14 x tips voor een chipvrije manicure

Nu mijn nagels weer iets langer zijn vind ik het supermooi om ze te lakken (geen idee waarom ik dit eigenlijk niet doe als ze kort zijn, maar goed). Alleen nu ik ze lak herinner ik me weer dat het voor mij onwijs lastig is om een manicure mooi en lang op mijn nagels te houden. Na zo’n 3 dagen laat de nagellak los, zie ik slijtage en beginnen de eerste chipjes te komen. Grrr! Als er iets is waar ik niet tegenkan, is het een chip in mijn nagellak.

Nu moet ik zeggen dat ik mijn nagels ook wel heel snel heb gelakt, en dit keer was ik ook nog eens een base coat vergeten. Zo zie je maar weer, haastige spoed is zelden goed. Als ik wil dat een manicure echt lang en echt mooi blijft zitten bij mij, moet ik een aantal tips & tricks toepassen. Het kost me weliswaar wat meer tijd tijdens het lakken, maar scheelt me uiteindelijk een heleboel frustratie én tijd op de langere termijn.

Hieronder daarom mijn 14 persoonlijke tips waarmee je langer kan genieten van een mooie manicure.

1. Vijl je nagels  ‘sterk’
nagellak tips - 1Wanneer je je nagels knipt met een nagelknipschaartje is de kans groter dat je je nagels beschadigd, waardoor ze sneller kunnen gaan splijten. Aangezien mijn nagels heel dun en flexibel zijn en snel inscheuren, gebruik ik zelf nooit een nagelknipschaartje. Wanneer je nagels beschadigd zijn is de kans op chippen namelijk ook groter. Om deze reden gebruik ik alleen een vijl. Maar, let op, ook met een vijl kun je je nagels beschadigen.

Hoe grover de vijl, des te groter de kans op beschadigingen. De fijnste vijl die er bestaat is een glasvijl. Zelf vind ik het te lang duren om alleen met een glasvijl te vijlen, dus je kunt best een kartonnen vijl gebruiken in het begin, maar probeer dan wel te eindigen met een glasvijl. Met deze vijl maak je je nageloppervlak het meest glad en bestaat er dus minder kans op beschadigen die je manicure op den duur kunnen verpesten. Ook is het beter om naar één kant te vijlen in plaats van ‘heen en weer te zagen’.

Wanneer je net als ik slappe nagels hebt is het verstandig om ze niet te lang te laten groeien, dus vijl ze regelmatig bij. Ik weet van mezelf mijn ‘maximale’ lengte. Als ik ze langer dan dat laat groeien worden ze minder sterk en kan ik er donder op zeggen dat ze inscheuren of dat er een haaltje in komt.

2. Verzorg je nagelriemen
nagellak tips - 9Nagels zijn in feite gewoon ‘dood’ materiaal, bestaande uit eiwitten die bij elkaar worden gehouden door chemische verbindingen. Net als onze haren, eigenlijk. Maar net als bij haren is het belangrijk dat ook onze nagels voldoende worden gehydrateerd, anders breken ze af. Je kunt je nagels hydrateren door je nagelriemen goed te verzorgen. Hoe gezonder je nagelriemen zijn, des te beter de gezondheid van je nagels. Vet ze daarom geregeld in met een olie of crème.

 3. Maak je nagels zo hard mogelijk
Zoals ik hierboven al aangaf bestaan nagels uit eiwitten die bij elkaar worden gehouden door chemische verbindingen. Deze verbindingen kun je echter versterken met nagelverharders. De nagelverharders van Trind en Herôme vind ik persoonlijk erg goed. Na een kuurtje zijn mijn nagels beduidend harder en steviger. Hoe sterker je nagels zijn, hoe kleiner de kans op beschadigingen en des te langer een manicure mooi op je nagels blijft zitten. Ook heb ik het idee dat nagellak beter hecht op een hardere ondergrond (maar hier heb ik geen bewijs voor, alleen persoonlijke ervaring van mezelf en van vriendinnen).

4.  100% Fat free
nagellak tips - 10
Zoals onze huid talg afscheid, scheiden ook onze nagels van nature olie af. Bij de een is dit meer dan bij de ander. Wanneer er een laagje olie over je nagels ligt is het moeilijk om de base coat aan je nagels te binden. Het is daarom aan te raden om je nagels vetvrij te maken nog voordat je de base coat aanbrengt. Op deze manier kan de base coat beter aan je nagels hechten.

Maak je nagels vetvrij door wat azijn, alcohol 70% of pure aceton op een wattenschijfje aan te brengen en deze vervolgens over alleen je nagels te wrijven (probeer zo min mogelijk je huid te raken aangezien het een uitdrogend effect heeft). Eerder maakte ik mijn nagels vetvrij door met een watje met nagellak remover over mijn nagels te wrijven, maar in nagellak remover zitten vaak hydraterende ingrediënten zoals glycerine of olie. Het is dus echt beter om het niet met nagellak remover te doen (tenzij hij aceton bevat en geen enkel ander ingrediënt om het uitdrogende effect te compenseren).

5. Base Coat 

nagellak tips - 2Absoluut onmisbaar voor een longlasting en chipvrije manicure is een goede base coat. Niet alleen voorkomt een goede base coat dat de kleurpigmenten van de nagellak in je nagelbed kunnen trekken en je nagels verkleuren, een goede base coat hecht zich zowel stevig aan je nagels als aan de kleurlak. Persoonlijk kies ik het liefste voor een versterkende base coat omdat deze er ook nog eens voor zorgt dat ik sterkere, hardere nagels krijg. Mijn favoriete base coat heet Rejuvacote.

6. Wrap your tips
nagellak tips - 4 nagellak tips - 3Nagels ‘wrappen’ is een vakterm in nailpolish land, en houdt in dat je met je kwastje horizontaal langs de nagelrand lakt, voordat je een ‘normale’ laag nagellak aanbrengt. Wanneer je je nagels op deze manier lakt is de kans op slijtage en chips veel kleiner. Tip: lak de ‘normale’ laag nagellak meteen na het wrappen, om te voorkomen dat je een lichte verdikking aan het uiteinde van je nagels gaat zien.

7. Niet te dik
nagellak tips - 5Ten eerste duurt het een eeuw voordat je nagellak droog is wanneer je met dikke lagen lakt, maar een dikke laag lak heeft ook een veel grotere neiging tot chippen. Lak daarom liever 2 of 3 dunnere laagjes. Het kost wellicht wat meer tijd, maar bespaart je uiteindelijk een hoop tijd en moeite op de langere termijn.

8. Laat elke laag GOED drogen
Bijna droog is niet goed genoeg. Elk laagje nagellak moet echt door en door droog zijn voordat je de volgende laag aanbrengt. Je checkt dit heel simpel door je gelakte nagel tegen je lip aan te houden. Wanneer de lak niet plakkerig aanvoelt maar juist glad en droog, is het klaar voor een volgende laag. Ik weet het, sommige lakjes doen er echt uren over om goed te drogen, maar lak daarom niet te dik (zie punt 7) en lak je nagels nooit als je haast hebt. Zet gerust een serie op Netflix aan en maak van nagels lakken een relax momentje!

Het allerbeste is om je manicure een volle 2 uur te geven om goed te drogen. Nagels lakken vlak voor het slapen gaan is dus geen goed idee! Ik denk dat we het allemaal wel eens hebben gedaan en dan de volgende ochtend wakker worden met vouwtjes van de dekens in onze nagellak gedrukt. Argh! Lak ze bijvoorbeeld om 20u ‘s avonds als je rond 22.30 – 23u naar bed gaat. Dan zit er zo’n 2,5 – 3 uur tussen. Better safe, than sorry.

Het duurt maar liefst 12 (!!) uur voordat nagellak écht goed is uitgehard. Om er voor te zorgen dat je manicure een paar dagen langer meegaat is het belangrijk om zo veel mogelijk water te vermijden binnen die 12 uur. Als je ze ‘s avonds lakt en de volgende dag gaat douchen, zorg dan bijvoorbeeld dat je niet je haren hoeft te wassen, maar alleen even af hoeft te spoelen.

9. Gebruik een top coat
nagellak tips - 6Voor een mooie, longlasting manicure is een goede top coat minstens net zo belangrijk als een goede base coat. Er zijn ontzettend veel top coats, maar welke is nou het beste? De top coat die door nailpolish lovers van over de hele wereld het meeste wordt aangeraden is die van Seche Vite of INM Out The Door. Deze top coat is sneldrogend, maar doet er uiteindelijk toch zo’n goede 10 minuten over voordat het écht goed, door en door droog is. En mijn advies is om die tijd echt te nemen. Je wilt namelijk geen deukjes of beschadigen in je top coat, het allerlaatste laagje van je manicure, anders kan je weer van voren af aan beginnen. Mijn persoonlijke favoriet is de top coat van Laquester. Deze vind ik persoonlijk veel beter dan de top coat van Seche Vite (die ik ook heb geprobeerd en inmiddels op is) en geeft een prachtige, sterke glans aan mijn nagels.

10. Verfris je top coat
Een tip die ik jullie zeker niet wil onthouden is het ‘verfrissen’ van je top coat. Na zo’n 2 dagen breng je gewoon nieuw laagje top coat aan. In de oude laag top coat zitten namelijk minuscule barstjes (vaak kun je die niet eens zien met het blote oog) en met een nieuwe, verse laag top coat bedek je deze weer. Op deze manier zal je manicure langer mooi blijven.

11. Sandwichen
Dit kende ik nog niet, maar klinkt eigenlijk heel logisch. Ik las het om een nagellakforum uit Amerika en de vakterm is ‘sandwichen’. Dit houdt in dat je de kleurlak als ware ‘sandwiched’ tussen twee laagjes base coat. Dus; base coat, kleurlak, base coat, kleurlak en dan een laag top coat om mee af te sluiten.

Als je een glitterlak gebruikt is het dan weer beter om te sandwichen met een top coat, omdat een top coat de glitters veel beter accentueert. Dus; base coat, glitterlak, top coat, glitterlak, top coat.

Ik heb het uitgeprobeerd met een creamy lakje (ik heb dus de base coat sandwich gebruikt) en het lijkt erop dat het werkt!

12. Pas op met water
nagellak tips - 8Water maakt je nagels zacht en week, dus als je met water werkt probeer dan veel mogelijk handschoenen te dragen. Het is even wennen, maar doet echt wonderen voor de houdbaarheid van je manicure. Tijdens het afwassen en schoonmaken kun je van die strakke latex handschoentjes dragen, zit als een tweede huid en went heel snel. Tijdens het douchen handschoentjes dragen lijkt me niet zo fijn, maar je kunt jezelf wellicht aanleren minder lang en minder warm te douchen (dat is sowieso ook beter voor het milieu en voor je huid). Omdat water je nagels zacht maakt is het geen slim idee om ze vlak na een douche of bad te lakken. Geef ze eerst de kans om harder te worden, voordat je gaat lakken.

13. Je nagels zijn geen gereedschap
nagellak tips - 7
Tja, meer hoef ik eigenlijk niet te zeggen. Gewoon even een reminder dat je nagels geen gereedschap zijn. Ik open vaak dozen met mijn nagels, of ik draai schroefjes los, maar dit moet ik eigenlijk gaan afleren en in plaats daarvan een schaar en een schroevendraaier gaan pakken. Je manicure zal je dankbaar zijn!

14. Long-wear polish
Essie Taking Center Stage herfstcollectie 2015 - 3Er zijn ontzettend veel verschillende soorten nagellakmerken op de markt, en de één claimt nog langer te blijven zitten dan de ander. Maar het hangt er ook vanaf welke finish de nagellak heeft. Zo blijven over het algemeen matte en holografische nagellakken niet zo lang zitten. Ook neonkleuren staan er om bekend snel te chippen. Het beste kun je dus gaan voor nagellak met een creamy finish, of creamy met een shimmertje.

Merken/lijnen die bij mij lang blijven zitten;
Sally Hansen Miracle Gel
Rimmel Colourfest by Rita Ora
Eigenlijk bijna alle Essie lakjes

nail art tape_14Met bovenstaande tips hoop ik dat je manicure voortaan langer zal blijven zitten. Als je verder nog goede tips hebt (bijvoorbeeld, welke base- en topcoat raad je aan, welke lakjes blijven bij jou extra lang zitten of wat zijn jouw geheime tips & tricks), deel ze dan vooral in de comments!

Hoe lang blijft jouw manicure gemiddeld zitten? En waar ligt dit aan, denk je?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

68 Reacties

 1. Relly belly
  26 juli 2017 / woensdag, 26 juli 2017

  Voor mij werkt Trind het allerbeste !
  Ik heb 15 jaar af en aan kunstnagels gehad en ben er in Februari dit jaar eindelijk eens mee gestopt.
  Trind Keratine kuur duo en daarna een verharder kuur met de nailbalsem, heeft mij voor het eerst van mijn leven, lange en sterke nagels bezorgd !

 2. 21 september 2015 / maandag, 21 september 2015

  Fijne tips!! Dat sandwichen wist ik ook niet. Btw: De laatste nagellook is echt super tof!

 3. 20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

  Goede tips! Mijn nagels zijn heel erg zacht dus ik ga zeker proberen om ze wat meer te verzorgen.

 4. E
  20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

  Ik gebruik eigenlijk alleen nog maar mijn Essie lakjes, omdat deze het best blijven zitten. Ik gebruik de Sally hansen quick set topcoat en die werkt echt super. Ik wil niet te veel uitgeven aan een basecoat maar om de een of andere reden zijn de goedkope varianten altijd uitverkocht. Maar dat wrappen wil ik zeker proberen! Een vriendin is trouwens helemaal gek op de lakjes van nyc!

 5. Veerle Verheyde
  20 september 2015 / zondag, 20 september 2015

  Bedankt voor de vele tips Serena!
  ‘Kreuken’ in je nagellak door lakens kan je wegwerken met een topcoat!!!
  Dus als je iets voor het slapen nog gaat lakken, doe dan de topcoat pas in de ochtend. Alsof er niets gebeurd is 🙂

  Ik heb ooit eens per ongeluk base coat op de kleur gedaan in plaats van top coat. Het had een mat effect en ik was helemaal in paniek. Ik heb er toen nog een topcoat over gedaan en echt waar, mijn nagellak heeft nog nooit zo lang goed gezeten!! 😉
  persoonlijk ben ik heel grote fan van de essence ‘the gel polish’ lakjes. Heel leuke kleurtjes en lekker goedkoop. En ze blijven echt goed zitten vind ik.

  Dat wrappen is iets dat ik zeker ga uitproberen, kende ik niet 🙂

 6. Alba
  19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

  Mijn favoriete topcoat (en budget!!) is die van de Hema, Quick dry topcoat. Hij werkt supergoed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *