Ode aan de Scrunchie

De scrunchie. Kennen we die nog? Je weet wel, dat hele grote stoffen geplooide elastiekje dat je paardenstaart instantly die 80s vibe geeft!

De scrunchie. De meest typerende haaraccessoire van de jaren 80 en het begin van de jaren 90. Het was een grote hit! Iedereen liep ermee en ze waren dan ook verkrijgbaar in alle kleuren en patroontjes die je maar kon bedenken zodat je ze eindeloos kon matchen bij elke outfit. Ergens in de jaren 90 stierf de scrunchie uit en sindsdien is het een van de meest gehate modeacceesoires. De scrunchie is tegenwoordig het toonbeeld van 'fout' en 'unfashionable'. Maar waarom? En hoe is dit gekomen?

Voor de kijkers van Sex & The City, even een gesprekje tussen Carrie en Berger (dit was seizoen 6) waarin Carrie kritiek heeft op het hoofdpersonage uit Berger's boek dat rondloopt met een scrunchie.

Carrie: “You have your leading lady running all over town wearing a scrunchie. A scrunchie!”
Berger: “The hair thing? What's wrong with that?”
Carrie: “Nothing, unless you're writing about women on the island of Manhattan, in which case uhh…where do I begin?”
Berger: “What are you talking about? A lot of New York women wear scrunchies.”
Carrie: “In the bathroom maybe, when they're washing their faces.”
Berger: “You're full of shit! I see women every single day all over New York City wearing scrunchies.”
Carrie: “Ok, but here's the thing- here's my crucial point. No woman who works at W magazine and lives on Perry Street would be caught DEAD at a hip, downtown restaurant wearing a scrunchie!”

En zo verwoordt Carrie Bradshaw haar gedachten over de scrunchie (ook wel scrunchy). De scrunchie wordt gezien als iets waar vrouwen eigenlijk niet mee gespot willen worden. Vrouwen schamen zich voor hun scrunchie en willen er niet mee in het openbaar gezien worden…

Maar, om heel eerlijk te zijn, ben ik de laatste tijd weer een beetje into scrunchies. Ik vind allemaal leuke plaatjes van meiden met scrunchies op internet en nu wil ik ze ook weer hebben!

Kijk zo leuk!

De uitvinder van de scrunchie heet Rommy Revson die patent op haar ontwerp aanvroeg ergens eind jaren 80. Sindsdien werd het beruchte haar-elastiekje continue door verschillende merken gekopieerd, maar Rommy deed haar best om als de enige echte scrunchie-maker bekend te staan. Trouwens, Rommy noemde haar elastiekjes 'Scunci' omdat dit de naam was van haar hond. Een paar jaar later ging Rommy een samenwerking aan met een bedrijf genaamd 'Riviera' en lanceerde de scrunchies opnieuw, maar dit keer onder de naam 'Rommi'. 

Recente foto van Rommy. Living the good life!

Dus, waar komt de naam scrunchie dan vandaan? Zoals je misschien wel weet bestaat de scrunchie uit geplooide stof, en in het Engels wordt dit ook wel 'scrunched fabric' genoemd. Vandaar: de scrunchie. Simpel!

Twee jaar geleden stuurde Marc Jacobs zijn modellen de catwalk op met scrunchies. Wel hele luxe scrunchies, versierd met pareltjes. Maar toch een overduidelijke scrunchie! Hieronder zien jullie links een Marc Jacobs model met een scrunchie en rechts een foto van een onbekende vrouw (althans, ik weet niet wie het is) die de scrunchie heel fashionable draagt. Zelf lijkt ze er niet al te happy mee te zijn, maar ik vind het een geslaagd kapsel zo.

En ook zien we steeds meer celebrities met de scrunchie! What is going on? Catherine Zeta-Jones, Kate Beckinsale en Liv Tyler rocken allemaal een scrunchie in het openbaar. Wh000t, wh000t!

Ik geef toe dat de scrunchie een ontzettende eighties vibe aan je look geeft, maar who cares? We lopen toch ook weer rond met andere trends uit de jaren 80? Denk aan acid washed jeans, neon, color blocking, leggings en van die grote statement jewelry. Dat komt heus niet allemaal uit de lucht vallen mensen, in de jaren 80 was dit hot & happening en fashiontrends herhalen zich gewoon steeds weer.

Dus waneer komt de scrunchie weer terug? American Apparel verkoopt ze al (helaas voor de belachelijk dure prijs van €8) dus ik wacht met smart tot merken als Zenner er weer mee komen. Want het is waar: een scrunchie is gewoon veel beter en zachter voor je haren. Geen harde metalen dingetjes waarmee je je haren kunt beschadigen. Bovendien zijn scrunchies echt jeugdsentiment voor mij! Ja hoor, kom maar weer terug met deze trend. Ik ontvang het met open armen!

Wat vinden jullie van scrunchies? En welke fashiontrend uit de jaren 80 en 90 zou jij graag weer terug zien?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

188 Reacties

 1. jennifer
  23 maart 2013 / zaterdag, 23 maart 2013

  ik heb er twee zwarte scruncies gekocht bij de claires:) nu wil ik alle kleuren kopen 🙂

 2. marjolein
  26 januari 2013 / zaterdag, 26 januari 2013

  ik droeg ze altijd toen ik 9 jaar was ofzo… ik zou er eerlijk gezegd zelf nu niet meer me rondlopen (ook omdat ik mijn haar sowieso nooit meer in een knot ofzo draag) maar op de plaatjes staat het wel superstoer!

 3. daisy
  20 november 2012 / dinsdag, 20 november 2012

  super leuk late reactie hihi

 4. Mariëlle
  8 augustus 2012 / woensdag, 8 augustus 2012

  Action verkoopt ze, ook met panterprintjes en fluo-kleuren! Ik geloof dat ze 59 cent kosten 🙂

 5. 4 augustus 2012 / zaterdag, 4 augustus 2012

  Ik heb gisteren een gekocht bij American Apparel (mijn favoriete winkel!), een zwarte. Ik heb hem vandaag in en vind het echt super leuk staan (al zeg ik het zelf). In België (waar ik woon) is hij maar 6 euro!
  Liefs, Jae

 6. 27 juli 2012 / vrijdag, 27 juli 2012

  In de turnwereld zijn deze elastiekjes nooit uitgeweest, vaak krijg je een glimmende versie bij een turnpakje, zo heb ik er een stuk of 10!

 7. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Persoonlijk vind ik ze helemaal niks, maar ze zijn heel simpel zelf te maken 😉
  Men neme een breder stuk elastiek, een lange reep stof, daar maak je een tunnel van, dan rijg je de elastiek erdoorheen, maakt de tunnel vast rond het elastiek en Klaaaar. Zorg wel dat je tunnel veel langer is dan het rondje van je elastiek, anders krijg je geen simpels

  • 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

   simpels is natuurlijk RIMPELS haha

 8. Joanne
  16 juli 2012 / maandag, 16 juli 2012

  Ohh ik houd van scrunchies! Ik draag ze altijd, maar eigenlijk wel vooral binnen het huis inderdaad, omdat ik ook had begrepen dat het ‘fout’ was. Maar ze zitten zo lekker en ze zijn veel beter voor je haar. Ik vind een knotje bij mij ook veel mooier met een scrunchi, omdat ik dun haar heb en anders is het bij de aanzet zo dun en ielig. Met zo’n scrunchi ziet het er een stuk beter uit. Ik draag er dan wel altijd eentje in mijn haarkleur, geen felle gekleurde dingen ofzo.

 9. Roos
  15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

  volgens mij is het jessica alba?
  maare, COME ON WITH THAT SCRUNCHY!

 10. Lisax
  13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

  heyx
  ik kwam net achter deze site van je en ik vind het helemaaal geweldig!!
  heb je toevallig een eigen webwinkel? of weet je een paar goeie betrouwbare?
  groetjesss

 11. Iris
  13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

  Ik heb ze nog van vroeger! Ik zat vroeger op turnen en met wedstrijden wat het verplicht die dingen te dragen – In bijpassende kleuren. Ik heb ze nog met talloze glitters erop! 🙂 Yaaaay, gelukkig heb ik ze bewaard ^.^

 12. Amber
  13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

  Ja en laten we eerlijk zijn.. je haar blijft gewoon veel beter omhoog zitten met een scrunchie dan met die stomme kleine elastiekjes die net geen 2 keer om je haar heen kunnen! haha x

 13. sammy
  12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

  die had ik vroeger ook (toen het dus blijkbaar allang uitwas) en dan zo’n staart schuin op je hoofd haha verschrikkelijk

 14. Sinderella
  11 juli 2012 / woensdag, 11 juli 2012

  Een scrunchy in een hoge staart is leuk 😉

 15. Ester
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Haha! Bij mijn sport gebruiken we ze ook nog! Ik doe namelijk aan turnen en daar hoort het er echt bij. Maar dan wel 1tje die zo veel mogelijk glittert!

 16. SSanne
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Ik gebruik zo’n scrunchie altijd bij turnen en hij matched mijn turnpakje 😀 ik wist niet dat ze zo heetten! Weer wat geleerd vandaag

 17. Anne
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  ik vind het eigenlijk ook best leuk, bij mijzelf zou ik het dan weer niet mooi vinden maar op alle foto’s die je laat zoen vind ik het super leuk staan!
  xx

 18. pascalle
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Haha als ik ga slapen doe ik me haar altijd vast met scrunchies 😛
  xxx

 19. Chiara
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Bij mij in de buurt noemden we ze froezels

 20. Paula
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Wij noemden het altijd een wokkel!

 21. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Jaa die herinner ik me nog! In de lagere school had ik ze in allerlei kleurtjes ^^
  In zwart vind ik ze nog steeds wel leuk want ze zijn idd wel zacht voor je haar 🙂
  Wat een nostalgie, wat mis ik die tijd!

 22. Marilou
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Oh leuk!
  Je kan ze heel makkelijk zelf maken!
  x

 23. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik had er een nodig voor carnaval maar kon er serieus geen aankomen!

 24. Cheyenne
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik heb er best veel van de Action, ik draag ze met plezier!