Recept: Soto Ayam

Soto Ajam is een van mijn favoriete Indonesische gerechten en het goede nieuws is dat ik het zelf kan bereiden, wat inhoudt dat jullie dat dus ook kunnen! Normaal gesproken moet je uren – wat zeg ik, dagen – vrijhouden als je Indonesisch gaat koken maar omdat ik nogal van de ‘snelle hap’ ben smokkel ik altijd een beetje door gebruik te maken van kant-en-klare boemboe’s. Deze soep had ik binnen een half uur op tafel. Kijken jullie mee naar de foto tutorial?

Benodigdheden:
 • 1 prei
 • takjes selderij
 • aardappelen
 • eieren
 • kip(filet)
 • Boemboe Soto (merk Toko Lien)
Boemboe is een kant-en-klare verse kruidenmix waarmee je in een handomdraai een heerlijk Indonesisch gerecht op tafel zet. Persoonlijk vind ik de boemboe’s van Toko Lien het beste, waarvan de Soto boemboe het meest populair is bij mij. Per zakje boemboe kun je 1,5 liter soep maken. Ik koop 2 zakjes en maak hiermee 2 liter soep, omdat de soep dan wat sterker van smaak is.
Stap 1. Vul een pan met gekookt water (uit de waterkoker, dit scheelt tijd) en leg hierin 2 flinke stukken kipfilet. 

Stap 2. Snij het witte gedeelte van de prei in dunne ringen. Doe de gesneden prei in een kommetje en dek het af.

Stap 3. Knip de selderij (dat gaat sneller) boven een kommetje in medium-fijne stukjes. Dek het kommetje af en zet beide kommetjes apart.

Stap 4. Als de kip enigszins gaar is haal je de stukken uit de pan en pluis je ze uit zoals hierboven met een vork. Niet te veel fijne stukjes kip pluizen, zorg ook dat er wat grotere stukken overblijven.

Stap 5. Doe de stukjes kip terug in de pan en voeg de boemboe toe. Laat de soep sudderen op een laag vuurtje met de deksel erop, zodat de kruiden van de boemboe goed in de kip doordringen.

Stap 6. Kook in de tussentijd aardappels en eieren (je mag zelf weten hoe veel) tot de aardappelen beetgaar zijn en de eieren hard. Pel de eieren, snijd ze doormidden en voeg ze toe aan de soto. De aardappeltjes kun je naar wens schillen, maar ik heb krieltjes gepakt en laat de schil er daarom omheen zitten.
Klaar! Serveer je soto ajam met de kommetjes selderij, prei en gefrituurde uitjes. Nog een schep sambal erbij, wat kroepoekjes en hoppa, klaar is je soto ajam! Eventueel kun je er nog een paar scheppen rijst doorheen doen (dat doen we thuis bij mijn ouders) maar officieel hoort er geen rijst doorheen.

Het bonnetje van de C1000 ben ik kwijt, maar ik was zo rond de €8 kwijt voor alle ingrediënten. Daarmee maak je ongeveer 2 liter soto ajam, wat neer komt op 10 kommen soep. Dat is dus €0,80 per kommetje soto. Adoe zeg luitjes, dat is niet duur! 
Ik sta trouwens open voor suggesties, dus mochten jullie nog een recept willen voor iets (nagerecht, hapjes, snacks, iets Aziatisch) vertel het me. Als het snel genoeg te maken is dan zal ik het in overweging nemen 😉
Succes iedereen en SELAMAT MAKAN he! 
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

7 Reacties

 1. ramona
  6 december 2015 / zondag, 6 december 2015

  Ik doe er ook altijd nog gebakken uitjes en stukjes tofu doorheen heerlijk!

 2. Julliette
  11 juli 2014 / vrijdag, 11 juli 2014

  Dit is dan wel de makkelijkste supersnelle ‘vernederlandste’ kant en klare uitvoering ever! Als ik een keer heel erg haast heb dan misschien maar, ik ben niet zo van de kant en klaar en snel, ik vermijd MSG (smaakversterker is niet zo gezond) zo veel mogelijk.
  De bouillon liefst zo lang mogelijk zachtjes laten pruttelen dan zit er veel meer smaak aan.

  Hier mijn tip,
  – spoel de kip af met water (ja doen hoor even wassen) en dan in de pan met ruim water, kneus de vere sereh en snijd gewassen gember in stukken en doe dat bij de kip….Nu heb je tijd om je boemboe zélf te gaan maken! dat valt reuze mee en als je de blender gebruikt ipv de vijzel ben je zó klaar!

  Fruit de boemboe, ook de kant en klare moet je eigenlijk even aanfruiten.
  5 minuutjes bakken en dan aan de soep toevoegen,

  zo heb je een heerlijke Soto zonder chemische additieven en smaakversterker;
  ik doe er een eetlepel zeezout bij.

  Het kost geen moeite begin gewoon op tijd met je kip aanzetten, boemboe maken kan je op het eind en dat is zo gepiept en echt veeeel lekkerder.

  Selamat Masakan
  Happy Cooking!

 3. Lois
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  ik vind dit zo lekker maak het minstens 1 x in de maand volgens jou recept haha

 4. Adrie Dekker-de Ruiter
  4 februari 2012 / zaterdag, 4 februari 2012

  Omdat ik probeer de bamboe speciaal ,verse kruidenmix ,online te bestellen komt deze site voor m’n neus. Het recept kreeg ik van mijn dochter om het hier in zuid-frankrijk voor gasten te gaan maken. Wij hebben er van gesmuld in Nederland. Hier zal het in Frankrijk ook zeker lekker worden gevonden.. groet van Adrie Dekker-de Ruiter

 5. melaney
  11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  OMG dit maakt me moeder ook altijd. ik ben zelf ook half indonesiesch. dit is zoo lekker

 6. Lorraine
  5 januari 2012 / donderdag, 5 januari 2012

  HEERLIJK!! Krijg er helemaal zin in 🙂

 7. Eef
  4 januari 2012 / woensdag, 4 januari 2012

  Heheheehe! Weet je hoe lang ik zocht naar dit recept 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *