FOTD fotografie tips

Sinds een tijdje heb ik een plek in mijn huis ontdekt die het ideale licht verspreid. Wanneer ik hier ga staan om foto’s van mijn (opgemaakte) gezicht te maken zorgt de lichtinval voor een prachtig effect waardoor mijn gezicht haast wel geairbrushed lijkt! In het begin vroegen jullie je inderdaad af of ik stiekem mijn gezicht had gladgestreken in Photoshop, maar na een tijdje wist ik jullie te overtuigen dat het echt aan mijn ‘speciale plekje in huis’ lag.

Laatst vroeg iemand om tips wat betreft fotografie en belichting en ik besloot om er meteen wat mee te doen!

1. Belichting
De beste plekken om jezelf te fotograferen zijn – naar mijn mening – bij een raam waar daglicht doorheen schijnt. Ik heb gemerkt dat direct zonlicht weinig goeds doet, het zorgt voor te veel schaduwen en contrast, een gele gloed en bovendien voor waterige oogjes die ik krampachtig probeer open te houden tegen het felle zonlicht. Bovendien kan de camera schaduwen werpen op je gezicht. Nu kunnen we in deze tijd waarschijnlijk toch geen fel zonlicht meer verwachten, dus wat dat betreft zitten we goed.

Kijk, dit wil je voorkomen:

Welk licht is dan wel goed? Elk ander licht, als het maar daglicht is en niet recht in je face shined. Ook moet het niet té donker zijn buiten. Op grijze dagen lukt het waarschijnlijk nog wel met de juiste camera-instellingen, maar het beste licht voor een FOTD vind je tussen 11.00 – 15.00 uur. Als je overdag werkt of op school zit raad ik je aan om in het weekend te experimenteren of om op die momenten ‘vooruit te fotograferen’.

2. Diffuser
Wat trouwens ook erg mooi is, is een natuurlijke filter. En hiermee bedoel ik een doorzichtig voile gordijn of een matte sticker op je ramen. Zelf vind ik de belichting bij mij thuis het mooist bij de voordeur en bij mijn slaapkamerraam, en laat ik daar nou net een filter hebben. Ik denk dus wel degelijk dat dit bijdraagt aan licht dat mooier verspreid waardoor je huid er egaler uit gaan zien.

Voile gordijn in mijn slaapkamer:

Matte sticker bij mijn voordeur:

3. Train je armspieren
Het hangt een beetje van je camera af, maar de meeste compactcamera’s of digitale spiegelreflexcamera’s zijn niet bepaald licht. Probeer een manier te vinden waarop jij het gemakkelijkst je camera op armlengte van je af kunt houden, het liefst met één arm.

Te zwaar? Probeer je camera dan met twee handen vast te houden of leun/steun je camera ergens op. Zelf druk ik mijn camera tegen het raam aan, dat voelt iets lichter aan én zorgt ervoor dat ik hem beter stabiel kan houden.

If everything fails… probeer de zelfontspanner eens. Of, probeer eens een foto via de spiegel te maken. Kijk dan wel via de spiegel in je cameralens en zorg dat je spiegel goed schoon en vlek- en streepvrij is. Maak de foto zonder flits en houd de camera zo ver mogelijk bij je gezicht vandaan, zodat je hem van de foto af kunt knippen.

De foto hieronder is gemaakt via de spiegel:

4. Vind je ‘good side’
Je linkergezichtshelft, je rechter, of recht van voren. Maak foto’s van jezelf in verschillende posities om erachter te komen wat je ‘goeie kant’ is. Mijn goede kant is mijn linkerkant, vind ik zelf.

En dan nog iets. Maak je liever foto’s recht van voren (camera right in yo face!), of liever iets van onderen (pas op voor de onderkin!) of liever van boven (handig als je al een onderkinnetje hebt). Ook iets om mee te experimenteren.

5. Ontdek je plekje!
Pak je camera en ga bij elk raam in huis staan, je gezicht naar het raam toe gekeerd en ongeveer op 70 cm afstand (armlengte) van het raam. Maak nu bij elk raam een foto en bekijk de resultaten op je computer. Bij welk raam zie jij er op je voordeligst uit? Welk licht vaagt oneffenheden weg en laat je huid stralen?

Hieronder heb ik foto’s gemaakt bij respectievelijk mijn voordeur, slaapkamer, beautykamer, huiskamer en balkon. Ik gebruik steeds dezelfde camera-instellingen. Zelf vind ik de eerste foto, die bij de voordeur, het mooiste qua belichting. Daar komt mijn huidskleur ook het beste overeen:

6. Speel met je camera
Nu je een raam hebt uitgekozen moet je je camera-instellingen finetunen zodat je huidskleur en de kleuren van je make-up overeenkomen met hoe het er in het echt uitziet. Zorg dat je gezicht niet té overbelicht is, maar ook niet onderbelicht en zorg dat de camera scherp stelt op je hele gezicht. Soms komt het voor dat het nét te laat en te donker is en dan maak ik foto’s met flits (maar daarover later meer).

7. Leg een goede basis
En daarmee bedoel ik dat je niet per se zuinig hoeft te zijn met foundation. Behalve als jij zo’n lucky basterd bent met een babyzacht huidje zonder kleurverschil en oneffenheden. Mijn huid is de laatste tijd goed opgeknapt, maar ik blijf kleurverschil houden en zo nu en dan ook nog wel eens wat oneffenheden. Voor een mooie glow gebruik ik daarom het liefst de BB cream van Jane Iredale. Deze dekt zeer goed en laat de huid stralen.

Hieronder een foto waar ik de Jane Iredale BB cream draag:

Soms gebruik ik ook een dun laagje foundation (Bourjous 1,2,3 Perfect) met daaroverheen een vleugje minerale foundation van Bare Minerals. Ook van de minerale foundation krijg ik een mooie glow. Natuurlijk werken bronzers, blushes en highlighters ook goed mee. Ik breng altijd net wat meer aan dan gebruikelijk, omdat het goede daglicht altijd iets vervaagd. Wees dus niet bang om te ‘plamuren’ want hier zie je op de foto – mits het licht goed is – niets van terug. Je ziet alleen een mooie, egale en glowy huid. Hierna kun je je opmaken zoals gebruikelijk, maar let er ook hierbij op dat je alles net een tikkie dikker aanzet dan normaal.

Vooral wanneer je je foto’s maakt met flits is dit belangrijk, want de flits vaagt alles weg. In het verleden had ik wel eens een hele mooie smokey eye gemaakt, en omdat ik overdag op het lab werkte maakte ik altijd ‘s avonds foto’s (met flits). Nou, dan bleef er niets van mijn ooglook over, zo zonde! Laatst werd het net even te donker (het was een uur of 5) voor mooie daglichtfoto’s. Toen heb ik noodgedwongen foto’s met flits gemaakt, maar het uiteindelijke effect was toch wel erg mooi. Door de flits leek mijn huid bijna nep!

Je kunt er dus ook voor kiezen om juist al je FOTD foto’s met flits te maken. Let er dan wel goed op dat je foundation iets donkerder is dan je hals/nek, want vaak zitten er lichtreflecterende pigmenten in die je huid lichter doen lijken met flits.

8. Nabewerking
Nadat ik foto’s heb geschoten bewerkt ik ze via Picmonkey.com. Omdat de belichting al goed is hoef ik vrij weinig aan de foto’s te doen. Het enige wat ik doe is de foto scherper maken door ‘sharpness’ en ‘clarity’ een klein beetje te verhogen. That’s it!

Hieronder een foto die links onbewerkt en rechts bewerkt is na de ‘sharp tool’:

9. Let op de details
Mocht je ook een stukje van je kleding fotograferen let er dan op – gewoon voor het uiteindelijke effect – dat de kleuren van je make-up terugkomen in je kleding. Dit versterkt de look. Of draag bijpassende oorbellen, of een haar-accessoire. Draag je haar chic omhoog of krul het voor een feestelijke look, of maak ze een beetje warrig voor een rock-chic look. Het zijn maar kleine dingen, maar onbewust maakt het de foto toch net wat spannender en kloppend.

Hier draag ik een luipaardprint sjaaltje in mijn haren bij de Dior Jungle look:

10. Jouw tip?
Hebben jullie nog goede FOTD fotografie tips voor mij en de andere Beautylabbers? Deel ze in de comments, ik ben benieuwd!

Ik hoop dat mijn tips jullie op weg helpen om mooiere FOTD foto’s van jezelf te kunnen maken. Voor je eigen blog, je Facebook profiel, of gewoon, om door te sturen naar je nieuwe crush ;-)

Good luck!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

111 Reacties

 1. 7 januari 2013 / maandag, 7 januari 2013

  Dit is net wat ik nodig had! Ik zit nameiljk overdag ook bijna altijd in de les of ben aan het werken. Dus ik zou graag nog wat meer extra “flits” tips hebben.

  Nu voor mij is niet echt het probleem de FOD foto’s maar eerder de product foto’s. Die krijg ik echt niet goed als ik geen daglicht heb, en zelf op grijze dagen lukt het mij niet om die goed te krijgen. Ik heb ook maar 1 raam hier in mijn mini studio. Heb je misschien nog tips voor product foto’s? Nu gebruik ik momenteel mijn bureaulamp maar die geeft alles zo’n een gele kleur en het is natuurlijk belangrijk dat de kleuren juist overkomen.

  Ik hoop dat je kan helpen :)

 2. Lincy
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Welke camera gebruik jij? Je hebt echt zo’n prachtige foto’s!

 3. 30 oktober 2012 / dinsdag, 30 oktober 2012

  Dit zijn zeker goede tips, dankjewel! Jouw foto’s zijn altijd zo mooi (:

 4. 29 oktober 2012 / maandag, 29 oktober 2012

  Wauw, je bent zó mooi op alle foto’s! Prachtkind ben je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *