Geloof in jezelf, Kirsty! Haha!

   Alhoewel, als je er doordeweeks al zo vroeg uit moet, zou ik het er ook lekker van nemen in de weekenden hoor 😉

 24. 14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Ik ben zelf gelukkig een ochtend en een avond mens, daar heb ik wel lang aan moeten werken. Vroeger kon ik in het weekend uitslapen tot 2 uur smiddags, tegenwoordig word ik wakker rond een uur of 9. Dat vind ik wel een fijne patroon omdat ik dan nog zoveeeel kan doen! Wel merk ik dat ik rond een uur of 2 dan weer heel moe en langzaam begin te worden, dan las ik een lunchbreak. Mijn geluksmomentje in de ochtend is dat ik wakker word met mijn vriend en dat ik nog een zusje heb. Ik ben het leven wel meer gaan waarderen de afgelopen jaren, dus ik kan heel erg genieten van de kleine dingen in het leven. Wakker worden met een kop koffie in bed is voor mij het ultieme genot op zo’n moment. Ennn wat zijn de foto’s mooi geworden, TROTS ben ik hahaha.

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

   Prachtig zijn de foto’s geworden, he? I LOVE IT!

 25. Rita
  14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  als het niet te koud is, bijkomen op de veranda, kijken naar de wuivende bomen en luisteren naar de vogels die wakker worden. Maar als ik de huiskamer veranderd heb en goed opgeruimd, dan stap ik extra blij mijn bed uit.

 26. Michele
  14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

  Leuke tips! Al ben ik van mezelf een ochtendmens MOETEN worden doordat ik nogal lang naar mn werk pendel. Om half 6 al mn bed uit 😛 in het begin zoooo lastig maar intussen ben ik het gewend en is in de weekend “uitslapen” blijven liggen tot 7 uur haha.

  Nadeel: kan me savonds na 10 voor geen meter meer wakker houden.

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

   Dat is zeker een nadeel als je in het weekend een feestje hebt of iets dergelijks, lastig zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *