Wat is een toner (en is het echt nodig?)

Een toner is een skincare product dat je na je cleanser en voor je serum en crème aanbrengt. Met een cleanser reinig je je gezicht. De meeste cleansers hebben een pH tussen de 6 en 7. De pH van onze huid is 5.5. Nadat je een cleanser hebt gebruikt wordt de pH van onze huid tijdelijk iets verhoogt wat kan resulteren in huidirritatie zoals roodheid of een droog en trekkerig gevoel. Met een toner, die vaak een pH van ongeveer 5 heeft, breng je de pH weer in balans.

Is een toner echt nodig?

Mensen die geen huidaandoening hebben en gezegend zijn met een rustige huid hebben waarschijnlijk ook geen last van huidirritatie na het gebruik van een cleanser. Voor deze groep mensen is een toner eigenlijk overbodig.

Mensen met een erg droge, gevoelige of onrustige huid, en mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals rosacea, couperose of eczeem zullen wel sneller last hebben van huidirritatie na het gebruik van een cleanser. Voor deze groep mensen is een toner erg fijn. Ik zeg expres niet onmisbaar want dat vind ik een te groot woord, aangezien onze huid perfect in staat is om de pH van onze huid zelf weer in balans te krijgen. Alleen heb je zin om een half uur met rode vlekken en een jeukende, prikkende en trekkerige huid rond te lopen totdat je pH-waarde weer goed is? Ik niet.


Tegenwoordig zijn er veel cleansers op de markt die helemaal geen pH tussen de 6 en 7 hebben, maar juist pH-huidneutraal zijn. Dat betekent dat deze cleansers een pH van rond de 5.5 hebben en er na gebruik dus geen (tijdelijk) disbalans in de pH van je huid ontstaat. pH-huidneutrale cleansers zijn sowieso een aanrader voor mensen met een droge en gevoelige huid. En heb je zo’n cleanser in gebruik, dat heb je daarna dus ook geen toner nodig om de pH van je huid weer in balans te krijgen want die is namelijk nooit verstoord geraakt.

Een toner is multifuctioneel

Een toner heeft echter meerdere functies dan alleen de pH-waarde van je huid terug in balans brengen. Zo worden er tegenwoordig actieve ingrediënten aan toegevoegd zoals glycolzuur of salicylzuur waardoor de toner tevens een exfolierende werking heeft. Je hoeft dan geen ‘losse’ exfoliant aan je skincare routine toe te voegen. Maar andersom geldt hetzelfde: heb je al een losse exfoliant, dan is een exfolierende toner niet nodig.

Sommige toners bevatten matterend ingrediënten wat heel fijn is als je huid snel gaat glanzen. Je make-up die je later aanbrengt zal gedurende de dag dan ook veel mooier blijven zitten. Heb je last van een hele droge huid dan is het fijn om naast een hydraterend serum en crème ook een hydraterende toner te gebruiken. Een toner is een perfect product om actieve ingrediënten aan je routine toe te voegen en om de werking van andere producten aan te vullen en zo te versterken.

Hoe zit het met mijn eigen skincare routine?

Momenteel gebruik ik een schuimende cleanser met een wat hogere pH, ik heb last van rosacea (mijn huid word altijd rood en gevoelig na het reinigen) en ik gebruik graag elke dag een milde exfoliant voor een mooie glowy skin. Ik heb daarom wél een toner in mijn skincare routine geïntegreerd, eentje met 5% glyolzuur. Maar een paar jaar geleden, toen ik nog niet zoveel last had van rosacea en al een crème gebruikte met een exfoliant (2% BHA) gebruikte ik bijvoorbeeld geen toner.

Heeft een toner zin of is het onzin?

Een toner in je skincare routine is absoluut geen onzin. Maar het is ook niet per se een must. Het is maar net wat je huid op een bepaald moment nodig heeft en welke andere producten je ernaast gebruikt.

En hoe zit het bij jou? Gebruik jij wel of geen toner? En waarom is dat?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

7 Reacties

 1. 8 januari 2024 / maandag, 8 januari 2024

  Een toner kan voor sommige huidtypes echt een uitkomst zijn!

 2. 15 mei 2023 / maandag, 15 mei 2023

  Het kan 17 uur duren voordat je huid haar pH-waarde weer hersteld heeft, en tegen die tijd is het alweer avond/ochtend en ga je wéér je gezicht wassen.
  Een product gebruiken dat de pH-waarde hersteld is heel belangrijk voor een gezonde huid. Ik gebruik zelf een 3-in-1 reiniger met een pH van 5, die regelt het meteen zodat ik geen losse toner meer nodig heb.

 3. 18 maart 2023 / zaterdag, 18 maart 2023

  Ik gebruik het niet elke dag. Heb een vette huid af en toe wordt het teveel. Leuk artikel.

 4. Sara
  4 maart 2023 / zaterdag, 4 maart 2023

  Wat een fijn artikel. Heel duidelijk uitgelegd! Ik gebruik graag een verzorgende toner. Mijn huid voelt na het reinigen al snel trekkerig aan

 5. Matanja
  1 maart 2023 / woensdag, 1 maart 2023

  Ik heb een gecombineerde huid met couperose en rosacea. Ik gebruik een toner omdat ik merk dat dat mijn huid kalmeert na het reinigen. En in de zomer heb ik een hele vette huid en dan gebruik ik de toner ipv de moisturizer en dat werkt goed voor mijn vette huid😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *