Zwarte tandpasta voor wittere tanden?

Vroeger. Toen tandpasta werd gemaakt van de as van koeienhoeven, verbrandde eierschalen, verpulverde botten en oesters, basten van bomen en houtskoolpoeder. Tegenwoordig is tandpasta heel saai wit, of blauw. Maar nu, dames en heren, nu gaan we toch weer echt een beetje terug naar onze roots, want het oeroude tandpasta ingrediënt houtskoolpoeder is weer terug!

zware tandpasta_7De nieuwste Perfect White tandpasta van Beverly Hills Formula heet Black. En hij is ook echt pikzwart, dat komt door het ingrediënt ‘actieve kool’. Whut?! Zwarte tandpasta? Dat lezen jullie goed. Actieve kool is houtskoolpoeder dat ‘geactiveerd’ is met zuurstof, zodat het extra poriën krijgt en dus een megagroot adsorberend volume. Het leek me leuk om deze nieuwe tandpasta voor jullie te reviewen.

zware tandpasta_2Ingrediëntenlijst;

 • Aqua – water
 • Sorbitol – maakt de tandpasta dikker en geeft er een zoeter smaakje aan.
 • Hydrated silica – een soort zand, werkt als schuurmiddel.
 • Glycerine – hydrateert en beschermt de huid en maakt de tandpasta smeerbaar.
 • Pentasodium triphosphate – brengt de pH waarde van de tandpasta in balans.
 • Tetrasodium pyrophosphate – verwijdert calcium en magnesium uit ons speeksel, waardoor het tandsteen bestrijdt en dus preventief gaatjes helpt voorkomen.
 • Sodium lauryl sulfate – SLS; om te reinigen en te schuimen.
 • Aroma – voor een (fris) smaakje.
 • PEG-32 – bindmiddel of oplosmiddel.
 • Cellulose gum – maakt de tandpasta dikker.
 • Sodium fluoride – deze tandpasta bevat 1400 ppmF (0,31% w/w) natrium fluoride.
 • Cocomidopropyl betaine – werkt als emulgator en zorgt dat de smaken stabiel blijven, maar tijdens het poetsen wert het als reiniger en schuimmiddel.
 • Sodium saccharin – zoetstof.
 • Charcoal powder – geactiveerd houtskoolpoeder, actieve kool (dit maakt deze tandpasta zwart).
 • Limonene – geurstof.

zware tandpasta_5De Beverly Hills Formula Perfect White Black tandpasta is een vrij basic tandpasta. De meeste tandpasta’s bestaan uit deze ingrediënten. We zien hier voornamelijk bindmiddelen, verdikkingsmiddelen, silica (dit milde schuurmiddel zit in bijna alle whitening tandpasta’s), fluoride (dat zit ook in bijna alle tandpasta’s), SLS (ja, het zit niet alleen in douchegels en face washes) en aroma en zoetstof.

zware tandpasta_1Er zit slechts een klein beetje actieve kool in deze tandpasta, maar toch is dat genoeg om de hele tandpasta gitzwart te kleuren, wow! Maar wat doet actieve kool nu precies? Waarom werd dat vroeger in de prehistorie al gebruikt in tandpasta en waarom is het nu terug?

noritGeactiveerd houtskool, ookwel actieve kool genaamd, heeft een onwijs groot adsorberend vermogen. Het wordt om dit vermogen gebruikt in zuiverende filters (mijn Bosch theemachine bevat zo’n filter) en in het ziekenhuis gebruikt men Norit (dat is de merknaam van actieve kool) niet alleen om diarree te bestrijden, maar ook om medicijnen of gif uit de maag van patiënten op te nemen in de hoop op overleving. Actieve kool adsorbeert zelfs geurtjes en gassen uit de lucht. Het wordt daarom wel eens aangeraden om een bakje met actieve kool in je koelkast of vaatwasser te zetten wanneer ze erg stinken.

actieve koolHet is eigenlijk niet meer dan logisch dat actieve kool nu in een tandpasta wordt gebruikt! Nu ik erover nadenk snap ik niet waarom er geen ander merk al eerder mee kwam. De gehydrateerde silica vormt samen met het houtskoolpoeder een hele milde ‘scrub’ die de tanden goed reinigt en vlekjes op een zachte manier helpt verwijderen. Het is zo mild dat het elke dag gebruikt kan worden zonder de tanden te beschadigen.

zware tandpasta_8Actieve kool staat bekend om het verwijderen van tannine. Dit is een stofje dat wordt gevonden in thee, koffie, wijn, etc. en zorgt voor de verkleuring van je tandglazuur. Actieve kool verwijdert zachtjes deze door tannine veroorzaakte vlekken. Ook werkt het goed tegen gaatjes, doodt het bacteriën in tandbederf en voorkomt het tandvleesontstekingen. En dan nog iets. Ja ja, we zijn er nog niet. Actieve kool adsorbeert nare luchtjes en gassen en doodt de bacteriën die voor een slechte adem zorgen, dus het zorgt ook nog eens voor een langdurig frisse adem.

zware tandpasta_4Zo zie je maar weer, actieve kool is echt multifunctioneel en zeker in tandpasta heeft het vele voordelen. Het verwijdert vlekken, doodt bacteriën en bestrijdt een slechte adem. Daarbij is actieve kool een zeer veilig ingrediënt.

Of er genoeg actieve kool in deze tandpasta zit voor een effectieve werking durf ik niet te zeggen. In principe heb je niet veel nodig, maar mocht je sneller resultaat willen zien dan kun je altijd nog wat extra actieve kool (maak gewoon een Norit capsule open) over je zwarte tandpasta strooien. Dat is wel een geklieder, dus ik ben blij dat Beverly Hills Formula het gewoon kant-en-klaar voor ons in een tandpasta heeft gestopt.

zware tandpasta_3zware tandpastaDe tandpasta is trouwens tijdens het poetsen helemaal niet zo zwart, het wordt eerder een beetje lichtgrijs. Dat vind ik fijn, want bij die blauwe tandpasta had ik echt een blauwe tong en als ik niet goed naspoelde nog wat blauwige lippen. Bij deze tandpasta hoef je niet bang te zijn voor een zwartgekleurde tong of mond.

Ik zie na het poetsen niet direct verschil in witheid, maar het voelt wel lekker schoon en fris aan en ik heb het idee dat mijn adem ook langer ‘tandpastafris’ blijft. Ik denk dat ik op den duur wel zal merken dat theeaanslag van mijn tanden zal worden verwijderd. Ik ben in elk geval erg tevreden met deze tandpasta! Laat je dus zeker niet afschrikken door de zwarte kleur, want het ingrediënt actieve kool is naar mijn idee één van de beste dingen die je in een tandpasta kunt stoppen.

zware tandpasta_6Beverly Hills Formula Perfect White Black kost €4,49 per tube (100 ml) en is exclusief te koop bij Kruidvat. Sta je op het punt om naar de winkel te rennen? Hold your horses! In week 43 (de week van 20 oktober) is er een actie met maar liefst 50% korting op alle Beverly Hills Perfect White varianten. 

Wat vinden jullie van deze nieuwe zwarte tandpasta, is het iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

122 Reacties

 1. Ellen vPP
  10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

  Ook SLS (Sodium Lauryl Sulfate is verre van gezond:
  “Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  Waarschijnlijk het meest gevaarlijke ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten is SLS. Het is een krachtige detergent die erg goed schuimt en heel goedkoop is. Het wordt daarom gebruikt in 90% van de schuimende cosmeticaproducten, waaronder douchegels, handzeep, tandpasta, shampoo en badschuim. In de industrie wordt dezelfde stof gebruikt in middelen om garagevloeren te reinigen, motoren te ontvetten en auto’s te wassen. SLS is een zeer agressieve reiniger die de natuurlijke beschermlaag van de huid aantast. Gecombineerd in producten met de stoffen DEA, TEA of MEA (wat vaak voorkomt) vormt het nitrosaminen op de huid die carcinogeen zijn en ervoor zorgen dat het lichaam grote hoeveelheden nitraten opneemt. Via de bloedbaan dringt SLS binnen in ogen en organen; het blijft vervolgens langdurig in het lichaam aanwezig. Bij baby’s en kleine kinderen kan het de ontwikkeling van de ogen belemmeren omdat het de eiwitten van de cellen aantast. Verder kan het een ernstig uitgedroogde huid, huidirritatie, allergie en haaruitval veroorzaken. Tot slot is SLS vaak vervuild met 1,4 dioxane (zeer waarschijnlijk menselijk carcinogeen).”
  SLS, een derivaat van aardolie, wordt trouwens ook gebruikt om blokken van de motor (in bijvoorbeeld auto’s) te reinigen. Dan maakt het niet uit of ze zijn vervuild met carcinogenen. Lekker goedje.

 2. linda
  6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  Ik gebruik Beverly Hills al jaren en het bevalt mij zeer goed. Heb sinds kort bovenstaande tube gekocht, en weet je het bevalt me nog beter. Mijn tanden worden er superwit van. Ik vond het altijd al super tandpasta maar deze zwarte is “the best”!!

  • Mrv
   23 september 2016 / vrijdag, 23 september 2016

   Hoi hoi,

   Van waar heb jij de tandpasta gekocht ? Bij de kruidvat hebben ze m niet meer vandaar. Alvast bedankt voor je reactie. Xx

 3. Betty Piso
  23 december 2015 / woensdag, 23 december 2015

  Het lijkt me interessant om te proberen. Helaas zit hier ook al weer fluoride in. Veel mensen weten intussen dat fluor de mens beïnvloed bovendien schadelijk is voor de gezondheid. Jammer.

  • Ellen vPP
   2 januari 2016 / zaterdag, 2 januari 2016

   Dat was ook mijn eigen reactie. Bovendien zit er ook SLS in, een derivaat van aardolie. Wil ik ook niet in mijn mond. En dan sorbitol, alle zoetmakers zijn slecht, ook sorbitol, een kunstmatige zoetstof bovendien.
   Ik denk dat ik verder ga experimenteren met de tandpasta die ik zelf maak, bestaande uit kokosolie, natriumbicarbonaat en Keltisch zeezout, waaraan ik actieve kool ga toevoegen en een paar kleine druppeltjes pepermuntolie.

 4. Emily Damoiseaux
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  hoi Serena ! allereerst bedankt voor je geweldige reviews altijd en ten tweede wou ik vragen of je ondertussen het effect goed ziet aangezien dit artikel niet van gisteren is 🙂 ben zeer benieuwd !

  veel liefs vanuit België,
  Emily

 5. Adele
  14 augustus 2015 / vrijdag, 14 augustus 2015

  Net las ik jullie artikel en nieuwschierig als ik ben, gelijk uitgeprobeert.
  Ik had nog 2 tabletjes Norit en heb er 1 fijngestampt.
  Hier mijn tanden mee gepoetst en ik ben verbaast over het resultaat!
  Ze zijn witter geworden, eerlijk waar!! 🙂
  Na 1 x poetsen, zie ik gelijk al resultaat. Hartelijk bedankt voor de tip, ik ga gelijk een potje Norit kopen, dat is denk ik goedkoper dan dure tandpasta! Succes!! 🙂

 6. Sandra
  10 augustus 2015 / maandag, 10 augustus 2015

  WAAR kan ik deze halen?

 7. Alice
  16 juni 2015 / dinsdag, 16 juni 2015

  Ik heb al veel tandpasta’s geprobeerd om die gele laag van m’n tanden af te poetsen, en vooral m’n hoektanden. Niets hielp.
  Toen ik deze op jou pagina zag staan dacht ik het zal wel.
  Vorige week was die in de aanbieding en heb ik hem meegenomen.

  Tot mijn verbazing werkt deze echt. In eerste instantie denk je van niet, maar mijn hoektanden, normaal geel, nu licht geel.

  Ik poets nog even door net als mijn man die ook om is 🙂

  Je moet geduld hebben, en een elektrische tandenborstel helpt extra !!

 8. 2 juni 2015 / dinsdag, 2 juni 2015

  Te gek, ik heb een tijdje terug ook van alles geprobeerd om wittere tanden te krijgen, bijv citroenzuur en bakpoeder, of poetsen met zout, maar dat raad ik jullie vooral af…
  deze zwarte tandpasta werkt prima, vooral als je het combineert met een tandenbleek set voor thuis.

  ps: je kan er eentje bestellen op de webshop labdirect.info

 9. Daniël
  22 april 2015 / woensdag, 22 april 2015

  Leuk artikel! Momenteel is de tandpasta tijdelijk €2,00 bij kruidvat, na deze review te hebben gelezen maar meteen eentje meegenomen!

 10. adriana
  8 februari 2015 / zondag, 8 februari 2015

  graag nieuwsbrief ontvangen en gratis proefmonster

 11. 2 november 2014 / zondag, 2 november 2014

  Wat grappig, ik wist niet eens dat dit bestond! Misschien dat ik het een keer uit ga proberen 🙂

 12. Oh
  26 oktober 2014 / zondag, 26 oktober 2014

  Tetrasodium pyrophosphate voorkomt dat calcium neerslaat op je tanden en helpt de ophoping van plaque iets te voorkomen. Het doet niets tegen tandsteen. Tandsteen ontstaat door verkalking van plaque.

  “Actieve kool staat bekend om het verwijderen van tannine. Dit is een stofje dat wordt gevonden in thee, koffie, wijn, etc. en zorgt voor de verkleuring van je tandglazuur. Actieve kool verwijdert zachtjes deze door tannine veroorzaakte vlekken. Ook werkt het goed tegen gaatjes, doodt het bacteriën in tandbederf en voorkomt het tandvleesontstekingen.”

  De actieve kool schuurt simpelweg de aanslag eraf.
  Het verwijderen van plaque in het algemeen helpt tegen het ontstaan van tandvleesontsteking en gaatjes, ongeacht de tandpasta. Wat vooral helpt om gaatjes te voorkomen is de fluoride in de tandpasta.
  Actieve kool is geen bacteriedodend middel.

  Hopelijk maakt dit wat zaken duidelijker. Liefs.

  • Judith
   17 september 2015 / donderdag, 17 september 2015

   Fluoride is puur gif….
   Google maar op fluoride. Vermijd fluoride ook al is de reclame nog zoooo leuk… juist dan. Fluoride in tandpasta wordt niet opeens gezond… bakerpraatje van de pharmaceutische industrie.

   Norit is niet zozeer bacteriedodend als wel bacterie absorberend. Zeer effectief. Het is standaard uitrusting als je naar de tropen reist. En het zit ook standaard in waterfilters.

 13. lieke
  22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

  Misschien beetje rare vraag, maar zou je ook gewone tandpasta met Norit kunnen mengen voor het zelfde effect?

  • Serena
   Auteur
   23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

   Dat is een slimme vraag, Lieke, en ja dat kan!

  • Eleonoor
   7 februari 2015 / zaterdag, 7 februari 2015

   Hi Lieke,

   De Norit mengen met gewone tandpasta kun je niet doen. De Geactiveerde Kool werkt zo effectief doordat het andere stoffen heel makkelijk in zich opneemt. Als je het met tandpasta mengt is het effect van de kool én van de tandpasta weg. Het werkt het best als je het nergens mee mengt (Behalve water, om er een pasta van te maken)

 14. 21 oktober 2014 / dinsdag, 21 oktober 2014

  Ziet er echt heel smerig uit haha.

 15. Steffi
  20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

  Cooll!!!!

 16. 19 oktober 2014 / zondag, 19 oktober 2014

  Ik vind ‘m echt cool!! Enga zeker wachten tot die aanbieding begint kan ik d’r gelijk 2 scoren!

  Ik had nog een vraagje..
  Ik draag een Beugel, maar weet nou niet welke tandpasta het meest effect heeft op mn tanden, want het is neit vlekkeloos poetsen nee.
  Of een goede whitening tandpasta?
  Wie heeft ervaring??

  HELLLLUUUPPP MEEE!

  • Ezz
   19 oktober 2014 / zondag, 19 oktober 2014

   wat voor beugel draag je ? Bij een slotjesbeugel is een whitening tandpasta echt zwaar afteraden omdat de whitening niet gaat pakken op de plekken waar een slotje zit en het is erg zonde als je dan je beugel er uit laat halen en je hele gele plekken op je tanden heb omdat dat niet wit geworden is.

  • Rianne
   20 oktober 2014 / maandag, 20 oktober 2014

   In principe is iedere tandpasta goed voor poetsen en er is onderling geen vreselijk groot verschil. Whitening tandpasta kan je overigens prima gebruiken (mits niet te hard, te vaak of te lang gepoetst wordt) en je hoeft echt niet bang te zijn voor kleurverschillen. Whitening tandpasta’s in Nederland bevatten geen bleekmiddel, maar schuurmiddelen. Hiermee poets je de verkleuringen redelijk weg, maar doen ze niks met de kleur van je tanden. Hoop dat dit je een beetje helpt!

 17. Hayden
  19 oktober 2014 / zondag, 19 oktober 2014

  Bij mij helpt deze tandpasta echt heel goed voor een frisse adem! Ik had deze tandpasta ooit eens gekocht, maar toen deze opging had ik tijdelijk een ander merk gekocht. Maar meteen kreeg ik opmerkingen over een stinkende adem en iemand die vroeg of ik knoflook ophad. De dag erna meteen weer teruggegaan naar de zwarte tandpasta. En weer terug is de frisse adem :]. Het kost dan wel wat meer dan de gemiddelde tandpasta’s maar het is het echt waard.

 18. Melanie
  19 oktober 2014 / zondag, 19 oktober 2014

  Wat grappig; zwarte tandpasta! Ik ga deze zeker proberen! Ik was geen fan van de blauwe tandpasta; kreeg daar echt blauwe tong van en tandenborstel werd ook echt blauw! Wellicht dat deze beter is voor mij! Leuk om alle ins and outs te weten!!

 19. Abu
  18 oktober 2014 / zaterdag, 18 oktober 2014

  grappig en raar hahaha ik wist niet dat dit er was.

 20. Neziya
  18 oktober 2014 / zaterdag, 18 oktober 2014

  Hahah ziet er erg apart uit, maar wel fijn dat je alles hebt genoemd! Waarom die nou zwart is etc.

 21. 18 oktober 2014 / zaterdag, 18 oktober 2014

  Haha dat eerste stukje! Ik werd gelijk benieuwd, klinkt eigenlijk best fijn!
  Liefs, Tessa

 22. 18 oktober 2014 / zaterdag, 18 oktober 2014

  Lijkt me een fijne tandpasta. Thanks voor de review!

 23. 18 oktober 2014 / zaterdag, 18 oktober 2014

  oh heel raar zicht
  maar als het werkt, wie ben ik om het tegen te spreken toch?
  duidelijk artikel!

  liefs
  Karlien

 24. Coco
  18 oktober 2014 / zaterdag, 18 oktober 2014

  wat een fijne review 🙂 Ik denk dat ik hem zeker eens ga uitproberen

 25. Ger
  18 oktober 2014 / zaterdag, 18 oktober 2014

  Goed geschreven artikel. Fijn dat je alle ingrediënten uitlegt. Volgende week ga ik deze zeker inslaan.

 26. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Wat bijzonder zeg zo’n zwarte tandpasta. Wel perfect voor Halloween 😀
  Lijkt me leuk om deze ook een keer te proberen.

 27. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Nog nooit gehoord van zwarte tandpasta. Lijkt me heel interessant om uit te testen!

 28. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Wat grappig, dit had ik nog nooit gezien!

 29. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Ik heb hem geprobeerd en uitgebreid getest. Binnen een week was er absoluut verschil te zien: wittere tanden! Dus ik blijf hem gewoon gebruiken, ook omdat het prettige tandpasta is. Bedankt voor de kortingstip, mooi voor een voorraadje 🙂

 30. mer
  17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  wauw ga ik zeker kopen

 31. Rianne
  17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Heel fijn hoe je de ingrediëntenlijst uitwerkt! Het is wel even wat anders dat zwarte, maar mijn interesse is gewekt.

 32. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Wat een fijne review, ben benieuwd wat ik ervan zou vinden! 🙂

 33. Zairina
  17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Ik poets mijn tanden na het poetsen met houtskool al jaren.Het moet wel houtskool zijn die gebrand is in Suriname is het heel gebruikelijk om je tanden met houtskool te poetsen en eerlijk gezegd helpt het echt goed om je tanden wit te houden het geeft het zelfde effect als bakingsoda.

 34. whitney
  17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  ben hier egt benieuwd naar, ik ga dit egt uitproberen!!!!

 35. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Ik heb hem ook. Ik vond het echt bizar om zwarte tandpasta op mijn tandenborstel te smeren en was even bang dat zelfs het schuim zwart zou worden, maar nee idd licht grijs en laat geen kleur achter na het spoelen. Hij is echt fijn!

 36. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Het ziet er wel een beetje gek uit! Ben heel benieuwd of je tanden er op den duur ook echt veel witter van worden.

 37. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Fijn dat je alle ingrediënten even langs bent gegaan, ik was heel erg benieuwd naar wat er allemaal in deze tandpasta zit. Ik denk dat het toch niet echt iets voor mij is.

 38. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Het intrigeert mij enorm, deze tandpasta. Ik ben ook heel blij dat je uitlegt wat Activated Carbon eigenlijk is. Ik werk in de farmaceutica dus heb er wel vaker mee te maken. xxx Lucinda

 39. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Ik ben benieuwd maar vind het ook gek dat er zoetstof in deze tandpasta zit…

 40. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Ik ben hier ook wel benieuwd naar hopen dat ik hem snel kan vinden!

 41. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Het lijkt me echt super raar om met zwarte tandenpasta te poetsen maar als het werkt ben ik toch wel benieuwd ^^

 42. Syl
  17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Ik test liever eerst met norrit haha

 43. 17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Wat grappig, ik ben nu wel erg benieuwd. Toch maar eens proberen met die korting binnenkort.

 44. Cherrylyn
  17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Ik heb deze tandpaste zo’n twee maandjes geleden “ontdekt” in de kruidvat en was nieuwsgierig en ben hem ook gaan gebruiken.
  Ik vind hem heel prettig, en dat langere frisse mondgevoel ervaar ik ook zeker.
  Mijn tanden zijn zeker “frisser” wit gewoden in deze twee maanden. Ik heb vrij witte tanden maar als ik thee dronk of koffie voor een week kreeg ik wel een waasje. Sinds deze tandpasta absoluut niet meer!

 45. Talitha
  17 oktober 2014 / vrijdag, 17 oktober 2014

  Ik klikte op dit artikel omdat ik nieuwsgierig was, en dacht dat het juist een slecht product zou zijn! Maar nu ik het hele artikel heb gelezen, ga ik het snel kopen. En 50% korting is mooi meegenomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *