10 Cheer Up Tips

Door Angel – Een aantal weken geleden schreef ik over mijn zieke vader en hoewel ik heel ontroerd was door jullie lieve reacties, schrok ik tegelijkertijd ook een beetje van de hoeveelheid comments waaruit bleek hoeveel van jullie zelf met een dergelijke situatie te maken hebben.

Nu we een paar weken verder zijn, weet ik inmiddels hoe lastig het is elke dag opgewekt en energiek te beginnen. Met de regelmatige bezoeken aan het ziekenhuis, het verdiepen in eindeloze informatiefolders, het voeren van gesprekken met specialisten en met een agressieve chemokuur en dagelijkse bestralingstherapie op komst, sta ik tot mijn knieën in de kanker en merk ik dat het soms lastig kan zijn de neiging te onderdrukken je kop van wanhoop door een muur te slaan.

Toch kan en wil ik me niet permitteren de optimistische houding die ik van nature heb te verliezen. We hebben tenslotte een wedstrijd te winnen. Een zieke vader, moeder, opa of oma, een nasty break-up, het verliezen van een baan… en zijn talloze redenen waardoor je even je draai niet meer kan vinden of waardoor je gewoon even een dag strontchagrijnig bent. Tijd voor tips om little Miss Sunshine weer tevoorschijn te toveren. Het is tenslotte de leukste tijd van het jaar!

1Probeer te benoemen, of schrijf op, waarom je je klote voelt. Ben je niet zo van het schrijven, bel of zoek dan iemand op en praat over je gevoelens. Zodra je de oorzaak concreet maakt, ben je minder geneigd het probleem groter te maken dan het is en de hele wereld de schuld te geven van je misère.

2Om in de woorden van Lady GaGa te spreken; do what you want, what you want with my body. Maar van mijn gedachten blijf je af. Met andere woorden; heeft iets of iemand je iets geflikt? Realiseer je dan of datgene of diegene op dit moment je emoties beïnvloedt. In mijn geval heeft de kanker mijn vader ziek gemaakt en daar kunnen we niets aan veranderen, maar we laten dus niet ook nog eens toe dat we de hele dag kanker in ons hoofd voelen en er veel te veel mee bezig zijn, hoe moeilijk dat soms ook is.

3 Het klinkt zo simpel maar het werkt. Zet voor elk werkwoord het woord ‘lekker.’ Vanaf nu ga je lekker boodschappen doen, lekker sporten, lekker opruimen en lekker schijten. En ja, op zijn tijd mag je ook best even lekker schelden en tieren. Alles is lekker. Let maar op, na een tijdje voelen vervelende klusjes als een makkie.

4 Laat soms alles ‘lekker’ even voor wat er is en peer ‘m gewoon. Ga met je bestie wat leuks doen of ga met jezelf wat leuks doen. Ja, ook gekke dingen die je normaal niet zo snel zou doen. Ga bijvoorbeeld eens in je eentje naar een film of ga met een ‘lekker’ boek op een terras zitten.

5 Een gouwe ouwe die je in elk lijstje terug vindt en dat is niet voor niets. Door intensief te bewegen maakt je lichaam endorfine aan, het stofje dat zorgt voor het blije gevoel. Na 20-30 minuten sporten, komt dit hormoon vrij. Triple bonus want het is goed voor je gezondheid, je wordt er blij van en last but not least… het is goed voor je killer curves!

6 Klopt, ook dit is een open deur. Maar lezen is op het moment één van mijn life savers. Let op dat je wel het juiste genre kiest. Het laatste wat ik in deze periode moet lezen is zware, heftige, verdrietige literatuur. Ik houd het dus bij vrolijke, opwekkende of grappige verhalen zoals ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ of ‘Ik haal je op en neem je mee’. Lezen doe ik ‘s avonds, mijn lievelingsmoment van de dag. De hele dag kijk ik uit naar mijn fictieve nieuwe vrienden en zolang ik lees ben ik aan het ontspannen en niet bezig met mijn verdriet of probleem.

7 Als je er echt goed doorheen zit, sluit je jezelf het liefst op. Dat gedrag herken ik ook bij mezelf. Probeer dit toch te doorbreken want je maakt het allemaal alleen maar erger. Jezelf isoleren en niets doen kan zelfs leiden tot depressies. Bel vrienden en ga de deur uit. Een filmpje pakken, een hapje eten, op een terras hangen of het nachtleven in en de volgende morgen jankend wakker worden van de koppijn. Het helpt je ontladen zodat je er weer heel even tegenaan kunt.

8 Dit is voor mij echt de beuker. Een lege toekomst maakt me gek. Ik zorg er dus dat er altijd iets in mijn agenda staat waar ik me op kan verheugen. Het liefst iets waar ik nog lang op moet wachten zodat de beloning alleen maar groter is. Een paar keer per dag denk je aan dit leuke agendapunt en dat brengt steeds een klein stukje blijdschap. Alle beetjes helpen.

9 Heb je een hond of kat? Mooi. Die gaan we even inzetten. Een kwartiertje met je huisdier spelen, zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol aanzienlijk vermindert. Jij blij, huisdier blij, rest van de wereld ook blij. Geen hond of kat voor handen? De straat op en ogen open houden. Er loopt vast wel een kat die je even kunt kroelen. Heb je een oude buurman of -vrouw die slecht ter been is, met een hond? Je doet ze vast een plezier om hun hondje uit te laten en zo ben jij er ook even uit.

10 Met name voor jezelf. En dit is sinds het allemaal is begonnen, voor mij het grootste gevecht. Aan het eind van elke dag ben ik een half uur bezig mezelf voor straf in elkaar te trappen. Ik voel me schuldig over mijn houding en/of mijn inzet. Ben ik wel genoeg met papa bezig? Waarom heb ik regelmatig zo ontzettend veel moeite met de situatie terwijl hij ziek is en niet ik? En hoe durf ik überhaupt met mezelf bezig te zijn? Waarom kijk er zo tegenop weer in een wachtkamer vol kankerpatiënten te zitten? Waarom stoot de hele situatie me soms zo af? En waarom wordt ik boos op hem omdat hij niet voldoende eet en maar 56 kg weegt? Allemaal gedachten en emoties waar ik me elke dag schuldig over voel.

Toen ik gisteren in de Spa van mijn moeder in een Happinez zat te bladeren, las ik dat je juist op deze momenten lief en aardig voor jezelf moet zijn. Jezelf op je lazer geven, werkt averechts. Hoe schuldiger je jezelf voelt, des te eerder verval je weer in het gedrag dat je juist wilt veranderen. Zacht en vriendelijk zijn voor jezelf werkt beter dan hard en streng. Met andere woorden; op probeer mezelf nu op moeilijke momenten bij te staan en te troosten. Ik heb het moeilijk, punt. Waarom het nog moeilijker maken door ook nog eens boos op mezelf te worden omdat ik het moeilijk heb? Ik spreek mezelf nu toe zoals ik een vriendin toe zou spreken. Troosten en opbeurend en hoe schizofreen het ook lijkt, het helpt. Zelfcompassie klinkt heel zweverig maar is het sleutelwoord als je voor een ander overeind wilt blijven staan.

Kijk… en daar is ze weer!

Angel BeautylabLiefs,
Angel

Volg:

94 Reacties

 1. Sanne
  22 juli 2014 / dinsdag, 22 juli 2014

  Wat een geweldige tips Angel, echt bedankt. 🙂

 2. Jolien
  16 juli 2014 / woensdag, 16 juli 2014

  Ik vind het leuk jouw verhalen te lezen. Ik heb veel van deze tips al wel vaker gelezen, maar als jij het schrijft klinkt het, ik weet niet, beter te doen of zo. Het komt oprecht over en je spreekt uit ervaring, dat helpt echt! Bedankt voor de tips 🙂

 3. 14 juli 2014 / maandag, 14 juli 2014

  Wauw, tips waar ik heel wat aan heb. Dankjewel! En goed dat je dit kunt relativeren juist in zulke tijden.

 4. yourMFL
  10 juli 2014 / donderdag, 10 juli 2014

  Sterkte met de ziekte van je vader Angel!

 5. Annika
  9 juli 2014 / woensdag, 9 juli 2014

  Ik hoop heel erg dat je vader er weer bovenop komt! In de tussentijd vind ik dat je er heel goed mee omgaat.
  Als je nog een vrolijk en grappig boek nodig hebt, raad ik Feest van het begin aan, van Joke van Leeuwen. Haar schrijfstijl is echt geweldig! Ik hoop dat je er iets aan hebt!

 6. Petra
  9 juli 2014 / woensdag, 9 juli 2014

  Mooi 🙂

 7. Inna
  8 juli 2014 / dinsdag, 8 juli 2014

  ben je schrijfster? je schrijft onwijs goed en het pakt je audience. Erg nice!

 8. 8 juli 2014 / dinsdag, 8 juli 2014

  Wat een supergoed artikel, en heel mooi hoe je met de situatie om gaat. Ik vind je heel stoer, en lief. Heel veel sterkte Angel, je vader, jij en je familie zijn in mijn gedachten. xx

 9. Vicky
  8 juli 2014 / dinsdag, 8 juli 2014

  Lieve Angel, wat ben je toch een geweldig mens! Ik heb er ook ervaring mee (mijn moeder), en ik vind het zo goed om te zien dat een rolmodel als jij anderen helpt om er mee om te gaan. Ik kan alleen maar zeggen dat ik jou en je familie alle goeds wens, ik leef met jullie mee! xxx

 10. Rianne
  8 juli 2014 / dinsdag, 8 juli 2014

  Dankjewel Angel, je bent echt een powervrouw!

 11. Farah
  7 juli 2014 / maandag, 7 juli 2014

  Hallo. Ik weet hoe erg het is als een dierbare ernstig ziek is of zelfs kanker heeft. Begin alsjeblieft niet aan medicijnen want op een gegeven moment heb je zoveel bijwerkingen dat je dan weer medicijnen nodig hebt om die bijwerkingen tegen te gaan. Wij als mensen zijn geen mensen volgens de farmaceutische industrie. We zijn producten en we zijn als zieke mens erg veel waard voor deze industrie.
  Het enige wat helpt tegen ernstige ziektes en kanker is CANNABISOLIE LEES VOOR MEER INFORMATIE OP http://WWW.MEDIWIET.NL !!!
  LEES TEVENS http://hetgrotereplaatje.nl/cancer.html. SLIK GEEN MEDICIJNEN DIE ZIJN GIFTIG HOU HET OP NATUURLIJKE PRODUCTEN ALS CANNABISOLIE/HENNEPZAAD ETC !!!!
  Als alle mensen op deze wereld dit zouden weten zou de farmaceutische industrie instorten. Alle machtige mensen weten van deze wonderbaarlijke cannabisolie en doen er alles tegen om dit niet legaal te maken!!

 12. Tiny
  7 juli 2014 / maandag, 7 juli 2014

  Hee Angel,

  Ik vind het zo leuk dat je dit artikel hebt geschreven, heb een dichte persoon die ook kanker heeft.. En je helpt me echt hierdoor heen, dank je wel.

 13. Evi
  7 juli 2014 / maandag, 7 juli 2014

  Heel fijn, dit soort artikelen. Heb erg met jou, je vader en alle familie te doen. Moet er niet aan denken in zo een siutatie terecht te komen. Ik kan je dus alleen maar veel sterkte toewensen!

 14. Silke
  7 juli 2014 / maandag, 7 juli 2014

  Hoi lieve Angel,
  Ik heb heel veel respect voor het feit dat je dit artikel hebt geschreven. Ik vind het zo mooi dat je ondanks je shitsituatie positief probeert te zijn en dit wilt delen met de lezers van beautylab. Je bent een mooie vrouw, prachtig van buiten en schitterend van binnen.
  Liefs,
  Silke

 15. monica van noort
  7 juli 2014 / maandag, 7 juli 2014

  Mooi geschreven. Hele dikke knuffel voor jou en je familie.

 16. Hilde
  6 juli 2014 / zondag, 6 juli 2014

  Wauw Angel wat een verhaal. Ik snap wat je doormaakt en hóe klote dat is. Twee jaar geleden kreeg mijn vader darm kanker en begin Dit jaar kreeg mijn moeder borstkanker, had mijn vader een hersentumor, mijn oma kreeg ook borstkanker en drie weken geleden is mijn andere oma overleden aan darmkanker. Ook heeft mijn tante borstkanker gehad en is twee jaar geleden mijn opa aan kanker overleden. Probeer altijd het beste er van in te zien hoe moeilijk dat ook zal zijn dit helpt je er wel doorheen.

 17. 6 juli 2014 / zondag, 6 juli 2014

  Wat een fijne tips, en je schrijft erg leuk! Mijn vriend heeft gisteren onze relatie beëindigd, dus dit artikel komt precies op het juiste moment..

 18. 6 juli 2014 / zondag, 6 juli 2014

  Wauw. Ik ben niet zo goed in het omzetten van gevoel in emoties, maar dit artikel heeft me echt echt echt geraakt. Het persoonlijke deel, maar ook het deel met de tips op zich: er zijn duizenden artikelen te vinden op het internet over ‘wat te doen als je je rot voelt’. Lak je nagels staat er dan meestal tussen. Ga shoppen en koop iets leuks voor jezelf. Uhm nee. Dat is niet wat werkt. Ik heb in mijn leven ook al redelijk wat te verwerken gehad, en ik vind het bijzonder om dit te lezen. Puur omdat er een soort begrip uit de tekst straalt. Daarom denk ik ook dat ik jou wel begrijp. En mede daarom denk ik dat dit tips zijn waar ik écht iets aan heb. En waar veel mensen écht iets aan hebben. Dankjewel voor het delen van deze tips. En van je persoonlijke ervaring. En succes! Je bent ongelofelijk sterk. Liefs!

 19. margaretha
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  je bent een prachtige sterke vrouw! sterkte xx

 20. Dagmar
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  zo ik loop hier zowat te janken. maar dat is mijn teken dat ik ontzettend veel respect voor je heb en dat je dit met ons wil delen. en voor iedereen ook hier heel veel sterkte.
  keep your head up!!

  xx

 21. Marleen
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  fijn artikeltje.. lieve angel, hou je hoofd omhoog!

 22. 5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Wat een goed lijstje, al heb je er misschien niet veel aan, maar heel veel sterkte en een virtuele knuffel!

 23. Kina
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Heey Angel,

  Ik begrijp hoe je je voelt en wat je doormaakt. Mijn moeder is 1,5 maanden geleden overleden, dus het is allemaal nog heel vers. De tijden dat ze ziek was, waren heel moeilijk voor mijn. Ze had 6 jaar lang een hersentumor. Het laatste jaar ging erg moeilijk.
  Ik voelde me altijd heel erg kut. Ik dacht dat ik nooit genoeg kon doen. Ik baalde ervan dat ik dit moest doormaken en waarom niet anderen. Het was niet zo dat ik wou dat het andere mensen overkwam, maar gewoon het was moeilijk. Wel beloofde ik mijn moeder bijvoorbeeld altijd mijn best te blijven doen. Ik kampte met stress, ik was bang etc.
  Ik voel echt wat je voelt en daarom wens ik je meer dan het beste toe. Je wilt je vader niet zien lijden. Je voelt dat je nooit genoeg kunt doen, je verwijt jezelf van alles en nog wat. Je kunt niet echt genieten van het leven. Maar ik wil je een ding meegeven, dit heeft mij tenminste staande gehouden:
  Mijn geloof, door altijd dankbaar te zijn voor wat je hebt. Geloof me nu mijn moeder weg is denk ik altijd: Lieve mam, dacht ik toentertijd niet maar de hele tijd van waarom ik dit en dat, was ik maar tenminste nog blij dat ik je kon omhelzen en jij mjj. Het is moeilijk, heel moeilijk en als je niet een het zelfde doormaakt, is het ook mielihk om het te begrijpen.

  Lieve Angel, ik hoop echt diep vanuit mijn hart dat het beter zal gaan met je vader. Dat jij nog lang van hem mag genieten. Geniet van elk kostbaar moment en wees daar ontzettend dankbaar voor. Ook de minder mooie momenten en moeilijke momenten kunnen hele mooie herinneringen vormen.

  Ik wens je meer dan sterkte toe.

  Liefs,

  Kina

 24. Anna30
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Sterkte!

 25. Stephanie
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Hoi Angel,

  Zelf ben ik ook erg ziek en is het onwijs lastig voor de mensen om je heen, positief in het leven staan is het aller belangrijkste op dit moment. Ga inderdaad veel leuke dingen doen, geniet van de tijd met elkaar, lach veel, en maak vooral veel plezier. Zo zul je achteraf zien dat het niet alleen maar zwaar is maar dat je ook onwijs mooie herrineringen zult hebben die je voor de rest van je leven hebt en daar met een grote glimlach op terug kunt kijken. Maar soms is het ook goed om gewoon lekker even op bed te liggen met een koptelefoon en een relaxt(vrolijk) muziekje. Probeer niet je verdriet weg te stoppen want dat komt er ooit toch uit, nu, volgende week of over 10 jaar.

  Ik wens jou, en je familie heel veel sterkte toe.

  Groetjes,

  Stephanie

 26. 5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Ik heb echt respect voor hoe jij in het leven staat. Hoe positief jij weer kan worden als het tegenzit. En dat jij jou geheimpjes over hoe je dat fixt met ons deelt is al helemaal geweldig.

  xx

 27. silvia
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  wauw angel, je schrijft goed. en dit x niet alleen lachen maar ook serieus. en ook dit doe je weer fantastisch.

  heel veel sterkte met je papa , hoop dat het snel weer beter met hem gaat. voor jou en je hele familie.

 28. ik
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Mijn grootstw tip:
  Blijf bij je eigen verdriet. Mijn stiefvader heeft twee maanden geleden gehoord gekregen dat hij kanker heeft. Nu bellen tien mensen per dag “ohhh wat vervelend, ohh wat erg ik hoorde het van de tente van die…. ” ga zo maar door.
  Als je al die mensen ook nog moet gaan pleasen ga je aan je zelf voorbij.
  Heel veel sterkte xx

 29. Josefine
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Dankjewel Angel! Ook mijn mama is 4 jaar geleden overleden aan deze kloteziekte. Ze was toen pas 43 en ik 13. Je tips klinken herkenbaar en zeker heel goed en fijn. Heel veel sterkte!

 30. coby
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Ik ben mijn moeder verloren op ,n jongen leeftijd ook aan kanker .
  Ik ben mijn zusje ook verloren aan ,n hart stil stand.
  Ik ben chronisch ziek geworden ik kan niets meer doen .ik heb het ook aan mijn hart.
  Mijn man heeft ook kanker is al 6 keer geopereed

 31. 5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Wauw heel fijn artikel!
  Net wat ik nodig had nu.
  Liefs lonneke

 32. Sim
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Nog een paar tips om door moeilijke tijden heen te komen: neem elke brug pas als je er voor staat (kijk dus niet te ver vooruit met zorgen over dan. De ergste pijn is de pijn die je vreest), zoek uit welke mensen en dingen je vrolijk maken en richt je daar op, rust reinheid en regelmaat (eet goed, probeer goed te slapen, ga desnoods yoga doen) en nog een oppepper: veel muziek luisteren waar je blij van word!!

 33. Sylvia
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Dankjewel Angel, dit artikel had ik nodig. Ben vier jaar geleden mijn vader verloren aan kanker en in april van dit jaar heeft mijn broer die pas 48 was de strijd tegen deze rotziekte op moeten geven. Het heeft er allemaal flink in gehakt het kost moeite om alle mooie, lieve en leuke dingen om me heen te blijven zien maar het gaat me lukken dat weet ik zeker. Je artikel heeft me daarmee geholpen.

 34. Anne
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Jankend achter de iPad

 35. sylvia
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Heel fijn artikel Angel.
  Heel veel sterkte en kracht gewenst.
  Mijn vader is 2 jaar geleden alweer overleden aan de gevolgen van die rotziekte.
  Nog steeds is elke dag moeilijk. Hebben ook nog 3 kids dus niet altijd tijd om wat met mijn gevoel vte doen zeg maar. Mijn man heeft ook kanker gehas. Na operatie gaat het goed. Mijn vader die toen zo ziek was was blij dit mee te maken dat mijn man genezen was. Later dachten ze dat het terug was bijmijn man en wilden ze met spoed, binnen week, onderbeenamputatie doen. HAdden gelukkig second opinion gedaan in België. . Dag voor se operatie hoorden we dat uitslag in België negatief was.. dus helemaal niet opnieuw kanker.. ja alles staat dan op zijn kop. Dankbaar dat mijn man nog steeds genezen is. Maar wel verdrietig dat mijn vader het niet kon winnen.. hij heeft tot op de dag van zijn overlijden nog rondgelopen..iets was iedereen nog verbaasd… behalve ons eigenlijk. . Want hij was sterk. Hij zei zelf; ze krijgen mij niet klein. .
  Wil tegen iedereen zeggen; geniet van alle momenten. .de kleine dingen!! Wat je vandaag nog hebt kan er morgen niet meer zijn . Mijn vader is heel onverwachts overleden. .ik was bijna elke dag bij hem en toch was ik er niet bij. Iets waar ik maar moeilijk mee om kan gaan.
  Sterkte angel, sorry voor mijn lange bericht.
  Ik heb mijn vader trouwens wel een brief geschreven toen hij ziek was. Hij vond het fijn om deze af en toe terug te lezen.
  Ook had ik een foto album voor hem gemaakt waar hij elke dag in keek. Trots liet hij deze aan iedereen zien (oa foto s van hem met kleinkinderen. Tekeningen van de kleinkinderen liet hij ook altijd aan iedereen zien 🙂
  Liefs

 36. 4 juli 2014 / vrijdag, 4 juli 2014

  Mooi artikel Angel! Je geeft echt goede tips, bedankt daarvoor. Ik wens jou heel veel sterkte!

 37. ❤❤❤
  4 juli 2014 / vrijdag, 4 juli 2014

  Hi Angel,
  Wat dapper van je dat je hier over wilt schrijven. Ik weet zeker dat je veel mensen hiermee helpt waaronder ik. Hoewel ik niet in de zelfde situatie zit als jij ( zit meer met mezelf in de knoop ) snap ik hoe je je voelt.
  Ik hoop heel erg dat je vader beter word. Het leven is niet eerlijk. En als ik nog 1 tip mag geven.. Doe alstjeblieft geen domme dingen, het is het niet waard. Je bent sterk, en je komt hier doorheen. Ik weet het zeker. sterkte !

  Heel veel liefs,
  Jenna ❤

 38. 4 juli 2014 / vrijdag, 4 juli 2014

  Mooie post 🙂 en zeer nuttig.
  Nummer 7 is bij mij een lange tijd mislukt, dus ik zit nu beetje met problemen. Maar het komt goed 🙂 beetje bij beetje. De tips die je geeft gebruik dus ook al 🙂

 39. Bo
  4 juli 2014 / vrijdag, 4 juli 2014

  Wauw angel, mooi dit. Mijn vriendin had ook kanker en heeft net te horen gekregen dat ze zal blijven leven, waar we natuurlijk allemaal heel blij mee zijn. Ik wens je nog heel veel sterkte met je vader<3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *