Tips voor een betere nachtrust

Persoonlijk slaap ik altijd als een roosje, maar heel soms heb ik van die momenten dat ik wakker lig (meestal omdat ik die dag veel heb meegemaakt, ruzie heb gehad of juist heel veel inspiratie heb) en dan is het zo moeilijk om lekker in slaap te vallen. Je kent het wel. “Oh, ik kan nog 6 uur slapen en dan moet ik opstaan. Ok. Nu nog 5 uur. Shit! Nu nog maar 4 uur”. Je blijft maar malen en malen en je wilt ZO graag slapen, maar het lukt gewoon niet.

Voor deze momenten en voor de moeilijke slapers heb ik een aantal persoonlijke tips verzameld die bij mij goed werken om vrij vlot en lekker in slaap te vallen. Hieronder mijn 10 tips voor een betere nachtrust:

 1. Neem een warm bad of douche

badderenalseenbaas_2Het is belangrijk om goed te ontspannen voordat je je bed in duikt en daar wil een warme douche of een lekker warm bad goed bij helpen. Heb je die dag veel te verwerken en voorspel je een moeizame nacht, dan is het een goed idee om dit te doen. Kom heerlijk tot rust en gebruik bijvoorbeeld douche- of badproducten met lavendel en kamille. Deze geuren zijn bewezen effectief voor een betere en diepere nachtrust.

herbal sleepytime teaGeen tijd voor een warm bad of douche? Neem dan eens een warm kopje kruidenthee, bijvoorbeeld Sleepytime van Celestial Seasonings.

2. Gebruik niet te fel licht

Fel licht van bijvoorbeeld de televisie, maar ook van je telefoon of e-reader kunnen je hersenen te veel prikkels geven waardoor je moeizamer in slaap valt. Probeer daarom geen TV te kijken, maar lees in plaats daarvan een boek bij een zacht nachtlampje. Wil je toch graag op je smartphone, e-reader of tablet, zet de verlichting dan op de laagste stand.

3. Pillow Spray

this-works-deep-sleep-pillow-spray19Zoals ik bij punt 1 al vermeldde zijn bepaalde geuren bewezen effectief voor een diepe ontspanning. Pillow Sprays, zoals deze van This Works bijvoorbeeld, bevatten vaak etherische oliën van lavendel, kamille en patchouli. Spray dit over je dekbed en kussen, ga in je bedje liggen en laat de geuren hun werk doen. Onzin? Zo’n 83% van de mensen die deze spray heeft gebruikt was van mening dat ze sneller in slaap vielen en maar liefst 78% gaf aan een diepere slaap te hebben gehad. Lees hier mijn review van de This Works Deep Sleep Pillow Spray.

4. Meditatie of ‘zweven’

Dreamers1Wanneer ik niet in slaap kan komen doe ik een soort van meditatie. Klinkt heel zweverig, maar dat valt in feite wel mee. Wat ik doe is denken dat ik gewichtloos ben en dat er niets om me heen is. Ik voel geen bed. Geen kussen. Geen deken. Ik zweef. Alsof ik in het water lig, maar dan voel ik geen water. Hier word ik persoonlijk erg rustig van. Ik kan mijn gedachten op deze manier helemaal leeg maken en terwijl ik denk dat ik zweef, zweven mijn gedachten ook een beetje weg en voordat ik het weet ben ik in dromenland. Probeer het eens!

Dreamers2Een andere methode die ook goed schijnt te werken is jezelf ontspannen van top tot teen. Eigenlijk van teen tot top, want je begint met het aanspannen van je tenen en dan ontspan. Dan werk je langzaam omhoog, dus even je kuiten aanspannen en dan ontspannen. Je benen, buik, handen, armen, borst, nek… tegen de tijd dat je bij je hoofd aan bent gekomen ben je zo superchill dat in slaap vallen ineens een fluitje van een cent is geworden!

5. Rustgevende muziekjes

sleep soundsOp Spotify vind je onder ‘bladeren’ –> ‘genres en stemmingen’ –> ‘slapen’ allemaal playlists die speciaal gemaakt zijn om lekker bij in slaap te vallen. Je kan kiezen voor hele chille liedjes, maar ook voor strandgeluiden, jungle en rainforest geluiden, white noise (vooral erg handig om geluidsoverlast buiten te sluiten), regenstormgeluiden en muziekjes die je altijd hoort in een spa of sauna. Echt een aanrader!

6. Maak het heel erg donker

Soms kan het helpen om het heel erg donker te maken in je slaapkamer. Verduisterende gordijnen zijn dan echt een must. Kan je het niet extreem donker maken dan is het wellicht een idee om met een slaapmaskertje te gaan slapen. Hoe donkerder het is, des te minder prikkels je hersenen krijgen en des te sneller en dieper je in slaap zal vallen.

7. Gebruik je bed alleen om in te slapen

this-works-deep-sleep-pillow-spray08Wanneer je je bed ook gebruikt om huiswerk op te maken, te werken met de laptop of om TV in te kijken dan gaan je hersenen je bed niet per se zien als slaapplek. Gebruik je je bed puur en alleen om in te slapen (of uh.. sexy time) dan onthouden je hersenen dat en vaak hoef je ‘s avonds dan alleen je bed al te zien of je wordt al moe. Als je slaapproblemen hebt en je gebruikt je bed ook voor andere doeleinden dan alleen slapen dan is dit de moeite waard om te proberen. Maak je huiswerk gewoon aan je bureau en kijk TV desnoods door voor je bed op kussens te zitten of zet een paar stoelen neer.

8. Diep in- en uitademen

Dit is ook een soort meditatie oefening die ik alleen uitvoer wanneer al het andere niet lukt. Ik adem heel diep in en heel diep en langzaam uit en na zo’n 10 x herhaling merk ik al dat ik rustiger wordt en bijna in de slaap modus ben. Dit werkt beter dan schaapjes tellen!

9. Schrijf je bezorgdheid of idee op

diary-journal-photography-sleep-write-writing-Favim.com-109644Als ik wel eens wakker lig dan is het omdat ik vol ideeën zit OF omdat ik me zorgen maak om iets. Het heeft geen zin om in je bed tot een oplossing te komen, daar ben je op dat moment veel te moe voor. Schrijf in plaats daarvan je bezorgdheid of idee op en ga er de volgende ochtend, wanneer je weer fris en helder kunt nadenken, mee aan de slag.

10. Masturbatie

w1vmlzhSorry, het moet gewoon gezegd worden, want een flink potje (zelf)sex helpt ook enorm goed om ontspannen (moe en voldaan) in slaap te vallen. En het is nog leuk ook. Hoppa!

this works deep sleep pillow spray12Dit waren mijn tips om sneller, beter en dieper in slaap te komen voor een goede, ontspannen nachtrust.

Wat zijn jouw tips voor een betere nachtrust? Wat doe jij wanneer je niet kunt slapen?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

82 Reacties

 1. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Goede tips! Ik slaap de laatste tijd niet zo goed, dus heb er zeker wat aan.

 2. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Ik wist helemaal niet dat er pillow spray bestond: interessant! (:

 3. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Ik merk ook soms dat wanneer ik plots inspiratie heb dat ik erg moeilijk in slaap kan vallen. Dan is het inderdaad het handigst om alles op te schrijven en er de dag erna mee verder te werken. Leuke tips!

 4. Anna30
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Mijn biologielerares zei vroeger ook een keer dat masturberen zo goed is om in slaap te vallen.. :) :)

 5. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Die laatste had ik niet zien aankomen :p Maar hele goede tips! Ik heb net dat ontspan trucje geprobeerd, en ik ben nu moe :p

 6. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Super handige tips! Kijk, hier heb ik wat aan! xx

 7. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Goede tips! Ik ben zo’n moeilijke inslaper!
  Grappig dat je die laatste tip er ook bij zet, haha! :-)

 8. Nienke
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Hoppa! Serena, je bent een HELD! Punt 10 is 100% waar en ik vind het heel erg stoer dat jij alle sexy time and vajayjay zaken gewoon bespreekbaar maakt. Tof wijf.

  • Klaudia
   15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

   Helemaal met jou eens!

 9. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Ik vind die ene tip van enkel je bed te gebruiken om te slapen echt een goeie. Vanaf je er ook in gaat hangen doorheen de dag en in gaat films kijken, eten.. is het eigenlijk niet meer zo goed!

 10. maaitea
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  ik doe soms ook een soort meditatie, ik kijk naar het zwart… klinkt heel raar maar probeer maar eens te zien wat je ziet met je ogen dicht… zwart dus, vanzelf gaat her duizelen en voel je je in slaap vallen. Ik slaap dan ook altijd veel dieper en ben veel meer uitgerust s’ochtends.

 11. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Haha die laatste! ;-) Handige tips hoor, en ook lekker vlot geschreven. Echt fijn! Als ik niet kan slapen (wat eigenlijk bijna nooit gebeurt, ik ga OF te laat slapen OF ik heb gewoon een drukke dag gehad) ga ik ook wat lezen, meestal een tijdschrift, en soms -als ik echt in de stress zit- alvast dingen doen. Bijvoorbeeld opruimen, koffer inpakken als ik bijv. bijna op vakantie ga, enz. Dat scheelt vaak ook al.

  • 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

   Ik merk trouwens altijd als ik met mijn vriend slaap dat ik veel lichter slaap dan normaal! Word veel eerder wakker dan normaal, soms is dat best vervelend. Hebben meer mensen dit?

   • Anne
    15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

    Ja! Ik word ook veel vaker of vroeger wakker als ik samen slaap. Vooral vervelend als ik de volgende dag moet werken.

   • Sandra
    15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

    Jaa, dat is voor mij inderdaad ook wel herkenbaar!
    Mijn vriend word standaard om ‘n uur of 6/7 wakker, ook in de weekenden. In het begin vond ik dat wel vervelend. Maar nu ben ik er wel aan gewend. Ik merk het wel altijd, als ‘ie wakker wordt en op staat, maar ik probeer me er zo weinig mogelijk van aan te trekken en gewoon verder te slapen. Meestal sta ik dan tussen 8 en 9 op. Als ik echt goed kan (uit)slapen wil het nog wel eens later worden, half 10/10u.

 12. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Ik mediteer ook heel vaak als ik een heftige dag heb gehad. Ik loop er niet mee te koop want mensen hebben dan al snel hun oordeel klaar (oh lekker zweverig, apart mens) maar ik heb wel het gevoel dat ik erna gewoon lekker onstpannen in slaap kan vallen. En haha nr 10. Ik zeg niks.

 13. Melvie
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Ik luister altijd naar de app ‘Relaxe lite with Andrew Johnsoon’. Ik haal het einde van zijn verhaal noooit! Gebruik oordopjes, dit geeft het beste effect.

 14. Christa
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Goede tips! Zelf ben ik van kind af aan al een regelrechte ramp met slapen, zeker als ik alleen slaap met mijn vriend naar me iets beter. Ik gebruik wel trouw een homeopathisch middel ter ondersteuning en probeer als ik niet kan slapen ook niet te gaan liggen draaien ed. Als je een kwartier stil ligt (zorg dat je wel lekker en comfortabel ligt) en niet ligt te malen in je hoofd je lichaam zichzelf “afsluit” en je in slaap valt. En wat ook zeker goed helpt is een goed matras en bodem. Is even een flinke investering maar ook zeker waard, ook voor het behoud van je rug ed.

 15. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Goede tips haha! Zelf slaap ik op dit moment echt super goed, maar ik heb ook wel van die periodes waarin ik slecht slaap. Nu slaap ik gelukkig heerlijk!

 16. Jill
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Goede Tips.
  Ik moest om die laatste wel even lachen.
  Jou artikelen laten me altijd eventjes lachen in ene goede manier of je filmpjes.
  Door je uitspraken of weet ik veel wat! Echt iets goeds ;)

 17. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Dit artikel komt echt als geroepen! Sinds het warmer is, kan ik echt moeilijk in slaap vallen en ook goed doorslapen. Behalve wanneer het keihard onweert of regent dan slaap ik echt vast.

  Ik vind die meditatietip van zweven erg interessant en ik ga deze zeker uitproberen.

 18. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Leuke tips allemaal! Die spray lijkt me erg interessant :)

 19. Syl
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Ik vind het fijn dat je altijd zo recht door zee bent. Dus ook gewoon de onderwerpen aansnijdt en bespreekt. Het is geen taboe… het is gewoon normaal.

 20. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  “een flink potje (zelf) sex helpt ook enorm” geweldig weer Serena!

 21. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Goede tips allemaal haha!
  Dit is precies wat ik nodig had.
  Liefs lonneke

 22. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  haha wat een handige tips!
  Liefs

 23. Bianca
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Dank je voor je tips, heel erg handig. Ben benieuwd naar de spray, maar vind deze zo duur.

 24. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Tip: verwijder huisdieren van je slaapkamer… Een tip waar ik me zelf nooit aan hou, maar ik heb Douwe weer vervloekt vannacht toen ie zo nodig een muis moest nuttigen naast het bed. Oude herdermädel Maya snurkt ook nog wel eens, maar nooit hard.

 25. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  handige tips! ik heb zelf gelukkig nooit echt last van niet kunnen slapen of slecht in slaap kunnen vallen.

 26. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Hele goede tips en lekker recht door zee! Het helpt bij mij echt goed als ik bewust even mijn dag afsluit. Gewoon even 20 minuutjes nemen om alles te verwerken wat er vandaag gebeurd is voordat je in je bed gaat liggen, dan hoef je niet zo te liggen malen in je bed. Dit doe ik dan terwijl ik wat yoga oefeningen doe. Ook maak ik meestal mijn todo lijstje voor de volgende dag alvast in de avond. Anders lig ik daar ook de hele nacht over na te denken.

 27. Linde
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Als ik echt niet kan slapen ga ik in me hoofd tellen, soms haal ik de 100 dan beging ik weer opnieuw. Maar meestal val ik zo in slaap en heb ik geen idee meer waar ik was!

 28. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Jij bent goed als het om direct recht door zee over sex gaat ;-) Heel leuk om te lezen!

  Leuke post,

  Zelf heb ik geen televisie op de slaapkamer en is de masterbedroom heel sereen en kalm.
  Het enige wat mij uit mijn slaap houdt is mijn peuterzoon van 2…. :-(

 29. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Haha, die laatste tip.
  Vind het zo fantastisch hoe jij altijd zulke dingen gewoon op je blog zet en je niet schaamt.

  Wel goede tips, maar meestal als ik juist aan deze tips denk, kan ik niet slapen, want dan denk ik na en dat werkt niet echt :P

 30. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Wat heerlijk dat je de ‘taboe’ puntjes zo eerlijk benoemd! Love it ;-)

 31. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Wauw, goede tips! Ik heb soms ook dagen dat ik enkele uren wakker lig omdat ik niet kan slapen omdat ik juist zoveel heb meegemaakt :)

 32. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Je gebruikt dezelfde tips als mij… en ze werken echt.
  En respect dat je tip 10 gewoon neer zet. Want laten we eerlijk zijn het is waar

 33. Joëlle
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Ik gebruik 2, 4 (ontspannen van je lichaam) en 8 wanneer ik slecht in slaap kom! Ook helpt het mij om na het avondeten geen cafeïne te drinken. Dacht eerst dat een kopje koffie direct na het eten niet zo erg was. Wel dus, haha!

 34. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Goede tips! ;) Val zelf (gelukkig!) vrij snel in slaap, maar als dat niet lukt wilt een warme douche en een kop thee nog wel eens helpen!

 35. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Normaal gesproken viel ik altijd als een blok in slaap en werd ik ‘s nachts ook niet meer wakker. Maar nu ik zwanger ben is dat een heel ander verhaal. Phoe! Thanks voor de tips! :D

 36. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Je betn de mijn inziens belangrijkste tip vergeten! Geen schermen in bed, het licht van het scherm verlaagt de melatonine waardoor inslapen moeilijker gaat! Dus hop, telefoon weg en slapen maar!

  • 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

   Dat zegt ze.. geen tv, mobiel.. etc. Dat verlaagt anders inderdaad je melatonine spiegel.

 37. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Wauw wat een fijne tips, ze komen precies op het juiste moment dankjewel! Echt een fijn artikel :)

 38. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Oh heerlijke tips! Ik vak altijd zo maar in slaap gelukkig

 39. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Owh en punt 10, fijn dat je dat er ook bij vernoemd, we zijn allemaal oud genoeg om te weten dat het vreselijk ontspannend is. Bedankt voor je tips en dat boekje ziet er ook wel leuk uit, ik bewaar nu een vaag schrift naast mijn bed. xxx

 40. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Fijne tips! Kunstlicht is inderdaad erg slecht voor een goed nachtrust. Je biologische klok kan er door ontregeld raken. Ik gebruik (op recept) tabletten met melatonine om beter te slapen.

 41. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Fijne tips! Ik slaap zelf de laatste tijd best wel goed (vind je het gek met steeds dat laat naar bed gaan met voetbal :)), maar ik heb ook een tijdje heel slecht geslapen. Bij mij hielp het dat ik dan een lekkere kop rooibosthee van de voren dronk, van te voren wat las, en als ik in bed lag inderdaad probeerde nergens aan te denken, of juist te denken dat ik inderdaad gewichtloos ben o.i.d. Werkt erg goed bij mij :)

 42. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Dat van ‘ontspannen van teen tot top’ doe ik ook altijd! Meestal slaap ik tegen dat ik aan m’n heupen ben :D

 43. 15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Die tekst onder plaatje 10 whahaha. Ik ga wel je tip van de thee weer gebruiken. Ik gebruikte altijd de slaap lekker thee van Pickwick en die werkt ook goed.

 44. Marijke
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Mijn nachtrust hangt af van hoe mijn kinderen slapen. De jongste is bijna 4 maanden, dus de wallen hangen af en toe op m’n kin. Vroeg naar bed is mijn tip!

 45. Sabah
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Het laatste puntje had ik niet zien aankomen…

  • Mirjam
   15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

   Maar het werkt wel!
   Serena, toppie dat je zo lekker schaamteloos blogt :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *