Wimbledon – Wit en Aardbeien

Vandaag is de grote finaledag van het jaarlijkse Grand Slam-tennistoernooi op Wimbledon. Nu heb ik zelf niet zoveel met tennis (of sport in het algemeen), maar volgens mijn vriend is dit toch wel echt iets heel bijzonders. Ik zal jullie niet gaan vermoeien met de spelregels, maar aangezien er op dit toernooi de nodige fashionregels gelden en er al sinds jaar en dag hetzelfde voedsel geserveerd wordt, leek het me leuk om er wat aandacht aan te besteden op Beautylab.nl. After all, als je dan toch naar rennende en zwetende mannen moet kijken is het wel leuk om er iets over te weten, toch?

1. Wimbledon is het oudste tennistoernooi op aarde. In 1877 (dat is 135 jaar geleden, rekenwonders!) werd het voor het eerst gespeeld en gewonnen door de Engelsman Spencer Gore. Er deden toen maar 22 mannen mee, en naar de finale keek het duizelingwekkende aantal van maar liefst 200 mensen. Tennis werd toen nog gespeeld met houten rackets bespannen met kattendarmen (true story!), vrouwen speelden in lange jurken met hoedjes op en mannen in spencers met een lange broek. Like Sirs!

2. Op Wimbledon wordt al sinds jaar en dag een traditioneel gerechtje geserveerd: Strawberries and Cream. Dus gewoon aardbeitjes met een toefje slagroom erop. Nothing special, maar omdat het al 135 jaar wordt geserveerd ook weer een beetje wel. En wie houdt er nou niet van slagroom aardbeien? Tijdens het toernooi (wat twee weken duurt) wordt er 28.000 kilo aan aardbeien verorberd door de toeschouwers, afgeserveerd met 7000 liter verse slagroom. Die aardbeien worden speciaal verbouwd op een boerderij in Kent, lekker dicht bij de Britse Koninklijke familie, en elke morgen om half zes afgeleverd bij de voordeur. Nomz!

3. Op Wimbledon speelt men op gras. Dus niet op gravel (gemalen baksteen), hardcourt (een kunstmatige ondergrond) of tapijt (meestal binnen), maar echt op gras. Dat groene spul waar ze ook op voetballen. Nu zul je denken, daar kun je toch niet op tennissen? Die bal stuitert niet eens! Maar op Wimbledon wordt er het hele jaar door gewerkt aan de 41 banen, waar het gras precies 8 millimeter hoog moet zijn en de grond perfect egaal. En als je je dan voorstelt dat er allemaal mannetjes op hun knietjes zitten, met een lineaaltje en een nagelknipschaartje…ja, dat is zo! Elk jaar wordt er 400 miljoen pond uitgetrokken om het gras zo perfect mogelijk te maken voor de twee weken dat er gespeeld wordt! En dit jaar is het helemaal keihard werken voor de 15 mannen en vrouwen die verantwoordelijk zijn, want de Olympische Spelen worden ook op Wimbledon (en dus op gras) gespeeld.

4. Op Wimbledon gelden fashionwetten. De kleding waarin gespeeld wordt moet namelijk (bijna) helemaal wit zijn. Ja, ook de accessoires! Doen spelers dat niet, dan kunnen ze dus worden gediskwalificeerd! Hieronder zie je wat spelers in hun normale kloffie tegenover hun Wimbledon-outfit, zodat je kunt zien wat een enorme fashion-impact het op sommige spelers heeft! Andre Agassi, de speler die in de jaren '90 bekend stond om zijn fluor-outfits, heeft zelfs enkele jaren geweigerd te spelen op Wimbledon. Andre was namelijk superbijgelovig, en had het idee dat hij niet kon presteren als hij niet in zijn stretchpants en discoshirts op de baan mocht staan. Toen hij hier later op terugkwam heeft hij Wimbledon enkele keren gewonnen, dus zo erg was het uiteindelijk allemaal niet. 😉

5. De langste tenniswedstrijd ooit evah ooit  is gespeeld op Wimbledon. Dat was in 2010, en die wedstrijd duurde maar liefst 11 uur en 5 minuten. Ik ben al moe als ik tien minuten naar sport kijk, laat staan dat ik me kan voorstellen dat ik 11 uur lang op volle kracht tegen een gele met gas gevulde pluchen unit sta te meppen. Ongelooflijk. Eén van de twee spelers die dat destijds voor elkaar kregen is de hieronder afgebeelde Amerikaan John Isner. Oh hoi!

6. In Engeland houdt men van “queues”. In de rij staan dus. Waar Nederlanders gewoon lekker dringen en casual bij bushaltes gaan staan, gaan ze in Engeland in de rij staan. Zo is de rij voor kaartjes voor Wimbledon een begrip! Sommige mensen slaan al dagen van tevoren voor de kassa's hun tenten op, in de hoop een kaartje te bemachtigen.

7. De laatste keer dat Wimbledon werd gewonnen door een Brit was in 1936. Vanmiddag staat er met Andy Murray een Schot op de baan, wat in Groot-Brittannië een huge friggin' deal is. Neem maar van mij aan dat heel Wimbledon op zijn kop staat, want ze smachten daar naar een Britse winnaar. Dat dat een Schot is en geen Engelsman, nou ja, dat moet dan maar. De toeschouwers op het Centre Court (“baan 1”) zullen bijna allemaal voor Andy zijn, en buiten het stadion zullen ze met duizenden op de heuvel naast het stadion zitten om naar het grote scherm te kijken. Dat deze heuvel voor de gelegenheid is omgedoopt tot “Murray Mountain” zegt genoeg over welke fans er voornamelijk op zullen zitten, lijkt me. 🙂

8. Met een beetje mazzel wordt er ook dit jaar weer gestreakt, net zoals voor de finale tussen Richard Krajicek (de enige Nederlandse winnaar ooit) en MaliVai Washington. Kijk 'm lachen, onze Richard! En kijk MaliVai even spotten met de regels, in zijn pakje met grijs en zwart!

Wie van mijn lezeressen doen eigenlijk zelf aan tennis? Of kijkt graag naar sport? En letten jullie dan op details als kleding en accessoires, of alleen op het spel? En vinden jullie het leuk om meer van dit soort sportweetjes te lezen, zodat jullie lekker casual de blits kunnen maken bij je vader of vriend?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

100 Reacties

 1. evy
  2 augustus 2012 / donderdag, 2 augustus 2012

  ik tennis 6x per week i love it

 2. Daphne
  22 juli 2012 / zondag, 22 juli 2012

  Ik speel het zelf al meer dan 12jaar. Het is bijna mijn leven geworden (alles qua sport eigenlijk)maar de dag dat ik echt mijn racketten aan de haak moet hangen denk ik dat ik zelfs geen tennismatch meer zou kunnen bekijken.
  Het gene dat bij ons gold was dat het up to date moest zijn: wat uitkwam van kledij voor de volgende grand slams was de standaard…dus cte de sites van nike, adidas (en in de tijd sergio tachini) afspeuren naar de juiste dingen…

 3. Bonnie
  15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

  Ik vind zoiets echt leuk om te lezen, ik hou dan ook wel erg van sport en volg dingen zoals de OS op de voet!

 4. Verenaa
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  ghehe! federer heeft vrijdag gewonnen..gelukkig, anders was me moeder em gaan spacen. en ik vind federer ook leuker. murray heeft zo’n chagrijnige moeder! 😉

 5. Marinah
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Haha ik snap wel dat ‘ie heeft gewonnen dan xD

 6. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik tennis sinds 2010! Ben aangestoken door mijn vriend, die echt al vanaf zijn 7e tennist, (hij is nu 28 dus reken maar uit) en ook echt heel goed is!

  Ik zag hem tennissen en het leek me zo leuk om te doen dat ik er zelf ook mee ben begonnen! Ik kan inmiddels een beetje tennissen maar heb nog veel oefening nodig om mijn techniek te verbeteren!

  Wat ik ook echt super leuk vind aan tennis zijn de outfits! Toen ik begon had ik al 3 complete setjes met rokjes en topjes! (bloos) Tennis is echt mijn sport dus! I love it! Zowel om te kijken, als om zelf te doen! Kijken naar mijn mooie knappe vriend is natuurlijk het aller leukste! 😉

 7. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  sport vind ik zelf alleen boeiend tijdens EK en WK, mits Oranje een beetje z’n best doet

 8. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Mijn beide ouders zijn van het tennissen. Heel fanatiek. In de week één of twee keer trainen, en daarnaast nog één wedstrijd. Als er ook tennis op tv is dan kijken ze niets anders. Daarom moest ik een aantal jaar geleden ook op tennis. Verschrikkelijk. Na 2 lessen hield ik het ook voor gezien.
  Trouwens, de ballen die ze gebruiken zijn drukloos, dus zonder gas. Als je met zo´n kracht en snelheid als professionele tennisspelers een bal met gas slaat, dan sla je hem kapot. Daarom gebruiken ze drukloze ballen.

 9. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik wil je niet helemaal teleurstellen maar hier in Engeland worden Strawberries and cream niet met slagroom geserveerd hoor. Cream is heel letterlijk: room dus. Gewoon een flinke scheut zure room over je heerlijke aardbeitjes. Doen ze ook bij cake. Ik vind het zelf maar niks, dus steevast bedank ik voor de room. Maar vast wel goed om weten als je naar de UK reist. Staat er “cream” op een menu, dan bedoelen ze dat ook. Wil je slagroom, dan moet je de “whipped” variant vragen. Gek volkje, die Britten. 😉

 10. Jolien
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik vroeg me al af waarom ze opeens allemaal in het wit speelden.. erg onoverzichtelijk op een klein tv-scherm 😮

 11. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Zeker tennis ik, en qua kleding gaat het er vooral om of het lekker zit ja of nee, maar je wil er natuurlijk wel leuk uitzien 🙂
  Ik heb dat jurkje van Serena Williams (donkere dame, niet het neonroze pakje) ook 🙂

  Leuk artikel 🙂 x

 12. Daisy
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Hier in Rosmalen waar ik woon heb je de Ordina Open (tegenwoordig Unicef open)! Dit is ook een Internationaal tennistournooi en wordt beschouwd als een voorafje voor Wimbledon (word internationaal ook zeer serieus genomen), hier wordt ook op gras gespeeld. Het is er altijd super druk! Het toernooi wordt altijd in juni gehouden.. Google maar eens!

 13. Sabine
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik heb toevallig laatst een pet van Federer gewonnen, met zijn handtekening eroppp…. 🙂

 14. Leanne
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik doe zelf badminton is niet geheel te vergelijken met Tennis, maar wat super leuk dat je aandacht besteed aan leuke feitjes en non-beauty dingen!! Zo mag je wel meer van deze dingen opzetten 😀 Echt super leuk om het te lezen!!

 15. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Wat een ontzettend leuk artikel! Ik heb helemaal geen * met tennis of sport in het algemeen, haha. Maar dit vond ik toch wel reuze boeiend 🙂 En erg leuk geschreven!

  Liefs

 16. Kiki
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik doe aan rolstoeltennis !
  Jammer dat er niet iets over de rollers op wimbledon staat !
  Het is namelijk zo dat alle parasporten bijna geen aandacht krijgen, en dat is heel jammer, want het is zo mooi en knap om te zien.
  Misschien kan je hier eens een post over maken ?
  Xx

 17. Fenn
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik zit al 10 jaar op tennis! Vind het ook leuk om te kijken op tv, maar 11 uur lang is echt niet te doen.. Leuk artikel om te lezen 🙂

 18. Femke
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Tennis op Wimbledon is fantastisch! Vooral nu Murray tegen Federer in de finale staat. Onmogelijk om partij te kiezen in deze legendarische wedstrijd. Ik geniet met volle teugen, heb zelfs mijn sex and the city marathon onderbroken om dit te kijken 🙂

 19. Rianne
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik vind tennis heel erg saai om te zien. Ik vind de meeste sporten wel leuk om een keer te doen maar ernaar kijken doe ik niet zoveel, alleen voetbal eigenlijk.

 20. E.
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Mijn hele familie tennist trouwens wel en heeft weer niets met voetbal!

 21. E.
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik kijk naar iedere Ajax wedstrijd. En vanaf de kwartfinales ook champions league en de Europa. En American Football is ook wel leuk.
  Ik snap echt niet dat mensen naar golf/tennis/wielrennen/schaatsen/baseball kunnen kijken. Totaal geen actie daar..
  In het Yankee stadion was echt alles leuk, behalve de wedstrijd zelf!

 22. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik heb heel lang getennist, leuk!! Wimbledon vind ik een van de leukste toernooien om naar te kijken!

 23. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik vind sporten hartstikke leuk, ik tennis zelf ook! Maar kijken naar sport? Nah. Al vind ik tennis wel beter dan andere sporten, omdat er tenminste gegarandeerd punten vallen. Bij voetbal bijvoorbeeld komt het nog wel eens voor dat je 90 minuten kijkt en dat er geen één doelpunt valt. Gaap. Dit artikel vond ik wel heel leuk, wist ook lang niet alles dus heel interessant 😀

 24. Genevieve
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik kijk heel soms tennis en ik vind het wel leuk om af en toe te doen.
  Ik ben zelf trouwens verschrikkelijk dol op sport en zit dus op hockey 🙂 en verder vind ik veel sporten ook heel leuk.

  De sportweetjes vind ik trouwens echt heel leuk en voor herhaling vatbaar.

 25. Diana
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Omg 11 uur SPELEN!?
  Ik kan idd max 1 uur kijken , laat staan rennen alles xD

  ‘oh hoi!’ hahaha mijn gedachte was; oh not badd!

 26. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik tennis en ben vorig jaar op Wimbledon geweest. Geweldige sfeer, en queu’en is zo erg nog niet, was heel gezellig en je ontmoet leuke mensen. Nadal en Murray zien oefenen, mooie dubbelpartijen gezien en de halve finale gezien. Ben een groot Federer-fan en hoop dat hij de titel vandaag binnensleept.
  Oja, Strawberries & cream zijn geen aardbeien met een toefje slagroom erop, maar een bakje aardbeien die drijven in double cream. Anders dan wij gewend zijn dus. 😉

 27. Kelly
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Haha ik hou helemaal niet van tennis, maar dit zijn echt leuke weetjes! Vaker doen ;-)))

 28. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Zelf tennis ik ook, nu al 9 jaar geloof ik. Het is niet dat ik op de kleding let, gewoon een rokje en hempje en dan vind ik het goed. Maar met mijn competitieteam kopen we elk jaar wel een outfit zodat te zien is dat we een team zijn. De jongens dan gewoon een korte broek met shirt en de meiden vaak een jurkje en anders een rokje met hempje. Ziet er altijd erg leuk uit.

 29. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Leuk zeg, al die weetjes! Ik kom net bij de tennisvereniging vandaan. Speel zelf niet, ik volg het voor mn werk. Ben sportverslaggever.

 30. Daphne
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Super deze weetjes!
  Ik word op me werk altijd raar aangekeken door iedereen als ik zeg dat ik geen tennis heb gekeken. Ze plagen me altijd.
  Nu kan ik ze eens laten zien wat ik er allemaal niet van af weet haha 🙂

 31. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Haha, nee dankjewel. Doe mij maar voetbal 😀 Maar wel een origineel idee voor een post!

 32. Felicia
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik hou van tennis, het kijken en het spelen. Leuk dit artikel!

 33. Lola
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Interresant dit! Ik vind sport altijd wel leuk om te kijken, behalve dingen als hardlopen of wedstrijdzwemmen ofzo, dat vind ik altijd vrij slaapverwekkend, haha.

 34. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Sport? Wat is dat? Nee geintje. De enige sport die me enigzins kan bekoren is Formule 1 en vooruit de Moto GP. Dat is het enige wat ik dan nog wil kijken soms. Maar dan ook echt heel soms. De rest boeit me echt geen drol en kan me gestolen worden. Ik snap dan ook niet de heisa wanneer we niet winnen, Nederlanders niet door zijn etc. Er zijn zoveel Nederlanders die goed zijn in takken van sport waar niet met 16 miljoen naar gekeken wordt en ik vind het dan ook jammer dat er geen aandacht aan die mensen en hun overwinningen wordt besteed.

 35. Charlotte
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik vind tennis kijken echt ontzettend leuk en ga dan ook zeker kijken dadelijk naar de finale. Ik vind zelf Murray nogal een irritant mannetje en hoop dan ook zeker dat Federer wint (mijn favoriet). Alhoewel het grootste gedeelte van het publiek voor Murray zal zijn, is Federer meestal ook wel een favoriet vanwege zijn spel en houding.
  En wat je vertelde over de langst durende match ooit klopt, maar het werd niet op een dag gespeeld, ik geloof (*gaat even snel checken*) dat het over 3 dagen werd gespeeld. Nog steeds erg zwaar, maar in ieder geval wel met wat rusttijd ertussen ;).
  Ga jij zelf ook kijken vanmiddag?

 36. Femke
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik heb vroeger zelf getennist, en vond het toen ook wel leuk om te kijken. Nu doe ik dat alleen als ik op bezoek ben bij mijn ouders en mijn vader zit te kijken 😛

  Zelf speel ik roller derby, en daar wordt echt heel veel gedaan op het gebied van make-up, kleding, looks enzo! Spelers hebben ook bijna allemaal een derby naam en nemen soms zelfs een soort ander persona aan als ze op de track staan, en daar horen dan ook gekke pakjes aan. Denk aan fishnetpanties met hotpants erover, geruite rokjes met glitterpanties, kniekousen in alle kleuren van de regenboog of met teksten erop. Als je “roller derby outfit” googlet kom je heel erg veel tegen!

  Vind het zelf heel leuk om te zien allemaal, en heb ook een kleine collectie kniekousen, geruite broekjes, glitterbroekjes en meer van dat soort spul, maar eigenlijk skate ik het allerliefst gewoon in van die running tights met mijn shirt met naam/nummer erboven 😛 Dus dat draag ik meestal!

 37. 8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik ben normaal ook niet van de sport maar ik vind dit wel een heel leuk artikel!

 38. jannie
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Super leuk artikel! mijn vriend en ik moesten even knipperen bij het aardbei feitje 😉
  Ik ben idd schuldig aan het feit dat ik naar kleding/kapsel sta te kijken als er sport op tv is. Zelf doe ik (schaam) niet echt aan sport, maar heb twee kindjes in huis rond rennen en dat is al een sport opzich! 😉
  Vind het wel leuk zulke facts te lezen!

 39. Maaike
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  Ik kijk altijd wel naar schaatsen, en dan verbaas ik me er elke keer weer over wat een lelijke pakken die Canadezen altijd kunnen maken!

 40. lotte
  8 juli 2012 / zondag, 8 juli 2012

  ik tennis al sinds mn 7e, dus nu al 11 jaar.. Ook wedstrijden en toernooien, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik echt noooit op tv kijk. Vind daar niks aan! xx