Foto’s maken bij donker weer

Een professionele fotograaf weet vast raad met elke weersomstandigheid, maar ik als blogger ben er helaas geen expert in. Op donkere, grauwe dagen als deze loop ik dan ook altijd flink te balen, want het is al snel te donker om fatsoenlijke foto’s of video’s te maken. Het leek me daarom interessant om jullie wat tips te geven om dit probleem op te lossen. Zelf ben ik er in de loop der jaren – met vallen en opstaan – achter gekomen, dus ik hoop dat jullie wat aan mijn persoonlijke tips zullen hebben.

#1 Houd het weerbericht goed in de gaten
Het klinkt eigenlijk heel logisch, maar zelf doe ik het pas sinds een tijdje. Houdt het weerbericht in de gaten en plan vooruit. Het weerbericht check je heel simpel via bijvoorbeeld deze site. Op deze manier kun je goed zien of er zonnige (of minder bewolkte en regenachtige) dagen in het verschiet liggen. Het beste is dan om jouw fotosessie op die dag in te plannen. Vandaag is trouwens een goede, zonnige dag. Ik heb daarom al mijn producten al klaar staan voor fotografie! Zonlicht is niet eens per se heel wenselijk (grotere kans op schaduwen), maar voor producten waar shimmers en glitters in zitten vind ik het juist wel erg mooi. Nagellak swatches maak ik ook het liefst in de zon. Voor alle overige producten en outfitshoots wil ik het liefst gewoon helder daglicht.

#2 Ontdek je plekje
Als je productfoto’s maakt zoals ik dan is het een goed idee om de beste plek in huis te vinden, oftewel de plek met het mooiste daglicht. Loop dus van raam tot raam en maak proeffoto’s om te zien waar het product het beste tot zijn recht komt. Probeer ook zo dicht mogelijk bij je raam te fotograferen, dus maak een opstelling in de vensterbank of schuif een tafel of stoel dicht tegen het raam aan. Speel en experimenteer! Het kan ook zijn dat op het ene tijdstip je zolderraam perfect licht geeft, en op een ander tijdstip juist weer het raam in de keuken. Houd dus ook rekening met het tijdstip van fotografie en de daarbij horende lichtinval. Oefening baart kunst, je komt er vanzelf achter.

In de winter zijn de dagen korter waardoor er minder tijd is om te fotograferen. Vaak vind ik het om 10 uur ‘s ochtends zelfs nog te grauw en na half 4 in de middag begint de schemering al te vallen. De beste tijd op dit moment, althans voor mij, is daarom tussen 11 en 15. Dit zijn maar 4 uurtjes, maar de tijd vliegt als je druk bezig bent! Bereid daarom alles goed voor (zet alles klaar) en probeer alles in één keer weg te werken.

Hieronder heb ik foto’s van mezelf gemaakt bij alle ramen en deuren in huis om te ontdekken waar ik het beste licht had. Dit kun je dus ook doen met producten!

 #3 Stel je eigen witbalans in
Als het buiten grauw is krijg je al snel een ongewenste grijzige waas over je foto’s heen, maar dit los je gemakkelijk op door de witbalans in te stellen. Dit gaat op ieder toestel anders, maar ik zal uitleggen hoe ik het doe op mijn sony NEX-5.

Ik zet de stand in ‘shoot mode’ op P en vervolgens druk ik op menu. Dan selecteer ik ‘brightness/color’ en ga ik naar ‘white balance’. Dan draai ik tot ik ‘set’ tegenkom. Ik ga nu de witbalans handmatig instellen. Wat je moet doen is de camera richten op iets wat wit zou moeten zijn (maar wat er dus eigenlijk grauwig uitziet). Omdat ik vaak een wit velletje papier als achtergrond gebruik, richt ik de camera op het velletje papier. Ik klik de camera en meteen is de witbalans ingesteld. Als je nu door je lens kijkt ziet niets er meer grauw uit. In plaats daarvan is alles gewoon fris, helder en wit, zoals het hoort. Als het ook nog een beetje donker is dan pas ik de belichtingswaarde wat aan, die zet ik dan op +1 en soms wel op +2.

Het handmatig instellen van de witbalans verschilt per camera, dus lees goed je manual door of probeer online (via diverse fora) instructies te vinden.

#4 Photo Cube (Light Tent)
Met een photo cube maak je hele ‘schone’ foto’s, wat erg mooi is, maar naar mijn idee weinig sfeer heeft. Mijn voorkeur gaat hier dus niet naar uit, maar het is wel een perfecte manier om bij slecht licht, of zelfs in het donker, toch nog scherpe en goede productfoto’s te kunnen maken. Een Photo Cube is een witte tent waar aan drie zijden licht van een felle daglichtlamp doorheen schijnt. De tenten kun je zo groot of zo klein kopen als je wilt. Voor een complete opstelling ben je meestal zo rond de €180 kwijt, maar soms zijn er ook goede aanbiedingen bij Xenos, Blokker, Mediamarkt of een fotografiezaakje. Je kunt ze ook online kopen natuurlijk.

Wat misschien een nog veel beter idee is, een DIY Photo Cube. Op internet circuleren diverse tutorials waarvan ik er eentje heb uitgekozen die ik zelf erg mooi en duidelijk vond. Ik ga dit zeker eens uitproberen! Het is altijd handig om een Photo Cube te hebben om op terug te vallen, wanneer het weer niet meezit of je zo laat thuiskomt van werk of school dat het te donker is geworden voor foto’s.

#5 Weerkaats licht met aluminiumfolie
Deze tip heb ik jaren geleden gelezen op de blog van mijn vriendin Caroline (zij heeft Beautylab trouwens ook gebouwd). Zij wist licht te weerkaatsen met een zelfgemaakt scherm van aluminiumfolie, waardoor haar foto’s in één klap van meh naar yeah gingen. Kijk!

Wat had ze nou gedaan? Aluminiumfolie om een map gevouwen en dit gebruikt om extra licht te creëren. Ook heeft ze de pot scrub op een vel aluminiumfolie gelegd voor extra helderheid. Iedereen heeft vast wel een rol aluminiumfolie en een stuk karton in huis, dus ik zou zeggen probeer het gerust uit. Ik heb het wel eens gebruikt (zelf voor outfit foto’s!) en het werkt top. Het is wel even uitvogelen waar het licht precies vandaan komt en hoe je het folie moet houden voor een goede weerkaatsing, maar ook bij dit geldt: oefening baart kunst. Je werkt in feite met tegenlicht wat je weerkaatst, dat is nu eenmaal anders dan wat je waarschijnlijk gewend bent!

Lees Caroline’s stukje over haar aluminiumscherm hier. De blog waar ze dit idee had opgepikt vind je hier.

#6 Nabewerking
Wanneer de weersomstandigheden niet optimaal zijn zullen je foto’s meer behoefte hebben aan digitale nabewerking. Normaal doe ik er vrij weinig aan, maar op grauwe dagen kunnen je foto’s best donker uitvallen. En te donker is altijd beter bij te werken dan te licht, dus wat dat betreft is het geen ramp! Wat ik zelf altijd doe bij donkere foto’s is ‘shadows’ verhogen in iPhoto. Vervolgens ga ik verder in Picmonkey.com, waar ik het contract (brightness) en de scherpte (clarity) verhoog. In de foto hieronder heb ik de temperatuur ook wat koeler gemaakt zodat het minder warm (geel) zou ogen en voila! Ik heb gewoon een heldere, scherpe foto.

Dit waren mijn persoonlijke tips om ondanks het donkere grauwe weer toch nog goede, heldere productfoto’s te kunnen maken. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad! Mocht je zelf nog een erg goede tip hebben wat betreft (product)fotografie op donkere dagen, please share!

Ik heb eerder een artikel geschreven met FOTD (Face of the Day) tips, deze lees je hier terug. Wat ik verder een duidelijke en mooie fotografieblog vind is de blog Fotografille.nl. Hier vind je goede tips en leuke inspiratie. Een must-read voor fotografieliefhebbers, maar ook voor bloggers en mensen die gewoon mooie kiekjes willen schieten erg leuk (en handig) om te lezen.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

102 Reacties

 1. 16 januari 2013 / woensdag, 16 januari 2013

  Ik moet zelf ook foto’s maken voor m’n blogje.. en ik zie er altijd tegenop om foto’s te maken in de winter. Het is altijd te donker. Nu hebben we een paar weken terug nog gelukt gehad met dat mooie weer, maar met deze sneeuw en donkere dagen is het niet zo fijn. Ben ook erg blij met deze tips! Nummer 4 en 5 ga ik zeker eens uitproberen.

 2. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Handige tips! Super bedankt. Hier heb ik wat aan.

  x

 3. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Handige tips, dat met die aluminiumfolie ga ik eens proberen! Maar is het voor zoiets belangrijks/professioneels als een blog niet beter om Photoshop te gebruiken voor de nabewerking?

  • Serena
   Auteur
   14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

   Niet iedereen heeft PS en ik moet zeggen dat je het niet per se nodig hebt als je foto’s al van goede kwaliteit zijn (door goede belichting).

   • 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

    Ja daar heb je ook weer gelijk in! Was ook niet aanvallend bedoeld hoor, vroeg het me gewoon af :)

 4. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Kijk hier heb ik echt wat aan.. ik probeer en probeer wel wat, maar met deze tips weet ik zeker dat ik een stuk verder kom met mijn foto technieken! dankje :)

 5. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Bedankt voor de supergoede tips, ik ga die van het folie zeker onthouden!

 6. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Dit komt als geroepen! :) Vorige week nog zitten prullen met slechte belichting! Thnx! :)

 7. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Hele leuke tips!
  Ik zit zelf voor mijn zolderraam rond 3 uur s’middags. het perfecte licht.
  Ook heb ik een eigen fotostudio gemaakt inderdaad. :)

 8. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Goed artikel! Er zitten erg handige en bruikbare tips tussen. Heb het gelijk even bij mijn favorieten gezet hihi

 9. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Wat een goed artikel, er zitten zeker tips bij die ik ga onthouden.

 10. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Handige tips! Ik ga idd vaker het weer in de gaten moeten houden. Vandaag lag er sneeuw, ook niet ideaal om buiten te gaan fotograferen tenzij voor winterproducten enzo. Heb gewoon in de veranda mooie foto’s gemaakt dus als je die hebt, ga daarheen!

 11. 14 januari 2013 / maandag, 14 januari 2013

  Thank you for including our DIY Light Tent in your article! Dank je! Follow us on Twitter @dakotavisions for more tutorials and freebies.

 12. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Super handige tips! Bedankt voor het delen. Het blijft altijd lastig om in de winter binnen te fotograferen. Als je een wake-up light hebt zou je deze ook kunnen gebruiken.

 13. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Wat een handig artikel, hier heb ik echt veel aan. Bedankt!

 14. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Handige tips. Die van het aluminiumfolie is goed bedacht zeg!

 15. Rebecca
  13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Wow handige tips! Heb ze gedeeld met mn moeder, die is de laatste tijd helemaal into fotograferen dus die vind dit helemaal leuk :)
  Vooral grappig om die verschillende foto’s van jou te zien met al die andere licht’kleuren’.

 16. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Goeie tips dank je! Soms is het echt heel erg moeilijk ja :-)

 17. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Leuk artikel! Maar pas wel op dat je met die aluminiumfolie niet al te veel weerkaatsing in je product foto krijgt, dat kan erg vervelend zijn om naar te kijken! (al de reflectie van de omgeving)

 18. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Goede tips! Handig om dit een keer uit te proberen, vooral die cube.
  Liefs, Paula

 19. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Je foto-tips zijn echt altijd zo’n geweldige hulp! Zelf zat ik al met drie spiegels te goochelen.

 20. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Wat een handige tips! Binnenkort er maar eens mee oefenen!

 21. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Bedankt voor de handige tips! (:

 22. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Goede tips! Ik gebruik zelf een doek van de xenos met het plastic folie er nog omheen als ondergrond. Beetje hetzelfde idee als aluminium folie, het plastic weerkaatst ook en je ziet de weerspiegeling van het product. En ik bewerk idd mijn foto’s ook met Picmonkey :) Misschien als tip voor donkere dagen, foto’s schieten met statief. Met een langere sluitertijd geef je de camera de tijd om meer licht op te vangen (ik citeer mijn vriend, haha). Hoop dat iemand er wat aan heeft! xoxo

 23. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Zitten zeker handige tips in. Ik plan het ook altijd in. Ik heb beste licht tussen 1 en 3. Dan maak ik ook altijd looks haha en schiet ik een paar uur achter elkaar foto’s!

 24. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Dit soort artikelen vind ik echt super handig, ik probeer mijn foto’s ook steeds mooier te krijgen!

 25. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Geweldige tips! Met dot weer is het zo ellendig om foto’s maken grrrr

 26. Genevieve
  13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Handig! Vooral voor de bloggers :)

 27. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Handige tips! Ik zie er altijd erg wit uit als ik normaal foto’s maak in het bijna-donker ;)

 28. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Handige tips zeg! Dankjewel :)

 29. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Wat een handig artikel! Nu, in de winter, vind ik het ook altijd zo irritant dat het zo vroeg donker word dus ik heb zeker wat aan deze tips ;)

 30. Esmee
  13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Nooit geweten dat fotos maken zo ingwikkelt was

 31. Irene
  13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Hey Serena!!,

  Ik zag je gisteren in Utrecht, met een man. Je vriend?
  Maar durfde geen hoi te zeggen beetje akward haha!
  Maar was wel onwijs tof dat ik je zag <3.
  you are amaazing.

  X

  • Serena
   Auteur
   13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

   hi Irene, ja dat was Steven mijn vriend! Leuk dat je ons gezien hebt, volgende x gewoon hallo zeggen hoor ^^

 32. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Simpele tip is een lens met zo’n groot mogelijk diafragma gebruiken :P
  Wanneer je dat aluminium folie gebruikt moet je wel opletten dat je niet van die lelijke weerkaatsingen krijgt (zoals je nu bijvoorbeeld in het potje ziet). Maar ik vind het wel echt een supertip! :)

 33. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Hele nuttige tips! Nu nog zorgen dat mijn foto’s scherp zijn:)

 34. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Goede tips! Ik hou overal ook al zoveel mogelijk rekening mee, toch blijft het lastig met de donkere winterdagen..

 35. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Erg handig artikel waar ik veel aan heb!

  Liefs Cindy

 36. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Ooh wat leuk, fotografille.nl kijk ik zowat dagelijks op :)

 37. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Super handig artikel! Dankjewel voor de goede tips :)

 38. 13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Echt súper handig voor alle bloggers onder ons (en dat zijn er nogal wat natuurlijk, haha). Zelf gebruik ik ook een aantal van deze tips, zoals tegenlicht weerkaarsen. Dat met de aluminiumfolie moet ik ook maar eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *