Recept | romige pompoensoep

“Goed gereedschap is het halve werk” zegt mijn vader altijd. En hij heeft gelijk. Sinds ik goede make-up kwasten heb is het maken van een smokey eyelook een fluitje van een cent, en vorig jaar kreeg ik hele fijne pannen cadeau van Nena waardoor het koken me ook een stuk beter afgaat. Maar weet je wat nog meer handig is om te hebben in de keuken? Kwalitatief goede koksmessen. Snijden vind ik één van de vervelendste klusjes, maar met goede, vlijmscherpe messen is dit klusje ineens een stuk gemakkelijker en daarom ook veel leuker om te doen.

Aan goed gereedschap hangt helaas ook een hoog prijskaartje, maar gelukkig start Albert Heijn nu een spaarcampagne waarmee je voor luxe bestek en koksmessen kunt sparen van Villeroy & Boch. Op deze manier kun je op een voordelige wijze aan goede, kwalitatieve messen komen en luxe bestek staat natuurlijk prachtig op een mooi gedekte tafel, met het vooruitzicht op Kerst en Oud & Nieuw.

romige pompoensoep - 1Van Albert Heijn ontving ik alvast twee koksmessen om uit te proberen. Ik besloot er om er romige pompoensoep mee te maken. Er ligt hier al 2 weken een pompoen in huis omdat ik onwijs veel zin had in pompoensoep, alleen het snijden van de pompoen is echt een hels karwei. Een uitstekende gelegenheid om de messen te testen dus!

romige pompoensoep - 2Dit is het Santokumes. Een van oorsprong Japans mes die speciale kuiltjes heeft, waardoor voedsel makkelijker van het lemmet af valt. Dit is echt zo’n mes dat je voor alles kunt inzetten, van het snijden van groente, fruit en vlees tot sushirollen en vis.

romige pompoensoep - 10En dit is het klassieke Koksmes, met een breed en stevig lemmet is het geschikt voor allround snijwerk. En zeker voor hobbykoks is een koksmes onmisbaar in de keuken!

Romige Pompoensoep (voor 4 personen)
1 middelgrote pompoen (voor ongeveer 1 kilo aan vruchtvlees)
2 uien
2 teentjes knoflook
2 theelepels kerriepoeder
2 groentebouillonblokjes
750 ml water
200 ml kokosmelk
peper, zout, rode pepervlokken
extra kokosmelk en koriander ter garnering

romige pompoensoep - 4 Allereerst moet de pompoen gewassen en gesneden worden. De schil van de pompoen is knetterhard en dat maakt het snijden zo’n vervelend karwei. Wat ik doe is het mes met de punt in het vruchtvlees duwen en daarna druk ik het met mijn hand dieper in de pompoen. Ik keep de pompoen rondom in en op het laatst beweeg ik het mes in de pompoen heen en weer tot je krakende geluiden hoort. Nu nog een paar keer goed met je hand op het mes drukken, en de pompoen splijt in tweeën.

romige pompoensoep - 5 Verwijder de draden en de pitten met een lepel.

romige pompoensoep - 6 Snijd de pompoen nu in grove stukken van zo’n 2 à 3 cm. Ik verwijder de schil niet. Dit doen veel mensen wel, maar dit is echt veel werk en helemaal niet nodig. De schil kook je namelijk zacht en kun je gewoon meepureren. Bovendien geeft de schil de soep een nog mooiere, oranje kleur. Niet doen dus! Scheelt je weer wat tijd en moeite. Tijdens het snijden druk ik steeds met mijn hand op de bovenkant van het mes om het snijden gemakkelijker te maken, maar ook om te voorkomen dat het mes wegschiet.

romige pompoensoep - 8 Voor een slappeling als ik is dit klusje – ondanks de goede messen – best een tijdrovend klusje. Ik denk dat ik in totaal zo’n 15 minuten ben bezig geweest. Ik ben daarom erg trots op mijn kom met zelfgesneden pompoenstukjes, haha! Toch is het een stuk sneller gegaan dan vorig jaar. Ik kan me herinneren dat ik er toen zeker een half uur mee bezig ben geweest. Een hele workout!

romige pompoensoep - 7 Pumpkin goodness!

romige pompoensoep - 9 Daarna zijn de uien aan de beurt. Die snijd ik ook in grove stukken. Het mes glijdt er doorheen alsof het boter is, waardoor ik sneller klaar ben dan normaal. En dat vind ik erg fijn, want ik had mijn onion goggles niet bij me en ik moet altijd heel erg tranen van uien. Maar omdat ik nu wat sneller klaar was met snijden, hield ik het nog net vol, haha!

Hier kun je trouwens goed zien dat ik mijn handen als een klauwtje houd tijdens het snijden. Ik heb ooit eens in een kookprogramma gezien dat je dat het beste kunt doen als je met scherpe messen werkt. Op deze manier kun je nooit per ongeluk in je vingers snijden namelijk, omdat ze niet plat op de ui liggen, maar er haaks bovenop staan.

romige pompoensoep - 10 Het snijden van de knoflookteentjes in dunne plakjes is ook zo gepiept.

romige pompoensoep - 11Pak een soeppan, zet hem op het vuur en fruit de uien en knoflook lichtjes aan in wat zonnebloemolie.

romige pompoensoep - 12 Voeg daarna de kerriepoeder toe.

romige pompoensoep - 13 En de pompoen.

romige pompoensoep - 14 Los 2 groentebouillonblokjes op in 750 ml kokend water en giet dit in de pan.

romige pompoensoep - 15Voeg daarna de kokosmelk toe en roer alles goed door. Zorg dat alles zo’n beetje onder water staat. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur daarna op zacht en laat alles 20 minuten sudderen.

romige pompoensoep - 16 Check of de pompoen zacht is geworden. Zo ja, haal de pan dan van het vuur en pureer alles tot een egale soep zonder klontjes. Breng het op smaak met peper, zout en rode pepervlokken. Giet het in kommetjes en garneer met wat extra kokosmelk en frisse korianderblaadjes.

Eet smakelijk!

romige pompoensoep - 19Hmmm, deze soep was echt heerlijk! We hebben er met de hele familie van gesmuld! De kokosmelk geeft er iets exotisch en romigs aan, waardoor het pittige van de rode pepervlokken en de koriander er ook erg goed bij smaken. Mocht je er meer groente in willen doen, doe er dan gerust een paar winterpenen bij.

romige pompoensoep - 18Het maken van pompoensoep is normaal gesproken echt een klusje waar ik tegenop zie, vanwege het snijden van de pompoen, maar met deze messen was het eigenlijk een stuk makkelijker en sneller klaar. Ideaal! Goed gereedschap is het halve werk gaat hier dus zeker op. Ze zijn van goede kwaliteit, liggen lekker in de hand en zijn inderdaad vlijmscherp. Snijden is ineens een stukje minder erg. Je ziet er gewoonweg minder tegenop. Sterker nog, koken wordt ineens leuk! Ik moet toegeven dat ik nog best vaak kant-en-klaar gesneden groente en fruit koop, maar nu heb ik helemaal zin om alles zelf te doen. Bovendien staat zo’n professionele messenset natuurlijk erg mooi in je keuken! Ik ben daarom super enthousiast over deze nieuwe spaaractie van Albert Heijn. Wij doen er regelmatig boodschappen, dus ik ga absoluut sparen voor de messensets.

romige pompoensoep - 17Hoe steekt de spaaractie in elkaar?

 • Bij besteding van €10 aan boodschappen ontvang je 1 spaarzegel aan de kassa t/m 14 februari 2016
 • Er zijn extra spaarzegels te ontvangen bij diverse bonusaanbiedingen
 • Je kunt sparen voor bestek, koksmessen of accessoires (klik hier voor meer informatie)
 • Je kunt ze exclusief bij Albert Heijn en alleen verkrijgen met een volle spaarkaart van 50 zegels + een kleine bijbetaling (dit verschilt per set, klik hier voor meer info)

Ik ben superblij met mijn nieuwe messen en nu ik heb gezien dat het mes zo’n verschil heeft gemaakt ga ik nóg meer inspiratie opdoen. Vandaag ga ik daarom met een foodtruck op stap, waar ik volgende week verslag van zal doen! Ik ben benieuwd wat zij allemaal doen aan snijwerk op een dag… vast heel veel, haha!

Wat vinden jullie van deze nieuwe spaaractie van Albert Heijn? Gaan jullie sparen voor nieuwe messensets of bestek?

Until next time,
Serena Verbon

– gesponsorde post

Volg:

59 Reacties

 1. Nicole Muës
  19 oktober 2016 / woensdag, 19 oktober 2016

  Vandaag maakte ik deze soep voor de tweede keer in twee weken, zo lekker is ze!
  Ik heb ook een butternut gebruikt en omdat die bijna twee kilo woog heb ik de ingrediënten verdubbeld.Ik had geen rode pepervlokken en heb dus een beetje tabasco gebruikt. Ook heb ik, samen met de uien en de knoflook een zoete rode paprika aangebraden.
  Dat wordt dus smullen vanavond!

 2. IPI
  10 november 2015 / dinsdag, 10 november 2015

  Pompoen snijden wordt een stuk makkelijker als je de pompoen eerst in een bak heet water iets zachter laat worden. Daarna glijdt je mes er heel makkelijk doorheen. Ik kreeg deze tip ook door en het is een goeie tip.
  Bovendien doe ik er altijd nog een winterwortel door.

 3. Joek
  25 oktober 2015 / zondag, 25 oktober 2015

  Ik heb deze soep deze avond gemaakt en het heeft echt gesmaakt! Ook mijn vriend vond het erg lekker. Ik gebruikte trouwens een flespompoen (butternut pumpkin) ipv een ‘gewone’ pompoen. Errrg yummie met het kerriepoeder en de look. Lekker romig door de kokosmelk. Voor herhaling vatbaar!

 4. Stefanie Hendriks
  14 oktober 2015 / woensdag, 14 oktober 2015

  Ik heb het vanmiddag gemaakt en het smaakt heerlijk! Dankjewel!

 5. Carlita
  14 oktober 2015 / woensdag, 14 oktober 2015

  Heerlijk, pompoensoep, ik stop er vaak allerlei restjes groente bij in.
  Wat was jouw ervaring met de messen, verschillen en overeenkomsten? Want ze zijn ongeveer even groot, alleen heeft de ene kuiltjes in het lemmet, geeft dat nog een ander effect bij het snijden?

  • Serena
   Auteur
   14 oktober 2015 / woensdag, 14 oktober 2015

   Jazeker, want zo glijden bijvoorbeeld plakjes worst of komkommer makkelijker van je mes af, zodat ze niet ‘ophopen’. Heel fijn!

 6. Ck
  14 oktober 2015 / woensdag, 14 oktober 2015

  Pompoensoep is een favoriet van mij! En niemand die hem zo lekker maakt als mama 😉
  Serena, ik had een vraagje.
  Zou ik misschien een van je foto’s mogen gebruiken voor een schoolopdracht. (uiteraard met vermelding 😉 )

  • Serena
   Auteur
   14 oktober 2015 / woensdag, 14 oktober 2015

   Wat netjes dat je dat vraagt! Dat hoort natuurlijk ook zo, maar lang niet iedereen doet het, haha! Als je er de bron bij vermeld, dan heb je mijn permissie. Succes met je schoolopdracht!

 7. Lianne
  14 oktober 2015 / woensdag, 14 oktober 2015

  Heb vrijdag nog heerlijke pompoensoep gemaakt.
  Heb nu de pompoen 10 min in de magnetron gedaan wel gaatjes in gemaakt.
  Binnen 5 min was hij nu gesneden pompoen lekker zacht geworden en heel makkelijk te snijden

 8. Corrie Wessels
  13 oktober 2015 / dinsdag, 13 oktober 2015

  Gebruik er verse gember bij voor de ‘kick’ en een vers pepertje. en halfvolle melk. Kokosmelk bevat veel verzadigde vetten!

  • Serena
   Auteur
   13 oktober 2015 / dinsdag, 13 oktober 2015

   Volgende keer doe ik er wat gember en rode peper bij Corrie, dankjewel voor de tip! Kokosmelk gebruik ik het liefst, zo is de soep meteen vegan.

 9. 12 oktober 2015 / maandag, 12 oktober 2015

  Ik heb dit echt nog nooit geproefd maar het lijkt mij super lekker en ook nog eens leuk om te maken.

 10. Edward
  12 oktober 2015 / maandag, 12 oktober 2015

  Nog nooit een mes laten slijpen zeker.
  Ken betere kwaliteits messen en niet omdat ze van villeroy en boch zijn.net zoiets als de glazen van vibo kristal maar wel goedkopere versie..
  Wil je echte goeie set messen koop dan die van global. Dan heb je wat in huis. En daarnaast een cursus omgaan met het aanzetstaal.

 11. 12 oktober 2015 / maandag, 12 oktober 2015

  Ziet er super lekker uit. Ik heb laatst mijn eigen pompoentjes geoogst uit de tuin en ben zeker van plan om er deze lekkere pompoensoep van te maken!

 12. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Heerlijk pompoensoep. Ik maak hem zelf graag met geitenkaas, paprika en bacon bits. Ik heb ook een gruwelijke hekel aan het snijden en koop daarom altijd een kant en klaar zakje met pompoenstukjes. Ik doe dit echt nooit maar met pompoen maak ik een uitzondering. Die messen ga ik zeker sparen want ze zien er super uit.

 13. M
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Zoveel beter dan die inspiratie loze stroopwafelpost! Deze ga ik maken yum!

 14. Ikram
  9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Oh echt een herfstsoepje! De messen zien er stylish uit 🙂 Altijd handig om te investeren in een paar goede messen die lang meegaan als je er zorg voor draagt 😀

 15. 9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Ziet er heerlijk uit! Ik vind alleen deze actie van de AH wel erg duur. 50 zegels a 10 euro aan boodschappen…
  Ondanks dat zal ik toch gaan sparen omdat de AH wel mijn vaste winkel is.

 16. 9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Oh hier heb ik zoveel zin in! Pompoensoep maakt mijn herfst altijd weer een stukje beter 😉 Verder vind ik het namelijk echt verschrikkelijk haha.

 17. 9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Ik vind het leuk hoe je deze advertorial hebt gemaakt. En ik vind het nog leuker dat ik nu weet dat je een pompoen helemaal niet hoeft te schillen, wat een rotklus is dat! Ik ben zelf ook een slappeling 😉 Misschien dat ik nu binnenkort zelf weer eens pompoensoep ga maken.

  • Margot
   9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

   Flespompoen moet je volgens mij wel schillen! Maar de ronde oranje inderdaad niet

   • Corrie Wessels
    13 oktober 2015 / dinsdag, 13 oktober 2015

    Haikkodo (de kleine oranje pompoen) is de meest smakelijke, ook om te roosteren. Deze hoef je inderdaad niet te schillen. Helaas zijn de zaden niet te koop bij bv. Intratuin dus bewaar de zaden van de gekochte bio- !

 18. Isabelle
  9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Heerlijk! Een andere tip is om voor het snijden de pompoen met wat gaatjes erin geprikt een paar minuten op vol vermogen in de magnetron te doen. De pompoen is dan zachter en lauw-warm tijdens het snijden en dat is in de herfst extra fijn 🙂

 19. 9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Ook, dit ziet er zó lekker uit! Ik moet alleen eerst nog een staafmixer hebben, voor ik dit zou kunnen maken

 20. 9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Ah, pompoensoep (ik schrijf pompoen op de één of andere manier heel vaak fout…) heb ik pas echt leren eten hier in Australië. Australiërs hebben een soort obsessie met Amerikaans eten en ik vermoed dat daar de voorliefde voor pompoen ook vandaan komt. Gelukkig/helaas is het hier nu zomer dus nu kan ik niet proberen of ze hier ook een Pumpkin Spice Latte hebben, haha! Ik ga trouwens wel eens kijken of ze geen spice mix hebben zoals jij uit Amerika mee hebt genomen, want dat lijkt me wel heel handig.

  Anyway, terug naar de soep. Ik heb ooit één keer geprobeerd te koken met pompoen en ik kan me herinneren dat ik 45 minuten heb staan klooien om dat onding te kunnen slachten en dat mét een hele professionele messenset. De tip van het koken en de pompoen in de oven stoppen, klinken goed. Nu ik hier zoveel van die soep eet ben ik bang dat dit recept nog heul vaak uitgeprobeerd moet worden 😉

  En oja, ook al hebben we goede mensen, keukenproducten van Villeroch & Bosch zou niemand af moeten slaan, toch? 😉 De wijnglazen waren ook zo mooi.

  • Corrie Wessels
   13 oktober 2015 / dinsdag, 13 oktober 2015

   Als je het mes recht in de pompoen steekt, breek je het ‘vacuüm’ van de pompoen. Ook een kapje afsnijden heeft hetzelfde effect. Succes ermee!

 21. Deborah
  9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Nog een tip, leg de gewassen pompoen op een schone gevouwen theedoek. Schiet hij niet weg als je hem ga snijden. Heb toevallig gister pompoensoep gemaakt (hij was weer heerlijk!) en dan is het snijden echt met een paar minuten klaar.

 22. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Wat een prachtige foto’s Serena. Ze kunnen zo een kookboek of tijdschrift in! Je gemaakt soep ziet er overheerlijk uit.

 23. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Zo cute in dat pannetje! 🙂

 24. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Nog nooit gehad maar lijkt me ontzettenf lekker!

 25. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Pompoen is zo gruwelijk lekker. De laatste tijd maak ik vaak andere dingen met pompoen, maar vorig jaar maakte ik vaak pompoensoep. Je kunt ook kruidenkaas toevoegen. Ook heel erg lekker!

 26. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Lekker soepje. Weer een leuke spaaractie van AH!

 27. Carina
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Ik word een beetje moe van al die spaaracties, niet alleen van de AH, maar ook van de Etos, en HEMA, en weet ik het allemaal wel niet. Maargoed, leuk recept! Al lukt het met mijn IKEA messen ook prima, gewoon een kwestie van goed scherp houden!

 28. Lousaa
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Lekker! Maar dat snijden duurt toch geen kwartier?

  Iets anders: best veel zegels: 50. Dat is dan een mesje en de actie is werr afgelopen…

  • Serena
   Auteur
   8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

   Zeker wel! Ik heb het geklokt.

  • Emily
   10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

   De actie duurt tot 14 februari, tijd genoeg om te sparen.

 29. Syl
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Wat ziet die soep er heerlijk uit!

 30. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Ik maak elke winter een aantal keer pompoensoep en vorig jaar deed ik dat met een mes van de markt, waarvan het snijvlak doorliep in het handvat… En dat was niet helemaal goed verzonken… Ik kreeg toen allemaal superkleine sneetjes in mijn hand, zonder dat ik het door had… Toen ik een keer goed keek bleek alles onder het bloed te zitten 😉 Ik heb nu gelukkig wel een goed mes, en zo’n slijpstaal. Ik weet niet hoe ik ooit zonder heb gekund!

  • Serena
   Auteur
   8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

   Oei, oei, dat klinkt scary! En ik snap verder precies wat je bedoeld, het is echt een verademing om eens een keer te koken met een goed mes!

 31. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Ik maak altijd pompoensoep met stukjes uit de vriezer, maar dit is vast veel lekkerder!

 32. Janny
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Tip: pompoen in z’n geheel 5-10 minuten koken daarna water afgieten en kan je de pompoen zo snijden en zelfs schillen.

  • Janny
   8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

   Of gebruik een flespompoen.

  • Serena
   Auteur
   8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

   Wat een goede tip, Janny! Die ga ik zeker onthouden (en gebruiken) de volgende keer!

 33. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Fijn artikel, ik vind pompoensoep echt geweldig!

 34. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Super leuk artikel heb je hier van gemaakt! Ik ben aan het sparen voor de messen 🙂

 35. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Oehh ik vind pompoensoep altijd zo lekker!

 36. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Loveeeee pompoensoep! Zo lekker!! Mooie messen ook, ik ben aan het sparen hoor;)

 37. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  De pompoensoep was zeker snel klaar en heerlijk! Goedkoop ook, slechts 1 pompoen en 2 uien. Ik ga natuurlijk ook sparen voor die messen Sereen, ik doe bij AH tegenwoordig toch vaak boodschappen.

 38. Suus
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Het snijden van een pompoen is veel makkelijker als je hem eerst zacht laat worden in de oven. Ik doe het meestal zo’n 15 min in de oven op 200 graden. Wel even laten afkoelen, anders is het alsnog geen pretje ;). Het gaat niet perse sneller (want je moet er op wachten) maar scheelt een hoop hak frustratie.

  • 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

   Oh, goeie tip zeg! Maar dan hoeft het ook minder lang te koken toch?

   • Suus
    9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

    Ja dan is hij al wat zachter geworden inderdaad!

  • llse
   8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

   Schil je hem daarna dan ook? Of alleen nog snijden?

   • Suus
    9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

    Ik schil hem wel ja (dat gaat ook heel makkelijk, soms kun je een heel stuk ‘vel’ lostrekken) want ik wist niet dat je de schil kon eten. Maar ik ga het eens proberen met schil.

 39. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Handige spaaractie! De messen zijn mooi en lijken me fijn! Het recept lijkt me ook heerlijk!

 40. Marike
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Go Appie! Haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *