Stekjes sneller laten wortelen? Dit is mijn truc!

Momenteel staan er hier 11 Monstera Variegata stekken op water en zoals een echte plantenliefhebber betaamd check ik obsessief elke dag of er al wortels zijn aangegroeid. Er zijn verschillende manieren waarop je planten kunt stekken, maar mijn voorkeur gaat uit naar stekken op water. Ik ben namelijk heel nieuwsgierig én ongeduldig en op deze manier kan ik goed in de gaten houden hoe de nieuwe wortels zich ontwikkelen.

Meestal duurt het 1-2 weken voordat ik de eerste worteltjes zie ontstaan en na zo’n 2 maanden is de stek voldoende geworteld om veilig overgezet te worden in verse potgrond. Van wat ik lees op andere blogs en websites is dat snel. Waarom gaat het wortelen van (Monstera) stekjes op water bij mij zo snel? Dat zal ik je verklappen. En misschien dat je eerste reactie een soort ongeloof of zelfs afschuw is want op alle andere blogs lees je immers precies het tegenovergestelde. Maar ik zal mijn truc onderbouwen. Eigenlijk is het gewoon heel erg logisch.

Nou, daar komt mijn geheim. Are you ready?


IK VERVERS MIJN WATER NIET. Ja, ik laat mijn stekjes dus lekker 2 maanden pruttelen in hetzelfde water. Natuurlijk vul ik het aan zodra de wortels droog komen te staan. Maar verversen? Ik doe het niet. En dit is waarom jij dat ook niet zou moeten doen.

Groeihormoon

Stekjes scheiden een zelfgeproduceerd groeihormoon af wat in het water terecht komt. Dit hormoon zorgt voor de vorming en groei van nieuwe wortels. Gooi jij na een week dat water weer weg en vervang je het voor vers kraanwater, dan gooi je dus ook het groeihormoon weg waar jouw stekjes juist zo lekker op gaan. Zonde! Laat je je stek in hetzelfde water staan dan zal er naar verloop van tijd steeds meer en meer groeihormoon in het water terecht komen en dan gaat de vorming van wortels ineens een stuk sneller.

Concentratie groeihormoon verhogen

Vroeger stopte ik één stek in een 5 liter vaas, ja dan kun je lang wachten op wortels, als het überhaupt al gebeurt. Maar het stond leuk, vond ik. Er gebeurde alleen geen drol. Om de concentratie groeihormoon te verhogen moet je juist zo min mogelijk water gebruiken voor je stek. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar lange, smalle vaasjes. Reageerbuisjes eigenlijk. Je ziet ze veel bij tuincentra en dienen tegelijkertijd als mooi decorstuk voor het interieur. Win-win. Monstera stekken zijn echter te groot voor reageerbuis-achtige vaasjes, dus daar heb ik wat anders op gevonden.

Zet meerdere Monstera stekken bij elkaar


Niet té veel, anders raken de wortels straks te erg met elkaar verstrengeld, maar maximaal 3 stekken bij elkaar in een vaasje of potje werkt prima. Elke stek geeft zijn eigen groeihormoon af aan het water en zodoende verhoog je de algehele concentratie.

Je hoeft het vaasje of potje ook niet tot de rand met water te vullen. Gewoon precies genoeg om de wortels nét onder water te laten staan. Of half onder water, werkt zelfs nog beter (alleen dan moet je heel goed opletten dat de wortels niet te lang te droog komen te staan). Weinig water dus, zodat de concentratie groeihormoon zo hoog mogelijk blijft. Is het waterpeil aan de lage kant? Vul het dan een beetje aan met kraanwater op kamertemperatuur.

Niet te veel blad

Nieuwe wortelgroei na slechts één week op water.

Het aangroeien van nieuwe wortels kost een plant ontzettend veel energie dus laat niet te veel blad aan de stek zitten. Doe je dat wel dan gaat veel energie ‘verloren’ aan de bladeren en kan er dus minder energie gestopt worden in wortelgroei. Mijn persoonlijke ervaring is dat een Monstera stek het snelste wortelt met 1, maximaal 2 bladeren. En stekken met kleinere bladeren wortelen sneller dan stekken met grote bladeren. Op bovenstaande foto zie je een stek met één klein blad en die vertoont na één week al een hele mooie wortelgroei.

Wortelgroei na 2-3 weken.

Wortelgroei na 2 maanden. Deze stek is (meer dan) klaar om in de potgrond te gaan.

Heeft het nut om ‘rooting hormone’ toe te voegen?

Ik zie dat je ‘liquid rooting hormone’ kunt kopen, maar dat is echt niet nodig als je het water niet ververst. Dan zit er al genoeg ‘rooting hormone’ van de plant zelf in het water. Dus bespaar je een paar centen en koop dit niet. En natuurlijke manieren zoals kaneel en appel cider azijn om je stek sneller wortels te laten groeien? Ik lees dat je daarvan niet te weinig en niet te veel mag toevoegen, dus tenzij je EXACT weet wat je aan het doen bent met deze middelen zou ik er gewoon ver van weg blijven.

Wat helpt wel? Wilgentakken, het liefst die jonge buigzame uiteinden. Die staan er namelijk om bekend heel veel groeihormoon af te geven. Klik hier om te zien hoe je ‘willow water‘ maakt. Ik heb dit zelf nog niet getest, maar veel mensen zweren erbij en zeggen dat het je stekjes echt een boost geeft. Ook in dit geval zou ik het stekwater niet verversen maar zo lang mogelijk laten staan (met af en toe bijvullen). Ik ben eigenlijk wel benieuwd, wie weet wortelen mijn stekjes hiermee nóg sneller. Zou tof zijn.

Menselijk speeksel schijnt ook te helpen bij de vorming van wortels, ja echt, ik verzin het niet. Blijkbaar zitten er enzymen in die de wortelgroei een boost geeft. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik ben wel heel benieuwd of er mensen zijn die dit fenomeen kunnen beamen. Laat het vooral even weten in de comments.

Waarschuwing

Wanneer moet je je stekwater wél verversen? Als je merkt dat het water wel erg troebel wordt, een rare kleur begint te krijgen of gaat stinken. Maar in alle andere gevallen: lekker laten staan die handel. Dat het een beetje troebel wordt na een tijdje is normaal.


Dit was mijn allerbeste stek truc, maar ik deel mijn plantengeheimen uiteraard graag met andere plantenliefhebbers. Heb je nog aanvullende stektips, vragen over stekken of wil je er iets anders over kwijt? Voel je vrij om hieronder (anoniem) een comment achter te laten.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

16 Reacties

 1. Kimberly de Bruïne
  4 september 2022 / zondag, 4 september 2022

  Ik snap hier dus echt de ballen van haha dus ben zo blij dat je dit artikel hebt gemaakt. Snap er nog steeds niet veel van want ben helaas zooooo geen planten lady maar hoef nu niet mijn oma elke keer om hulp te vragen :”)

 2. Lisette
  3 september 2022 / zaterdag, 3 september 2022

  Goede tips!! Ik ga het proberen. Hopelijk heb ik dan wel goede stekjes.

 3. 2 september 2022 / vrijdag, 2 september 2022

  Ik ververs om de 3 weken het water. Bij mij duurde het wel lang tot er wortels kwamen. Ga het maar eens proberen zonder het water te verversen! Verder ben ik erg blij met mijn plantenstekjes, hihi.

 4. Tessa
  2 september 2022 / vrijdag, 2 september 2022

  Oeps, ik ververs wel altijd m’n water.. goed om te weten dat ik dat dus niet moet doen! Ik heb toevallig laatst (week geleden) rozemarijn gestekt, in water maar ook in de grond. Die in de grond hebben nog steeds geen wortels terwijl die in het water al zeker wortels hebben van 2 centimeter. Bizar hoe snel dat kan gaan! Stond er echt van te kijken.

  Ik wil ook nog mijn hangplant gaan stekken. Vraag me alleen af of hij dan nog doorgroeid op de plek waar ik een stuk vanaf snoei, want wil dat die nog langer wordt!

 5. Veerle
  2 september 2022 / vrijdag, 2 september 2022

  Je hebt mensen met groene vingers (jij) en mensen zoals ik. Elke keer als ik nieuwe plantjes koop, kan ik eigenlijk de uitvaart al plannen.
  Nu een Monstera aan stukken geknipt in de hoop dat er wat moois nieuws uitkomt. En met jouw tip heeft hij nu al “onderwater piemels” zoals een van mijn buurkindjes het noemt. Op hoop van zegen☘️?

 6. Serena
  Auteur
  16 augustus 2022 / dinsdag, 16 augustus 2022

  Ik heb nu een paar epiprenum aureum stekjes bij de monstera stekken gezet en eerlijk, ik merk geen verschil. Vind eigenlijk dat de stekjes zonder epiprenum sneller lijken te gaan, hmmmmm….. met Tradescantia erbij nog niet geprobeerd.

  Wat ik wel nog ergens heb gelezen op een blog, en dat heb ik nooit ergens eerder gelezen, is dat je er eigenlijk voor moet zorgen dat de luchtwortel de bodem van je glas zoveel mogelijk raakt. Dan wordt ‘ie namelijk getriggerd om meer zijworteltjes aan te maken. En die wil je hebben! Dus wellicht een extra tip om uit te proberen.

  Dan las ik ook nog iets over aspirine bij je stekwater doen, aangezien aspirine van de wilgenboom komt en een wilg veel groeihormoon bevat. Een experiment die ik met goedkopere stekjes wil gaan uitvoeren dan monstera variagata, maar interessant toch!? Ben benieuwd of iemand hier het al eens heeft uitgeprobeerd!

 7. Rita
  28 juli 2022 / donderdag, 28 juli 2022

  Goede tip en ik deed het dus al per ongeluk goed?.

 8. Melissa Oldersma
  27 juli 2022 / woensdag, 27 juli 2022

  Wow, dit wist ik nog niet! Ik heb sinds een paar dagen ook 2 stekjes staan, dus ik kan het meteen proberen. Ben benieuwd!!

 9. Chantal
  27 juli 2022 / woensdag, 27 juli 2022

  Yes, precies hoe ik het ook altijd doe ^^ bij stekken die moeizaam wortelen, steek ik een of meerdere stekken van de epipremnum aureum er bij. Dat is ook een plant die groeihormoon afgeeft

  • Chantal
   27 juli 2022 / woensdag, 27 juli 2022

   Die *veel groeihormoon afgeeft

   • Serena
    Auteur
    28 juli 2022 / donderdag, 28 juli 2022

    Ik las dit gisteravond en appte meteen mijn moeder (die een epipremnum aureum heeft) of ze wat stekjes voor me mee wilde meenemen. Dat stop ik die vandaag meteen bij mijn nieuwste monstera stekken! Thanks voor de tip!

 10. Evelien
  27 juli 2022 / woensdag, 27 juli 2022

  Met monstera en ZZplants gaat het me makkelijk af. Maar m’n stippenbegonia is heeel vervelend aan het doen. Er zijn twee takken afgebroken en die heb ik nu op water staan, maar er komt geen wortel aan..

  • Fre
   4 augustus 2022 / donderdag, 4 augustus 2022

   Geduld! Bij mij duurde dat ook lang.

   • Serena
    Auteur
    16 augustus 2022 / dinsdag, 16 augustus 2022

    Echt? Die wortelen bij mij het snelste. Ik heb ze in de vensterbank op het noorden staan, soms oost. Zou dat helpen?

 11. Sandra
  27 juli 2022 / woensdag, 27 juli 2022

  Stekjes laten wortelen met Tradescantia stekjes schijnt ook een gouden combo te zijn. Ik moet zeggen, heb het ff geleden pas voor het eerst geprobeerd met ‘n Scindapsus Marble Queen stekje en die doet het goed!!

  • Serena
   Auteur
   27 juli 2022 / woensdag, 27 juli 2022

   Whuuutttt, deze truc kende ik nog niet! Maar ik ben meteen enthousiast en ga dit ook zeker uitproberen. Thanks for sharing, Sandra! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *