Trend: running shoes

Mijn nichtje Maren werkt in een kledingboetiek in Utrecht en zit daarom bovenop alle trends. Althans, ze spot ze altijd maanden voordat ik het eindelijk eens een keertje opmerk. Laatst vertelde ze mij over de hardloopschoentrend. ‘Hardloopschoentrend?’ zei ik. ‘Daar lopen toch alleen Amerikanen mee en dat is toch juist níet cool?’. Let jij maar op, had Maren gezegd. En krek, ze had gelijk. Ineens zag ik allemaal hippe meisjes op sportieve sneakertjes voorbij huppelen. Het leek mijn nichtje leuk om jullie iets meer over de ‘running shoe trend’ te vertellen, dus hieronder laat ik haar aan het woord.

Door Maren Janssen- De sneaker, een item waar we in onze garderobe niet meer omheen kunnen. En nee, dit is niet omdat we aan het begin van het nieuwe jaar aan onze sportieve voornemens beginnen, maar omdat het gewoonweg fashion is om
eens een keer comfortabeler schoeisel aan ons voeten te hebben in plaats van die eeuwige, pijnlijke en torenhoge pumps.

Het is eigenlijk wel fijn dat de sneaker nu wordt gezien als een fashion item. Voorheen werd iemand met sneakers al snel geassocieerd met sport, bijvoorbeeld sportleraar danwel fitnessinstructeur of ‘ah, die zal wel net getraind hebben’. Sportschoenen werden gezien als casual schoeisel tijdens een vrijetijdsbesteding en vooral niet als iets wat je aantrekt naar een sjiek of hip evenement.

Gelukkig hebben onze hedendaagse sneakers die uitstraling al heel lang niet meer. Het is juist trendy om onder een ‘Slick Rick’ pak witte sneakers aan te trekken en onder een maxi skirt staan All Stars of Vans fantastisch. De dagen dat je door de stad wandelt met blaren op je voeten omdat je per se die fantastische stiletto’s onder je jurkje wilde dragen zijn voorbij. Heerlijk!

Om jullie kennis betreffende sneakers wat bij te spijkeren, even een korte geschiedenisles. In 1830 (dat is dus echt lang, lang geleden) kwam de Plimsoll op de markt, een katoenen schoen met rubberen zool. In eerste instantie bedoeld als ‘beach wear’. De Plimsolls werden ‘sneakers’ genoemd door een Amerikaanse reclame/marketings man, omdat je mensen op Plimsolls niet aan hoort komen lopen. Hij vond Plimsolls daarom maar stiekem. Het Engelse woord voor stiekem is ‘sneaky’, dus vandaar het woord sneakers.

Het begin van de sneakercultuur ontstond echter in de arme zwarte ghetto’s van Amerika. Omdat ze geen geld hadden om betere schoenen te kunnen kopen kochten ze sneakers, die de rijke blanke middenklasse destijds alleen gebruikte om op te sporten. Het dragen van sneakers was destijds een teken van armoede. Grappig, want tegenwoordig betaald men met alle liefde honderden euro’s voor limited editions. Iets wat bekend stond als ‘the poor man’s shoe’ is inmiddels uitgegroeid tot een luxe artikel. Wanneer men nu met speciale sneakers rondloopt is dat juist geen teken van armoede.

In de jaren ’50 werden sneakers echter door steeds meer jongeren gedragen en toen James Dean werd gefotografeerd met Converse sneakers zette de trend helemaal door.

Toen in de jaren ’70 de hiphop opkwam was de sneaker nog meer te zien. Met behulp van populaire hiphopgroepen als Run DMC steeg de populariteit van de witte Adidas-gymp tot een ongekende hoogte. Adidas pikte dit succes op en ondertekende een sponsorcontract. Hierdoor ontstond de allereerste samenwerking tussen een sneakermerk en de muziekwereld. Wat eigenlijk wel bijzonder is, omdat sneakers nu officieel niet met sport werden geassocieerd, maar met lifestyle.

Mijn naaste omgeving is gek van sneakers. Al mijn vriendjes en vriendinnetjes hebben ze in de kast staan. Het is misschien ook wel een beetje noodzakelijk, want hier bij ons in Utrecht is het namelijk bijna onmogelijk om op hakken te lopen met al die kleine irritante rottegeltjes. Anyways, een sneaker trend heb ik dus altijd snel in de gaten.

Een tijd geleden waren het Vans, Nike Air Max (in alle soorten, prints en kleuren), de witte hoge Nike Air Force, allerlei soorten Nike Jordans, New Balance, de elegantere sneakers van Isabel Marant.

Sinds vorig jaar, en de laatste tijd steeds vaker, kom ik de Nike Running Sneaker tegen. In eerste instantie is het een echte hardloopschoen. Gewoon, zo’n paar wat je aantrekt als je een flink eindje gaat joggen. En hoewel ik deze varianten nog best mooi vind in vergelijking met mijn eigen gare hardloopschoenen van Asics, blijven het natuurlijk gewoon echte hardloopschoenen. Maar, hoe langer ik er naar blijf kijken, hoe cooler ik ze vind worden. Chic zwart of juist felgekleurd, je kunt ze bijna onder elke outfit aantrekken. Ze lopen heerlijk comfortabel en… het staat nog leuk ook!

Mijn conclusie is dat ik extreem happy ben met de sneaker als uitbreiding van mijn fashion wardrobe. In ons gehaastte leven is een comfortabele Running Shoe meer dan welkom.

Welke sneakers heb jij zelf in je kast staan? En wat vindt jij van de hardloopschoen trend?

Liefs, Maren

(bronnen; StyleScrapbook, AfterDRK, Connected to Fashion, Lovely by Lucy, tumblr)

 

Volg:

140 Reacties

 1. Suze
  12 april 2013 / vrijdag, 12 april 2013

  Zelf heb ik pas een paar new balance aangeschaft, het staat erg leuk onder een broek! Maar nee onder een jurkje is het verschrikelijk

 2. Lina
  3 maart 2013 / zondag, 3 maart 2013

  Weet iemand hoe die sportschoenen met een ‘N’ heten? Zijn in dit artikel ook te zien (middelste plaatje vd laatste rij, de grijze).

 3. Nienke
  21 februari 2013 / donderdag, 21 februari 2013

  ik vind het eigenlijk nog steeds een uitstraling hebben van sporten enzo en ze zeggen altijd de schoenen maken de outfit, maar bij deze vind ik dat echt helemaal niet

 4. Valerie
  18 februari 2013 / maandag, 18 februari 2013

  Comfortabel, ja. Maar dat zijn mijn pantoffels ook. Mooi vind ik het niet, onder een leuk jurkje een stel sportschoenen uit laten steken. Helaas, geen trend voor mij.

 5. 17 februari 2013 / zondag, 17 februari 2013

  Leuk! Als de trend doorbreekt val ik misschien eens niet uit de toon :p

  Zelf vond ik loopschoenen nooit echt mooi maar omdat ik in een sportwinkel werk en met gewone sneakers als vans enzo pijn aan mijn knieen kreeg heb ik een paar nike lunarglides gekocht. Zwarte met een flueroze zool en blauwe details. Veeeeel beter voor mijn gewrichten, en ik draag ze nu dus bijna dagelijks (heb zelfs een paar backups gekocht). Ik draag ze niet met rokjes, maar onder jeansbroeken of in de zomer bij een shortje of capri vind ik het wel leuk. Ik match dan vaak wel met roze lipstick ofzo om mijn look iets meisjesachtiger te houden 🙂

 6. Noraly
  16 februari 2013 / zaterdag, 16 februari 2013

  Hardloopschoenen draag ik alleen met het hardlopen/sporten.
  Verder ben ik wel echt een sneakers meisje en dan met name die van Pastry. Heb inmiddels 5 paar Pastry’s en de verzameling wordt steeds meer uitgebreid 🙂

 7. Chiara de capitani
  15 februari 2013 / vrijdag, 15 februari 2013

  Ik vind New Balance schoenen helemaal te gek, je hebt ze in allemaal verschillende kleuren en zo lopen zo ontzettend lekker.
  Ik vind deze trend héél leuk.

 8. Yacintha
  15 februari 2013 / vrijdag, 15 februari 2013

  ik weet niet of hoge sneakers er ook onder vallen?
  Zo ja, dan heb ik 2 paar hoge sneakers van pastry
  roze met witte (die helaas net iets te klein zijn geworden)
  en paars met witte en studs dat zijn echt mijn #1 schoenen ik woon er echt in, ik heb ook wel hakken daar niet van maar sneakers zijn echt geweldig ik stap erin en ik kan weg, want ik heb een hekel aan veterstrikken dus de veters zitten dan ook onder mijn zooltjes verstopt. Ik hou echt van die schoenen ❤
  ik ben dan ook echt zo’n type die onder een jurkje of rokje gewoon sneakers draagt, ik vind het wel stoer staan

  Xx ❤

 9. brinadepina
  14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  Ik vind het hartstikke leuk! Vooral met een ” hoog water”- broek. Zaterdag even de stad in 😉

 10. Mary-Lou
  14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  (skate) sneakers = TOP !
  (hardloop) sneakers= NONONONO dont do it.

 11. Lizaaaa
  14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  THIS IS HOT! Ik heb zelf die New Balance schoenen en ik ben helemaal weg van deze trent!

 12. Lynn
  14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  Een hele leuke trend! Schoenen horen toch lekker te zitten en je moet er goed op kunnen lopen, hiervoor zijn hardlopen schoenen dus wel geschikt. Ik heb zelf de New Balance sneakers en die zitten echt heerlijk! X

 13. Frédérique
  14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  de New Balance schoenen in blauw/rood/wit combi of de legergroene combi zijn echt heeeel erg gaaf! Deze trend is al een tijdje te vinden tussen alle jongeren en erg om mee af te wisselen van alle high heels moet ik zeggen!

 14. Plien
  14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  Vreselijk lelijke trend… kan er niks anders van maken 🙁

 15. 14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  Onder een jurkje vind ik zulke hardloopschoenen niet echt mooi, maar onder een short is het wel heel leuk! Ik heb Vans en ik ben er super blij mee, lekker casual(:

 16. Kim Raben
  14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  de gympen van de schoenen reus met op de flap “sport” dus eigenlijk zijn het sport schoenen maar ik gebruik ze als gewone schoenen

 17. 14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  De laatste tijd kom ik vaak nike airmax tegen.
  Ik vind dat persoonlijk niet echt een mooie schoen om
  Onder mijn dagelijkse outfit te doen 🙂

 18. 14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  Ik vind t best leuk! :))

 19. 14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

  Yeah i like running shoes,,,, to run on! haha vind hardloopschoenen heel mooi maar puur voor het hardlopen wel

 20. Diana
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  heel fijn !
  als ik het druk heb en de halve stad door moet vliegen/rennen en met ov moet reizen MET zware tas ga ik echt niet voor hakken.

 21. Catho
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Hehe, ik ben ook echt in de zevende hemel als ik nog eens lekker mijn comfi sneakers aan kan, ik heb dan ook een vrij grote collectie, bestaande uit 2 paar Vans, 2 paar Allstars, Kawasaki’s, New Balances en een paar Gravis 😉

 22. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Verrek er valt een kwartje! Ik heb een paar van die zwarte nike running shoes nodig in mijn leven euhm schoenenkast 😀

 23. Wieteke
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind het eigenlijk best mooi! Mits je slanke benen en enkels hebt en er mooie kledingitems bij draagt! Denk dat dit bij mensen die, overduidelijk, niet sporten heel ‘slonzig’ zou lijken.

 24. Eline
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind het echt heel leuk! Zelfs onder een rokje.

 25. Genevieve
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik heb 2 paar vans, Nike dunks high (limited edition), kswiss en nog wat staan, Ik draag nauwelijks sneakers tegenwoordig… 😮

  Shame on me!

 26. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Hmm. ik ben er persoonlijk geen fan van .
  Wel draag ik gewoon new balance onder en broek of en shortje. Maar onder een jurkje vind ik het niet mooi staan ! xxx liefs

 27. Nienke
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Haha, mij staat het dus absoluut niet, mn benen zijn echt veel te dun. (En lichtelijk “O”) Staat daarom echt vreselijk. Helaas.

 28. Lydia
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Haha, heb in Engeland bij de Primark vorig jaar knalroze gekocht omdat mn laarzen kapot gingen.
  En eerlijk gezegd verbaasde me het hoe leuk het stond!
  Liep daar trouwens toen al niet voor gek haha

 29. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Zelf ben ik gek op sneakers (voornamelijk all stars en vans), maar die hardloopschoentrend sla ik over, bah.

 30. Fieke
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Sneakers of gympen draag ik vaker onder een spijkerbroek of tregging…
  Maar echte hardloopschoenen? Nee, ik vind het er een beetje raar uitzien.

 31. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Hmm..Nee niet mijn smaak .. x

 32. Seva
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind deze trend leuk zolang ik het niet aan mijn voeten hoef te hebben.
  de isabel marant sneakers daar integen vond ik dan weer wel leuk en heb ik wel in mijn kast staan.

  mijn liefde gaat toch echt uit naar mijn stoere boots en nette laarsjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *