Wat is het verschil tussen een conditioner en een haarmasker?

Na het haren wassen gebruik ik altijd een haarmasker. AL-TIJD. Zonder het gebruik van een haarmasker zien mijn haarpunten er namelijk uit als droge bosjes stro. Na een haarmasker (of conditioner) zijn mijn haren lekker zacht, glad en zien ze er niet droog of beschadigd uit. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een haarmasker en een conditioner?

masker conditionerHet meest opvallende verschil is de textuur. Over het algemeen is een haarmasker veel dikker en romiger dan een conditioner. Het verschilt een beetje, want sommige conditioners zijn ook lekker dik en lobbig terwijl sommige haarmaskers weer door mijn vingers glijden, maar over het algemeen kunnen we stellen dat haarmaskers dikker zijn dan conditioner. Dit ligt voornamelijk aan de hoeveelheid water. Haarmaskers bevatten een lager percentage water en zijn daarom dus geconcentreerder en dikker dan conditioners.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 12Moet je om die reden haarmaskers dan ook langer laten intrekken? Op de verpakking van haarmaskers staat vaak aangegeven dat je ze 3-5 minuten moet laten intrekken, terwijl op de conditioners uit dezelfde lijn vaak zo’n 1 minuut wordt aangehouden of er staat ‘direct uitspoelen’.

Dat is een beetje vreemd, want zowel haarmaskers als conditioners bestaan voor het grootste gedeelte uit ingrediënten die bedoeld zijn om je haren mee te coaten. Wat deze producten doen is een laagje om je haren leggen, zodat ze mooi glad worden en gaan glanzen, en tegelijkertijd je haren beschermen tegen slijtage (en dus eventuele gespleten puntjes helpen voorkomen). Zodra je een haarmasker of conditioner goed door je haarpunten hebt verdeeld, kun je het uitspoelen. Het enige echte belangrijke is dat je een haarmasker of conditioner goed en gelijkmatig door je haarpunten verdeeld. Pak er dus gerust een grove kam bij onder de douche. Dit hele proces kan best een paar minuutjes in beslag nemen, vooral als je – net als ik – veel en lang haar hebt. Maar zodra het door mijn haren is verdeeld heeft het geen zin om het nog langer te laten zitten. De coating zit er namelijk al op! Hoppa, ik heb je zojuist weer wat tijd bespaard in de badkamer!

verschil tussen conditioner en haarmasker - 2Er bestaan ook haarmaskers en conditioners met toegevoegde oliën, waarvan kokosnoot olie de enige olie is waarvan bewezen is dat het tot diep in de haarkern kan doordringen. Als je een product met kokosnoot olie aanbrengt, en het moet dan wel hoog bovenaan in de ingrediëntenlijst staan, kan ik me voorstellen dat dit wel wat extra tijd nodig heeft om in te werken. Maar als dat niet het geval is kan het net zoals alle andere haarmaskers en conditioners meteen worden uitgespoeld zodra het goed en wel verdeeld is over je haarpunten. Het langer laten intrekken heeft geen meerwaarde voor je haren. Het is ook zeker niet slecht, maar het is absoluut onnodig voor de ‘werking’ op het haar.

Waarom staat het dan op de verpakking? vraag je je misschien af. Ik heb er over nagedacht en kan slechts tot één conclusie komen: het maakt het product gewoon wat interessanter. En door zowel een conditioner als haarmasker aan te bieden aan de klant, geef je de klant keuze. En wij zijn dol op keuze. Bovendien bestaat er nu een kans dat consumenten zowel een conditioner als een haarmasker aanschaffen en dat is natuurlijk good for business.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 1Nu bestaat er ook een theorie – eentje die een haarstylist me letterlijk heeft verteld en die ik ook wel eens ben tegengekomen op Nederlandse beautyblogs – dat je een haarmasker moet afsluiten met conditioner. Het idee is dat je met een haarmasker je haren voedt en het vervolgens afsluit met een conditioner omdat dit een lagere (zuurdere) pH-waarde heeft dan een haarmasker, waardoor je je haarschubben weer sluit.

Op het moment dat me dit werd verteld dacht ik meteen ‘wat een onzin’. Maar ja, hoe kon ik daar zeker van zijn? Nu wil het zo zijn dat mijn beste vriendinnetje Nena, die ik nog ken van onze laboratorium opleiding, op een lab werkt met een pH-meter. Met een pH-meter kun je middels een elektrode de pH van een oplossing meten.

11356784_1596613510605330_212527811_nWe bedachten een testje;

Van 3 verschillende, commerciële haarverzorgingsmerken kocht ik een conditioner en haarmasker uit dezelfde lijn. De merken/lijnen die we vandaag gaan testen zijn;

John Frieda Beach Blonde
Dove Intense Repair
Andrélon Deluxe Repair & Shine

De pH van een oplossing kun je het beste meten in een vloeibare oplossing. Omdat conditioners en haarmaskers niet bepaald vloeibaar zijn, hebben we van elk product 4 gram afgewogen en dit aangevuld tot 100 ml met gedemineraliseerd water. Dit water bevat geen componenten die de pH kunnen beïnvloeden en neemt dus als ware de pH over van de oplossing waarin het wordt opgelost. Deze verdunning was waterig genoeg voor een goede, betrouwbare meting. Vervolgens hebben we de oplossing eerst minimaal 5 minuten geroerd tot het een homogeen geheel was geworden, alvorens de meting uit te voeren.

Hieronder de resultaten;

Schermafbeelding 2015-08-01 om 09.34.14

Zoals je ziet is de pH van de conditioners zo goed als gelijk aan die van de haarmaskers uit dezelfde lijn. De haarmaskers zijn zelfs iets zuurder. De lijnen schelen onderling iets van pH maar komen zo ongeveer op hetzelfde neer, namelijk zo rond pH = 4. Dat is iets zuurder dan de natuurlijke pH van onze (hoofd)huid en een ideale pH voor het sluiten van de haarschubben. Logisch dat de fabrikanten hun producten tot deze pH gebufferd wilden hebben. Gebufferd? Ja, aan de ingrediënten citric acid (citroenzuur) en sodium hydroxide (natriumhydroxide) kan ik zien dat men de pH van deze producten achteraf heeft bijgesteld om tot een specifieke pH-waarde uit te komen die ‘goed’ is voor onze haren.

Laten we weer even terug komen op de theorie ‘eerst haarmasker, dan conditioner’. Aangezien de pH van zowel het haarmasker als de conditioner uit 3 verschillende lijnen vrijwel gelijk is, gaat die vlieger hier niet op. Natuurlijk kan ik deze theorie niet helemaal onderuit halen op basis van dit kleinschalige testje, maar ik kan me ook niet voorstellen dat andere commerciële merken en lijnen erg veel zullen afwijken wat pH-waarden betreft. Wat mij betreft is dit dus een compleet haarfabeltje en slechts een slim marketingtrucje om mensen beide producten te laten kopen.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 3Nog even een laatste check: de ingrediëntenlijsten. Hieronder kun je de ingrediënten van haarmaskers en conditioners uit dezelfde lijn met elkaar vergelijken, zodat je zal zien dat ze amper van elkaar verschillen;

Dove
verschil tussen conditioner en haarmasker - 4 verschil tussen conditioner en haarmasker - 5John Frieda
verschil tussen conditioner en haarmasker - 9verschil tussen conditioner en haarmasker - 8Andrélon
verschil tussen conditioner en haarmasker - 10verschil tussen conditioner en haarmasker - 11Conclusie

Een haarmasker of conditioner is niet per se bedoeld om je haren te ‘voeden’ of te ‘versterken’, ook al staat dat wel op de verpakking. Wat het voornamelijk doet is een beschermend laagje om je haren heen leggen, die ook nog eens zorgt voor een mooie glans. Op deze manier voorkomt het bijvoorbeeld ook een te groot verlies aan water via verdamping wanneer je het föhnt of behandelt met een stylingtool (zie ook: hoe werken heat protectors).

Dus wat is nu het exacte verschil tussen een conditioner en een haarmasker? De pH is hetzelfde, de werking is hetzelfde en de inwerktijd is zelfs hetzelfde (al staat dat niet aangegeven op de verpakking). Het grote verschil zit hem in het watergehalte. Een conditioner bevat percentueel gezien meer water dan een haarmasker, waardoor een conditioner vloeibaarder is. Het is hierdoor ook wat luchtiger voor de haren dan een haarmasker, omdat het in verhouding minder ingrediënten bevat die een laagje om de haren leggen.

Het heeft geen zin om een conditioner na een haarmasker te gebruiken, of vice versa. Het is óf een haarmasker óf een conditioner. Maar, hoe weet je welk van de twee producten geschikt is voor jouw haar? Mensen met fijn, dun haar zullen waarschijnlijk meer baat hebben bij een conditioner omdat haarmaskers te ‘heftig’ coaten en dus de haren verzwaren, met weinig volume of slierterige haren als resultaat. Ook mensen met krullen zweren vaak bij een conditioner, omdat dit de krullen mooi en bouncy vormt.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 6Zelf gebruik ik juist graag een haarmasker, omdat ik echt van dat droge, stugge haar heb dat wat mij betreft niet genoeg gecoat kan worden. Het is allemaal gewoon een kwestie van uitproberen en persoonlijke voorkeur. Soms bevat een conditioner geen siliconen en een haarmasker uit dezelfde lijn wel. Alleen ervaring kan uitwijzen welke ingrediënten zorgen voor de mooiste coupe. De één houdt van de textuur van een conditioner en de ander is dol op de romige, lobbige textuur van een haarmasker. Of beide! Soms heb je zin in een conditioner en soms heb je zin in een haarmasker. Het is dus absoluut geen zonde om beide producten in je badkamer te hebben staan.

Het enige wat ik jullie wil meegeven is dat je deze producten niet achter elkaar hoeft te gebruiken en dat je niet zo lang hoeft te wachten om ze ‘in te laten werken’. Dat heeft namelijk geen meerwaarde. Wel is het belangrijk om haarmaskers en conditioners echt goed en gelijkmatig door je haarpunten te verdelen, voor het beste resultaat.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 2Ik hoop dat jullie een beter inzicht hebben gekregen in de werking van conditioners en haarmaskers, begrijpen dat de verschillende ‘haarfabeltjes’ die er rond gaan pure marketingstrategie is en wat nu het precieze verschil is tussen deze twee producten.

Gebruik jij conditioners en haarmaskers? Waar gaat jouw voorkeur naar uit, en waarom?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

159 Reacties

  1. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat interresant! Ik gebruik zelf altijd shampoo en daarna een haarmasker.

  2. Lena
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Goed artikel zeg!

    Ik gebruik al jaren geen haarmasker of co, die hebben mn haar op lange termijn juist goed naar de maan geholpen van al dat gecoat. E

    Voor mij alleen voedende producten, kokos olie als haarmasker en jojoba olie als serum.

    En gelukkig heb ik daardoor mn gezonde haar weer terug.

  3. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Ik lees bijna nooit beauty artikelen op blogs, maar dit vond ik echt super interessant! Heel gaaf dat je het helemaal tot in de puntjes hebt uitgezocht voor ons, well done! 🙂

  4. Nicolette
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat een goed en leuk artikel! Duidelijk geschreven en onderbouwd.
    Heel blij mee! 🙂

  5. Gina
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Super goed uitgelegd, en uiteraard goed om te weten. Ook voor de portomonnee! Een beetje off topic maar ik vroeg me af of het erg is om een normale conditioner als leave-in te gebruiken?

    • N
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Tsja, wat is erg? Ziet je haar er goed uit? Bij mij zou het niet werken; te dik en plakkerig

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      hi Gina,
      dat hangt van je haartype af. Ik weet dat mensen met type-4 haar (afro) dat wel eens doen en ik heb het ook wel eens gedaan tijdens een dagje strand. Gewoon conditioner erin, knot in, en aan het einde van de dag lekker douchen en uitspoelen. Het beschermde mijn haren tegen uitdroging door de zon én maakte ze lekker zacht. Ideaal!

  6. Alyssa
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat fijn dat je dit hebt uitgelegd. Ik deed dus altijd een haarmasker en conditioner erna, maar dat ga ik dus niet meer doen. Bespaart me geld en tijd. Ik denk dat ik dan gewoon de haarmaskers van elvive blijf gebruiken. Ze lijken mijn haren zachter te maken dan conditioners.

  7. Sanne
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Dit is toch echt waarom jouw blog echt de allerbeste is! Top artikel!!

  8. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Interessant artikel! Dat bespaart mij weeral tijd onder de douche (en ook water haha).

  9. Marye
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat een super, super leuk artikel!

  10. Malu
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat een super leuk artikel! Ik vind het echt een toegevoegde waarde je artikel op deze manier wetenschappelijk te onderbouwen ipv alles aan te namen wat de fabricant beweert! Hulde;-)

  11. Diana
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Super interessant artikel! Hou echt van dit soort wetenschappelijke artikelen met een onderzoekje. Sla ze ook apart op om vaker te lezen
    Zelf gebruik ik een shampoo en erna een masker van de kapper (zogenaamd met minder water erin)
    Ben er erg tevreden over. Heb droog haar, heel kort, dat 100 keer geverfd is, maar krijg er alsnog complimenten over na het wassen.
    Zou je ook kunnen onderzoeken of de dure kappersproducten daadwerkelijk beter zijn, dat je er minder van nodig hebt dan bijv van kruidvat?

    • Romy
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      RT voor dat laatste, het zou me een stuk meer geld besparen

  12. Heleen
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wauw, wat super interessant om dit te lezen zeg! Mijn complimenten. Wat ik me afvroeg, als de ph waardes hetzelfde zijn in conditioners en maskers, hoe kan het dan dat bepaalde maskers van merken uit de drogisterij toch beter lijken te werken/voeden? Komt dat dan door de hoeveelheid siliconen en het watergehalte wat er in zit?

    En weet jij hoe het dan zit met conditioners of haarmaskers van natuurwinkels? Bijv. zoals dr. Organic? Zou dat een andere werking hebben door de soorten oliën die zijn toegevoegd in hogere mate?

    Keep up the good work!

  13. Milou
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    En wederom mensen:
    Welkom in de wonderen wereld waar volwassenen elkaar voor de gek houden en het sleutelwoord ***marketing*** is (die sterretjes staan voor regenbogen en unicorns.)
    Te gek artikel, Serena! Bravo!

    Gisteren op een ander blog ook al gelezen dat shampoo ook een marketingtruc blijkt te zijn, dat je je haar in principe ook zou kunnen wassen met alleen water. Al wordt dit door velen als ‘vies’ beschouwd, ergens begrijp ik ook wel dat je haar zichzelf zou kunnen onderhouden.
    Anyhow. Ik ga ergens in een hoekje huilen om de wereld die elke dag een beetje nepper blijkt te worden. (Ok klaar nu met het overdrijven.)

  14. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Ik gebruik meestal een conditioner maar af en toe een masker, vind het beide fijn!

  15. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Ik heb dat geloof ik één keer gedaan: conditioner na een haarmasker opbrengen. Alleen ik vond dat toen ook gelijk onzin, want de substanties komen best met elkaar overeen. Ik snap trouwens heel goed dat dit een marketingtruc is, want dan kopen mensen inderdaad een haarmasker én een conditioner. Wel tof bedacht natuurlijk :’)

  16. Susanne
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Hierom vind ik je zo’n superleuke en onderscheidende blogger! Echt leerzaam 🙂 bedankt!

  17. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Goed artikel! Hier zullen fabrikanten niet zo blij mee zijn, maar voor ons super goed om te weten!

  18. Diana
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Hoppa! Dit is waarom jouw blog by far beter is als de rest! Super fijn zo’n uitgebreid artikel Serena!

  19. Hilde
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Heel erg interessant artikel! Maar ik ben toch eigenlijk heel nieuwsgierig wat voor soort elektrode jullie gebruikt hebben voor deze proef?

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Eentje van glas, hij staat op de foto die ik in het lab maakte, met de groene bovenkant.

  20. Angela
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Ik gebruik geen haarmaskers, ze gaan een stuk sneller op dan gewone conditioner bij mij omdat er zo weinig water in zit. Minder vloeibaar, meer nodig.
    Wel zorg ik dat ik mijn conditioner goed verdeel, en ja ik laat het ook inwerken. Ik heb namelijk het idee dat het dan beter verdeeld. En ik kan andere dingen doen terwijl het inwerkt, dus ik beschouw het ook niet als verloren tijd.

    Een paar jaar geleden heb ik ontzettend veel conditioners uitgeprobeerd, bijna het hele schap van de Kruidvat. En nu mijn haar weer langer is, moet ik het weer een keer gaan doen.. De behoefte is veranderd, ik heb een meer “voedende” conditioner nodig. Het enige waar ik mij tegenwoordig nog door laat leiden zijn de geur, en prijs. Ingrediëntenlijsten doorkammen heb ik nu echt een hekel aan, ik heb nu een goed serum voor erbij die mijn haar altijd wel weet te redden.

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      hi Angela,
      Dove heeft conditioners in een tube die wat steviger zijn, misschien is dat een optie voor jouw haar nu!

      • Angela
        1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

        Die heb ik nog niet geprobeerd! Bedankt voor de suggestie, ik zal een tube halen.

  21. Mijntje
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Over je onderscheiden gesproken :). Leuk ook om jou(w achtergrond) er ook in terug te zien.
    Heb zie anti tangle spray ook gekocht n.a.v. je artikel. Interessant om goed te lezen waar je nou op moet letten en wat gewoon kul is.

  22. Daphne
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Mm ik heb hier zo’n mijn twijfels bij.
    Mijn kapper heeft me voor mijn droge haar juist een masker aangeraden dat ik een kwartier moest laten zitten in een warme handdoek.
    Ik had daar niet altijd zin in en deed een gewone Conditioner in m’n haar de dag voordat ik naar de kapper ging en ze kon het meteen zien.
    Ik moest echt een ander product gebruiken.
    Ik snap het niet meer hahah

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Voor jouw haar is een haarmasker waarschijnlijk beter dan een conditioner, omdat een haarmasker wat geconcentreerder is en je droge haren beter kan coaten. Ik denk niet dat je per se een kwartier met een warme handdoek op hoeft te zitten, maar switch gewoon eens van conditioner naar haarmasker! Een haarmasker hoef je niet per se maar 1 x per week te gebruiken hoor, gebruik het gewoon in plaats van een conditioner meerdere keren per week.

  23. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat een interessant artikel! En als betameisje vind ik die testjes echt heel leuk.. Ik vond je artikel over hitteprotectie en alcohol ook heel leuk. Keep up the good work!

  24. Lianne
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Ik gebruik nooit een haarmasker of conditioner. Als ik zeg dat het niet voldoet en dat mijn haar er slap van wordt, zeggen mensen vaak tegen mij dat het tijd kost om de goede te vinden, maar dat vind ik onzin. Mijn (natuurlijke) krullen zijn veel beter af zonder al die coatings. En gewoon minder vaak het haar wassen en zonder sls, en er eigenlijk minder aan te doen (minder in en minder mee doen), is mijn haar nooit meer droog en zit beter dan ooit.

    • Lousaa
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Mijn haar ook. Op de camping nu. Twee weken nauwelijks wassen en zo nodig een drupje olijfolie. Het krult weer en zit gewoon goed.

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Elk haar is verschillend en heeft dus weer een hele eigen routine nodig. Wat fijn dat jij de perfecte methode hebt gevonden!

  25. Lieke K.
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wauw Serena!
    Ik gebruik namelijk beide. Ik heb een grote bos krullen.
    Maar omdat ik een grote bos krullen heb, gebruik ik vaak beiden tegelijk. Een beetje haarmasker (van Aussie) en wat meer conditioner (Yes To Carrots). Ik heb toch het gevoel, ook al heb jij heel gegrond het tegendeel bewezen, het m’n haar net de extra ‘kik’ geeft.

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Als dat werkt voor jou, dan werkt het! Heb ik niets op aan te merken.

  26. romy
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Interessant artikel!
    Ik ben dan wel erg nieuwsgierig geworden hoe het zit met echte kappers producten?
    Zijn ze echt beter en voedender voor je haar?
    Zijn hierbij de ph waardes ook nagenoeg gelijk?
    Zou het leuk vinden om antwoorden op deze vragen te krijgen haha!
    Xx

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      hi Romy,
      dat verschilt echt per merk. Sommige merken hebben ingrediënten die de verbindingen van de eiwitten in je haar versterken onder invloed van warmte, daarom moet je soms met een speciale kuur ook onder een kap zitten, of krijg je een warme handdoek op je hoofd. Maar dat zijn dan echt speciale kuurtjes. De conditioners en haarmaskers die kappers gebruiken bevatten nagenoeg dezelfde ingrediënten, dus zijn in mijn ogen niet veel beter dan de merken die je bij de drogist kunt kopen. Wel veel duurder!

  27. Christel
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Jouw blog is net als de meeste blogs amuserend en ter ontspanning, maar jouw inhoud is daarnaast altijd van zeer hoge kwaliteit. En potverdikkeme, wat een foto’s. Ik neem altijd de tijd om even goed naar je foto’s te kijken. Ik weet hoeveel tijd en liefde je daarin stopt en dat zie je. Je doet je werk goed!

  28. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Zo apart dat bij de meeste merken het verschil zit in de hoeveelheid water, maar zodra je bij lijnen komt met silicone vrije conditioners hebben de haarmaskers opeens wel silicone. Aan de andere kant ben ik er niet zo heel verdrietig over, want sinds ik hair repair Cream gebruikt eens in de zoveel tijd heb ik geen conditioner meer nodig (:

  29. Carina
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Ik gebruik ook altijd eerst een conditioner en dan een shampoo omdat anders mijn haar na het opdrogen er alweer vettig uit ziet. Verder gebruik ik al jaren mijn conditioner als haarmasker, dus ik doe het goed, hahaha 🙂
    En het is wel een beeeeetje onprofessioneel om zo’n lijstje uit word te printscreenen met rode lijntjes van de spellingscontrole.

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Je hebt ook altijd wat aan te merken hè Carina, beetje flauw. Het was mij namelijk nog geen eens opgevallen.

      • M
        1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

        Idd ze zeurt altijd op elke blog. Dat is niet meer kritisch maar gewoon zeuren!!

    • Esmee
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Oh get wat doe jij naar zeg met je onprofessioneel..

      Serena, top artikel! Echt leuk om te lezen! Ik had eigenlijk altijd al mijn twijfels hierover en nu begrijp ik het tenminste! Ik ga aan de maskers:)

      Groetjes

  30. Yo
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat een goed artikel!! Echt leuk dat je het helemaal hebt geresearched! Ik had nog een vraagje, je zei dat alleen kokosnootolie door de kern van je haar kan dringen. Maar wat about arganolie?? Wat doet die dan precies?

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Die kan deels intrekken, maar niet zo diep als kokosnoot olie.

  31. Anneke
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat een goed en interessant artikel! Ik heb het met veel plezier gelezen. Ik wilde nog wel even zeggen dat je meerdere malen “bedoelt” hebt geschreven, terwijl dit “bedoeld” moet zijn (het is voltooid deelwoord). Even een kleine tip voor het vervolg!

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      Ik tel er maar eentje, en die heb ik net even aangepast!

  32. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat leuk dat je hier echt een testje voor hebt gedaan! Komt die studie heel handig van pas in het bloggen :). Zelf gebruik ik ook òf een conditioner òf een haarmasker. Vooral haarmaskers vind ik fijn omdat ik heel droog haar heb van het ombre verven van mijn haar.

  33. Kiki
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Weer een top artikel!

  34. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat een interessant artikel! Ooit heb ik dit weleens meegekregen, maar was toch weer een beetje weggezakt! XO

  35. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Erg interessant om te lezen en ook leuk dat testje!

  36. Patricia
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Fijn artikel Serena! Dank je wel 🙂

  37. Marloes
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Super artikel weer! Keep them coming! Dit zijn serieus de artikelen waarvoor ik naar jouw site kom!

    Ik heb liever 3 van zulke artikelen in een week en verder niks dan iedere dag een artikel over een blush ofzo. Die standaard artikelen kun je overal lezen. Dit soort artikelen onderscheid jou echt van de rest.

    Ik denk dat er een behoorlijk grote groep vrouwen is die ook met een kritisch oog kijkt naar alle beloftes en claims van producten maar zelf niet in staat is dit te testen. Ik ben altijd sceptisch als een merk grote beloftes doet die mooi verpakt zijn met dure woorden.

    Dus wat mij betreft: ga zo door! Misschien eens aan je lezers vragen waar zij sceptisch over zijn? Wie weet komen daar nog goeie ideeën uit!

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      hi Marloes,
      ik vraag wel eens of mensen van dit soort vragen hebben, maar meestal komt er dan niets uit, of heb ik het antwoord al eens behandeld op mijn blog. Maar als je goed input hebt, laat het me zeker weten! Ik vind het heel leuk om dingen uit te zoeken die lezers zich afvragen!

      • Marloes
        1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

        Misschien is het leuk om een ingrediënt onder de loep te nemen dat nu gehypet wordt? Vaak zijn er van die periodes dat alle merken met een bepaalde term gooien in hun dagcremes, gezichtsreiniging etc. Uitzoeken of dat ingrediënt wel echt zo werkzaam is als ze beweren en in welke mate het dan aanwezig moet zijn in een product wil het effect hebben.

        Ik kan zo even niet op iets komen. Ik zal de tv reclames de komende tijd wel in de gaten houden.

        Misschien zoiets? Of misschien iets met gezichtsmaskers, op welke ingrediënten je moet letten als je een vochtarme, vettige, gemengde etc huid hebt? Een zelfde soort artikel als dat je maakte over de heat protectors.

        Ik zeg maar wat hoor!

  38. Sjess
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Haha, eigenlijk wist ik dat van de inwerktijd stiekem wel. Ben altijd te ongeduldig on het lang te laten zitten en het is tóch altijd lekker zacht. Maar wel een eye opener dat er zo weinig verschil zit tussen conditioner en maskers. Hou het voortaan wel bij de conditioner! Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd of het laten intrekken van een conditioner/masker met een warme handdoek om je hoofd nou verschil uitmaakt..?

    • Serena
      Auteur
      1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

      hi Sjess,
      Ingrediënten bestaande uit korte moleculaire ketens – zoals cetrimonium chloride of cetrimonium bromide – kunnen het haar penetreren en van binnenuit versterken, zodat het minder snel zal beschadigen en breken. Cetrimonium chloride vormt in combinatie met hitte namelijk cross links met de eiwitten aanwezig in het haar. In haarproducten wordt het vaak gebruikt als anti-klit ingrediënt omdat het de haren ook nog eens heel zacht en soepel maakt.

      Als deze ingrediënten in een bepaald kuurtje of in een conditioner/haarmasker zit kan ik me voorstellen dat het kan helpen om een warme handdoek om je haren te doen. Maar je kunt het ook niet doen (want je hoeft het niet in te laten trekken) want de warmte van het douchewater lijkt mij net zo warm als een warme handdoek.

      • Sjess
        1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

        Thanks voor je zeer uitgebreide antwoord! En ik wil nog wel even kwijt dat ik dit soort artikelen echt top van je vind! Keep it up 🙂

  39. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Kijk, en hierom heet het dus BeautyLAB. Wat een interessant artikel!

  40. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Heel goed artikel, Serena. Echt typisch iets wat beautylab onderscheidt van andere blogs. Gelukkig wordt ik wel bevestigd in mijn gewoonte om de dag voordat ik mijn haar was een kokosoliemasker gedurende nacht in te laten trekken.

  41. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Thnx, dat gaat me inderdaad tijdd schelen in de badkamer zeg!

  42. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Leuk dat je dit ‘onderzocht’ hebt! Ik vind die informatieve artikels van jou altijd heel fijn, zo leer ik nog eens wat!
    Liefs, Iris

  43. Sandy
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Super artikel! Duidelijk, veel details, informatief en een test erbij. Nu weet ik ook waarom een haarmasker bij mijn dun haar met krullen niet mooi was 😉 Top, goed bezig alweer.

  44. Nienke
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Dit zijn de artikelen waarvoor ik op beautylab kom! Heel interessant

  45. Charlotte
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Na elke wasbeurt gebruik ik conditioner, 1x per week een masker (was om de dag). Naar mijn idee maakt het wel uit hoe lang ik een product laat inwerken, maar dat blijkt dus onzin haha! Ik vind het vooral belangrijk om producten te kiezen die bij je haar passen. Laat je eens goed adviseren er is zoveel op de markt!

  46. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Echt een leuk artikel is dit, super duidelijk en onderbouwd. Ik gebruik inderdaad zelf ook altijd een van de twee, mijn haar is stijl en als ik teveel producten gebruik, dan wordt het heel futloos.

  47. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Wat ontzettend fijn dat het allemaal eens duidelijk is uitgelegd;) Ik was mijn haren om de dag en gebruik altijd conditioner en om de drie wasbeurten sluit ik af met een haarmasker die ik zo lang mogelijk probeer in te laten trekken. Het artikel heeft mij voor heel wat duidelijk gemaakt, ik ga dus niet meer 10 min wachten tot mijn maker in is getrokken haha. Bedankt voor dit onderzoekje

  48. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Heel grappig dat je met je verleden opleiding en vriendin zo’n test kan uitvoeren. Leuk maar vooral interessant!! Ik gebruik thuis altijd gewone conditioner omdat mijn haar dus inderdaad heel dik ( thanks mam met je rasta haar volume) en lang is. Maar als ik bij de kapper ben doen ze het meest fijne haar masker ever er in en ja ik vergeet altijd de naam ervan haha maar dat masker is zowat het enige echte wat mijn haar helemaal zacht maakt voor een paar dagen. Misschien toch maar keer de naam vragen haha.

  49. Sabine
    1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

    Top artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *