Solliciteren doe je ZO!

Als er in onze vriendinnengroep gesolliciteerd moet worden schakelen we altijd de hulp van Angel in, onze sollicitatie guru. Meerdere keren heeft ze hoofdschuddend onze motivatiebrieven gecorrigeerd en aangepast. Zij wist perfect onze kwaliteiten uit te lichten in een foutloos geschreven, enthousiaste brief waar mening werkgever niet omheen kon. Vandaag deelt ze haar tips met jullie voor het schrijven van de perfecte motivatiebrief. Hopelijk helpt het jullie met het binnenhalen van je droombaan.

“Waar zie je jezelf over vijf jaar?”

Je gelooft het niet, maar deze vraag wordt nog vaak gesteld in sollicitatiegesprekken. Solliciteren wordt nooit leuk. Zelfs als je er al honderd gesprekken op hebt zitten, het blijft altijd lastig jezelf zo goed mogelijk te presenteren, zonder daarbij als een opdringerige TellSell reclame over te komen. Hieronder een aantal do’s, don’ts en punten waar je op moet letten als je op zoek gaat naar de perfecte baan.

Quote E

De opbouw

Het begin is vaakst het lastigst. Want hoe begin je? Het is handig om te weten dat een motivatiebrief is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Het makkelijkst is daarom om simpelweg te beginnen met het invullen van deze vier vakken. Die tekst staat dan vast op papier en hier kun je later een vloeiend geheel van maken.

Opbouw sollicitatiebrief

 1. Waar heb je de vacature gezien?
 2. Waarom ben je geschikt voor deze functie?
 3. Waarom wil je bij dat bedrijf werken?
 4. Sluit af met de vraag naar een persoonlijk gesprek.

1. Waar heb je de vacature gezien?

Begin je brief met aangeven waar je vacature bent tegengekomen. Dit is een simpele, standaard en prima manier om een brief te beginnen en zo hoef je ook niet eindeloos te piekeren over een originele openingszin. Sommigen raden juist wel aan om met een atoombom te beginnen. Persoonlijk ben ik er niet zo’n voorstander van omdat het al snel te schreeuwerig of te popi Jopie over kan komen. Jezelf verkopen kun je beter in de volgende alinea’s doen.

2. Waarom ben je geschikt voor deze functie?

Kijk goed naar de vacaturetekst en speel in op datgene waar de werkgever naar op zoek is. De makkelijkste weg is het om de letterlijke functie-eisen uit de vacature te kopiëren en simpelweg te roepen dat al deze vereisten en eigenschappen op jou van toepassing zijn. Dit doet de rest van de wereld al dus probeer dit juist te vermijden. Neem dus niet de letterlijke tekst van de functieomschrijving over maar geef juist subtiel en indirect aan waarom jij voldoet aan het profiel. Een handige truc is om bijvoorbeeld metaforen te gebruiken voor de functie-eisen. Of met andere woorden; ga op zoek naar synoniemen voor deze termen en gebruik deze om jezelf te omschrijven.

Is de werkgever op zoek naar een iemand die stressbestendig is?

DON’T: Ik ben zeer stressbestendig.

DO: Ik ben gewend om in een hectische omgeving de voortgang van meerdere projecten tegelijk te bewaken.

3. Waarom wil je juist bij dat bedrijf werken?

De werkgever wil natuurlijk weten waarom je juist bij dat bedrijf wilt werken. Als je jezelf deze vraag stelt, kom je waarschijnlijk bij het kort maar krachtige antwoord ‘omdat het me een leuk bedrijf lijkt.’ Als een werkgever dit leest, zal hij verveelt opkijken je brief in de prullenbak mikken. Doe dus even wat research naar het bedrijf en laat wat kenmerking terugkomen in je motivatie.

DON’T: Ik wil graag bij uw bedrijf werken omdat het me een superinteressant bedrijf lijkt.

DO: Ik solliciteer naar deze functie omdat ik graag een carrière wil opbouwen in de evenementenbranche en u bent op dit ogenblik het grootste productiebedrijf van Nederland. Omdat ik voor mijn studie met veel plezier een jaar woonachtig ben geweest in het buitenland, spreekt juist het internationale imago van (bedrijfsnaam) me sterk aan.

Net niet perfect?

Zelfs als jouw cv niet naadloos aansluit of het functieprofiel is er een manier om toch de interesse te wekken. De werkgever ziet heus wel aan je cv dat je niet de gewenste opleiding hebt gevolgd. Dit hoef je niet ook nog eens in je motivatie te benadrukken. Leg dus juist de nadruk op wat je wél kan.

DON’T: Ondanks het feit dat ik niet de juiste opleiding hebt gevolgd, heb ik een grote interesse in dit vakgebied.

DO: Doordat ik de afgelopen jaren veel events heb georganiseerd, heb ik vaardigheden als coördineren, plannen, initiëren en organiseren goed weten te ontwikkelen.

Quote G

Extra tips!

Foutloos

Vanzelfsprekend mag je brief geen type- en/of spellingfouten bevatten. Lees je brief daarom eerst zelf een aantal keer goed na. Lees de brief ook hardop aan jezelf voor. Op deze manier hoor je gemakkelijker stijlfouten die je minder snel opmerkt als je alleen op spelling checkt. Het risico is er altijd dat je ergens overheen leest. Laat je brief daarom door minstens één persoon nakijken.

Tot slot: wel of geen foto?

Hier zijn de meningen over verdeeld dus er is helaas geen pasklaar antwoord op. Sommige experts vinden dat het absoluut een toegevoegde waarde heeft, anderen zijn pertinent tegen. Het hangt ook af van de functie waar je naar solliciteert. Als het om een representatieve functie gaat waarbij je veel contact met klanten hebt, dan is het uiteraard functioneler dan wanneer je solliciteert naar een baan op een callcenter. Een foto maakt je cv persoonlijker en recruiters onthouden je beter, waardoor je sneller uitgenodigd wordt voor een gesprek. Mocht je ervoor kiezen een foto te gebruiken, kies dan voor een zakelijke foto. Een foto waar je op staat met twee middelvingers in de lucht en een breezer aan je lip of een geile selfie resulteert in een enkeltje papierversnipperaar. En ja, ik heb zelf sollicitatieprocedures gedaan, er zijn mensen die dit echt doen.

Image3Social media

Dat brengt me trouwens op het laatste punt. Als je zover bent om je op de arbeidsmarkt te begeven en actief begint met solliciteren, schoon dan je social media accounts op. Als je bij de werkgever door de eerste screening heen bent, volgt de tweede; de social media check. Verwijder alle foto’s waarop je compleet doorgezopen in een goot ligt. Ook posts waarvan je vergeten bent dat je ze hebt geplaatst zoals “WHOHOOOOOOOW… VANAVOND HELEMAAL NAAR DE KLOOOOTE MOTHERFUCKERS!!!” allemaal verwijderen.

Quote FIk hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben gehad en gemotiveerd zijn geraakt om op zoek te gaan naar je droombaan!

Ben jij op dit moment aan het solliciteren of moet je binnenkort aan de slag?

Lfs,
Angel

Volg:

71 Reacties

 1. 22 augustus 2014 / vrijdag, 22 augustus 2014

  Begin dit jaar heb ik een tijdje gesolliciteerd voor een stageplaats. Bij het bedrijf waar ik uiteindelijk ga ik stagelopen heb ik een behoorlijk pittig gesprek gehad, maar hierdoor kunnen ze wel goed inschatten of je bij het bedrijf past.

  Over een tijdje zal ik weer moeten solliciteren naar een afstudeerstage en zullen deze tips goed van pas komen :)

 2. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Goed artikel. Ik heb pas nog een sollicitatietraining gehad en heb pas nog een sollicitatiebrief voor mijn moeder opgesteld. Toch knap lastig als je jaren niet hebt hoeven solliciteren.

 3. Rianne
  19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Heel erg bedankt! Dit artikel kwam precies op het juiste moment!

 4. 17 augustus 2014 / zondag, 17 augustus 2014

  Handige tips! Het is zo lastig om een goede brief te schrijven, vaak komt er niet eens een antwoord. Gelukkig zijn niet alle bedrijven zo :)

 5. 17 augustus 2014 / zondag, 17 augustus 2014

  Hallo Serena,

  Ik ben al een tijdje aan het solliciteren en op een gegeven moment was ik een beetje laks aan het worden in het schrijven van mijn brieven. Deze tips hebben me weer op de juiste weg geholpen. Bedankt daarvoor!

  Groetjes,
  Taina

 6. 17 augustus 2014 / zondag, 17 augustus 2014

  Goede tips, ik hoop dat er nog een deel twee komt :-) Namelijk tips voor op het sollicitatiegesprek zelf!

 7. 17 augustus 2014 / zondag, 17 augustus 2014

  Wat een fijn en ontzettend handig artikel! Ik heb net voordat mijn zomervakantie begon een sollicitatiebrief gestuurd voor een vakantiebaan op een callcenter. Fijn dat ik mijn Nederlands boeken nog in huis had, daar staat duidelijk uitgelegd hoe je zo een brief moet schrijven, haha! Het heeft wel gewerkt wat al snel kreeg ik bericht terug dat ik op gesprek mocht komen en inmiddels heb ik al tweeënhalve week gewerkt. Ik ben gisteren teruggekomen uit Frankrijk, daar heb ik bijna drie weken lang lekker écht vakantie gevierd, maar morgen ga ik weer aan de slag. Jammer dat vakantie zo snel voorbij vliegt! Nu ga ik nog twee weken werken bij het callcenter en daarna begint voor mij school weer. Misschien blijf ik er dan ook nog een avondje en zaterdag ochtend werken als dat mogelijk is. :)

 8. Laura
  17 augustus 2014 / zondag, 17 augustus 2014

  Wow, dit kon niet op een beter moment neergezet worden. Ben bezig met afstuderen en nu ook met het versturen van sollicitatiebrieven en het opschonen van mijn CV (alle kneuterige baantjes waar ik vroeger zo trots op was mogen er nu wel vanaf).
  Het zijn over het algemeen geen hele nieuwe dingen, maar een sollicitatiebrief schrijven als je vakkenvuller bij de AH wilt worden is toch wel heel anders dan een sollicitatiebrief voor een ‘echte’ baan. Spannend!

 9. Kjoetness
  17 augustus 2014 / zondag, 17 augustus 2014

  Ow en ook niet onbelangrijk: gebruik een deftig e-mail adres…
  Ik heb ook sollicitaties moeten verwerken in het verleden en kan je verzekeren dat zwoelerita@gmail.com géén goed idee is!
  Goeie tips Angel! You rock.

 10. Melanie
  16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Ik ben momenteel ook op zoek naar een nieuwe baan; gelukkig kende ik deze tips wel, maar altijd goed om nog eens te lezen! Werk(te) zelf op personeelszaken, dus ook heel wat foute brieven gezien…pffff…sommige mensen?! Maar goed…hopen dat er snel wat op mijn pad komt; ik heb zelf meestal niet zo’n moeite met het sollicitatiegesprek; blijf gewoon kalm, rustig en mezelf. Dat is het belangrijkste; blijf jezelf! Doe je niet anders voor; komt er toch wel uit. Willen ze me niet, dan niet! Ze weten niet wat ze missen ;-). Zo denk ik dan maar.

 11. 16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Super handig dit! Ik sla deze pagina op om later nog eens te kunnen gebruiken.

  xx

 12. Danielle
  16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Toevoeging aan de laatste tip: zet altijd je social media op privé! Dan kun je plaatsen wat je wil, alleen degenen die je hebt toegevoegd kunnen zien wat je post. Niet alleen handiger voor sollicitaties, maar ook in het algemeen.

 13. Neziya
  16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Ik wil gaan solliciteren maar weet niet goed waar en durf het ook niet echt eigenlijk :/

 14. 16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Ik ben momenteel zelf bezig met solliciteren en het is ontzettend lastig. Met deze tips ben ik al bekend, tips voor tijdens een sollicitatiegesprek zijn wel welkom haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *