Rare beautyuitvindingen van vroeger

Vroeger wisten de mensen nog niet zo veel als nu, maar waren er wel allerlei beautyproblemen. Zo probeerde men van sproetjes, rimpels en een slappe huid af te komen op de meest gekke manieren. Men verzon hele rare beautybehandelingen en bedacht beautyapparatuur wat eerder leek op een martelwerktuig uit de middeleeuwen.

Ja mensen, wij mogen maar blij zijn dat we vandaag de dag gewoon een krultang kunnen pakken om onze haren te krullen, want back in the day zat je gewoon een dag lang aan allerlei snoeren en kabels vast!

Kijken jullie mee naar de meest rare (en ongezonde) beautyuitvindingen van vroeger?

vintage-beauty-salon-equipment-3In de jaren ’30 was het populair om je sproetjes er met deze machine vanaf te ‘vriezen’ met koolstofdioxide. Ogen werden beschermd, neusgaten werden dichtgestopt en je moest ademen door een pijp. Wat is er mis met sproetjes? (Image credits: Time and Life pictures / Getty Images)

vintage-beauty-salon-equipment-2Een verzameling van blow dryers in de jaren ’20. Wat ben ik blij dat ik nu gewoon een handzame föhn heb. Ik zou niet weten waar ik dit gevaarte kwijt zou moeten in mijn slaapkamer!

vintage-beauty-salon-equipment-11Het lijken net Mexicaanse worstelaars! In de jaren ’20 droegen vrouwen deze rubberen beauty maskers om van hun rimpels en imperfecties af te komen. Zou het tevens de grondlegger zijn geweest van SM en 50 Shades of Grey?

vintage-beauty-salon-equipment-1Zo zag het eruit als je in Duitsland in 1929 een permanentje wilde.

vintage-beauty-salon-equipment-13Deze zuigmachine uit de jaren ’30 zoog gewoon met een vaccuumpomp aan je huid en zou moeten zorgen voor een gladde huid zonder onzuiverheden. (Image credits: London Media).

vintage-beauty-salon-equipment-6Dit lugubere apparaat (wie moest er ook aan Hellraiser denken?) is uitgevonden in 1930 door Max Factor en zou moeten zorgen dat de applicatie van make-up beter verloopt. Even serieus Max, what were you thinking?

vintage-beauty-salon-equipment-4Hier nog zo’n topper uit de jaren ’40: een verwarmend masker (werkt op elektriciteit) dat het hoofd en gezicht verwarmd zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Voor een frisse, jeugdige look! Het zou maar kortsluiting krijgen… (Image credits: Courtesy Everett collection / Re).

vintage-beauty-salon-equipment-8Dit apparaat uit de jaren ’40 heet een Glamour Bonnet. Het is een kap die je opdeed en die de druk rondom je hoofd verlaagde, om zo het effect na te bootsen alsof je hoog in de bergen aan het wandelen zou zijn. Dit zou leiden tot een rozige gezonde gloed in het gezicht. Dit kan toch nooit gezond zijn? (Image credits: London Media).

vintage-beauty-salon-equipment-5In de jaren ’40 waren zogeheten ‘Slendering Salons’ immens populair. Men ging zitten in een stoel zoals deze waar benen werden gemasseerd met metalen spiralen. Echt rustgevend! (Image credits: Alfred Eisenstaedt /Time & Life pictures /Getty Images).

vintage-beauty-salon-equipment-10Zo zag een beauty treatment eruit in de jaren ’40 in de salon van Helena Rubinstein. The horror!

vintage-beauty-salon-equipment-12Vandaag de dag smeren we gewoon een fruitzuurmasker op ons gezicht. In de jaren ’30 pakten ze het net even een tikje anders aan.

vintage-beauty-salon-equipment-14Omdat zonnebrandcrème pas halverwege de jaren ’40 werd uitgevonden, liep men voor die tijd in zonwerende kleding zoals deze speciale Freckleproof Cape met, jawel, ingebouwde zonnebril. Stel je voor, je gaat naar het strand en iedereen loopt er bij als een gestippeld spookje! Whut!

vintage-beauty-salon-equipment-9Zo zag het eruit als je een fashionable golfslagje in je haren wilde voor de oorlog. (Image credits: courtesy Everett collection / Re).

vintage-beauty-salon-equipment-7Een kater? Geen probleem. Die goeie ouwe Max Factor had dé oplossing: het Hangover Heaven face pack. De plastic kubussen konden gevuld worden met water en dit kon je dan invriezen voordat je ging stappen. De morning after hoefde je dan alleen maar het ding uit de vriezer te halen en over je hoofd te trekken voor wat verkoeling. Dit product was erg populair onder feestende Hollywood-sterren uit de jaren ’40.

Als ik alles zo zie dan denk ik, waarom doen ze zo omslachtig? Waarom jezelf uren aan apparaten kluisteren voor een krul in je haren, of jezelf kwellen met een superstrak (en freaky) masker die toch niets aan je rimpels zal veranderen? Het feit is, ook WIJ laten ons VANDAAG DE DAG nog steeds in de luren leggen met allerlei nieuwe beautyuitvindingen en marketingtrucs. De tijden en de technieken zijn veranderd, that’s all.

Als we over 50 jaar terugkijken naar de beautyuitvindingen van nu dan lachen we er waarschijnlijk net zo hard om als dat we nu hebben gelachen om deze belachelijke apparaten uit de jaren ’30 en ’40. In 2060 slikken we vast een verjongingspilletje door met een collageendrankje terwijl we hoofdschuddend denken, ‘die arme mensen uit de jaren ‘2010 toch. Smeren met crèmes. If only they knew’.

Welke beautyuitvinding moet er volgens jou nog gedaan worden?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

106 Reacties

 1. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Oh, wat een uitvindingen zeg! Sommige zien er echt eng uit! Maarja, er zijn tegenwoordig ook methodes om af te slanken waarvan ik denk ‘dat ziet er niet uit, is duur en werkt toch voor geen meter’.

 2. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Hahahaha, wat superleuk om te zien!

 3. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  het ziet er allemaal best wel cru uit, sommige afbeeldingen lijken wel regelrecht uit een horrorfilm te komen.! xx

 4. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Hahaha, briljant! De mensen die dit bedacht hebben zijn in elk geval wel creatief :p

  Ben benieuwd hoe we idd later terugkijken op deze tijd :p Maar dan zullen ze er vast wel weer de meest gekke dingen (die weinig voorkomen) dingen eruit pikken om om te lachen `;p

 5. Mulaty
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  30 jaar geleden deed de moeder van mijn vriendin mee met een test voor ontharingscrème. Dat werkte zo goed dat het nooit in de handel is genomen. Bedenk eens grote markt ze zouden hebben verloren. 1 x een crème gebruiken en nooit meer hoeven ontharen.

 6. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wat een horror! Ben ik blij dat ik geboren ben in ’89!

 7. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Hahaha, ik heb om sommige plaatjes echt gelachen! Wel grappig dit artikel!

 8. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Hahah ik heb echt krom gelegen van het lachen. Zo iets zou je in deze tijd gewoon echt niet meer laten doen.

 9. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Heel bizar! Wel erg leuk om te zien hoe dit vroeger ging. Maakt me erg blij dat ik in deze eeuw geboren ben. :)

 10. Sharon
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Dit is echt een regelrechte kopie van een NSMBL artikel van 4 dagen geleden.
  Goed gekopieerd maar doe op z’n mist wel netjes aan bron vermelding.

  • Syl
   3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

   precies wat ik dacht

   • Bianca
    3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

    Dat kán toch niet… Plagiaat!

    • Syl
     3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

     nou ja, die foto’s bestaan natuurlijk al jaren….
     Maar ik vind het jammer als ik zoiets vlak achter elkaar op verschillende plekken zie.
     (nieuwe producten lijkt me logisch, maar dit vond ik een beetje jammer)

     • Bianca
      3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

      De foto’s bestaan uiteraard al jaren. Maar door ze in zo’n vorm (artikel) en in dezelfde volgorde te laten staan, riekt het wat mij betreft wel naar plagiaat… Ach ja, hoe je het ook wil noemen; Serena heeft er vast een goede verklaring voor!

  • Serena
   Auteur
   4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

   Tja, wel eens gehoord van slechte timing? Dit artikel is ver vooruit gepland (nog voor mijn trip naar Curacao) en als je GOED kijkt dan zie je onder bijna elke foto een bronvermelding staan. Alleen de foto’s waarvan de bron onbekend is hebben geen bronvermelding. Ik kijk nooit op NSMBL en ik heb dit artikel dan ook niet via hen bekeken en gekopieerd, maar via een andere website genaamd Sad Panda. En daar hebben zij het ook gewoon vandaan.

   • Bianca
    4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

    Sorry, té vroeg mijn conclusies getrokken. Ben nou eenmaal allergisch voor knip-en-plakwerk en begin dan gelijk te steigeren. Bedankt voor je uitleg!

 11. Barbara
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Brrr, ik word nogal claustrofobisch van al die apparaten.. Maar ik moet toegeven, die Hangover Heaven face pack lijkt me niet gek momenteel ;)

 12. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wat een HORROR! Ik word er gewoon een beetje naar van! Zal de volgende keer wat beter ontbijten voordat ik je site bezoek haha ;)

 13. Zina
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Ik moest bij die spiralen been massage-apparaat denken van.. stel je voor dat je beenhaar tussen die spiralen gaat zitten o.o. Owch!

  • Debora
   7 december 2013 / zaterdag, 7 december 2013

   Was ik ook al aan het denken :o

 14. Soukaïna
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Sommige beelden zijn echt eng!!

  Leuk artikel! ;)

  xoxo

 15. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wow bizar om te zien!

 16. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Ooo nostalgie!! Dit is een post naar mijn hart, vind het altijd zo leuk om dingen te lezen van heel vroeger! Leuk gedaan!

  Liefs,
  Miranda

 17. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wat grappig om te zien! Ik ben inderdaad benieuwd wat er nog allemaal gaat veranderen in de toekomst!

 18. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Haha wat leuk om te zien!!

 19. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  iew dat ziet er eng uit haha..
  liefs

 20. Laura
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  hahaha ik ben zo benieuwd hoe we straks terugkijken op deze tijd!

 21. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Echt leuk om te lezen, heel apart! Vind de apparaten er wel een beetje eng uitzien.. Ja wie weet wat mensen tegen die tijd over ons denken;) Staat er een artikel online met een foto van jou met een maskertje! Liefs

 22. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Ooh god sommige dingen zien er wel heel eng uit zeg!

 23. Ellen
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Grappig om te zien!
  Ik denk wel dat een aantal generaties later de mensen over ons zullen lachen:
  modder op je huid smeren en er vervolgens mee masseren, compleet bebloede gezicht na een behandeling, etc.

 24. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Haha wat ‘n gekke apparaten allemaal, sommige zijn ook écht creepy :p

 25. Moi
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Een heel erg leuk en interessant artikel!
  Dankje :)

 26. Inez
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Jemug wat eng! Hier kan Saw nog het een en ander van leren!

 27. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Zielig he hoe ze vroeger al probeerden aan de hype probeerden te voldoen. Sproetjes weg laten vriezen…. :s

 28. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Volgens mij zou ik een gelaatsbehandeling wel hebben afgeslaan, het ziet er echt eng uit :D
  Wel interessant om een keer te zien :)

 29. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Haha ok ik ben officieel in shock! Blij dat we met de tijd meegaan:)

 30. sanne
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Vreselijk zeg…. Zijn net martelwerktuigen, ulgh.
  Oja, ik moest ook aan de hellraiser denken, haha.
  Ben blij dat we nu wel beter weten!

 31. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Holy crap… ziet er echt eng uit :x

 32. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wat ben ik blij dat er veel verbeteringen zijn! Leuk artikel!

 33. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Dat Hellraiser apparaat had ik al eerder eens gezien. En ja beauty is altijd al een punt geweest. Iemand bekend met loodverf?

 34. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  ze bedachten vroeger wel wat hoor. brr eng dat je sproetjes af zou vriezen. Ik zou dat echt nooit doen en niet eens durven! :o

 35. Carina
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Nou die verjongingspillen en collageendrankjes bestaan al dus denk dat ze in 2060 wel al wat spectaculairders hebben uitgevonden. Al begrijp ik niet wat er mis is met natuurlijk oud worden..

 36. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Het is wel duidelijk dat vrouwen vroeger hun uiterlijk ook al erg belangrijk vonden en daar de meest gekke dingen voor wilden doen, wie mooi wilt zijn…

 37. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  haha heel erg grappig om te lezen sommige dingen zij wel echt heel erg raar :P

 38. Mirjam
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Ik stond net mijn wimpers te krullen en toen bedacht ik me: dit is zo’n ding!

  • Moi
   3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

   Hihi ja!

 39. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wat een leuk artikel! Dit soort foto’s heb ik nog nooit gezien, vooral die mega grote fohn lijkt me heel onhandig haha!

 40. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Haga wat leuk om te lezen

 41. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Hahaha mijn hemel, wat een martelwerktuigen! Wel heel leuk om te zien, ik had de meeste foto’s hiervan nog niet gezien. Ik had er geen idee van dat vrouwen er soms zo bij liepen zeg, haha.

 42. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wat interessant en leuk om te lezen! Sommige dingen zijn echt lachwekkend :)

 43. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Ben blij dat het er nu allemaal niet meer zo creapy uitziet!!

 44. Mirjam
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Scary shit! Hahaha….

 45. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Oh my, een aantal van die uitvindingen vind ik toch wel een beetje creepy… Vooral die met die elektriciteit zo dicht bij je hoofd. En dat make-up applicatie ding… Stiekem zou ik daarvan écht willen weten hoe dat werkt :P.

 46. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Haha, wat grappig om te zien! Ik ben blij dat het er tegenwoordig niet meer zo aan toe gaat! ;)

 47. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wow, goedemorgen zeg. Ik schrok me rot bij sommige afbeeldingen, haha! Niet te geloven dat ze dat deden. Maar zoals je inderdaad zegt, misschien lachen ze ons over 40 jaar ook wel uit.

  Ik weet niet echt een beautyuitvinding te noemen, voor mijn gevoel hebben we al zo’n beetje alles?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *