Solliciteren doe je ZO!

Als er in onze vriendinnengroep gesolliciteerd moet worden schakelen we altijd de hulp van Angel in, onze sollicitatie guru. Meerdere keren heeft ze hoofdschuddend onze motivatiebrieven gecorrigeerd en aangepast. Zij wist perfect onze kwaliteiten uit te lichten in een foutloos geschreven, enthousiaste brief waar mening werkgever niet omheen kon. Vandaag deelt ze haar tips met jullie voor het schrijven van de perfecte motivatiebrief. Hopelijk helpt het jullie met het binnenhalen van je droombaan.

“Waar zie je jezelf over vijf jaar?”

Je gelooft het niet, maar deze vraag wordt nog vaak gesteld in sollicitatiegesprekken. Solliciteren wordt nooit leuk. Zelfs als je er al honderd gesprekken op hebt zitten, het blijft altijd lastig jezelf zo goed mogelijk te presenteren, zonder daarbij als een opdringerige TellSell reclame over te komen. Hieronder een aantal do’s, don’ts en punten waar je op moet letten als je op zoek gaat naar de perfecte baan.

Quote E

De opbouw

Het begin is vaakst het lastigst. Want hoe begin je? Het is handig om te weten dat een motivatiebrief is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Het makkelijkst is daarom om simpelweg te beginnen met het invullen van deze vier vakken. Die tekst staat dan vast op papier en hier kun je later een vloeiend geheel van maken.

Opbouw sollicitatiebrief

 1. Waar heb je de vacature gezien?
 2. Waarom ben je geschikt voor deze functie?
 3. Waarom wil je bij dat bedrijf werken?
 4. Sluit af met de vraag naar een persoonlijk gesprek.

1. Waar heb je de vacature gezien?

Begin je brief met aangeven waar je vacature bent tegengekomen. Dit is een simpele, standaard en prima manier om een brief te beginnen en zo hoef je ook niet eindeloos te piekeren over een originele openingszin. Sommigen raden juist wel aan om met een atoombom te beginnen. Persoonlijk ben ik er niet zo’n voorstander van omdat het al snel te schreeuwerig of te popi Jopie over kan komen. Jezelf verkopen kun je beter in de volgende alinea’s doen.

2. Waarom ben je geschikt voor deze functie?

Kijk goed naar de vacaturetekst en speel in op datgene waar de werkgever naar op zoek is. De makkelijkste weg is het om de letterlijke functie-eisen uit de vacature te kopiëren en simpelweg te roepen dat al deze vereisten en eigenschappen op jou van toepassing zijn. Dit doet de rest van de wereld al dus probeer dit juist te vermijden. Neem dus niet de letterlijke tekst van de functieomschrijving over maar geef juist subtiel en indirect aan waarom jij voldoet aan het profiel. Een handige truc is om bijvoorbeeld metaforen te gebruiken voor de functie-eisen. Of met andere woorden; ga op zoek naar synoniemen voor deze termen en gebruik deze om jezelf te omschrijven.

Is de werkgever op zoek naar een iemand die stressbestendig is?

DON’T: Ik ben zeer stressbestendig.

DO: Ik ben gewend om in een hectische omgeving de voortgang van meerdere projecten tegelijk te bewaken.

3. Waarom wil je juist bij dat bedrijf werken?

De werkgever wil natuurlijk weten waarom je juist bij dat bedrijf wilt werken. Als je jezelf deze vraag stelt, kom je waarschijnlijk bij het kort maar krachtige antwoord ‘omdat het me een leuk bedrijf lijkt.’ Als een werkgever dit leest, zal hij verveelt opkijken je brief in de prullenbak mikken. Doe dus even wat research naar het bedrijf en laat wat kenmerking terugkomen in je motivatie.

DON’T: Ik wil graag bij uw bedrijf werken omdat het me een superinteressant bedrijf lijkt.

DO: Ik solliciteer naar deze functie omdat ik graag een carrière wil opbouwen in de evenementenbranche en u bent op dit ogenblik het grootste productiebedrijf van Nederland. Omdat ik voor mijn studie met veel plezier een jaar woonachtig ben geweest in het buitenland, spreekt juist het internationale imago van (bedrijfsnaam) me sterk aan.

Net niet perfect?

Zelfs als jouw cv niet naadloos aansluit of het functieprofiel is er een manier om toch de interesse te wekken. De werkgever ziet heus wel aan je cv dat je niet de gewenste opleiding hebt gevolgd. Dit hoef je niet ook nog eens in je motivatie te benadrukken. Leg dus juist de nadruk op wat je wél kan.

DON’T: Ondanks het feit dat ik niet de juiste opleiding hebt gevolgd, heb ik een grote interesse in dit vakgebied.

DO: Doordat ik de afgelopen jaren veel events heb georganiseerd, heb ik vaardigheden als coördineren, plannen, initiëren en organiseren goed weten te ontwikkelen.

Quote G

Extra tips!

Foutloos

Vanzelfsprekend mag je brief geen type- en/of spellingfouten bevatten. Lees je brief daarom eerst zelf een aantal keer goed na. Lees de brief ook hardop aan jezelf voor. Op deze manier hoor je gemakkelijker stijlfouten die je minder snel opmerkt als je alleen op spelling checkt. Het risico is er altijd dat je ergens overheen leest. Laat je brief daarom door minstens één persoon nakijken.

Tot slot: wel of geen foto?

Hier zijn de meningen over verdeeld dus er is helaas geen pasklaar antwoord op. Sommige experts vinden dat het absoluut een toegevoegde waarde heeft, anderen zijn pertinent tegen. Het hangt ook af van de functie waar je naar solliciteert. Als het om een representatieve functie gaat waarbij je veel contact met klanten hebt, dan is het uiteraard functioneler dan wanneer je solliciteert naar een baan op een callcenter. Een foto maakt je cv persoonlijker en recruiters onthouden je beter, waardoor je sneller uitgenodigd wordt voor een gesprek. Mocht je ervoor kiezen een foto te gebruiken, kies dan voor een zakelijke foto. Een foto waar je op staat met twee middelvingers in de lucht en een breezer aan je lip of een geile selfie resulteert in een enkeltje papierversnipperaar. En ja, ik heb zelf sollicitatieprocedures gedaan, er zijn mensen die dit echt doen.

Image3Social media

Dat brengt me trouwens op het laatste punt. Als je zover bent om je op de arbeidsmarkt te begeven en actief begint met solliciteren, schoon dan je social media accounts op. Als je bij de werkgever door de eerste screening heen bent, volgt de tweede; de social media check. Verwijder alle foto’s waarop je compleet doorgezopen in een goot ligt. Ook posts waarvan je vergeten bent dat je ze hebt geplaatst zoals “WHOHOOOOOOOW… VANAVOND HELEMAAL NAAR DE KLOOOOTE MOTHERFUCKERS!!!” allemaal verwijderen.

Quote FIk hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben gehad en gemotiveerd zijn geraakt om op zoek te gaan naar je droombaan!

Ben jij op dit moment aan het solliciteren of moet je binnenkort aan de slag?

Lfs,
Angel

Volg:

71 Reacties

 1. 16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Super handige tips, daar heeft iedereen wel wat aan. Ik zelf heb een vast contract en ben erg blij met mijn baan, maar je weet natuurlijk nooit wat er gebeurd. De afsluiter van je brief is echt heel belangrijk, je wil dat ze een goed gevoel overhouden en je herinneren. Ook is na een weekje bellen om te vragen of je brief is aangekomen ook nooit verkeerd, het laat je interesse zien. xxx Lucinda

 2. Chantal
  16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Tip voor net afgestudeerden; als je scriptie aansluit bij het bedrijf waar je solliciteert vermeld dit in je brief naar welk onderwerp jij je hebt verdiept. Heeft bij mij een leuk en diepgaand gesprek opgeleverd met een nieuwe baan :)

 3. Britney
  16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Leuk! Ik heb gelukkig alweer een baantje maar zal deze tips onthouden mocht dat op de klippen lopen haha!

 4. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ik kan dit handig gebruiken voor mijn stage sollicitaties! :)

 5. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ik heb echt de meest fantastische summer job op het hoofdkantoor van g-star! Het is gewoon bijna jammer als ik dadelijk weer naar school moet haha. Mijn tip is om ten eerste een baan/studie te kiezen waar je hart ligt. Als je iets doet wat je echt leuk vindt kun je gewoon jezelf zijn tijdens het sollicitatiegesprek en enthousiast worden over je huidige bezigheden. Succes iedereen! xx

 6. Michelle Metz
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ik heb juist gisteren een sollicitatiebrief geschreven, net te laat om jouw tips ook nog mee te nemen. Leuk en handig artikel!

 7. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Dit is zo ontzettend interessant, zelf heb ik dit nog niet echt nodig, maar ik bewaar het voor later!

 8. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Naast super grappige stukken kun je ook nog eens perfecte motivatiebrieven schrijven!

 9. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Handige tips!

  Ook zou ik als je sociale media aan het opschonen bent ook alle post weghalen waarin je negatief was over je werkgever. Als een potentiële werkgever je ziet klagen over je vorige baan zal hij je zeker niet uitnodigen alleen al uit angst dat je over hem ook een keer zal gaan klagen.

  • Melanie
   15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

   Ik deel sowieso nooit iets negatiefs over mijn werkgever. Naast dat het gewoon niet netjes en representatief is, weet je natuurlijk ook nooit wanneer er ontslagen kunnen gaan vallen. En tegen de tijd dat je hoort dat er mensen moeten vertrekken, is de eerste sreening heus al gemaakt.

 10. bb
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Leuk artikel, voor mij niet zoveel nieuws omdat ik hier veel mee bezig ben voor mijn werk maar goed op een rijtje gezet! Ik ben net op gesprek geweest voor een andere functie en wacht op een telefoontje, spannend!

  Hier nog een aantal van mijn tips, uiteraard is het hele proces van solliciteren heel persoonlijk en zijn er verschillende opvattingen over do’s en dont’s, maar misschien heeft iemand er iets aan.

  – sla een cv bij voorkeur op in pdf om opmaak te behouden, gebruik als documentnaam een herkenbare titel zoals je voorletters-achternaam-cv, idem voor je e-mail. Ik zie heel veel rare adressen en het valt niet in de smaak.
  – 2 a4 is echt de max, als starter is 1a4 vaak voldoende. Maak geen eindeloze opsomming van bijbanen, noem alleen dat wat echt relevant is voor de functie.
  – bij weinig werkervaring is een competentie-cv interessant. Uiteraard moet je voorbeelden kunnen noemen en noem je alleen een stuk of 5-8 sterke competenties, niemand is overal goed in.
  – onderscheid je cv door een (gekleurde) lijn toe te voegen, met vakken/blokken te werken, print je cv of brief eens op zwaarder papier uit om op te vallen in de stapel. Wees wel subtiel.
  – rijd of wandel eens rond einde werktijd langs een bedrijf om te zien hoe formeel de kledij van de gemiddelde werknemer is.
  – de meeste banen worden gevonden via het netwerk, dus investeer in professionele relaties. Wanneer je referenties gebruikt is het aan te raden die op aanvraag te geven, voordat ze straks een onvoorbereide ex-werkgever bellen.
  – google jezelf ruim voordien, eventuele gekke resultaten kun je nog verzoeken te verwijderen.
  – zorg voor een professionele voicemailboodschap, mocht je worden gebeld en je mist de oproep.
  -gooi alle social media op prive, behalve je goed bijgewerkte linkedin. Indien je een foto op je cv plaatst kies dan dezelfde professionele foto op linkedin zodat je herkenbaar bent.
  – spreek in een brief niet in algemeenheden maar geef concrete voorbeelden die passen bij de eisen en de visie van het bedrijf.
  – bellen nav de vacature kan een goede manier zijn om een persoonlijk lijntje te leggen, maar bel niet om iets te vragen wat je al had kunnen weten door bijv. de website te checken.
  -ruim je tas uit voor je op gesprek gaat en neem alleen een agenda, notitieblok, pennen en eventueel gevraagde informatie mee. Dit voorkomt gerommel tussen oude boterhammen en papiertjes.
  – oefen veelgestelde vragen, zijn overal online te vinden. Wees je bewust van zowel je sterke als je zwakke kanten en oefen met het ombuigen van minpuntjes. Vergeet hierbij niet dat in je talenten ook je valkuilen verstopt zitten.

  Al met al is een goede voorbereiding gewoon heel belangrijk. Goed solliciteren kost tijd en energie dus ga voor kwaliteit en niet kwantiteit. Het hoeft maar 1 keer raak te zijn :)

  Alle werkzoekenden hier veel succes gewenst!

 11. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Goed geschreven Angel, er zitten zeker handige tips bij!

 12. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ik pikte er ook altijd meteen de standaardbrieven uit. De brieven waarin alleen de bedrijfsnaam gewijzigd is. Die kregen ook altijd een enkeltje prullenbak.

 13. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Goede tips!
  Kan ik zeker gebruiken, ben al maanden aan het solliciteren… Ik krijg meestal niet eens reactie, maar ik zie al een hoop wat ik fout doe ;)

 14. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ik moet binnenkort weer een zoektocht opstarten en eerlijk gezegd ben ik daar niet zo happig op. Altijd hetzelfde geleuter over jezelf, uitleggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt in je carrière (ik was mijn vier muren beu gezien, de zetel begon door te zakken en mijn werkloosheidsuitkering was niet genoeg meer om mijn levensstandaard te behouden; behoren helaas niet tot het juiste antwoord) en een kijkje geven in je privéleven waarbij je je natuurlijk nooit negatief uitlaat over je kind. Wat een fake gedoe, hate it!

 15. Jo
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Je hoeft je Facebook profiel niet op te schonen, enkel ervoor zorgen dat alles op ‘friends only’ staat en foto’s niet bekeken kunnen worden. Als je mijn facebook pagina bekijkt bijvoorbeeld als niet ‘friend zijnde,’ zie je alleen maar mijn profiel foto en naam. Verder niets. Twitter kan je ook afschermen. Tevens wordt er tegenwoordig vaker via email dan brief gesolliciteerd. Uiteraard gelden dan dezelfde regels maar een email is wel sneller en makkelijker verstuurd.

  • 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

   Als journalist weet ik dat dat niet goed genoeg is. Het is bij sommige social media platformen te omzeilen (Google image) en de wereld is klein: een vriend van een vriend kan toevallig werken bij het bedrijf waar jij solliciteert. Je ziet die persoon op een verjaardag, hij voegt je toe en hoppa.

 16. Cherrelle
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ik ga je tips meteen toepassen in mn zoektocht naar een stage! :)

 17. Nina
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ha, ik ga morgen op gesprek. Thanks!

 18. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Goeie en leuke tips! Ik bel al maanden aan het solliciteren, maar kom geen steek verder..

 19. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Wat een leuk en handig artikel! Ik ben momenteel aan het solliciteren en het vlot niet zo goed, nu weet ik misschien waarom… Haha. Alvast bedankt voor je tips! Ik ga ze meteen gebruiken. X Tine

 20. Dorien
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Mijn tips zijn:
  – gebruik een neutraal, maar ander letter type. Vb. Arial ipv times new roman of calibri.
  – maak een PDF van je CV
  – Langer is niet beter, houd het kort en krachtig

  Net ietsje professioneler zo, zeker als je geen ervaring hebt, kan dat al wat verschil maken.

 21. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Superleuk geschreven! Ik vind het altijd zo lastig om te omschrijven waarom ik geschikt ben terwijl ik nu in een andere richting een baan zoek en hier geen diploma’s voor heb. Dankzij deze tips heb ik weer wat inspiratie gekregen om opnieuw brieven te schrijven.

 22. Sarona
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ja super handig! Ik moet aankomend schooljaar een sollicitatie brief schrijven dus deze pagina sla ik even op ;)

 23. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Goede tips! En nog een: ga niet piekeren als je toch niet uitgenodigd wordt voor een gesprek. Je hebt gedaan wat je kon (een brief schrijven) en de werkgevers hebben op dit moment behoorlijk voor het kiezen. Op naar de volgende functiebeschrijving! ;)

 24. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Woohoo, heb momenteel al een baan en werk er al 2 weken :D
  Dit is een beetje laat voor mij ;)

 25. Robin
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ik heb een paar maanden geleden ook allemaal moeten solliciteren naar een baan als dtp-er (desktop publisher, in de grafische industrie) en ik heb veel complimentjes gehad over mijn cv. Ik had wat “creatiefs” gemaakt, dus geen standaard zwart witte CV met tekst. Ik had alles opgedeeld in bepaalde vlakken, wat persoonlijk was, welke programmas ik beheers, werkervaring etc.
  Een goed lettertype gebruikt. Mijn software beheersing had ik bijvoorbeeld in een grafiek staan.
  Dus net wat anders dan anderen.

  Tip: kijk op bijv. Pinterest naar cv ideeen, mits het wel bij je vakgebied past dan.

 26. Debbie
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ook een tip, gebruik een emailadres met je naam. Ik heb al vaker een xsweety@ of dushi18@ gezien, die gaan meestal gelijk de prullenbak in. En ik kijk zelf al tijdens de eerste ronde op social media.

 27. Halima
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Wat een enorm handig artikel! Ik zal de tips zeker in mijn oren knopen.

 28. Joyce
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Handige tips!! Mijn tip is doe een beetje onderzoek Naar wat voor een bedrijf het is en benoem ook wat dingen daarvan wat je aanspreekt in je sollicitatiebrief. Dan ziet de werkgever ook dat je de moeite hebt gedaan om je in het bedrijf te verdiepen. En maak van je zwakke punten je sterke punten. Bijvoorbeeld je zwakke punt is dat je te enthousiast bent dat je veel dingen leuk vind om te doen en het liefst ook alles doet! Dat je daarin soms een beetje afgeremd moet worden omdat er anders geen werk voor eeen ander overblijft. Om maar iets te verzinnen want wat je eigenlijk zegt is ik ben een harde werker en houd van aanpakken ga niet niks zitten doen.

 29. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Super goede en handige tips!! Hoe bedenk je het om feestvierende foto’s toe te voegen aan een sollicitatiebrief :S

  • Serena
   Auteur
   15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

   Ik denk dat mensen dan zoiets willen zeggen als “look at me, I AM FUN!!”

 30. Elke
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Ikzelf heb een beperking en val op dit moment nog onder een wajongregeling waarbij ik niet verplicht ben om te solliciteren. Maar toch zou ik graag iets met mijn diploma willen doen. Is het handig om je beperking (die bij mij ook voor extra motivatie zorgt) te vermelden in de brief? Aangezien ik alleen op functies kan reageren waarop gemiddeld 500 mensen reageren zal er iets in mijn brief moeten staan wat bedrijven triggert om me toch eens uit te nodigen voor een gesprek. Ik heb al brieven met en zonder vermelding van beperkingen gedaan, maar word nooit uitgenodigd. Op mijn cv staan ook weinig interessante dingen.

  Zijn er hier meer mensen in de Wajong die tegen deze problemen aanlopen?

  • Chantal
   16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

   Hoi het ligt er denk ok aan wat je beperking is…. Als je,rolstoelgebonden bent kan het misschien zijn dat niet alle werkgevers rolstoel vriendelijk zijn. Vraag voordat je solliciteert daar even naar. Vermelden dat je een eetstoornis hebt is helemaal niet relevant. je “beperking” kan je ook positief omschrijven (autisme) en daardoor heel betrouwbaar en structureel kunnen werken.

 31. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Echt hele goede tips!
  Ik vind vooral punt 2 heel belangrijk. Mensen zijn vaak geneigd te schrijven waarom die functie zo geschikt is voor hen, maar het is belangrijk dat je toelicht waarom jij geschikt bent voor de functie!
  En die fotokwestie, het blijft lastig! Ik heb zelf wel een foto op m’n cv.

 32. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Handige tips zeg! Komt zeker van pas als ik eens moet solliciteren!

 33. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Handige tips! Ik ben op zoek naar een nieuwe bijbaantje en heb bij een aantal drogisterijen gesolliciteerd.

 34. Gaby
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Dit vind ik nou zo leuk aan je site, Serena. Beauty and brains. Wat een goed artikel! Helaas vorige maand 2x ‘afgewezen’, wie weet helpen jouw tips!

 35. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Handig artikel! Ik krijg als het goed is in oktober mijn diploma, dus kan daarna aan het solliciteren gaan. Dit soort tips komen dan altijd van pas!

 36. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Hop, deze gaat tussen mijn favorieten en ik ga dit vaak gebruiken -stages enzo! Dankjewel!

 37. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Haha wat een handig artikel. Om het laatste kopje social media moest ik best lachen, maar ze heeft inderdaad gelijk!

 38. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Wat een leuk artikel! Het is erg lastig om jezelf aan te prijzen, zeker omdat er, zeker in crisistijd, veel concurrentie is met ongeveer hetzelfde profiel (vooral bij startersfuncties). Een CV wordt vaak maar enkele seconden gescand en daarom moet je zorgen dat je dan opvalt. Wat extra tips van mijn kant: gebruik wat kleur in je CV (bijvoorbeeld in tussenkopjes), vermeld je hobby’s (zo zien ze wat voor persoon je bent) en voeg een duidelijke en zakelijke foto toe. Ik heb van recruiters gehoord dat ze dit ook aanraden omdat er nog altijd velen zijn die het niet doen. Sollicitatiebrieven schrijven is leuk omdat je ook creatief kunt zijn. :-)

 39. Syl
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Handige tips! Niet alleen maar doe dat wel/niet maar ook waarom.

 40. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Mijn tip: naast uitleggen waarom jij bij het bedrijf wil werken, ook een paar zinnen over waarom het bedrijf juist jou aan moet nemen. Wat maakt JOU interessant voor het bedrijf? Waarom pas je juist bij bedrijf X in deze sector en niet bedrijf Y? Je gaat zo net een stapje verder dan uitleggen waarom de vacature bij je past. Zo kun je niet alleen je skills kwijt, die je uit stages/ vorige banen en opleidingen hebt gehaald, maar ook andere zaken kunnen een meerwaarde zijn. Dus dingen die je niet kwijt kan in het middenstuk (zoals bijv. een passie of hobby die misschien niet direct met de functie te maken heeft ombuigen zodat het dat wel is). Je kan dan laten zien dat je een leven hebt naast werken en dat wordt meestal wel op prijs gesteld.

 41. Amber
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Hele goede tips! Ik vind solliciteren voor stages en banen vaak hartstikke leuk!
  Ik vind de ‘Do’ pasfoto van Angel eigenlijk ook niet echt gepast hoor.. Het is een mooie foto, maar wel een beetje te sexy. Het kan professioneler :)

  • An
   15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

   mee eens

   • ...
    15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

    Wat is er sexy aan die foto, het is Angel met een neutrale blik. Zo ziet ze er gewoon uit, ze kan haarzelf moeilijk lelijk gaan maken omdat ze er te goed/sexy uitziet.

  • E
   15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

   Ik vind juist van niet, ziet er netjes en representatief uit. Je ziet haar gezicht ook duidelijk maar het ligt denk ik ook aan bij welke bedrijf/functie je solliciteert.

 42. Sara
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Motivatiebrief beginnen met vertellen waar je de vacature bent tegengekomen zou ik niet doen. Bedrijven krijgen momenteel zoveel brieven binnen dat de mensen op de recruitment-/HR-afdeling zo’n zelfde zin al honderden keren te lezen krijgen. Ik zoek juist een originele aanknoping, niet perse een atoombom, bijv. een relevant (recent) nieuwsbericht dat aansluit op de functie/bedrijf/branche.

 43. Iva
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Zoek de spelfout! Goed artikel, voor veel meiden nuttig denk ik. Ik heb nog een tip: Probeer origineel te zijn en voeg jouw visie op het vakgebied toe aan je brief.

 44. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Op het moment ben ik niet op zoek naar een baantje, maar ik ga dit artikel zeker in mijn favorieten opslaan! Ik geloof dat ik jou ook wel als persoonlijke sollicitatiebrief controleur zou willen hebben, jij weet zelfs van iemands slechte eigenschappen nog iets moois te maken :D Goed artikel!

 45. 15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Wat een handig artikel! Ik ben al een tijdje aan het solliciteren maar dat is in deze tijd niet makkelijk. Ik zal je tips opslaan in m’n favorieten, bedankt Angel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *