Food Friday | Zwitserse geschnetzeltes

De komende periode zullen er op Food Friday een aantal heerlijke recepten van gastbloggers verschijnen, die elk een bijzonder recept met ons delen waaraan speciale herinneringen kleven. Deze keer is het de beurt aan de Haagse Anne-Marie van MyHappyKitchen.nl, een foodblog waar recepten worden gedeeld zonder pakjes en zakjes, maar altijd mét room, boter en kaas, een snufje levenslust en plezier!

Zelf vind ik de categorie ‘nostalgie & persoonlijk’ en dan ‘geschiedenis’ erg leuk om te lezen, waar Anne-Marie de geschiedenis van beroemde gerechten en voedingsmiddelen bespreekt. Echt heel vermakelijk en interessant! Maar ook haar basisrecepten voor sausjes en bijgerechten vind ik geweldig. Ik krijg er in elk geval boordevol inspiratie van.

Vandaag deelt Anne-Marie het recept voor Zwitserse geschnetzeltes met ons, dat ze heeft leren kennen als klein meisje tijdens haar vakanties in Oostenrijk.


En dan nu het woord aan Anne-Marie:

Het is juli 1975, een prachtige namiddag op de pas tussen Tirol en Salzenburgerland, Oostenrijk. Mijn kinderhart maakt een sprongetje als ik in de volgende bocht net een stukje van de boerderij kan zien. Ik ben zeven en weer bijna terug in ‘het paradijs’. Wat is er nou mooier om, als stadskind, de hele dag buiten te kunnen zijn. Je dagen te vullen met dammen bouwen, bloemen plukken, koeien aaien, varkens voeren en in het hooi spelen?


De jaren daarna blijven we terugkomen op de boerderij, waar we een kamer huren voor drie weken.
‘Wij’ zijn mijn ouders, mijn twee jaar jongere zusje en ik. En onze buren, die ook twee dochters van onze leeftijd hebben. We genieten in Mittersill – waar de boerderij staat – van de natuur, de schattige dorpjes en natuurlijk de keuken. Van Kaiserschmarrn (luchtige stukjes pannenkoek) tot Berner Würstl (worstje met kaas en spek) en natuurlijk de beroemde Wiener Schnitzel. Op mijn blog vind je zelfs een aparte categorie voor de Oostenrijkse keuken! Ook maakte ik hier kennis met het gerecht Geschnetzeltes.


Na mijn 16e wilde ik niet zo vaak meer mee – de wereld was toch immers groter dan Oostenrijk? Maar sinds ik zelf moeder ben, ben ik inmiddels alweer een keer of zes op de boerderij geweest. En maakt het hart van mijn zoon een sprongetje maakt als we de pas over rijden en hij de boerderij kan zien. Heerlijk om te zien hoe mijn jeugdherinneringen nu zijn jeugdherinneringen worden.

Thuis maak ik geregeld gerechten klaar die ik in Oostenrijk heb leren kennen en die me doen terugdenken aan deze fijne tijd. Geschnetzetles is zo’n gerecht dat we regelmatig eten. Het betekent letterlijk ‘in reepjes gesneden vlees’. Het is een typisch Zwitsers gerecht, uit de regionale keuken van Zürich. Het is een soort ragout die oorspronkelijk van kalfsvlees wordt gemaakt. Traditioneel wordt het geserveerd met rösti.

Mijn recept heeft echter wel een paar aanpassingen: in plaats van kalfsvlees gebruik ik kip en ik serveer de geschnetzeltes met rijst in plaats van rösti. Echt een familie favoriet!

Recept | Zwitserse geschnetzeltes

voor 4 personen

400 gram kipfilet (of als je het goed wilt doen: kalfsschnitzels)
ongeveer 1 eetlepel bloem
2 eetlepels (olijf)olie
35 gram boter
2 uien
250 gram champignons (bakje)
200 ml droge witte wijn
200 ml slagroom (bekertje)
zout en peper
allesbinder
paar takjes platte peterselie, fijngehakt

Werkwijze

Snijd het vlees in smalle reepjes en bestrooi licht met bloem. Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak de reepjes vlees op middelhoog vuur in ongeveer 3 minuten snel rondom bruin. Bestrooi met zout en peper en zet ze in een schaaltje apart.

Snipper de uien en snijd de champignons in plakjes. Smelt de roomboter in dezelfde pan en bak in een paar minuten de uien glazig. Voeg de champignons toe en bak deze nog drie minuutjes mee. Giet de wijn erbij en laat deze op een hoog vuur drie minuten inkoken. Voeg de slagroom toe en laat nogmaals een paar minuten inkoken. Bind de saus naar wens met een beetje allesbinder. Het moet ongeveer de structuur van ragout hebben.

Breng op smaak met zout en (versgemalen) zwarte peper en voeg de reepjes kip toe. Warm deze nog even mee. Bestrooi met de fijngehakte platte peterselie en serveer met rijst of rösti.


Bedankt Anne-Marie voor het delen van deze heerlijke familie favoriet, ik kan niet wachten om dit zelf te bereiden! Neem ook zeker een kijkje op de foodblog MyHappyKitchen.nl voor nog veel meer lekkere recepten.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

12 Reacties

 1. Judith
  22 mei 2018 / dinsdag, 22 mei 2018

  Wauw, dit recept gaan we binnenkort snel een keer bereiden. Klinkt heerlijk!

 2. 13 mei 2018 / zondag, 13 mei 2018

  Ziet er goed uit zeg! Ik kende zo’n soort recept nog helemaal niet

 3. Mariëlle
  12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

  Ahhh, klinkt als heerlijk comfort food. Dit recept sla ik even op!

 4. Jamie
  12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

  Hmmmm, heerlijk recept!

 5. 12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

  ik heb het geproefd en het was heeelll lekker ik a het zeker nog een keer proberen!

 6. M
  11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

  Oeh heerlijk! Nu wil ik weer eten..

 7. 11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

  Oh, dit lijkt me echt heerlijk! Deze ga ik onthouden.

 8. Monica
  11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

  Oh, ik maak het met 2 pakjes champignonsaus, zie beschrijving, doosje verse champignons gesneden erbij en kipfilet 250 gram in reepjes. Bijelkaar doen en 16 min op laag vuur sudderen, terwijl de rijst wordt gedaan, snelkookrijst uit pak. Klaar, doe dan lekker sambal naar smaak erover. Heerlijk!!! Wel regelmatig de saus met ingred. roeren, ik heb 10 standen en gebruik stand 3 voor de saus.

 9. 11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

  Heerlijk! zowieso de recepten van Anne-Marie zijn top 😀

 10. Rita
  11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

  Het lijkt op onze bloemkool met kip en witte rijst, alleen is de saus from scratch. Ziet er makkelijk en lekker uit en zeker iets om te gaan proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *