Tips tegen pluizig en statisch haar

Tijdens de live salon sessie van John Frieda merkte ik dat er ontzettend veel vragen binnen kwamen van meiden die last hadden van pluizig haar. Vooral dames met krullende lokken hadden hier last van. Nu het cocoon seizoen is aangebroken, het buiten nat en koud is en we binnen massaal de verwarmingen aanzetten en warmer gaan douchen zal je wellicht hebben gemerkt dat ook jouw haren daar iets minder blij mee zijn. In deze tijd van het jaar is de kans groot dat je haren een stuk pluiziger en statischer zijn dan normaal. What to do?

Hoe ontstaat pluizig haar?

Om te weten hoe we pluizig haar kunnen tegen gaan is het belangrijk om te weten hoe het eigenlijk ontstaat. Pluizig haar komt door invloeden van buitenaf en is in principe niet erfelijk. De haarstructuur is echter wel erfelijk, dus als slag, kroes of krullen bij jou in de familie zit is de kans groot dat jij dit ook hebt. Mensen met slag, kroes of krullen hebben een grotere kans op pluishaar, omdat deze haarstructuren van nature wat droger zijn.

Mensen met steil haar hebben een rechte haarfollikel en mensen met krullend haar hebben geen rechte, maar een gebogen haarfollikel. Hierdoor worden de natuurlijke huidoliën niet gelijkmatig over het haar verdeeld, wat leidt tot iets droger haar dan wanneer je steil haar zou hebben.

haarvezelsDe binnenkant van ons haar bestaat uit twee verschillende soorten gebieden met eiwitten, namelijk de orthocortex en de paracortex. Elk gebied absorbeert water weer op een andere manier, waardoor ze niet op dezelfde manier opzwellen. Bij vochtig weer dringt het water door tot in ons haar waar de eiwitgebieden verschillend zullen opzwellen. Het verschil in opzwellen zorgt ervoor dat de haarschachten naar verschillende kanten opbuigen, wat leidt tot de welbekende ‘frizz’.

Hydrateer je haren

shiny-hair-coconut-oil-treatment_.png.pngHaren die goed gehydrateerd zijn bevatten van nature al veel vocht, waardoor weersomstandigheden er minder grip op hebben. Droge haren hebben om deze reden een grotere kans tot pluizen. Wanneer je je haren goed hydrateerd, en niet alleen met een serum, verklein je de kans op pluishaar. Gebruik daarom zowel een shampoo, haarconditioner en of haarmasker voor droog haar en vul dit aan met een haarserum. Ik kan jullie ook een Deep Oil Treatment aanraden met kokosolie. Kokosnoot olie penetreert de haren tot diep in de kern en hydrateert ze van binnenuit. Het resultaat zijn gladde, gezonde en glanzende lokken.

Water, en met name heet water, droogt je huid en je haren enorm uit. In de winter ben je sneller geneigd om warmer te douchen, waardoor je je haren alleen nog maar meer uitdroogt. Probeer dus eigenlijk gewoon op dezelfde temperatuur te douchen als normaal als je je haren niet nog verder wilt uitdrogen.

Bescherm je haren

dove pure care sublime oil_10Naast verzorging kunnen stylingproducten ook helpen om pluis tegen te gaan. Eigenlijk voorkom je pluizig haar het beste als er geen vocht in je haar penetreert, zodat het ook niet krom kan gaan trekken. Dit kun je doen door een laagje om je haren te leggen met bijvoorbeeld een serum of een anti-frizz milk. Probeer in elk geval stylingproducten met alcohol te vermijden omdat dit je haar nog verder kan uitdrogen en dus meer vocht uit de lucht zou kunnen opnemen.

Probeer je haren niet te beschadigen

aussie-conditioning-spray_17Natte haren zijn flexibeler en breken daarom sneller dan wanneer je haren droog zijn. En juist het beschadigen van het haar veroorzaakt ongewilde pluis. Probeer je haren dus niet te kammen wanneer ze nat of vochtig zijn. Ik weet dat je krullend haar beter niet kan borstelen als het droog is, dus wat ik kan aanraden is om onder de douche, als de conditioner erin zit, je haren met een grove kam door te kammen. Ik heb geen krullen, maar ik doe het zelf ook. Mijn kam heeft 19 tanden en er zit 0,5 cm tussen elke tand. Terwijl ik kam verdeel ik  tegelijkertijd de conditioner goed over mijn haren en ontklit ik de boel. Na zo’n minuutje of 2 gekamd te hebben spoel ik alles uit.

Probeer ook het gebruik van de föhn of stijltang te beperken, ook al gebruik je haarproducten die je haren beschermen tegen de hitte. Een hitteserum beschermt je haren vast in een zekere mate, maar als je dit elke dag doet gaan je haren op den duur gewoon kapot. Je zet even 240 graden op je haren, think about it!

Laten knippen, niet laten snijden

aussie-conditioning-spray_15Het is een welbekend fenomeen dat de meeste haren na verloop van tijd gaan pluizen als ze bij de kapper zijn gesneden, in plaats van geknipt. Snijden met een mesje doen kappers vaak bij de voorste lokken en bij het uitdunnen. Op de een of andere manier beschadigd het snijden de haarpunten waardoor het na een tijdje behoorlijk gaat pluizen. Ik heb dit bij mezelf gemerkt en toen ik het aangaf bij de kapper werd mij verteld dat de meeste mensen hier last van hebben. Weg dus met die rotmesjes, ik wil voortaan alleen nog maar de schaar! Ik geef dus van te voren altijd aan dat ik alleen met een schaar geknipt wil worden en dat ze de mesjes achterwege moeten laten omdat mijn haar anders gaat pluizen. En dat snappen ze! Dus voel je vooral niet bezwaard om dit aan te geven bij de kapper.

Hoe ontstaat statisch haar?

statisch haarStatisch haar ontstaat door positief geladen deeltjes die zich ophopen aan het haaroppervlak. Hoe droger je haren en hoe droger de lucht, des te meer en des te sneller zullen deze deeltjes zich ophopen. In de winter is de lucht erg droog in vergelijking met andere seizoenen. En omdat je binnen de verwarming aanzet is de lucht in huis ook droger dan voorheen. Ook je haren zijn droger, net zoals je huid in de winter ook droger wordt. De positief geladen deeltjes beginnen zich op een bepaald moment af te stoten wat gepaard gaat met omhoogstaande haren en luid geknetter.

Hoe droger je haren, des te groter de kans op statisch haar. Je kunt daarom het beste je haren goed hydrateren met dezelfde tips als hierboven om pluishaar tegen te gaan.

Hieronder heb ik nog een aantal andere tips voor jullie verzameld om statisch haar tegen te gaan;

Föhnen
Heet föhnen droogt je haren uit en maakt de lucht rondom je haren droger. Probeer je haren dus zo veel mogelijk aan de lucht te drogen of gebruik de ‘koele stand’ op je föhn. Wat ook helpt is een ‘ionische’ föhn, te koop in verschillende prijsklasses.

Borstels
brushes03Vermijd zo veel mogelijk plastic kammen en borstels. Weet je nog dat je als kind door zo’n plastic glijbaan ging en eruit kwam alsof je met je vingers in het stopcontact had gezeten? Plastic maakt statisch haar nog statischer. Gebruik daarom eens borstels en kammen van hout, zoals die houten borstels met varkensharen. Tevens zijn er speciale haarborstels op de markt die statisch haar tegengaan, zoals de ionische Satin Hair brush van Braun.

Kleding
Synthetische kleding zorgt voor meer lading. Probeer dus stoffen te vermijden als nylon en polyester en draag zo veel mogelijk natuurlijke materialen zoals katoen. Een mix van katoen met een andere stof schijnt zelfs nog beter te zijn.

Schoenen
Niet alleen kleding, ook schoenen kunnen staticiteit verhogen. Als je over een tapijt of vloerbedekking loopt met plastic of rubber zolen ontstaat er wrijving en bouw je meer staticiteit op in je lichaam. Deze staticiteit kan alleen uit je lichaam ontsnappen via je haar, dus gaan je haren recht overeind staan. Leren zolen zijn daarom een betere keuze.

Verzwaar je haren
Omdat statisch haar alle kanten op vliegt, is het een tip om je haren iets te verzwaren. Als je shampoo en conditioner dit niet voldoende hebben gedaan kun je eens een haarserum proberen. Neem een beetje serum in je handen, wrijf ze samen en verdeel ze lichtjes over je lokken. Het sprayen van haarlak biedt soms ook uitkomst. Om haarlak beter en fijner te verdelen kun je wat lak op je borstel sprayen en je haren hier zo snel mogelijk (voordat het opdroogt) mee borstelen.

Droogtrommeldoekjes
Robijn DroogtrommeldoekjesDeze tip kwam ik vaak tegen bij het zoeken naar anti-staticiteit tips: wrijf een droogtrommeldoekje (die doekjes doe je samen met je was in de droger doet) over je statische haren en het probleem is opgelost! Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt. Enne, je haren ruiken daarna nog lekker ook.

In de herfst is het vochtig en regenachtig buiten dus hebben we last van pluishaar, en richting de winter hebben we ineens extra last van statisch haar. We zitten nu precies in zo’n periode van het jaar dat we last kunnen hebben van beiden! Ik hoop dat jullie met bovenstaande tips aan de slag kunnen om je pluizige en statische haren tegen te gaan.

Het belangrijkste is om je haren goed te hydrateren zodat weersomstandigheden er weinig tot geen grip op hebben. Ga dus op zoek naar goede, hydraterende haarverzorging- en haarstylingsproducten, want met alleen een serum red je het niet als je echt veel last hebt van pluis. Föhnen en stijlen droogt je haren ook ontzettend uit, terwijl je je haren er wel lekker glad mee kunt maken. Het is daarom een beetje vreemd om deze producten juist in het ‘pluis seizoen’ wat meer te laten staan, maar ik denk zeker dat je haren er na verloop van tijd baat bij hebben.

Heb jij vaak last van pluizig of statisch haar?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

81 Reacties

 1. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een heerlijk fijn en uitgebreid artikel, vind dat zo kenmerkend voor je – al die extra informatie. Leuk! Ik heb zelf nu erg kort haar en laat het uitgroeien, ik kan na drie maanden een staartje in (lijkt op een konijnen staartje) maar ik stijl het dus wel bijna elke dag. Ik denk dat ik het voor werkdagen gewoon vast ga dragen nu het weer kan, om de beschadiging te beperken. Mijn haar gaat inderdaad pluizen en pieken als ik gespleten haarpunten heb(en dus beschadiging heb opgelopen), ik probeer het daarom zo goed mogelijk te verzorgen! Ohja hele fijne tip van dat mesje, als mijn kapster daarmee aan kom zetten begin ik alvast nee te roepen!

 2. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Hele handige tips! Kan het met mijn lichte blonde haar wel gebruiken! Haha, Liefs

 3. Nienke
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Handige tips! Ik heb heel dik, pluizig haar en ik ga maar snel het kokosolie masker uitproberen. Ik heb alleen het probleem dat ik het écht 2x per dag moet borstelen, anders wordt het een grote klit.. Iemand tips daarvoor?

 4. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wauw hier ga ik zoveel aan hebben!

 5. Syl
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Er zijn nog steeds kappers die denken dat je krullen ksn snijden… maar dat gaat zo ontzettend prikken en pluizen. Ik moet het bij iedere kapster dit echt duidelijk zeggen.

 6. Jayanti
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Ik gebruik sinds 2 weken die dove shampoo met conditioner. Mijn haren zijn nog nooit zo mooi glanzend geweest. Ziet er zo mooi uiit!!

 7. Robin
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Heel fijn artikel! Ik merk inderdaad ook dat mijn haren erg droog en statisch zijn. Heb nu shampoo gekocht voor droge haren en een soort serum voor droog en beschadigd haar. Hopelijk werkt het!

  Groetjes

 8. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Fijn artikel! Heb hier zelf heel erg last van, nu alweer een tijdje zelfs dus dat wordt wat wanneer het straks echt koud is! Echt, jouw artikelen zijn qua inhoud zo goed. Naast dat je hele bruikbare tips geeft, geef je ook hele relevante achtergrond info. Dan merk je echt dat je er verstand van hebt! :) X

 9. Annika
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Ik kam mijn haren eigenlijk nooit, dus van statische haren heb ik geen last. Maar met al die krullen pluist het wel ontzettend!
  Gelukkig is het de laatste tijd een stuk minder. Ik gebruik sinds anderhalf jaar van die siliconenvrije shampoo, van the body shop. En het haarmasker dat daarbij hoort. En na het wassen doe ik nog wat kokosvet in de puntjes. Sindsdien kam ik het ook niet meer.
  En het leuke is dat ik mijn haar nu niet eens één keer per week hoef te wassen. Ik doe het alleen wel, want anders zit het wel heel erg door elkaar na een tijdje.

 10. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Weet er misschien iemand hoe je statische kleding weer on-statisch (is dat een woord?) kunt maken? Ik heb bv. een bepaalde jas die altijd vol ‘elektriek’ hangt, erg vervelend want dat slaat altijd over op mijn haar, haha.

 11. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Mijn haar gaat op zich alleen maar pluizen als het in aanraking komt met vocht, zoals regen, mist of dat vervelende miezeren. Voor de rest valt het wel mee. Statisch wordt het alleen als ik van die leuke blousejes draag enzo, gisteren knetterde het er ook over toen ik hem uit deed. Best vervelend, dus tips zijn altijd welkom. xxx Lucinda

 12. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een fijne tips ! Ik heb altijd super pluizig haar.

 13. Susanne
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Vorig jaar had ik een keer heel erg veel last van statisch haar, mijn broer kwam met een pak koekjes aanlopen en die pakte ik aan, toen kreeg ik zo een grote schok dat ik van de schrik de koekjes op de grond liet vallen… Bedankt voor je tips Serena! ik ga het zeker uitproberen want ik wil niet nog een keer dat mijn koekjes op de grond vallen :( xx

 14. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Fijn artikel. Handig! Ik gebruik altijd een olie, anders is het echt een ramp!

 15. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een fijne tips! Ik vind het zo leuk dat jij ook echt achtergrond informatie geeft. Het is soms toch wel fijn om te weten hoe het nou komt of wat het nou echt is!

 16. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Fijne tips, dankjewel! Sinds ik de arganolie van de Kruidvat gebruik is mijn haar al een stuk minder pluizig, maar misschien moet ik ook maar eens een haarmasker proberen! X

 17. Birgit
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Stijl haar? Serious? Wat dacht je van steil.

  On topic: ik heb gelukkig nooit echt last van statisch haar. Vroeger wel, maar waarom dit nu minder is weet ik niet.

  • Sabine
   29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

   Heel toevallig klopt stijl haar hoor. .

   • Serena
    Auteur
    29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

    “de steile stijl van een steile kapper kan wel stijlloos, maar niet steilloos zijn”

    Lekkere tongbreker!

 18. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Hangie tip. Omdat ik krullend haar heb, pluist het heel vaak bij mij!

 19. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Heel erg handige tips!

 20. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een handige tips!
  Ik ga vrijdag naar de kapper en ik zal vragen of ze inderdaad mijn haren willen knippen in plaats van snijden. Ik ben benieuwd of ik daar ook verschil in ga merken.

  XoXo Melanie

 21. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een goede uitleg weer! Ik heb zelf licht krullend haar en altijd ontzettend last van droge punten en pluis. Ik moest vroeger altijd mijn haar borstelen van mijn moeder, zodat het volgens haar mooier glansde en er verzorgder uitzag. Nou, alles wat ik zag was een enorme pluisbol.

  Maargoed. Ondertussen heb ik geleerd hoe ik mijn haren het beste in toom kan houden. Ik was mijn haren niet meer met sulfaten en gebruik altijd een (silicoonvrije) conditioner en haarmasker. Ook borstel ik het alleen uit onder de douche met conditioner in mijn haren of maak ik het voorzichtig wat losser met mijn vingers. Ongeveer drie keer per jaar ga ik naar de kapper om het bij te laten knippen. De volgende keer ga ik ook zeker vragen of ze geen mesjes meer gebruiken. Daar heb ik altijd zo;n hekel aan!

 22. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Leuke tips, die plastieken haarborstel van mij vliegt bij deze de vuilbak in.

 23. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Fijne tips! Van statisch haar heb ik geen last, maar pluizig haar heb ik wel regelmatig.

 24. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Ik heb eigenlijk niet zoveel last van pluizig of statisch haar, maar vond het toch een interessant artikel, leuk!

 25. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Hele fijne tips dit! Ik heb altijd zo veel last van statisch haar..

 26. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Handig artikel! ik heb gelukkig geen last van statisch haar!

 27. coby
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Serena ik heb grijs haar het is erg droog maar ook heel erg pluizen wat kan je daar aan doen ik probeer van all ers maar het heeft geen bat.
  Serena kan jij mijn a.u b daar antwoort op geven.
  Bij voor baat dank. Groetjes van Coby.

 28. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Ik heb krullen en krullen staan gelijk aan pluis helaas!

  • 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

   Met de juiste verzorging hoeft dat helemaal niet zo te zijn hoor! Heb je al eens wat gelezen over de curly gurl method?

   • Ras
    31 oktober 2014 / vrijdag, 31 oktober 2014

    Wauw! Had ik nog nooit van gehoord..
    Gelijk alles opgezocht en de juiste producten aangeschaft. Mn krullen zijn gelijk al veel mooier!!
    Superbedankt voor deze tip!!

 29. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Sommige dingen wist ik, maar dat met je schoenen? Handige info! Ook van die mesjes bij de kapper, ga het zeker aangeven!

 30. Ellen
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Dit is echt wat ik nodig heb! In de winter heb ik altijd last van statisch haar, omdat ik dan zoveel sjaals draag denk ik. Die droogtrommeldoekjes moet ik eens proberen :)

 31. Anne
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Ik lees altijd je site maar ik reageer eigenlijk nooit maar wilde dat nu toch wel even doen. Wat een fijn leesbaar en uitgebreid artikel, echt super en heb hier ook zeker wat aan!

  Dankjewel!!

 32. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Deze tips komen echt als geroepen! Mijn haar is de laatste tijd erg snel pluizig, zo irritant. Laatst liep ik een dagje in Amsterdam en regende het. Nu had ik wel een paraplu, maar alsnog een mega pluizige coupe.

  Veel van deze tips heb ik al geprobeerd (gebruik antipluis shampoo, conditioner en masker van Guhl, die nieuwe lijn) en ook elke dag serum (Organix Moroccan Argan Oil). Ik denk dat het misschien wel aan de föhn ligt, die gebruik ik zo’n 2 á 3x per week. De kokosolie treatment tip is wel een goede. Ik gebruik wel ‘s kokosolie, maar ik laat het zeker geen uur intrekken. Dat ga ik eens proberen, thanks!

  • Annika
   29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

   Ik doe het altijd ‘s avonds in mij haren. Bij het slapen leg ik dan een handdoek op mijn kussen en ‘s ochtends was ik het pas. Misschien is dat een idee?

 33. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een super tips Serena! Ik heb weer veel geleerd en de droogtrommeldoekjes, ik ga het eens testen :)

 34. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een goed artikel. Ik heb wel wat aan deze tips. Heb zelf enorm droog, pluis haar!

 35. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Hele fijne tips, ik heb niet zo heel vaak pluizig haar

 36. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  superhandige tips,ik heb er zelf ook altijd last van!

 37. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Fijn uitgelegd allemaal! Ik heb ooit in een video getest of die droogtrommel doekjes werken. Eerst met ballonnen mijn haar statisch gemaakt en daarna die doekjes gebruikt, het werkt echt! Wat ik verder meeneem uit je artikel is dat ik bij shampoo en conditioner ga letten of het voor droog haar is :)

 38. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Erg interessant om te lezen.

 39. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  ik heb last van statisch haar in de winter als ik dikke jassen en sjaals draag, anders niet :) mijn haar is ook kaarsrecht.

 40. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een fijne tips zitten hiertussen zeg!

 41. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een ontzettend fijn artikel! Jaren geleden liet ik mijn haren snijden in plaats van knippen. Ik merkte dat mijn haren hier meer onder te lijden hadden (sneller droge en dorre punten, maar ook statisch haar). Bedankt voor je tips!

 42. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Mijn haar pluist altijd heel erg! Dus misschien moet ik ook maar aan mijn kapper vertellen om de mesjes achterwegen te laten.

 43. lady
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Ga gelijk een houten borstel en een haarmasker aanschaffen. Bedankt voor de tips.

 44. Sanne
  29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Dit artikel komt als geroepen! Alleen zou ik graag willen weten welke producten je het beste kunt aanschaffen? Heb laatst dove olie gehaald naar aanleiding van jou artikel, maar heb nog een productnodig waarmee ik mijn haren kan verzwaren..

 45. 29 oktober 2014 / woensdag, 29 oktober 2014

  Wat een ontzettend interessant artikel. Ik probeer al veel van deze tips om mijn pluizige bos te temmen, maar ook staan er weer nieuwe dingen in. Die van de droogtrommeldoekjes zal ik eens gaan uitproberen :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *