Wat betekent hydrolyzed en hydrogenated?

Als je net als ik graag ingrediëntenlijsten bestudeerd, is het je waarschijnlijk wel eens opgevallen dat er ingrediënten zijn die ‘hydrolized’ of ‘hydrogenated’ zijn. In haarverzorgingsproducten zie ik vaak hydrolized silk, hydrolized keratin, hydrolized wheat protein en zelfs hydrolized pearl staan als ingrediënt. In skincare kom ik regelmatig hydrogenated oils tegen. Zelfs in de ingrediëntenlijsten van voedingsmiddelen kom ik deze termen tegen.

De laatste jaren zijn hydrolized en hydrogenated ingrediënten veel meer in opkomst. Maar wat betekent hydrolized en hydrogenated? Waar is het goed voor? En wat is precies het verschil tussen deze twee?

Hydrolized

Hydrolized betekent gehydroliseerd, oftewel het splitsen van een stofje (een groter molecuul met langere ketens) in kleinere moleculen, door een reactie aan te gaan met het water-molecuul. Een goed voorbeeld is sucrose dat in de aanwezigheid van water splitst in glucose en fructose.

hydrolized sucroseEiwitten bevatten vaak lange ketens, maar om ze oplosbaar te maken moeten ze in allemaal kleine stukjes worden gehakt. Door wheat protein te hydroliseren, wordt het oplosbaar gemaakt en kan het dus worden verwerkt in vloeibare cosmeticaproducten, zoals conditioners of leave-in sprays.

Ondanks het feit dat haren zijn opgebouwd uit eiwitten, doen korte eiwitketens zoals hydrolized silk en keratine niet zo veel voor onze haren wanneer we dit toevoegen aan producten. Onze haren hebben veel meer baat bij ingrediënten zoals cetrimonium chloride of cetrimonium bromide. Deze stofjes penetreren het haar en vormen in combinatie met hitte cross links met de eiwitten die van nature al aanwezig zijn in het haar, waardoor ze het haar van binnenuit versterken.

hydrolized ingredients beautyHydrolized silk, pearl en keratine klinken natuurlijk wel heel interessant, maar zijn vaak niet de ‘key’ ingrediënten voor mooie, gladde, zijdezachte haren of huid. Ze hebben wel degelijk een verzorgende en verzachtende werking, maar worden vaak ik zulke lage concentraties toegevoegd dat ik me afvraag of ze écht het verschil maken. Deze ingrediënten worden naar mijn idee voornamelijk ingezet als marketing tool.

Hydrogenated

Hydrogenated is afgeleid van het woord hydrogen, oftewel waterstof. Bij hydrogenation worden de dubbele verbindingen tussen de koolstoftomen (C) van vetmoleculen vervangen door waterstofatomen (H). Hydrogenation komt daarom alleen voor bij ‘vettige’ ingrediënten zoals boters en oliën. Wat er in feite gebeurt is het omzetten van onverzadigde vetten naar verzadigde vetten.

Schermafbeelding 2015-08-22 om 01.55.00Hydrogenated of fully hydrogenated betekent dat alle verbindingen van een vetmolecuul zijn vervangen. Een olie kan echter ook deels hydrogenated zijn, wat betekent dat sommige, maar niet alle dubbele verbindingen zijn vervangen. Hydrogenated oliën zijn vast bij kamertemperatuur. Denk aan exotische boters zoals mangoboter of shea butter, of kokosnoot olie. Deels hydrogenated ingrediënten zijn zachter van textuur.

soybean oilIn de cosmeticaindustrie is hydrogenation een manier om vloeibare oliën of zachte boters wat dikker en harder te maken, zodat ze beter verwerkt kunnen worden in een beautyproduct. Ook zorgt dit proces ervoor dat boters en oliën minder snel ‘ranzig’ worden en dus een langere houdbaarheid hebben. Hydrogenated ingrediënten die vaak voorkomen in beautyproducten zijn hydrogenated coconut oil, hydrogenated soybean oil en hydrogenated castor oil. Deze ingrediënten zijn skin conditioning agents en hebben als functie de huid en het haar te verzorgen en te verzachten. Omdat het toch vaak lichtelijk stroperige ingrediënten zijn, worden ze ook vaak ingezet om een bepaald product wat dikker en daarom beter smeerbaar te maken.

Conclusie

Hydrolized en hydrogenated ingrediënten ontstaan door compleet verschillende processen. Door eiwitten te hydroliseren kunnen ze worden opgelost en dus gebruikt worden in beautyproducten, al heb ik sterke twijfels of deze kleinere eiwitmoleculen echt iets betekenen voor onze huid en haar. Door oliën te hydrogenaten gaan ze langer mee en worden ze wat dikker en stroperiger, waardoor ze beautyproducten helpen bij een betere smeerbaarheid, zonder dat ze hun skin conditioning functie verliezen.

In de voedingsmiddelenindustrie zijn hydrolized en hydrogenated ingrediënten echter een heel ander verhaal. Zo heb ik gelezen dat hydrolized wheat protein veel vrije glutamaten zou bevatten, het molecuul dat ook wel bekend staat als ‘umami’ oftewel een smaakversterker. Een goedkoop ‘trucje’ dat fabrikanten gebruiken om hun product smaakvoller te maken. Deels hydrogenated olie wordt ook wel ‘trans fat’ genoemd. Dit type vet heeft eenzelfde soort werking in het lichaam als verzadigde vetten, maar verhoogt het slechte LDL-cholesterolgehalte en verlaagt het goede HDL-cholesterolgehalte waardoor het risico op hart-en vaatziekten toeneemt. Niet echt heel gezond, dus.

In de beautyindustrie kan het naar mijn idee geen kwaad om hydrolized en hydrogenated ingrediënten te gebruiken. Deze processen maken een bepaald molecuul alleen kleiner of ‘vaster’, maar niet schadelijker. In de voedingsmiddelenindustrie zou je wellicht wel wat voorzichtiger moeten zijn met deze ingrediënten, maar voeding is niet mijn expertise, dus ik durf hier verder geen uitspraken over te doen.

Check thuis eens de ingrediëntenlijst van je skincare, haarverzorgingsproducten en voedingsmiddelen. Spot jij een hydrolized of hydrogenated ingrediënt? Ik ben benieuwd!

Wat is jouw mening over hydrolized en hydrogenated ingrediënten in zowel de cosmetica- als voedingsmiddelenindustrie?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

36 Reacties

 1. Marielle
  8 september 2015 / dinsdag, 8 september 2015

  Mijn haar is altijd het mooist als ik producten heb gebruikt waar veel keratine in zit. Mijn haar is daarmee gewoon veel mooier.
  Ik gebruik dus vaak conditioners van Gliss Kur, Schauma of Balea haarproducten.

 2. D
  27 augustus 2015 / donderdag, 27 augustus 2015

  Wat interessant! Leuk artikel.

 3. Josephine
  24 augustus 2015 / maandag, 24 augustus 2015

  Interessant artikel. Ik herken best wel wat dingen die ik afgelopen jaar op school heb geleerd met scheikunde! Op de toets was bijvoorbeeld een vraag over vetharding. Dan moesten we berekenen hoeveel mol waterstofgas er nodig is om een bepaalde hoeveelheid olijfolie (met een bepaald percentage onverzadigde vetzuren) te verharden.
  Grappig dat ik het hier soort van tegenkom.
  Is school toch nog ergens goed voor. 😛

 4. Carina
  24 augustus 2015 / maandag, 24 augustus 2015

  Glutamine is een aminozuur wat in veel eiwitten voorkomt. Als je eiwit in stukjes hakt krijg je dus inderdaad glutamine en eventueel ook glutamaat (afhankelijk van het verdere verwerkingsproduct). Voor skincare is het over het algemeen nutteloos en voor voeding is het sowieso beter om het te vermijden. Hydrogenated vetten zijn voor het lichaam moeilijk te verwerken en eiwitten kan je lichaam zelf ook prima in stukjes hakken.

 5. 23 augustus 2015 / zondag, 23 augustus 2015

  heel leuk dit, echt een voordeel als je dit soort dingen allemaal weet en leuk dat je nog je studie hierin kan toepassen,

 6. Anoniem
  23 augustus 2015 / zondag, 23 augustus 2015

  Leuk dat je je studies kan toepassen op je blog, heel leerzaam! 🙂

 7. Judith
  23 augustus 2015 / zondag, 23 augustus 2015

  BOOM! And she drops the knowledge bomb, again! ˆˆ

 8. 23 augustus 2015 / zondag, 23 augustus 2015

  Wat een interessant artikel, heel leuk!
  liefs. Jonne

 9. Angela
  23 augustus 2015 / zondag, 23 augustus 2015

  Margarine is toch zo’n hydrogenated product? Net zoals al die vloeibare “bakboters”? .. Brrr, doe mij maar roomboter dan.

  • G
   23 augustus 2015 / zondag, 23 augustus 2015

   Margarine e.d. zijn dan ook niet gezond, wat de reclame ons ook mag doen geloven. Je kan beter gewoon olie gebruiken als je plantaardig vet wil gebruiken. Maar inderdaad dat is niet smeerbaar. Fabrikanten voegen dan allerlei zogenaamd gezonde stofjes toe, zoals omega’s, maar margarine blijft in hoofdzaak ongezond transvet.

   • Anna30
    23 augustus 2015 / zondag, 23 augustus 2015

    Ik heb even de verpakking van Becel bekeken, en hier zit geen transvet in!
    Dus ik weet niet hoe het zit..

 10. 23 augustus 2015 / zondag, 23 augustus 2015

  Wat een uitleg allemaal. Ik vind je website en jou leuk maar de helft van deze post vind ik zo ingewikkeld. Het ligt aan mij waarschijnlijk. Ik hou niet van wetenschap…hihi

 11. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Wat een super interessant en leerzaam artikel. Echt met veel plezier gelezen. Ik vind het zo leuk dat je er ook een beetje scheikunde bij gebruikt om het uit te leggen dat vond ik altijd zo een super interessant vak!

 12. Syl
  22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Weer erg interessant! Ik wist nog niets over hydrolyzed/hydrognated.

 13. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Deze begrippen zijn compleet nieuw voor mij. Ik hou van dit soort info artikelen Serena.

 14. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Ahh dit zijn precies die artikelen die ik zo fijn vind op beautylab, hier heb ik echt heel veel aan, thanks!! Erg interessant om te lezen, en zeker ook origineel. Ik heb hier echt nog nooit ook maar iets over gelezen, nice!

  Liefs,
  Didem

 15. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Weer wat nieuws geleerd! Ik vind dit soort artikels altijd erg interessant !
  xx

 16. Henriëtte
  22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Interessant en kritisch artikel, dit is de reden dat ik jouw site bezoek 🙂

 17. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Super leerzaam! Hierdoor onderscheid je je als beautyblog!
  x

 18. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Altijd aangenaam om zo’n interessante en leerrijke artikels te lezen.
  xx

 19. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Wat een leerzaam artikel, dit soort artikelen vind ik echt leuk om te lezen!

 20. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Weer een interessant artikel! En duidelijk uitgelegd voor zover dat kan met moleculen 😉

 21. Tialda
  22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Wat een interessante tekst weer, Serena. (:

 22. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Wat een leerzame post! Ik ga eens wat producten bekijken!

 23. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Super interessant dit! Nee, geen hydrolized producten meer voor mij, stomme marketing.

 24. sophia
  22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Super artikel weer!

 25. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Erg interessant om te lezen! Ik vind dit soort artikels altijd erg leuk 🙂 Ik vind het vooral bijzonder dat het verschil tussen wanneer je het gebruikt in je cosmetica/verzorgingsproducten of wanneer het in je voeding zit zo groot is, maar ergens is het ook wel weer logisch.

 26. Ingrid
  22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Interessant artikel! Alleen is transvet niet hetzelfde als verzadigd vet. Transvet ontstaat als ze onverzadigd vet omzetten in verzadigd vet.Dit harden maakt het makkelijker om te verwerken als frituurvet, braadvet of vet voor gebak en koekjes. Onbewerkte, natuurlijke roomboter is ook verzadigd vet maar is heel anders van samenstelling dan het verzadigde, geharde vet wat je in koekjes en gebak tegenkomt. Het is een gezondere keuze om koekjes met roomboter te eten dan met geharde vetten, maar dat wil niet zeggen dat je onbeperkt roomboter kunt eten 😉
  Transvet verhoogt het slechte LDL-cholesterolgehalte en verlaagt het goede HDL-cholesterolgehalte en hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. In Denemarken en in een aantal Amerikaanse staten is het gebruik van transvet zelfs verboden vanwege deze gezondheidsrisico’s.

 27. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Wat tof om te weten wat dat hydrolyzed nou eigenlijk precies betekent! Zelf ben ik het helemaal eens met jouw ‘gedachtegang’ over de beautyindustrie: marketingtrucjes. Want inderdaad: hydrolyzed pearl klinkt natuurlijk wel tof, net of het zo luxe is dat je gewoon parels in je haar smeert. Maar maar echt een zichtbaar megaglanzend resultaat zie je dan inderdaad niet. Interessant om te weten hoe het in elkaar zit!

 28. M
  22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Interessant artikel!

 29. 22 augustus 2015 / zaterdag, 22 augustus 2015

  Wat leerzaam! Ik vind het fijn dat je dit soort artikelen schrijft waarin je jouw specialistische kennis deelt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *