Yves Rocher – Rinsing Vinegar & Hair repair oil

Door Nena – Ik ben nog niet zo heel bekend met de producten van Yves Rocher, maar de laatste tijd komt daar steeds meer verandering in. Ik ben goed te spreken over hun nagellak en ook de mascara bevalt me prima.

Sinds een aantal weken ben ik twee haarproducten aan het uitproberen, waar ik erg benieuwd naar was. Namelijk een Rinsing Vinegar, een frambozen azijn. Je haar zou hier naast een shine-boost lichter en luchtiger van moeten worden. En een Hair Repair oil. Ook hier zou je haar lichter en luchtiger van moeten worden, maar de olie biedt ook een bijzonder voedende werking. Ook voor de hoofdhuid. Nou heb ik nog wel eens last van een wat schilferige hoofdhuid (niet heel fijn kan ik je vertellen!), dus ik hoop dat dit door het gebruik van de voedende olie zal verdwijnen.

Ik zal eerst mijn ervaring met de Rinsing Vinegar met jullie delen, gevolgd door mijn ervaring met de Hair Repair Oil.

Rinsing Vinegar
Een azijn? Voor je haar? Ik wist niet wat ik hiervan moest verwachten! Ik zocht naar een gebruiksaanwijzing en bezocht daarvoor de site en las het etiket:

Van het etiket werd ik niet veel wijzer. “Distribute trough your hair before your last rinsing. Rinse well.” Ik kan dus gewoon m’n haar wassen, eventueel een conditioner gebruiken en voor m’n laatste spoelbeurt even wat vinegar door mijn haar verdelen en goed uitspoelen.

Ik bezocht de site om op te zoeken hoeveel je dan nodig hebt, maar ook daar stond niet veel meer…

Ik besloot het maar gewoon zelf uit te gaan proberen, dus ik ging aan de slag! Allereerst de verpakking.

Wanneer je de dop van de flacon haalt zie je een handig verdeeldopje. Op deze manier giet het er niet snel uit, maar kan je het goed doseren. Het valt me direct op hoe sterk dit ruikt! Inderdaad heel erg naar lekkere frisse frambozen, maar ook heel licht naar de herkenbare geur van azijn.

Het frambozen azijn is vrij van siliconen en parabenen. Het is een vrij waterige oplossing die inderdaad een beetje aan natuurazijn of schoonmaakazijn doet denken. Rinsing Vinegar bestaat voor 98% uit natuurlijke ingrediënten:

Hieronder een beschrijving van de ingrediënten en hun mogelijke functie in dit product:

 • water, waarschijnlijk zo’n 50% – 90%
 • azijn
 • parfum
 • Palmitamidopropyltrimonium Chloride, Een emulgator. Deze stof helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn.
 • Caprylyl/ Capryl Glucoside, een milde oplosbare natuurlijke surfactant.
 • Salicylic acid, anti-irritant, bijvoorbeeld als anti-roos ingrediënt, lost ‘flakes’ op.
 • Aroma
 • Cetrimonium Chloride, emulgator, in haarproducten heeft het een ontklittende en ‘smoothing’ functie.
 • Citric Acid, citroenzuur een pH steller, om het product zuurder te maken en werkt als conserveringsmiddel. Een lage pH geeft aan dat een product zuur is en zorgt er in dit product ook voor dat de haarschubben sluiten en je haar het licht beter weerkaatst. Resultaat -> meer glans.
 • Methylpropanediol, oplosmiddel dat er ook voor kan zorgen dat ingrediënten beter de huid binnendringen.
 • Alcohol, In huidverzorgingsproducten dient het als oplosmiddel en heeft het een verzachtende en antibacteriële werking. Staat vrijwel onderaan de ingrediënten lijst, dus is niet schadelijk voor het haar/ de huid.
 • CI 14700, CI 17200, CI 42090 kleurstoffen die oplosbaar zijn in water.
Weinig tot geen hele schadelijke stoffen en als het er al in zit, dan in een lage concentratie.

Ik heb mijn haar gewoon gewassen met mijn dagelijkse shampoo, op dit moment is dat er eentje van Syoss Glossing. Zo zag mijn haar er voor de wasbeurt uit:

Zoals je kunt zien glanst het op zich goed genoeg, maar is het ook hier en daar wat dof. Verder heb ik helaas af en toe wat last van schilfertjes. Dat kan je op de onderste foto goed zien. Vooral aan de bovenkant.

Nadat ik mijn shampoo had uitgespoeld heb ik wat Rinsing Vinegar verdeeld over mijn gehele haar. Inclusief mijn hoofdhuid. Ik vond dat de azijngeur sterker uitkomt onder de douche, waardoor je dit dus toch nog behoorlijk ruikt. Mijn haar werd wat stugger en voelde niet gelijk heel prettig aan. Eerder een beetje ‘squeaky clean’. Ik had bijna de neiging om er direct conditioner in te gooien, maar ik wil natuurlijk weten of mijn haar er echt door zou verbeteren. Ik wist me te beheersen. Na zorgvuldig uitspoelen blijft de heerlijke frambozen geur gelukkig hangen en werd mijn haar alweer een stuk zachter. Dit is het resultaat na gebruik!

Ik had het totaal niet verwacht! Maar ik zie en MERK vooral duidelijk verschil! De foto’s zijn onder dezelfde condities genomen, met flits. Zoals je kunt zien glans mijn haar meer en heb ik minder schilfertjes (tijdelijk, want het komt wel weer terug). Mijn haar voelt ook een stuk zachter, maar vooral veel minder zwaar! Het valt echt heerlijk luchtig. Ik heb het idee dat de azijn er echt voor zorgt dat het m’n haar minder zwaar maakt, doordat het al die andere troep die je normaal in je haar smeert (wax, gel, lak, paste of conditioner) er echt eens even goed uitspoelt!

En dan nog even een duidelijke voor en na foto:

Do I need to say more?

Conclusie: 
Ik vind het een fijn product, want mijn haar wordt er inderdaad glanzender en luchtiger van. Het ruikt ook nog eens lekker fris naar frambozen (de azijn geur is niet meer aanwezig) en is zo goed als natuurlijk. (zelfs het materiaal van de flacon is gemaakt van gerecycled materiaal!)

Als ik dan toch even kritisch mag zijn, dan had er voor de duidelijkheid nog wel even een dosering en aantal keer gebruik op de verpakking mogen staan. Ik heb het nu voor het testen 2x in een week gewassen met de Vinegar en dat bevalt me prima. Ik heb beide keren best wat vinegar gebruikt, waardoor er nu ongeveer 1/5 deel op is. In het vervolg vind ik 1x in de week meer dan voldoende. Ik vind de azijn geur tijdens het gebruik vrij sterk aanwezig en het prikte een beetje op mijn hoofdhuid  (ik heb een gevoelige hoofdhuid), maar gelukkig neemt dit allebei al vrij snel af.

Serena gaf nog als tip om de Rinsing Vinegar over te gieten in een plantenspuit, zodat je het nog makkelijker kunt verdelen. Dat ga ik in het vervolg doen!

Als ik tenslotte nog naar de ingrediënten kijk dan zitten er naast kleur- en geurstoffen, voornamelijk water en azijn in. Dan rijst de vraag: “Kan ik dan niet gewoon natuurazijn gebruiken?”

Dat lijkt me eigenlijk wel! Dit zal alleen veel sterker en mogelijk irriterend werken, plus sterk naar azijn ruiken. Dat doet Rinsing Vinegar dan weer goed. Dit goedje ruikt zo sterk naar frambozen, dat dat bijna niet te overtreffen is! Ik kies dan voor de variant van Yves Rocher, maar zal het ook een keer uitproberen met natuurazijn… Mocht je het zelf willen uitproberen? Er staan tal van tips en filmpjes op het internet van het gebruik van natuurazijn voor je haar. Bijvoorbeeld na het wassen met shampoo, 1 kopje azijn onder de douche door je haar verdelen en goed(!) uitspoelen. Groot nadeel -> de (vieze) geur blijft aanwezig… maar het werkt wel 😉

Hair Repair Oil
De laatste tijd is het echt een trend. Overal zien we verschillende haaroliën, zo ook van Yves Rocher. Yves Rocher komt met een Hair Repair Oil voor droog of ‘frizzy’ haar.

Ook de beschrijving van dit product is kort maar krachtig:

Aanbrengen op droog haar. Verdeel het over de gehele lengte van het haar en laat 10 minuten inwerken. Vervolgens het haar wassen met shampoo en eventueel conditioner.

Ook deze flacon is voorzien van een handig doseer tuitje. Ik vind het bij deze olie fijner werken dan bij de azijn.

De olie is ook vrij van siliconen, parabenen en kleurstoffen. De substantie is een beetje viscues, zoals een olie hoort te zijn. Hieronder een beschrijving van de ingrediënten en hun mogelijke functie in dit product:

 • Helianthus annuus seed oil (zonnebloemolie), verzachtende olie, plantenextract
 • Ethylhexyl cocoate, natuurlijk vetzuur, wordt uit kokosnootolie gemaakt.
 • Brassica Campestris seed oil (raapzaad olie) Geurloze natuurlijke olie met anti-oxidant eigenschappen voor de huid. Rijk aan omega-3 en omega-6 vetzuren.
 • Ricinus communis seed oil (Castor olie), plantaardigextract van de castorboon. Een verzachtende olie dat gebruik wordt voor de droge huid. Heeft een waterbinden vermogen en is een niet-irriterende stof.
 • Simmondsia Chinensis seed oil (Jojoba olie), Een natuurlijke plantaardige en vloeibare was uit de vrucht van de jojobaplant. Door zijn grote huidverwantschap uitstekend verzorgend en beschermend. Geeft de huid een aangenaam zijdezacht gevoel.
 • Borago officinalis seed oil, plantenextract, rijk aan GLA (gamma linolenic acid), werkt verzachtend voor de huid, is niet-irriterend en werkt als anti-oxidant.
 • orbignya oleifera seed oil, plantenextract dat verzachtend werkt voor de huid.
 • Macadamia ternifolia seed oil, plantenextract. Voor de verzorging van huid, haar en haarwortels. Beschermt de huid en het haar tegen beschadiging door zonnestraling, bescherming tegen uitdrogen van huid en hoofdhuid, door zijn hoog gehalte aan palmitoleïnezuur.
 • parfum
 • Tocopherol, Vitamine E, een anti-oxidant.
 • oleth-10, de synthetische vorm zit vaak in cosmetica producten. Komt natuurlijk voor in visolie. Functioneert als emulgator en surfactant.
Vooral veel oliën dus, een beetje Vitamine E en zeer weinig surfactant! Oleth-10 wordt als laatst genoemd in de ingrediënten lijst, dus zal niet-irriterend werken.

Dit is hoe mijn haar er voor het gebruik van de Hair Repair Oil uitzag. Zoals ik al een paar keer heb aangegeven heb ik van mezelf al best gezond en glanzend haar. Ik heb iets last van schilfers die de ene keer wat meer zichtbaar zijn dan de andere keer. Het gebruik van de Rinsing Vinegar deed dit iets verminderen, maar de Vinegar verzorgd mijn haar te weinig om het probleem te doen verdwijnen. Hopelijk werkt deze voedende olie beter!

Ik heb (zoals op de fles staat beschreven) de olie aangebracht op droog haar. Vastgebonden met behulp van een haarelastiek en 10 minuten laten intrekken. Ik moet zeggen dat het zich prima verdeelt en aangenaam ruikt. Een zachte olie-achtige geur dat licht naar noten ruikt. Ik houd er van!

Vervolgens heb ik het uitgespoeld met water, gewassen met shampoo en verder geen conditioner gebruikt. Ik wilde namelijk het effect van de Hair Repair Oil zien! Je hebt niet heel veel Hair Repair Oil nodig. Ik denk dat ik mijn haar zo’n 10 x kan behandelen met 1 flacon. Afhankelijk van de lengte en dikte van je haar is ligt dit aantal hoger of lager. Het is ook niet elke week nodig.

Het resultaat: Gezond, stralend en zacht haar ZONDER ‘flakes’! Mijn haar voelt ook totaal niet vet (daar was ik een beetje bang voor) en is ook niet zwaar. Hieronder een voor en na foto:

Ik had dus al veel glans, maar na het gebruik van de Hair Repair Oil is mijn haar en vooral hoofdhuid echt zichtbaar en voelbaar verbeterd!

Conclusie:
Ik vind ook dit product echt top! Vooral fijn dat de olie mijn hoofdhuid goed verzorgd en mijn haar niet vet maakt, maar juist laat glanzen! Daarnaast heb ik nog nooit zulk zacht haar gehad! Nog zachter dan na het gebruik van de Rinsing Vinegar. Of misschien is ‘anders zacht’ een betere omschrijving. De Rinsing Vinegar maakt mijn haar luchtiger en de Hair Repair Oil maakt mijn haar nóg zachter en voedt mijn hoofdhuid. Voor mij dus de prima combinatie om te blijven gebruiken!

Yves Rocher Rinsing Vinegar & Hair Repair Oil, prijs €9,90 (nu €6,95) voor 150 ml is verkrijgbaar bij de de Yves Rocher filialen of online.

Kenden jullie deze Rinsing Vinegar of Hair Repair Oil van Yves Rocher al? Wat zijn jullie ervaringen met ‘azijn-producten’ voor je haar? En gebruiken jullie wel eens olie voor je haar? 

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: nenaburger

 

Volg:

86 Reacties

 1. Audrey Tollens
  20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

  Handig artikel! Ik was laatst opzoek naar een goede haar olie. Perfect. Bedankt!

 2. Denise
  27 maart 2013 / woensdag, 27 maart 2013

  nu in de aanbieding op de site de rechter fles

  • Denise
   27 maart 2013 / woensdag, 27 maart 2013

   €4.95

 3. valeria
  23 maart 2013 / zaterdag, 23 maart 2013

  deze producten klinken heel interessant! ik denk dat ik zeker de vinegar ga proberen! hoewel het bij mij waarschijnlijk niet hetzelfde effect heeft, jij hebt ook zulk mooi haar!!

 4. 17 maart 2013 / zondag, 17 maart 2013

  Wat lijken mij dit fijne producten 🙂 vooral de olie ben ik benieuwd naar.

 5. Roosje
  16 maart 2013 / zaterdag, 16 maart 2013

  Goede review. Je brengt je punt op een prettige en praktische manier over op je lezers.

  Wat betreft huishoud azijn. Als je weet dat het product van YR verdund is. Dan
  kun je daarvan afleiden dat je huishoudazijn ook kunt verdunnen mbv water.

  Je kunt nog een aroma er doorheen druppelen als je wilt dat het na afloop lekker ruikt.

 6. Emma
  16 maart 2013 / zaterdag, 16 maart 2013

  nu we het toch over haar hebben , ik heb heel erg lang blond haar. wara ik hartstikke blij mee ben. maar nu heb ik een probleem. mijn haar wordt heel erg snel vettig , vooral aan de bovenkant. ik heb echt al talloze shampoo’s uitgeprobeerd , een weekje uitgeprobeerd om om de dag mijn haar te wassen in plaats van elke dag zonder conditioner/cremespoeling met conditioner/creme spoeling. maar niks helpt ! het feit dat ik ook last heb van een schilverige hoofdhuid helpt ook niet mee. ik ben echt radeloos ! heeft iemand tips ?

 7. Gauri
  15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  Azijn is heel prettig als spoeling. Het verwijdert sommige soorten minerale build-up op haar. Gewone shampoo doet dat niet voldoende, al helemaal als je hard water hebt, maar dat komt in Nederland niet veel voor. Als je een shampoobar met zeep gebruikt, echte zeep, niet “synthetische”, dan is het ook onmisbaar. Zeep gaat namelijk een reactie aan met mineralen in water, wat een ietwat hardnekkigere build-up veroorzaakt dan gewoonelijk door water word veroorzaakt. Ook als je gewone shampoo gebruikt en je heb gemiddeld water, zoals ik, is een azijnspoeling nuttig.
  Het is, in tegenstelling tot wat overal op het internet maar word verkondigd, niet zo, dat het de haarschubben “sluit” doordat het zuur de pH hersteld. De pH herstellen is goed voor je huid, zeker, dat wel. Ook na een kleurbehandeling o.i.d. is het zeer belangrijk de pH te herstellen. Maar de haarschubben gaan niet open door de pH waaraan deze bij het gewone wassen in anraking komt. Shampoo heeft een pH onder de 7 en kraanwater rond de 8 (dat van mij is 8,2 – 8,4), terwijl bij een pH van 9 pas de haarschubben “open” gaan. Bij het wassen worden ze ook enigszins gelift, maar dat komt doordat water de haarschacht binnendringt en deze doet opzwellen, niet door de pH. Dit is beschadigend voor de haarschubben, net zoals vele andere handelingen waar we nou eenmaal niet zonder kunnen (of eigenlijk willen). Onder natuurlijke omstandigdheden zou sebum, ons huideigen vet, een zekere hoeveelheid van deze opzwelling voorkomen. Maar ja, dat past niet in ons moderne leven met onze stylingsproducten en milieuverontreinigingen. [Het is mogelijk dit effect na te bootsen en enige opzwelling (hygral fatigue) te voorkomen door van tevoren een lading olie aan te brengen. Vooral kokosolie is hier goed in. Kokosolie cheleert ook nog eens ijzer- en koperzouten en verwijdert zodoende nog een andere vorm van build-up. Al is deze vorm met ons nederlandse water volgens mij niet bepaald een probleem.]
  Azijn heeft wel degelijk een gladmakend effect, wat nog nader onderzocht moet worden. Die haarschubben blijven echter gewoon gelift zolang ze opgezwollen zijn met water.

  Vroeger gebruikte ik gewone azijn en de laatste paar jaar appelazijn. Die vind eigelijk stinken vergeleken met gewone azijn, wat ook al niet lekker ruikt. Althans, niet als iets waarnaar ik zelf wil ruiken. Ik wil niet naar eten ruiken, vandaar. Ik heb het gevoel dat die geur juist minder blijft hangen als gewone azijn, dat is eigelijk de enige reden dat ik nu ACV gebruik. In het huishouden (alternatief voor wasverzachter, ontkalker) gebruik ik wel gewone azijn.
  Je moet zeker geen pure azijn op huid en haar gebruiken, maar een verdunning. Dat Yves Rocher spul is ook een verdunning. Anders is het veel te zuur, zelfs al is je haar doorweekt. Ik gebruik een verhouding van 1 eetlepel (15 mL) azijn op 250-300 mL water. Ik gebruik een halfliterfles (alles dubbel) met een spuitdop. Dat verdeelt wat makkelijker en dan kan ik tenminste niet per ongeluk alles in één keer lozen. Tegenwoordig spoel ik het niet nog even na, wat is begonnen als experiment. De geur blijft zelfs dan niet hangen en het werkt niet beter of slechter (bij andere mensen wel), terwijl het wel tijdbesparend is, al is het dan maar een beetje.

 8. 15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  oee snel even langs de winkel dan maar

 9. Juliette
  15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  mooie foto’s! Die hair oil lijkt me wel wat, alleen heb ik vanalles voor mijn haar al:p
  Misschien een rare vraag; maar zou je misschien (in het vervolg)foto’s willen maken als je de flacon vast hebt o.i.d. dat ik de grootte kan inschatten, Deze flacons lijken namelijk best groot maar als jij er maar tien keer mee kan doen dan valt dat ook weer mee.

  • Nena
   Auteur
   15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

   Dat is geen rare vraag hoor! Maar ik denk niet dat het nodig is, omdat je op de flacon ook gewoon kunt zien dat er 150 ml in zit. En ik vermeld het altijd in het artikel, bijvoorbeeld zoals in dit artikel onderaan. Ik hoop dat je hier iets mee kan!

 10. 15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  Oew leuk! Vooral die repair zou goed voor mijn haren zijn! 🙂

 11. Demi
  15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  Misschien dat je met het azijn en water wat olie doet ik weet niet precies hoe je het moet uitleggen, maar Serena gebruikt dat soms ook voor maskers en haar toch?
  Dat het dan misschien wel wat beter ruikt?
  Moet ik dan maar even uitproberen hihi, anders weet je het nooit! (:

 12. 15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  Ik heb er ook 1 en ik ben er echt tevreden mee!

 13. 15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  goede review! die olie lijkt me erg fijn 🙂 mss ook maar eens proberen 🙂

 14. Itske
  15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  Super fijne review! Ik heb ook laat van schilfertjes, dus ga de olie zeker kopen!

 15. 15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  Hi, leuk artikel, ben nu gestart met de no-shampoo methode, met baking soda wassen en “conditionen” met appel cider azijn spoeling. Mijn haar is in een keer 2x zo groot en luchtig dan normaal. Na het uitspoelen ruik ik geen azijn meer heb een paar druppels lavendel olie toegevoegd aan de spoeling. Hebben jullie bij beautylab de no-poo methode wel eens getest?

 16. chucky1012
  15 maart 2013 / vrijdag, 15 maart 2013

  Dat ziet er goed uit! Je kapsel glanst geweldig! 😉

 17. Jess
  14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Fijne review! Lekker uitgebreid. Ik heb ook nog wel eens last van schifertjes en droog haar dus denk dat ik die olie maar eens ga proberen! Gebruik je ook wel eens kokosolie? En hoe vaak zou je die olie gebruiken, ook 1x per week?

 18. Marielle
  14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Wat een mooie review! En wat een verschil met je haar!

 19. 14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Dit klinkt echt heel erg goed, en wat ziet het er mooi uit! Ik vind olie in mijn haar vaak een prachtig resultaat geven, maar je moet het er wel goed uit wassen (haha, ervaring). Je ziet echt een groot en mooi verschil.

 20. 14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Dit lijken me echt fijne producten. Wat een mooie glans na gebruik van die olie, wauw!

 21. 14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Ik heb ze ook! 🙂

 22. Ester
  14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Yves Rocher heeft veel goede producten waar ik zelf zeer over te spreken ben.
  De geuren, de werking, HEERLIJK gewoon.

  Ik kende deze producten nog niet , maar ze zien er goed uit.
  De flacon vind ik ook erg mooi, wat ik altijd toch best belangrijk vind aangezien je het in de badkamer zet.
  Verder zien de voor & na foto’s er ook onwijs goed uit!! Blijkbaar doet dit spul echt wat het zegt.
  Ik ga deze ook een keer uiproberen, aangezien mijn haren ook wel wat meer glans mogen gebruiken.

 23. Genevieve
  14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Fijne review indd!
  Mijn mama heeft dit zojuist besteld maar het moet nog binnen komen 🙂

 24. ilham
  14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  ik hab gehoord dat de ladiesbox gratis is. maar is dat wel betrouwbaar.

 25. Sterre
  14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Ik kende Yves Rocher al wel, maar eigenlijk loop ik er altijd voorbij.
  Maar wow, ziet er goed uit! Ik heb alleen heel lang haar, dus ik laat het voorbij gaan omdat het anders echt zo op is.

 26. 14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Ik had hem daarnet nog vast in de winkel. Maar ik kreeg de dop niet open. Nu moet ik écht wel aan haar vinaigrette denken ^^

 27. Diana
  14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  Wauw je hebt zoo mooi haar <3
  En wat een geweldige revieuw, zooo duidelijk!
  Ik ben eigenlijk altijd tevreden over Yves Rocher producten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *